Tejszínhab tej nélkül? Lehetséges!

Ha tej, azt mondom kókusztej, mandulatej, mogyorótej, rizstej, máktej...
Ha tejföl, joghurt, akkor azt mondom szójatejföl, szójajoghurt, kókuszjoghurt, magtejfölök...
A sajtokat is könnyedén elkészíthetjük otthon, vagy széles választékban megvásárolhatjuk bioboltokban, akár a Trappistát, Füstöltet, Cheddart, Mozzarellát, és most már Parmezánt is. 
Ha tejszín, akkor szójatejszín, rizstejszín, mandulatejszín...
De a nagy kérdés, hogyan tudunk megszokott textúrájú, mégis egészséges, növényi, tejszín ízű habot készíteni a különböző sütikhez, krémeket.
Tapasztalatom azt mutatja, hogy először mindenki a nagyáruházakban kapható, és "növényi tejszín" jelzővel illetett termékekhez nyúl, amelyek cukrozatlan változata még jó is lenne számunkra, ha az összetevők címszó alatt, nem látnánk felsorolva a tejfehérjét, és nem pálmazsírból és hidrogénezett növényi zsírokból készülnének, amelyek egészség-és környezetkárosító hatásúak. 
ételallergia tejszínhab vegán tejfehérjementes tejcukormentes
Így más alternatívák után kell nézni az arra allergiásoknak, és a vegánoknak is.
 Elkezdtem kísérletezni a főzőtejszínekkel, de nem jártam sikerrel.
 Egy külföldi blogon olvastam a kókusztejszínhabról, ami leírva nagyon egyszerűnek tűnt, és jóval olcsóbbnak, mint a fentebb említett alternatívák.
Vegyünk egy magas zsírtartalmú sűrű nagy kókusztartalommal rendelkező konzerv kókusztejet és egy éjszakra tegyük hűtőbe. Csak közvetlenül akkor vegyük ki a hűtőből, ha felverjük. 
Egy tálba "fölözzük" le a sűrű krémes a doboz tetején ülő kókuszkrémet,. (a vízszerű maradékot a dobozban hagyjuk, és mondjuk a legközelebbi turmixunkba tudjuk tenni )
Hozzáadjuk a nádporcukrot, vagy stévia port(ízlés szerint) és gépi habverővel felverjük. 
A másik verzió, ha habszifont használunk, ez esetben a sűrű kókusztejszín a legmegfelelőbb, amit pici kókusztejjel hígíthatunk, teszünk hozzá egy teáskanál útifűmaghéjat , elkeverjük, majd mehet a szifonba. Tehetünk bele stévia port, vanília aromát. Jól összerázzuk. Minden legyen hűtőhideg.!!!
Az ebből készült édességeket érdemes hűtőben tartani, mert előfordulhat, hogy szobahőmérsékleten elkezd olvadni, még mielőtt felszolgálnánk.

0 Tovább

5 kedvenc epres ételem

Az eper megunhatatlan, s bár szezonja alig másfél hónapig tart, nem lehet belőle eleget enni. Mindamellett, hogy zsírégető, és tisztító hatású nagyon finom is, akár édesen, de sósan is elkészíthető. Az epret vétek megsütni vagy megfőzni, ezért összegyűjtöttem az 5 kedvenc cukormentes, nyers, gluténmentes, epres receptemet.
Jó étvágyat!

Epermousse (főzésmentes, gluténmentes)

2 bögre mosott, darabolt eper
3 dl selyem (silken) tofu
2 ek agavé nektár vagy stevia cseppek
1 ek olvasztott nyers kókuszolaj
csepp vanília aroma

Az epret egy turmixgépbe tesszük az agavé-vel, vaníliával és lepürésítjük, mozgás közben hozzáadjuk a selyemtofut, majd a nyers kókuszolajat is belecsurgatjuk. 1 percig összeturmixoljuk. Kis poharakba töltjük, és minimum 2 órára hűtőben hűtjük.

Epres banánfagyi (mindenmentes)

1 bögre fagyasztott eper
2 bögre fagyasztott banánkarika (érdemes egyben fagyasztani a banánt, már két nappal előtte. a banán érett legyen!!!)
3 ek mandulatej (vagy bármilyen növényi, amit szeretsz)

Először az epret a mandulatejjel aprítom, én ezt a turmixgép jégkocka funkciójával művelem. Majd jöhet hozzá a banán, addig turmixolom, míg habos, fagyikrémes lesz. Azonnal fogyasztható!

Epres-újhagymás salsa szósz:

1-2 bögre mosott eper kisebb kockákra darabolva
3 szál zsenge újhagyma karikára vágva
öntet:
1 gerezd préselt fokhagyma
tiszta só, bors
1 ek sötét balzsamecet vagy fél citrom leve
1 ek juharszirup (vagy agave, vagy rizs)

Az epret és a vékonyra felkarikázott újhagymát egy szószos tálba tesszük. Összekeverjük a dresszinget, majd leöntjük vele az epres hagymás keveréket és pár órára állni hagyjuk. Nagyszerű mondjuk kukorica torttilával, vagy csicseriborsó lepénnyel, bármilyen sült tofuhoz, mártogatósként, köretként.

Tavaszi epersaláta:

Egy nagy salátástálba belevágjuk a kedvenc tavaszi zöldjeinket, pl spenót, sóska, fejes saláta, újhagyma, petrezselyem, jól összeforgatjuk, készítünk hozzá egy édes savanyú vinaigrette öntetet, pl a fenti balzsameceteset, majd hozzávágunk szép szeletekre, 2 marék epret, meglocsoljuk az öntettel, összekeverjük, és vagy magában, vagy köretként, bármilyen napszakban, bármivel fogyaszthatjuk.

Pink power smoothie: (tökéletes edzések után)
2 bögre eper
3-4 dl mandula, mogyoró-, vagy kókusztej
3 banán
1 ek vörös szőlőmag őrlemény
1 ek kendermag őrlemény
csipet tiszta só
pici vanília kivonat
1 adagolókanál (20 gramm) vegan protein (rizs, vagy borsófehérje, de NEM szójaizolátum!

Mindent egy nagy turmixkehelybe rakunk, és jól összeturmixoljuk!

Jó étvágyat!

0 Tovább

Fahéjas aszaltszilva krém

Cukormentes, és csak két hozzávalóból áll. 
Energiát ad, rendben tartja a salaktalanítást, csodafinom, krémes, fűszeres, és nem hizlaló. Sütikrémnek, pudingnak, nassolni, sült tofu mellé, vagy akárhogyan, teljes a rajongás :))
Egy zacskó aszaltszilvát megmostam, és éjszakára beáztattam langyos vízbe. Reggel turmixgépbe tettem, megszórtam fahéjjal, és lassú fokozaton adagoltam hozzá az áztatóvizét, míg a kellő állagú nem lett. 
Hűtőben egy hétig is eláll.
Jó étvágyat!
 

0 Tovább

Szilvafagyi, otthon, 4 összetevőből!

Hozzávalók:
2 bögre magozott negyedelt szilva (4 órán át mélyhűtőben tartva)
1 szeletelt fagyott banán
2 ek agavé szirup
1 doboz kókuszkrém, vagy sűrű kókusztej (egy éjszakán át hűtőben tartva)

A hozzávalókat egy erős turmixgépbe tesszük, vagy ahogy én most, csigás présgépbe helyeztem, a gyümölcsöket beledobáltam a fenti lyukon, és kész fagyit kaptam. A masszát összeturmixoltam még egyszer a kókuszkrémmel és az agavé sziruppal, mélyhűtőbe helyeztem 3 órára, félóránként egy spatulával átkevergettem.
Egyszerű, és nagyszerű, kedvünk szerint bármilyen gyümölccsel variálható.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csokis-rumosmeggyes-almás fahéjkrémes kocka


(Nyers, glutén-, cukor-, mogyoróféle-, tej-, tojásmentes)


Mindenkinek szívből ajánlom, ezt a viszonylag gyorsan elkészíthető, "minden"mentes sütit, mert isteni!!!!

Alsó réteg:
-80g kókuszreszelék
-70g lenmag
- 3 ek kakaó
- 15-20 db datolya (glükóz szirup mentes)
- 3 ek rizsszirup
-pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell

Meggyes réteg:
-20 dkg Mirelit meggy, vagy ha nincs, akkor befőtt
- 1 ek rumaroma
- pár csepp vanília aroma
- 3 ek rizsszirup

Almás réteg:
3 nagy alma reszelve, és 2 ek útifű maghéjjal összekeverve

Fahéjkrém:
-2 érett banán
-4 ek nyers kókuszolaj
-1 tk fahéj
- 15-20 db datolya
- pár ek víz

A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd a felét egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.
A meggyet jól kinyomkodjuk,majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, ráöntjük, a csokis masszára, egyenletesen eldolgozzuk.
Az almás réteget rásimítjuk.
A fahéjkrém hozzávalóit aprítógépben összedolgozzuk, és az almás rétegre simítjuk. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk. Igazi ízorgia!
Jó étvágyat!

4 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek