Falafel


Ki ne ismerné vagy hallott volna a közel keleti gyors étkezdék kedvenc húsmentes finomságáról?
Bár nem mindenki tudja hogyan is készül, mi is ez, de egy biztos. Finom! (és életmentő, ha úton vagyunk)
Jó hír, hogy otthon is elkészíthető tojás-, és gluténmentesen is, minimális olajjal (mert, ha az utcán vesszük, bizony úszik az olajban, amiben talán nem csak ez sült ;))
vegan tojásmentes laktózmentes gluténmentes csicseriborsó egészséges

Hozzávalók: 
2 bögre dobozos, vagy üveges főtt csicseriborsó (a levét öntsük le, és tegyük el aquafabának, amiből vegán "tojáshabot" pavlovát, vagy macaron-t készíthetünk)
1 és 1/2 bögre csicseriborsó liszt( a legjobb az eredeti besan)
6-8 gerezd fokhagyma
fél bögre aprított friss petrezselyem
fél bögre aprított friss korianderlevél
1 tk őrölt garam masala vagy római kömény
1 mk őrölt koriander
1 mk kurkuma
só, bors, vegamix
1 tk olaj
1 mk szódabikarbóna

Egy aprítóba tesszük a csicseriborsót, majd a felső nyíláson át, fokozatosan mindent hozzáadunk. Ne sokáig, mert akkor krémes lesz, és az már nem áll úgy össze. (Kézzel is működik, ha nincs aprítónk, akkor egy villával jó szét kell nyomkodnunk először a csicseriborsót, és a fokhagymát fokhagymanyomóval tesszük bele, vagy reszelve, utána adjuk hozzá a lisztet és fűszereket, és úgy gyúrjuk össze.)
A masszát kivesszük, és nedves kézzel golyókat formázunk. 190 fokra előmelegítjük a sütőt. Egy lapos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a golyókat, amit a tenyerünk között kissé laposabbra oválisra formáztunk. 
Olívaolajat fújunk a tetejükre egy olajspray segítségével, és kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Sok sok zöldséggel megtömve, növényi joghurtszósszal, pitába tehetjük, vagy mondjuk mentás-joghurtos szószba mártogathatjuk csak úgy magában. 
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csicseriborsós burgonyaropogós

Nincs még egy olyan étel, aminek ennyi neve lenne. Ahány tájegység, megye, város és ház, annyi név és elkészítési metódus létezik. Mi lapcsánkának hívjuk, de egyéb ismert nevei:
bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús, és még sorolhatnám.
Mi nagyon szeretjük annak ellenére, hogy a reszeléstől inkább eltekintenék, mégis időről időre elkészítem, hiszen nem lehet neki ellenállni.
Ez a változat, egy nagyon egyszerű gluténmentes és egészséges variáns, ami ugyanígy készíthető édesburgonyából, vagy bármilyen zöldségből. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre köretként, vagy főzelék feltétként, vacsorára fokhagymás növényi tejföllel, nagy adag salátával. A legfinomabb, ha piros, vagy rózsaburgonyából készíthetjük, a kipréselt levét, pedig éhgyomorra savlekötőként, lúgosító természetes gyógyitalként kortyolgathatjuk. Sose használjunk zöld, vagy csírázó krumplikat, mert az mérgező.
A burgonyától ne tartsunk, mert sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és egyáltalán nem hizlal. A csicseriborsó, pedig gazdag fehérjékben, és létfontosságú esszenciális aminosavakban, igazi húspótló eledel.

Hozzávalók:
4-5 db közepes méretű rózsaburgonya
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma apróra vágva
3-4 púpozott ek csicseriborsó liszt
késhegynyi kurkuma
só, bors vegamix
kókuszolaj

1. A meghámozott, megmosott burgonyákat finomra-pépesre reszeljük, majd egy finom lyukú szűrőn, egy kanál segítségével kipréseljük, kinyomkodjuk a levét, hogy csak egy sűrű burgonya massza maradjon.
2. A masszát egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, a csicseriborsó lisztet és az aprított újhagymát. Dúsíthatjuk még petrezselyemmel. Jó alaposan összekeverjük.
3. Egy tapadásmentes serpenyőben, 2-3 ek kókuszolajat hevítünk, majd belekanalazzuk kis halmokban a lepénymasszát. Hagyjuk fél percig sülni, majd egy villa segítségével kilapítjuk a tetejét. Ha megpirult megfordítjuk, és aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük.
Fokhagymás, kapros, vagy fűszeres joghurtos öntettet tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Gombás-spenótos csicseriborsó lepény fokhagymás "tejföllel"


A socca, vagyis a csicseriborsó lepény nálunk mindennapi eledel, hiszen nagyon jó tojáspótló, de ehetjük, pizza, vagy kenyér, vagy lángos helyett is. Sok benne a fehérje, a vas, és vitaminokban is gazdag. Feltétként bármilyen friss, vagy grillezett zöldséggel-raguval kitűnő, és az elkészítése sem tart tovább, mint egy omletté.

Hozzávalók:
lepény:
-1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 bögre növényi tej( én tegnap szójajoghurtot tettem a tej helyett nagyon könnyed és finom lett tőle)
- negyed bögre olívaolaj
- só, bors, római kömény, vegamix, vagy bármilyen kedvenc fűszer, vagy fűszersó, de mehet bele zöldfűszer is, mint a petrezselyem, bazsalikom, vagy zsálya.
- 1 tk fokhagyma fűszersó
- annyi víz amennyitől sűrű de folyékony gofritészta jellegű massza lesz
- 1 ek kókuszolaj a sütéshez

feltét:
- 200 g erdei gomba megpucolva és nagyobb szeletekre aprítva
- majoránna, vagy tárkony
só, bors, vegamix
- 150 g spenót
- csipet szerecsendió
- kókuszolaj a sütéshez

fokhagymás alap:
- 1 doboz növényi tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors

1. Egy tálban kézi habverő segítségével összekeverjük a lepény hozzávalóit, majd a vizet lassan, kevergetve adagoljuk hozzá, míg sűrű, de folyós massza lesz.
2. Egy vastagabb falú tapadásmentes serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, majd beleöntjük a masszát. A tetejét lefedjük, és addig sütjük,míg aranybarna lesz, majd megfordítjuk, és pár perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
3. Míg a lepény sül, elkészítjük a gombát és a fokhagymás alapot: egy tapadásmentes serpenyőben a gombát enyhe barnulásig pirítjuk. Rákerülhetnek a fűszerek, kivéve a sót, mert ha az elején besózzuk, sok levet ereszt és nem lesz szép barna. Mielőtt a gomba készen van, rádobjuk a spenótleveleket, és csak összefonnyasztjuk (kb 2 perc) de nem sütjük. Utólag sózzuk, rakhatunk rá vegamixet is.
4. Egy szószos tálban elkeverjük a tejfölt a fűszerekkel, belenyomjuk a fokhagymákat, jó alaposan összedolgozzuk, majd megkenjük vele a csicserilepényt.
5. A tetejére halmozzuk a fűszeres- illatos spenótos gombát, szeletekre vágjuk és már élvezhetjük is.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Tojás helyettesítők I.

A tojás helyettesítése kezdetben sok fejtörést okozott a főzésben sütésben, hiszen szinte minden magyar desszertben, sósakban és édesben szükség van rá
Nem beszélve a fasírtokról, a rakott dolgokról, panírozásról.
A tojás térfogatnövelőként illetve kötőanyagként szolgál az ételekben, illetve önmagában rántottaként, omlettként, vagy tükörtojásként fogyasztják.
Ma már tudom, a tojás könnyen helyettesíthető!

Kötőanyagként térfogatnövelőként:
fasírtokba, vagdaltakba, töltelékekbe
-csicseriborsóliszt
-sárgaborsóliszt
-őrölt lenmag vízzel elkeverve
-kukoricaliszt
-étkezési keményítő
- bio zabpehely (finom)
- élelmiszer allergia szaküzletekben készen kapható tojáspótló por, amit a leírás szerint kell elkészíteni.

Panírozáshoz:
- 2-3 ek kukoricakeményítő és 6-7 kanál szójatej pici sóval összeturmixolva, tökéletesen helyettesíti a tojást.
Sütéshez(térfogatnövelésre):
- süteményekbe annyi evőkanál almaecet, amennyi tojás kellene bele.
- 1 tojás: 1 ek őrölt lenmag, 3 ek forró vízzel elkeverve
- 1 tojás: 2 ek víz, 1 ek olaj, 2 tk sütőpor összekeverve
- 1 tojásfehérje: 1 ek ízesítetlen agar-agar, 1 ek vízbe feloldva, felverve, lehűtve, majd újra felverve
Lepényekhez, rántottába:
-tofu, selyemtofu(1 tojás, kb. 3 dkg tofu, 3 dkg selyemtofu, összeturmixolva

Tojáspótló házilag:
- 30dkg őrölt nyílgyökér, vagy burgonyakeményítő, vagy tápióka keményítő
- 6 dkg sütőpor
- 1 ek guargumi (opcionális)
Keverjük össze, és egy befőttes üvegben tárolhatjuk.
tojásonként: 1 ½ tk keveréket, 1 ek kókusz -, vagy repceolajjal, 2 ek vízzel habosra keverünk.

Kénes, tojás-íz pótlására:
-fekete só: egy tojáshoz egy mokkáskanálnyi fekete sót használhatunk rakottasba, vagy tofurántottába, omlettbe.
folyt köv.
forrás: Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv Kibővített Életmódkönyv

0 Tovább

Currys-csípős karfiolpuffancsok

...avagy élet a rántottkarfiolon túl!
(tej-, tojás,- és gluténmentes)

Nem szeretek olajban sütni, mert kókuszolaj esetében is tiszta pazarlás, és túl sok zsír, ám tagadhatatlanul finomakat lehet így készíteni. Sokszor inkább sütőbe teszem az adott ételt, minthogy percekig úsztassam az olajban. Van azért kompromisszum :)
Ez a recept eredetileg "rántottkarfiolnak" készült, de az első adag után gyorsan meggondoltam magam, és inkább minden hozzávalót az aprítóban leturmixoltam, a masszát 1 órára a hűtőbe tettem, és kevés kókuszolajon egy evőkanál segítségével kis gusztusos, belül puha, de kívül ropogós puffancsokat sütöttem. Készítettem hozzá növényi tejfölből tartárt(tejföl, citromlé, só, bors, vegamix, rizsszirup, mustár), és uborkasalátát (uborka, citromlé vagy almaecet, só, rizsszirup)

hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol (megmosva, rózsáira szedve, megfőzve sós vízben)
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- fél dl olívaolaj
- só, bors, vegamix, cayenne bors, curry por, fokhagymapor, kurkuma( ízlés szerint)
- kb 1 dl növényi tej
- kókuszolaj a sütéshez

a lényeg, hogy jó sűrű, formálható massza legyen belőle, bár nem fog összeállni úgy, mint egy fasírt, inkább olyan lesz, mint a lapcsánka tésztája. természetesen ebbe is lehet tenni lisztet, de akkor már tönkölyt, és számolni kell a gluténnal, és extra kalóriákkal. a csicseriborsó liszt szerintem sokkal egészségesebb választás, mert tömény növényi fehérje, vas, vitamin és ásványi anyag bomba.
Jó étvágyat!

2 Tovább

Zöldséges omlett (tojásmentesen)

Az egyik kedvenc és megunhatatlan reggelim, hűvösebb napokon. Általában paprikával és póréval készítem, de tökéletes bele a gomba, szárított paradicsom, vagy akár a friss spenót is.

Hozzávalók:
-mindenféle kedvedre való zöldség (cukkini, répa, hagyma, paprika, stb)
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- 3 ek olívaolaj
- 1.5 bögre víz
- só, bors, fokhagymasó, füstsó, római kömény, kurkuma, csipet fekete só
- kókuszolaj
- 1mk szódabikarbóna

A zöldségeket felvágjuk, majd egy serpenyőben kókuszolajon megpirítjuk, közben a többi hozzávalót egy tálban alaposan elkeverjük, majd ha a zöldségek készen vannak ráöntjük a csicseris masszát és lefedjük. pár perc múlva megfordítjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!

A csicseriborsó a tojással ellentétben koleszterinmentes és valóságos fehérjebomba létfontottsságú esszenciális aminosavakkal. 
Rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.
Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet.
Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt a velőcsőzáródási rendellenességek mérsékléséhez. 
 

2 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek