Fügés-SZilvás csokitorta(glutén-tej-tojás-cukor és sütésmentes)

A hőmérséklet csökkenése fordítottan arányos a csokoládé utáni vággyal, ami azért nem baj, mert nagyszerű mindenmentes desszerteket lehet alkotni úgy, hogy nem kell tartanunk extra zsírpárnák lerakódásától, persze itt is a mérték a fontos wink hangulatjel
A fügés-szilvás csokitorta évek óta hatalmas kedvenc nálunk, és kakaó helyett én már karobbal készítem, úgy is nagyszerű, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:
-18,5 cm-es kapcsos tortaforma
A torta alapjához:
150 g mandula (őrölt)
50 g datolya
50 g aszalt füge (friss fügével is isteni, ez esetben nem kell áztatni
fél 1 mk tiszta só
1 ek kókuszolaj (nyers)

A krémhez:
2 db érett avokádó vagy 1 bögre előző este beáztatott kesudió
5 ek kakaópor (cukrozatlan, jó minőségű) vagy karobpor
7 ek kókuszolaj (nyers, folyékony halmazállapotban)
4-5 ek agavé szirup
csipet tiszta só
1 vaníliarúd kikapart magjai 
6-7 szem beáztatott leszűrt, majd összeturmixolt aszalt szilva


1. A datolyát és a fügét beáztatjuk egy órára, majd leöntjük róla a vizet. Egy aprítóba tesszük az őrölt mandulával és a kókuszolajjal együtt.
Az így kapott masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára, egyenletesen elosztjuk. Mélyhűtőbe tesszük.
2. Az érett avokádókat (vagy kesut), a kakaót (vagy karobot), az agavé szirupot, a vaníliát, a csipet sót és a kókuszolajat szintén aprítóba helyezzük és pár percig krémessé turmixoljuk a hozzávalókat. 
3. Kivesszük a tortaformát a hűtőből, és megkenjük az alapot az aszaltszilva krémmel, majd harmadik rétegként ráhalmozzuk a csokoládékrémet. Egyenletesen eloszlatjuk s egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Csodás friss fügével, vagy friss szilvákkal díszíthetjük.
Jó étvágyat!
további receptek és heti menü rendelés : www.gretastohr.com

0 Tovább

5 kedvenc epres ételem

Az eper megunhatatlan, s bár szezonja alig másfél hónapig tart, nem lehet belőle eleget enni. Mindamellett, hogy zsírégető, és tisztító hatású nagyon finom is, akár édesen, de sósan is elkészíthető. Az epret vétek megsütni vagy megfőzni, ezért összegyűjtöttem az 5 kedvenc cukormentes, nyers, gluténmentes, epres receptemet.
Jó étvágyat!

Epermousse (főzésmentes, gluténmentes)

2 bögre mosott, darabolt eper
3 dl selyem (silken) tofu
2 ek agavé nektár vagy stevia cseppek
1 ek olvasztott nyers kókuszolaj
csepp vanília aroma

Az epret egy turmixgépbe tesszük az agavé-vel, vaníliával és lepürésítjük, mozgás közben hozzáadjuk a selyemtofut, majd a nyers kókuszolajat is belecsurgatjuk. 1 percig összeturmixoljuk. Kis poharakba töltjük, és minimum 2 órára hűtőben hűtjük.

Epres banánfagyi (mindenmentes)

1 bögre fagyasztott eper
2 bögre fagyasztott banánkarika (érdemes egyben fagyasztani a banánt, már két nappal előtte. a banán érett legyen!!!)
3 ek mandulatej (vagy bármilyen növényi, amit szeretsz)

Először az epret a mandulatejjel aprítom, én ezt a turmixgép jégkocka funkciójával művelem. Majd jöhet hozzá a banán, addig turmixolom, míg habos, fagyikrémes lesz. Azonnal fogyasztható!

Epres-újhagymás salsa szósz:

1-2 bögre mosott eper kisebb kockákra darabolva
3 szál zsenge újhagyma karikára vágva
öntet:
1 gerezd préselt fokhagyma
tiszta só, bors
1 ek sötét balzsamecet vagy fél citrom leve
1 ek juharszirup (vagy agave, vagy rizs)

Az epret és a vékonyra felkarikázott újhagymát egy szószos tálba tesszük. Összekeverjük a dresszinget, majd leöntjük vele az epres hagymás keveréket és pár órára állni hagyjuk. Nagyszerű mondjuk kukorica torttilával, vagy csicseriborsó lepénnyel, bármilyen sült tofuhoz, mártogatósként, köretként.

Tavaszi epersaláta:

Egy nagy salátástálba belevágjuk a kedvenc tavaszi zöldjeinket, pl spenót, sóska, fejes saláta, újhagyma, petrezselyem, jól összeforgatjuk, készítünk hozzá egy édes savanyú vinaigrette öntetet, pl a fenti balzsameceteset, majd hozzávágunk szép szeletekre, 2 marék epret, meglocsoljuk az öntettel, összekeverjük, és vagy magában, vagy köretként, bármilyen napszakban, bármivel fogyaszthatjuk.

Pink power smoothie: (tökéletes edzések után)
2 bögre eper
3-4 dl mandula, mogyoró-, vagy kókusztej
3 banán
1 ek vörös szőlőmag őrlemény
1 ek kendermag őrlemény
csipet tiszta só
pici vanília kivonat
1 adagolókanál (20 gramm) vegan protein (rizs, vagy borsófehérje, de NEM szójaizolátum!

Mindent egy nagy turmixkehelybe rakunk, és jól összeturmixoljuk!

Jó étvágyat!

0 Tovább

Kesudiós energiaszelet

(tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentes, és még sütni sem kell.)

Ma különleges nap van. A tavasz első napja, és nekem hosszú idő óta először nem kell dolgoznom szombaton. Még az ágyból írok, kezemben fél liter zölturmix-szal, amit a férjem hozott ágyba nekem, mikor kinyitottam a szemem. Minden okom megvan az ünneplésre. Haha.
Ami azt jelenti, hogy igyekszem mindenkinek válaszolni, nem főzök, és nemsokára felveszem a bikinimet, és családostól elmegyünk valahová úszni, majd sétálni, enni, sokáig fennmaradunk, és vidám filmeket nézünk.
Nem fogok főzni. Ami nem azt jelenti, hogy nem alkotok.
Amikor egész nap úton vagyunk, rendszerint viszünk magunkkal gyümölcsöt, vagy turmixokat, energiaszeleteket, aszalványokat, vagy magvakat. És itt vagyok általában bajban. Nincs olyan forgalomban kapható energiaszelet, amiben semmi sincs, amit enni tudok. Szóval mindenmentes, mégsem levegő, nincs benne cukor, glutén, kakaó, és még a kezembe is tudom venni, ja, és még ehető is.
Ezért ma, mielőtt útnak indulunk, készítek egy nagyszerű energiamasszát, ami vágható lesz, mire a fiúk megjönnek a délelőtti edzésről. Még jó, hogy csak 5 perc elkészíteni. 

Hozzávalók:
6 ek organikus mogyoróvaj
3 ek olvasztott nyers(hidegen sajtolt) kókuszolaj
3 ek juharszirup (vagy agavé, rizsszirup, vagy pár csepp stévia)
2 ek karob por
1 tk bourbon vanília esszencia
csipet tiszta só
fél bögre kesudió

A kesudiót egy lezárható műanyag zacskóba teszem, és jól elkalapálom, így nem repül szerteszét smile hangulatjel
A többi hozzávalót alaposan összekeverem egy tálban, majd beleforgatom a kesutörmeléket a legvégén. Egy sütőpapírral kibélelt kisebb üvegtálba, vagy tepsibe öntöm, kanalazom, egyengetem, majd 1-2 órára hűtőbe teszem. 
Kiveszem, és szeletekre vágom.
(mandulával, vagy bármilyen maggal is tökéletes)
Jó étvágyat!

0 Tovább

Málnakrémes "sajt"torta


Tej-, tojás-, cukor-, gluténmentes, és még nyers is!


Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon.
Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Alaphoz:
-fél bögre mandula
-fél bögre kimagozott datolya
-csipet só

Ezt egy aprítóban pár percig ragadós masszává dolgozzuk, majd ha jól összeállt, akkor egy kisebb kapcsos tortaformába nyomkodjuk egyenletesen. Ez lesz a torta alja.

Sajtkrém+málnakrém:
-1 és fél bögre natúr kesudió, éjszakára beáztatva
-2 citrom leve
-1 ek vanília esszencia
-1/3 bögre nyers kókuszolaj
-1/3 bögre agavé szirup
-1 bögre málna

A kókuszolajat, és a szirupot, összeolvasztjuk, majd az összes hozzávalót, kivéve a málnát, egy nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük, és pár percen át krémesre dolgozzuk. A krém 2/3-át kikanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk az alapon, majd hozzáadjuk a turmixgépben maradt masszához a málnát. Jól összeturmixoljuk, és a málnás krémet is ráöntjük a „sajtos”krém tetejére. Elegyengetjük, majd pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. 
Levesszük a kapcsot, majd szép egyenletes szeletekre vágjuk, friss, egész málnaszemekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Fahéjas aszaltszilva krém

Cukormentes, és csak két hozzávalóból áll. 
Energiát ad, rendben tartja a salaktalanítást, csodafinom, krémes, fűszeres, és nem hizlaló. Sütikrémnek, pudingnak, nassolni, sült tofu mellé, vagy akárhogyan, teljes a rajongás :))
Egy zacskó aszaltszilvát megmostam, és éjszakára beáztattam langyos vízbe. Reggel turmixgépbe tettem, megszórtam fahéjjal, és lassú fokozaton adagoltam hozzá az áztatóvizét, míg a kellő állagú nem lett. 
Hűtőben egy hétig is eláll.
Jó étvágyat!
 

0 Tovább

Lapos has koktél

Nem fog ki rajtunk a tél, hiszen ilyenkor is van zeller, alma és gyömbér, amivel megállíthatjuk a vizesedést, a haspuffadást, és a további kilók ránk rakódását, ha kipréseljük levüket. Én negyedik hete iszom ezt a juice kombinációt minden este, néha kiegészítem még bébispenóttal, petrezselyemmel, répával, vagy céklával is. A zeller nagyon jó vízhajtó, és narancsbőr takarító is, a gyömbér segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, és energiát ad. Az alma, meg alma. Csodaszer!
Az eredmény, lapos, tónusos has(persze ehhez torna is szükséges!), jobb közérzet, könnyebb és gyorsabb emésztés, kirobbanó energia, és ragyogó bőr. 
Még mindig cukormentesen, és már nem is hiányzik.

Koktél:
 
Préselj ki 3 alma ujjnyi firss tisztított gyömbér, és 5-6 halványító zellerszál levét. Érdemes este, vacsora helyett fogyasztani, így a juice nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis táplálja, és tisztítja alvás közben.


Jó étvágyat! 

0 Tovább

Fügés-diós kókuszkrémes szelet

Mostanában elég sok nyers édességgel kísérletezem, mert a nem gyümölcsökből származó cukrokat egy időre (lehet januártól) el szeretném hagyni az étrendemből, kísérleti jelleggel. Az édes íz, azonban biztosan hiányozna, ezért folyamatosan keresgélek, alkotok, tesztelek és tapasztalok.
Igyekszem minél kevesebb olajos magot használni, mert együtt a gyümölcsökkel nekem néha bántja a gyomrom, és hizlaló is lehet, szóval az arany középutat keresem ebben is.
Például a táplálkozásban nekem a vegán életmód az arany középút, ami lehet furcsának tűnik, de én ebben az életformában találtam meg az egészségemet, a jó közérzetemet, és a fiatalság forrását is, nem utolsó sorban, az, hogy tehetek valamit a világ jobbításáért, lelkileg is jó érzéssel tölt el:)
De vissza, ehhez a mennyei édességhez. Szerintem tökéletes ízharmónia, és energiabomba, mondjuk aktívan sportolóknak, de gyerekeknek is.

Hozzávalók:

A fügés alaphoz:
3/4 bögre dió (imádom, és minden nap kellene ennie mindenkinek!)
3 ek kókuszreszelék
1 ek lenmag (lehet pehely, vagy liszt is)
1/2 bögre aszalt füge, levágva a kemény tetejét, kettévágva
1/2 bögre datolya (natúr, glukózszirup mentes)
1 ek víz
1 tk fahéj

Egy aprítóba tesszük, a hozzávalókat és lassan, alacsony fokozaton kezdjük, és addig tartson, míg formázható ragadós masszát kapunk.
Ezt lenyomkodjuk egy kenyérforma, vagy egy keskenyebb szilikonforma aljába. (10cmX20cm pl) Egyenletesen oszlassuk el, nyomkodjuk le a kezünkkel, és simítsuk bele a formába. Ha a forma nem szilikonos és ragadhat, akkor béleljük ki előtte sütőpapírral. Ha kész, tegyük be a hűtőbe és kezdjünk hozzá a krémhez!

Kókuszkrém:
1/2 bögre kesudió (előtte beáztatom minimum fél órára)
1/2 bögre sűrű kókusztej, a legjobb ha pl konzervest használunk, hogy egy éjszakára hűtőbe tesszük, és a tetején megjelenő sűrű krémet tesszük bele
3-4 ek kókuszreszelék
vanília
2-3 ek növényi édesítő, bármilyen természetes szirup, stévia is lehet, csak folyékony

A kesudiót kihagyhatjuk, ez esetben kókuszolajat (nyers) kellene használnunk, de akkor inkább a kesudió.
Először a kesudiót teszem az aprítógépbe, majd amikor már kezd krémesedni, hozzáadom a kókuszkrémet, és az édesítőt, végül a vaníliát, kókuszreszeléket, és addig turmixolom, míg habos, selymes, krémes lesz.
Kivesszük az alapot a hűtőből, rákanalazzuk a kókuszkrémet, eloszlatjuk egyenletesen, és visszatesszük a hűtőbe (nem, egy éjszakáig senki nem bírna várni, hogy megkóstolja) 2 óra hosszára, míg a süti összeáll. Ha eltelt az idő, tetejét friss fügével dekorálhatjuk.
Jobb, mint bármelyik Kindermaxiking, vagy társaik, és ezerszer egészségesebb is!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Mit eszel, ha vegán leszel?

Mit eszel Gréta egész nap?-kérdezitek sokan.
A válaszom: Minden nap csodás, ízletes fogásokat fogyasztok, minden nap mást, változatosan, amit éppen megkívánok, és aznap jól esik.
Még ma is tévhit övezi a vegán életmód megannyi aspektusát.
Nem, nem élünk egész nap salátán, de ha egészséges étrendről beszélünk, bizony nem árt szem előtt tartani, hogy elegendő mennyiségű fehérjét, zsírokat és szénhidrátot juttassunk be a szervezetünkbe.
Ami nekem bevált:
Jó minőségű, lassan felszívódó szénhidrátból álljon étkezésünk kb 70%-a, ilyenek a nyers gyümölcsök, a gabonák(barnarizs, quinoa, köles stb) nyers zöldségek
20%-a legyen növényi fehérje , amit hüvelyesekből(csicseriborsó, borsó, babfélék, lencse stb), húspótlókból,(tofu, tempeh, szejtán) és zöld leveles növényekből szerezhetünk be könnyedén, ráadásul a szénhidrátként elfogyasztott gabonák is tartalmaznak nagy mennyiségben fehérjéket.
A maradék 10%-a legyen a jó minőségű zsírok bevitele, amelyeket már egy marék nyers nem sózott, nem pörkölt olajos mag elfogyasztásával meg lehet oldani. Én itthon, most extra szűz olívát, szőlőmag olajat és lenmagolajat használok, salátákra, főzéshez-sütéshez.
Reggelim: Gyümölcs...sok sok gyümölcs (görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack, szőlő mostanában) Mindig figyeljünk a szezonalitásra. Nyáron nyersen eszem, míg télen is, csak összeturmixolom mindenféle zöld levelekkel és vízzel.

Ebédem: Tofuburger, néha csak sült tofu, fűszeres sült burgonyával, édesburgonyával, zöldséges rizzsel, grill vagy wok zöldségekkel, vagy quinoával cézársalátával, desszertnek kölestorta, gyümölcsös pite, valamilyen puding. Sokszor készítek még ebédre zöldséges rakott ételeket, curry-ket, tésztaételeket mindenféle mennyei szószokkal.
Vacsora: Zöldséges sushi, nagy adag mindenféle saláta isteni veganézes öntetekkel, avokádóval, de valamikor csak pirítósra vágyom guacamoléval.
Nem állítok fel nehéz szabályokat. Amit követek, az a testem kérése. Délig gyümölcs, vagy préselt levek, délben kiadós fincsi ebéd, vacsora, amit kívánok, de nem túl sok, és lefekvés előtt 3 órával bezárólag elfogyasztva. Sok sok tisztított víz, minden nap legalább 5 perc mozgás.
A lényeg! Táplálkozz változatosan, minél természetesebben, jó alapanyagokból, színesen, nyugodtan elfogyasztva, fűszerekkel tarkítva, finoman, jól esően, hogy ne csak a test, hanem a lélek is maradéktalanul jól lakjon.

0 Tovább

Hideg joghurtos uborkaleves


Biztosan az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy hideg uborkalevest ehetünk, és aki még nem próbálta, kóstolás után egyet fog velem érteni. A legjobb, ha kisebb, ropogós fürtös uborkákból készítjük, és legalább 3-4 órán át hűtjük, mielőtt elfogyasztanánk.
A recept nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:
70 dkg friss fürtös uborka
1/2 liter növényi joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor(kihagyható)
1 citrom, vagy lime leve
ízlés szerint só és bors

1. Az uborkát meghámozzuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk.
2. Egy tálban elkeverjük a többi hozzávalót
3. A reszelt uborkát kinyomkodjuk, (de az uborkalevet nem öntjük ki)és a joghurthoz adjuk.
4. Egy botmixerrel pürésítjük a levest, miközben visszaöntjük az uborkalevet is, de ügyeljünk, hogy ne legyen túl híg.
Ha kész ízesítjük, hűtőbe tesszük, tálaláskor megszórjuk kaporral, snidlinggel, vagy aprított újhagymával.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Eperkrémes csokimázas pite

Gluténmentes, és teljesen nyers, proteinben és esszenciális zsírokban gazdag a torta alapja, ezért sokkal egészségesebb, mintha lisztekből állítottam volna össze. Nagyon jól variálható bármilyen ízű pudinggal, vagy gyümölccsel. Elkészítése egyszerű, az íze pedig mennyei.


Pitealap:
1 bögre kimagozott datolya
1/2 őrölt lenmag
1/2 bögre őrölt mandula
1/2 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre olvasztott kókuszolaj
4 ek rizsszirup
csipet só
vanília aroma
annyi rizs vagy kókusztej, amitől nem folyós, hanem ragadós masszává áll össze a tészta

Összeaprítjuk a hozzávalókat, majd lenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt piteformába, hűtőbe tesszük.

Eperkrém:
8 dl rizstej
2 és fél csomag epres pudingpor
3 ek kókuszolaj
7 ek nádcukor

A hozzávalókból a hagyományos módon sűrű pudingot főzünk, majd hozzákeverjük kókuszolajat, hogy selymesebb legyen.
Ha langyosra hűlt, egyenletesen megtöltjük vele a pitealapot, és visszatesszük a hűtőbe.

Csokimáz:
200g 70%-os jó minőségű étcsoki
3 ek nádcukor
kb 1 dl rizs vagy kókusztej
3 ek kókuszolaj
csipet só

A hozzávalókat gőz felett összeolvasztjuk, majd ráöntjük a puding tetejére, egyenletesen elsimítjuk, majd a tortát, ha lehet egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Eperdarabokkal díszítve tálalhatjuk, de az eperpudingot össze is turmixolhatjuk a friss eperrel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Energia golyók

A világ talán legegyszerűbb, és az egyik legfinomabb egészséges édessége. Minden hozzávaló nyers, vitamin, ásványi anyag, és enzim-gazdag. Elkészítése kb. 10 perc, a gyerekek is imádják.
Nagyszerű nassolnivaló, edzés előtt, vagy után...vagy mindenkor :)



Hozzávalók:
- 2 bögre kimagozott datolya natúr
- 1 bögre őrölt mandula
- 3/4 bögre kókusztej
- 1/2 bögre hidegen sajtolt olvasztott kókuszolaj
- 1 és 1/2 bögre kókuszreszelék
- csipet só
- 1 mk rumaroma
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanília aroma

1. Egy aprítóba helyezzük a datolyát, a mandulát, a fűszereket, és 1 bögre kókuszreszeléket.
2. Lassú fokozaton aprítjuk, majd fokozatosan adagolva hozzáöntjük először a kókuszolajat, majd a kókusztejet. Erősebb fokozaton addig aprítjuk, míg egy ragadós massza lesz.
3. Egy mélyebb tányérba kiöntjük a maradék kókuszreszeléket. Kezünkkel golyókat formázunk, és megforgatjuk a kókuszreszelékbe. Azonnal is fogyasztható, de még jobb, ha félórára hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Banánhabos kókuszkocka

Az egyik legfinomabb nyers édesség, amit valaha készítettem. Nagyon egyszerű, és bár kalóriadúsnak tűnik, még sincs benne finomított alapanyag, csakis természetes, hidegen sajtolt, vagy natúr olajok, ásványi anyagok, és vitaminok. Ettől nem fogsz meghízni, és nagyon könnyen emészthető, a kókuszolaj pedig még az anyagcsere folyamataidat is gyorsítja. Omega 6-3-ban nagyon gazdag!
Tojás, tejtermék, és gluténmentes...és még sütni sem kell.


Alsó réteg:
-60 g kókuszreszelék
-70 g lenmag
- 4 ek kakaó
- 15-20 db datolya
- 4 ek rizsszirup, vagy agavé, vagy juharszirup
- 1 ek rumaroma
- pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell

1.A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag, és a rumaroma is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.

Kókuszos réteg:
- 1 bögre kókuszreszelék
- fél bögre olvasztott nyers kókuszolaj (raw, hidegen sajtolt!)
- negyed bögre természetes édesítő szirup (lásd fent)
- csipet só
- csipet kurkuma
- vanília aroma

2. Egy aprítógépben pár percig hagyjuk összedolgozni, majd az alsó rétegre kanalazva egyenletesen eloszlatjuk, és jól lenyomkodjuk, pl egy evőkanál segítségével.

Banánhabos réteg
- 2 banán
- 2-3 dl kókusztejszín, vagy kókuszkrém (a konzervet betesszük 1 órára a hűtőbe, és ez jön fel a tetejére, sűrű, szilárd masszaként, ezt belekaparjuk a turmixgépbe.
- ízlés szerint természetes édesítő szirup
- 4 ek olvasztott nyers kókuszolaj

3. A hozzávalókat a turmixgépbe tesszük és pár percig turmixoljuk. A habos masszát, a kókuszos réteg tetejére halmozzuk, egyenletesen elsimítjuk, és pár órára hűtőbe tesszük. Kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Élet a magban

Élet a magban

Lehet szeretni, vagy ódzkodni tőle, de egy biztos. A csíra az-az élelmiszer, amelyben benne van az élet. Egészséges, teljes és tápláló étel minden évszakban.
Bevallom, én nagy csíraimádó vagyok, télen-nyáron egyaránt fogyasztom őket.
Készülhet retekmagból, brokkoli magból, hagymából, lencséből, vagy lucernából, én mindenbe és mindenre teszek csírát.
Ha valaki eljut a tudatosság olyan fokára, hogy törődik testi egészségével, mindenképpen ajánlatos és érdemes csírákat fogyasztania.
Főleg télen, amikor a vitaminok, ásványi anyagok limitáltan érhetők el természetes formájukban.
Csíráztatni otthon a legolcsóbb és legegyszerűbb, a magok pedig bioboltokban ma már egyszerűen beszerezhetőek.

A táplálkozási szokásainkon való változtatás sosem volt még ilyen egyszerű döntés, azonban  ezen választásunk, az élet megannyi területére pozitív változásokat hozhat. És rendszerint már igen rövid idő alatt hoz is.
A döntés egyik része lehet az otthon csíráztatás bevezetése, és ha még gyerekeink is vannak, könnyen megmutathatjuk nekik a csírák születését, és együtt csodálhatjuk, hogyan alakulhat ki egy látszólag halott magból némi sötétség-fény, és víz segítségével maga az ÉLET.

A csírázó magocskák többségében az összes esszenciális aminosav megtalálható, mely életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen. Ráadásul egyes magokban, olyan arányban, amely tökéletes számunkra. A gabonából kisarjadó gabonafű β-karotin tartalma elérheti az eredeti érték 400-750 szeresét is. Mindez párcsepp víznek, napfénynek és a magocska „ösztöneinek” következménye. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutatónk élete utolsó 26 évét a rákkutatásnak szentelte. A rák ellenszerét keresve számos növényt, anyagot vizsgált meg, majd figyelmét a csírázó búzára összpontosította. Komoly összefüggéseket vett észre a csírákban található különböző alkotóelemek és a daganatok kialakulásának csökkenő esélyei között.

A csíráknak tehát felsorolhatatlanul sok az egészségünkre kedvező élettani hatása, változatos ízviláguk, pedig lehetővé teszik különböző szintű kulináris felhasználásukat. Vannak kifejezetten pikáns-csípősek is, de olyanok is, amelyek édeskés-lágy ízükkel csalogatnak. Nem kell profi szakácsnak lenni ahhoz, hogy változatosan használjuk fel a konyhában. Íme, a legnépszerűbb és legfinomabbak, a teljesség igénye nélkül.


Lucerna csíra:
A lucerna az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta. Ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más meg vizsgált ételét felülmúlja. Kiderült, hogy növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az ízületi gyulladásoktól véd. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését.
A lucerna csírában megtalálható szaponin nevű vegyület az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület. Csökkenti a vércukorszintet, mert tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélynél azért tud segíteni, mert egy finom bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. Ezáltal meg is védi. Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál. A benne lévő növényi hormonok miatt kiváló ösztrogén hatása van, amely például segíthet a mellrák megelőzésében. B12 vitamint tartalmaz, mely gyógyítja a vérszegénységet. Magas K-vitamin tartalma miatt megelőzi a vérrögök kialakulását. Csökkenti a fokozott havi vérzést. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely felelős a kötőszövetek rugalmasságáért. Magas a Ca-tartalma, így érdemes fogyasztani a csontritkulás megelőzésére. Oldja a lerakódott húgysavat a szervezetben. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden eddig ismert tápanyag-koncentrátumba. A fogyókúrázók egyik őrangyala, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.

Vöröshere csíra:
A vöröshere az összes nyomelemet tartalmazza, amire szüksége van a szervezetnek. Azért fontos, mert gond nélkül be tud épülni a szervezetbe. Elsősorban ezért javasolt ízületi és reumás bántalmak csillapítására. Táplál, erősít, tisztítja a vért. Képes ugyanúgy bevonatot képezni a gyomor- és bélfalon, mint a lucerna csíra. Görcsoldó, ez az ásványi anyagok tartalma miatt van. Gondoljunk a lábszáron jelentkező ikra görcsre, ami ez esetben Ca-hiány. Hurutos betegségnél nyálkaoldó. Termékenység fokozó magas ásványi anyag tartalma miatt. A "baba” szívesebben tapad meg a méhnyálkahártya falon ideális körülmények között. . Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál . A májban lévő káros zsíranyagcsere lerakódást ( zsírmáj) képes feloldani a benne lévő növényi hormonok miatt.
Rákos, daganatos megbetegedéseknél hatásos a méreganyagok lebontásához.

Retekcsíra:
Természetes antibiotikumok közé tartozik. Fontos tudnunk, hogy hatékony vértisztító hatású. Egyik kiemelkedő hatása a hőtermelés.
Ízületi betegségeknél – mivel a hőtermelés által tágítja az ereket -, felgyorsítja a vérkeringést. Így az ízületek kornyékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyag gyorsabban tud távozni. Sok folyadékot kell inni hozzá. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet, de nem egy kis portörlő ruhácska formájában, hanem inkább egy "dózerről" beszélhetnénk. Gyorsítja a bélperisztaltikát. A belekben lévő élősködőket, - elsősorban bélférgeket- elpusztítja.
A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását. Ha epehomok van az epehólyagban, azt eltávolítja. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert is. A vesehomokot ugyanúgy elhajtja, mint az epehomokot. Ez a nagyon apró vesekövekre is igaz. Sok foszfort tartalmaz. A foszfor tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt. Lehet repcével együtt fogyasztani. A régi időkben a salátákat, ami többféléből állt, "misungnak" nevezték. A lucerna, vöröshere, és retek csíra így egy nagyon jó tisztító keverék. Édes hármasban teszik a dolgukat. A retek csíra melegíti a testet, ezért télen, fázó emberek, elsősorban akiknek a végtagjai hidegek, érdemes csipegetni. Gyorsan nőnek a növények a dobozban. Nyári melegben ezt jobban lehet tapasztalni. Picike, szoros talpacskáik lesznek,. Fehér, pihés. Nem kell megijedni tőle, ez az élet jele.

Napraforgó csíra:
Ki kell emelnünk a foszfor- és a kalciumtartalmát, amire a csontoknak, fogaknak is szüksége van. Kell az izomtónushoz. Magas a vastartalma,segíti a vörösvértestképzést, réztartalma a vasfelhasználáshoz szükséges. Amikor learatjuk a napraforgó csíráját, barna a kés pengéje. Nagyon sok jódot tartalmaz. Befogja a kést. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze. Magnézium-tartalma az izom, agy tüdőszövetek működését segíti. Magas fehérjetartalma van, kb.20-25 % közötti. Érdemes felfigyelni a nőknek a napraforgó csírára, mert sok benne a niancin. A niancin bőrvitamin. Ápol, szépít, táplál. Sok klorofillt tartalmaz. Könnyíti az asztmás betegek légzését. Tartalmaz olyan fehérjéket, melyeket nem tud a szervezetünk előállítani.

Vöröskáposzta csíra:
Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb. Magas vastartalommal rendelkezik. Vörös színe fehéríti a bőrt. Szép, porcelános lesz. Bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagot. Tartalmaz U-vitamint (metil-metionin - elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását). Segíti a májfunkciót a méregtelenítést. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Magas a K-vitamin tartalma, szükséges a véralvadásnál. Zöld hályognál segíti a látást. Legaktívabban a benne található telomeráz enzim, amely segíti a sejtek megújulását, lassítja az öregedés folyamatát. Erős gyulladás csökkentő hatása van. Egy indol nevű vegyület révén a rosszindulatú sejtek szaporodásának potenciális ellenszere. Tartalmaz olyan enzimeket, amelyek blokkolják a daganat növekedését. Nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mint minden káposztaféle, fellazítja a székletet, okozhat gyakoribb székletürítést. Magas C-vitamin tartalma van, erős antioxidáns. Hat a személyiség zavarokra. Segít eltávolítani a méreganyagot az ízületekből. Ásványi anyag tartalma tisztítja az agyi ereket.

Brokkoli csíra:
A brokkolit 10-15 éve még növényként sem nagyon ismerték és fogyasztották. Magyarországon, mostanra viszont már a csírája is elterjedt eledel. A csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban. Ez a növény tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat; ezek közül is kiemelkedően magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert. Ennél fogva fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatású. A szakemberek az emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések megelőzésére is melegen ajánlják. A kalciumtartalom miatt a csontoknak nagy barátja, a változó korban, amikor a csontritkulás veszélye megnő, roppant hasznos lehet. Élettani hatása megegyezik a vöröskáposztáéval. Van azonban három fontos dolog, amit még elmondhatunk róla:
- olyan nyomelemeket tartalmaz, melyek megelőzik a vesehomok és vesekő kialakulását.
- regenerálja az agysejteket.
- a benne található enzimek a belső elválasztású mirigyek működésére hatnak. Elsősorban a csecsemőmirigyre és hasnyálmirigyre.


Babfélék csírái (bab, szójabab, mungóbab, lencse stb):
Magukba szívják a mérgeket és bélben lévő parazitákat. Valóban tartalmaznak olyan enzimeket, amelyek akadályozzák a fehérjék lebontását. Szép nevükön, tripszin inhibitorok. Csíráztatva nem puffasztó hatásúak. A babfélék jók a szívnek. Kitisztítják a vérből a rossz koleszterint. Inzulinszabályzók. Érdemes cukorbetegeknek fogyasztani. Van bennük egy enzim, a proteáz, ezek az enzimek meg tudják előzni a egészséges sejtek rákos sejtekké alakulását. Rendkívül sok a vastartalma a lencsecsírának, nagyon jó vérképző. Magas a rosttartalmuk. Segíti a bélmozgást. Az egész szervezetben segítik a kollagén termelődést., hasonlóan a repcecsírához.

Hagyma csírák:
Igen intenzív. Erős hagyma íze van. Hasonlóan a retekhez, természetes antibiotikum. Három hét múlva sincs baja a csírájának, csak elvékonyodik és ellágyul. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Kitisztítja a véráramot, a májat. Minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll. Megújítja a vért. Nyálkaoldó, gyógyítja a közönséges náthát. Nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Antiszeptikus, vírusölő, pusztítja a fonalas gombákat, élősködőket, mikrobaölő és izzasztó hatású. Kiűzi a kórokozókat a belekből. Jótékony hatása van a vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, drogfüggőségnél!! Csökkenti a kábítószer utáni vágyat. Emeli a vérnyomást. Az ingadozó vérnyomást beállítja. Segíti a fehérvérsejtek munkáját. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Tisztítja az ereket, a bőrt. Segíti a nyirokkeringést. Tágítja, tisztítja szívkoszorúereket. A májban lévő káros zsíranyagcsere lerakódást ( zsírmáj) képes feloldani. Kitisztítja ez epehólyagot, epevezetéket és a lépet is. Hat az inzulintermelésre. Emeli a spermiumszámot. Oldja a húgysavlerakódást. Hat az agyalapi mirigyre. Építi a csontállományt. Hat a beteg mirigyekre. A benne lévő enzimek megakadályozzák a herék abnormális működését, segítik a szükséges tápanyagok felvételét, melyek a herék normális működéséhez szükségesek.

Zsázsa csíra:
A növényke segítségére siet a véradóknak. Serkenti a vérképzést, tisztítja a vért, magas a vastartalma. Jelentős a telítetlen zsírsavtartalma is. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktust. Magas az E-vitamin tartalma. Vízhajtó, így vérnyomáscsökkentő is egyben. Tartalmaz antihisztamint, amely megszüntetheti a bőrkiütéseket. Energetizálja a szívműködést. Enzimjei a máj működését segítik. Növeli a szexuális vágyat. Segít az ingadozó vérnyomás beállítani. Sok kollagént tartalmaz, amitől nagyon ragadós zsenge korában. Markáns ízű csíra.

Búzacsíra:
Igaz superfood.  Segít a daganatos betegségek gyógyításában. Gyors segítség méregtelenítési folyamatoknál. Megújítja a beteg sejteket. A benne lévő enzimek nem engedik a rosszindulatú sejtelváltozásokat szaporodni. Csökkenti a radioaktív terhelést. Magas a szelén- és a krómtartalma. Elősegíti a vércukor szinten tartását. A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. A daganatos, szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet. A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bővelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben. Hat a pszichére, személyiség zavaroknál hatásos gyógyító. Minden belső elválasztású mirigy működését segít szabályozni. A kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősavat tartalmaz, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. Az aktiválódó enzimek hatására, a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, gazdag ásványi anyag-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki. Külön említésre méltó a többszörösen telítetlen, a szervezet számára nélkülözhetetlen, de csak a táplálkozással bevihető esszenciális zsírsavak jelenléte. Roboráló, erősítő hatású, energiafokozó, ezért lábadozó betegeknek különösen ajánlott. Tápegész élelmiszer.

 

Hogyan csíráztassunk?

1. A magokat mosd át egy szűrőben.
2. Áztasd be, annyi vízbe, amennyi bőven ellepi, a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magoktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a csíráztatásra árult magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) egyébként jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni. Szobahőmérsékletűnél ne legyen hűvösebb a helyiségben, bár a meleget (28-30fok) még jobban szeretik a magocskák.
3. Áztatás után mosd le ismét a magokat, majd ezután rakd be a csíráztató készlet lyukas táljába, de a legegyszerűbb egy harisnyával/szúnyoghálóval letakart és rögzített befőttes üvegbe! (A két utóbbi esetben az üveget 45 fokos szögben, szájjal lefelé támaszd meg, így ki tud csöpögni a víz! Az üveg alá helyezz egy tálat, amibe a víz belecsöpög!) Az alsó, zárt tálba önts vizet, és a lyukas edényt erre helyezd rá! Naponta kétszer öblítsd át őket, figyelve arra, hogy alaposan lecsepegjenek! Első 3 napban takard le őket, mert a csírák sötétben fejlődnek a legjobban. Ha kicsíráztak, tedd a napfényre, így kezdenek el nőni, és klorofillben gazdagok lesznek.
Értelemszerűen a csíráztatási idő is eltér a magok fajtájától függően, de a csomagoláson általában az erre vonatkozó információkat is feltüntetik.

 

(forrás: Németh Attiláné : Az élet csírájában
            Victoras Kulvinskas : Csíraételek
             Napfényes Élet Alapítvány
             CsíraABC)

 

0 Tovább

Csokis-rumosmeggyes-almás fahéjkrémes kocka


(Nyers, glutén-, cukor-, mogyoróféle-, tej-, tojásmentes)


Mindenkinek szívből ajánlom, ezt a viszonylag gyorsan elkészíthető, "minden"mentes sütit, mert isteni!!!!

Alsó réteg:
-80g kókuszreszelék
-70g lenmag
- 3 ek kakaó
- 15-20 db datolya (glükóz szirup mentes)
- 3 ek rizsszirup
-pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell

Meggyes réteg:
-20 dkg Mirelit meggy, vagy ha nincs, akkor befőtt
- 1 ek rumaroma
- pár csepp vanília aroma
- 3 ek rizsszirup

Almás réteg:
3 nagy alma reszelve, és 2 ek útifű maghéjjal összekeverve

Fahéjkrém:
-2 érett banán
-4 ek nyers kókuszolaj
-1 tk fahéj
- 15-20 db datolya
- pár ek víz

A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd a felét egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.
A meggyet jól kinyomkodjuk,majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, ráöntjük, a csokis masszára, egyenletesen eldolgozzuk.
Az almás réteget rásimítjuk.
A fahéjkrém hozzávalóit aprítógépben összedolgozzuk, és az almás rétegre simítjuk. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk. Igazi ízorgia!
Jó étvágyat!

4 Tovább

Hógolyók

Ez a 10 perc alatt elékészíthető ez a csupa kókuszos csoda, ami nem csak isteni finom, de ezerszer egészségesebb, mint a raffaello. Sütés nélkül, nyers hozzávalókból, karácsonyra, és azután is :)



Elkészítés 10 perc. Hűtés max 1 óra.

Hozzávalók (15db)
- 1 és 1/2 bögre natúr kókuszreszelék
- 3 ek rizsszirup, vagy xilit
- mk őrölt fahéj
- 4-5 ek natúr!!!! kókuszolaj olvasztva (nem egyenlő pálmaolaj!)
- 2-3 csepp vanília aroma
- 2-3 ek kókusztej (de szerintem lehet bármilyen növényi tej is)
- késhegynyi himalaya só

1 bögre kókuszreszeléket aprítóba teszünk, és lassú fokozaton, folyamatosan adagoljuk hozzá a kókuszolajat. Ha sűrű masszát kapunk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és pár percig hagyjuk aprítani. A puha masszából golyókat formálunk, majd megforgatjuk a maradék kókuszreszelékbe. Sütőpapírra helyezzük őket, majd be a hűtőbe kb 1 órára. 2 hétig is elállnak, de fogyasztás előtt vegyük ki, mert szobahőmérsékleten a legfinomabb. Aki szereti a mandulát, a közepébe tehet egyet egyet egyet
Jó étvágyat!
0 Tovább

Őszi reggelik: A füge

Reggelire mindig friss gyümölcsöt, vagy zöldturmixot készítek, legyen ősz, tél vagy nyár.
Télen inkább a zöldturmixokat iszom, tavasztól őszig viszont általában a friss ropogós, enzimekben és vitaminokban gazdag gyümölcsökre esik a választásom. Rengeteg érv szól amellett, miért is fogyasszunk délig nyers gyümölcsöket, és ha valaki kipróbálja, és megtapasztalja jótékony hatását, már nem akarja soha szalonnástojással kezdeni a reggeleit :)

Ahogy a testünket is lemossuk kívülről, ugyanúgy szüksége van napi mosdatásra, a belső szerveinknek, sejtjeinknek is. Testünk hajnal négytől délig tartó kiválasztási szakaszában a legideálisabb ezt tennünk, amikor a szervezet amúgy is salaktalanít, tehát megszabadítja magát a káros, felhalmozódott anyagoktól. Ilyenkor érdemes megtámogatnunk ezt a folyamatot, magas víztartalmú ételekkel, amelyek a zöldségek és a gyümölcsök. Én azért a gyümölcsöket eszem, mert reggel igazán szükségünk van jó minőségű szénhidrátokra, a nap ideális indulásához. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy ne terheljük le túlságosan az emésztőrendszerünket, mert akkor a nap további részében letaglózó fáradságot fogunk érezni, hiszen a testünk emésztésre fordított összes energiája, a gyomrunkban koncentrálódik.


Az ősz igazán bővelkedik magas víztartalmú, és tökéletes szénhidrát tartalmú gyümölcsökben, ilyenek, a szőlő, szilva, alma, körte, füge, nem mellesleg mindegyikük gyógyító hatással is rendelkezik, ezért igencsak kár lenne kihagyni őket az étrendünkből. És még egy jó tanács! Gyümölcsöt csakis éhgyomorra, étkezés előtt fogyasszunk, és ne keverjük se tejtermékkel, sem gabonával őket :)
Ma a sokak által ismeretlen fügét mutatom be, a héten, pedig még egy nyers, ínycsiklandozó fügés finomságot is meg fogok osztani, ami nem más, mint a Fügés-szilvás csokitorta.

A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. A B vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást.

Gyógyhatása:

Nemcsak kellemes gyümölcs, de rendkívül elősegíti az emésztést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztő szervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet. Nagymennyiségű B vitaminja jótékonyan hat az emésztésre és az idegekre.

Meghűlésre:

Csillapítja a légzőszervekre ható ingereket meghűlés esetén, valamint gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket.

Elősegíti az emésztést:

A füge igencsak rostos gyümölcs. Apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbjutást a kifejtett féregszerű mozgás következtében. Ez azonban kevés lenne az emésztés serkentéséhez. A táplálék jobb felszívódását a B vitaminok tartalmának köszönheti.

Székrekedés:

Rosttartalma elősegíti a féregszerű mozgást, így székrekedés esetén is kitűnő hasznát vesszük a fügének. Különösen az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással. Amint ugyanis a gyomorba kerül a massza, olyan hatást vált ki, ami serkenti a gyomor működését. A lendületet kapott gyomor hat a májra, és az epére, valamint az egész emésztő rendszerre.

Szív és máj:

A szív egyenletesebb működésére a füge azért van jó hatással, mert rendkívül sok káliumot tartalmaz. Szabályozódik a szívverés, valamint csökken a vérnyomás.

A máj működésre is serkentőleg hat a füge kálium tartalma, különösen akkor ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet a füge fogyasztása következtében.

Idegnyugtató:

A füge ásványtartalma nemcsak a szívre, de az idegekre is nyugtatólag hat, amihez a szív és az idegrendszer kalciumtartalma is hozzásegít. Serkenti az anyagcserét és a sejtek ellátását.

Gyomorégés:

A gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Az elgyötört gyomor munkáját a füge fehérje és szénhidrát összetétele serkenti, s ugyanezt a hatást váltja ki a vékonybélben is. Magnézium tartalma elősegíti a szénhidrát és a fehérje emésztését.

Prosztatapanaszok:

Cink tartalmának köszönhető, hogy a füge pozitívan befolyásolja az ivarmirigy és a szaporodó szervek működését. Emeli a spermák számát és gyógyítólag hat a prosztata panaszokra is. A gyulladás gyógyítása az A vitaminnal együtt történik.

A fügét fogyasszuk elsősorban nyersen, de aszalványként is kitűnő, lekvárja, pedig igazán csodás gasztronómiai élményt nyújt, fűszeres-pikáns ételek kísérőjeként.

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek