Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Curry-s babbal és friss zöldségekkel töltött ezékiel lepénykenyér

Egészséges ebéd, vagy vacsora a fehérjekomplettálás jegyében, az ősi recept alapján összeállított Ezékiel lepénykenyér formulával. Tökéletes arányban tartalmazza a szükséges esszenciális aminosavakat.
Könnyen elkészíthető és nagyon finom.

"Ezekiel próféta júdeai pap volt, akit Nabukadneccar, a babiloni király i.e. 597-ben Babilonba hurcoltatott el többek között sok templomi pappal együtt. Ezékiel 20 éven keresztül hirdette próféciáit (az isteni üzeneteket) a fogságban élők között, ezek gyűjteménye az Ezekiel könyve. Ebben szerepel egy recept is:

"Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. Annyi napig, ameddig oldaladon fekszel - háromszázkilencven napig - ebből egyél."
(Ezekiel könyve 4. fejezet 9. vers)
Ez a formula tökéletes arányban tartalmazza a növényi fehérjéket. Teljes kiőrlésű búzából, árpából, kölesből, és hüvelyeslisztekből áll.

Szerencsére ma már kapható bioboltokban ezékiel lepénykenyér formula, amiből 3 lepényhez kiöntöttem 1 bögrével, másfél bögre vizet adtam hozzá, és fél bögre olívaolajat, meg himalaya sót. Sűrű palacsintaállagúra kevertem, majd forró kontaktgrillbe kanalaztam és köralakban ellapogattam. Kb 15 perc, és kész.
A felébe curry-s chilis babot tettem, lilahagyma szeleteket, paprikát, és friss salátát, megszórtam élesztőpehellyel, és készen megkentem növényi tejföllel. Szó szerint mennyei eledel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Gluténmentes pizza

Gluténmentes pizza füstölt tofuval, fokhagymás pácolt cukkinivel, hagymával és vegán parmezánnal.

Imádjuk a pizzát, de nem gondoltam volna, hogy ilyen finom gluténmentes kiadásban is. Kicsit féltem tőle, mert sokféle receptet találtam, és végül ezek együtteséből készítettem egy saját verziót. Ebből az adagból kettő, 25-30 cm-es pizza jön ki, amely nem olyan vékony tésztájú, mint az eredeti olasz, de sokkal kevésbé terheli meg a gyomrot, és szerintem nem is hizlal annyira :))
Az eredmény, egy ropogós szélű, nagyon pizzás hatású lepény lett. Az elsőt adagot kiterítettem egy sütőpapírra, ez vékonyabb lett és jobban megsült, a másikat sütőpapírral bélelt piteformába kanalaztam, amely sűrűbb és "pitésebb" lett. De nagyon finom, még ma is azt ettük ebédre. Tetejére paradicsomos bazsalikomos szószt kentem, teriyaki (szója) szószban sült füstölt tofu szeletkéket szórtam rá, meg sült fokhagymás cukkinikarikákat, hagymát, és amikor kész lett megszórtam inaktív élesztőpehellyel, meg csípős paprika krémmel :))
Mennyei lett, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:
100 gramm kukoricaliszt
200 gramm héjában főtt burgonya (2 közepes darab)
150 gramm rizsliszt, vagy Glutenix magkeverékes kenyérliszt
3/4 csomag instant élesztő
2 ek olíva olaj
1 tk só
víz
oregano

A burgonyákat megmosom, felteszem sós vízben főni, majd ha kész meghámozom, szétnyomkodom, és hagyom kihűlni.
Összekeverem a liszteket, a sót, az élesztőt, a szétnyomkodott főtt burgonyákat, és kevergetés közben hozzáadom az olajat, és kb 2-3 dl langyos vizet. Fakanállal keverhető, sűrű állagú kellene, hogy legyen. A tálat letakartam és meleg helyen 1 óráig kelesztettem.
Fogtam egy tepsit, letakartam sütőpapírral, és hablapáttal köralakban(kb 30 cm átmérő) elsimítottam rajta a masszát megszórtam oregánóval és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem tíz percre. 10 perc után kivettem, megraktam a fent említett feltétekkel, és még 25 percig sütöttem, az utolsó 5 percben grill fokozaton.
Szuperül elvált a sütőpapírtól, és a szélén megpirult, ropogós lett.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Zöldséges omlett (tojásmentesen)

Az egyik kedvenc és megunhatatlan reggelim, hűvösebb napokon. Általában paprikával és póréval készítem, de tökéletes bele a gomba, szárított paradicsom, vagy akár a friss spenót is.

Hozzávalók:
-mindenféle kedvedre való zöldség (cukkini, répa, hagyma, paprika, stb)
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- 3 ek olívaolaj
- 1.5 bögre víz
- só, bors, fokhagymasó, füstsó, római kömény, kurkuma, csipet fekete só
- kókuszolaj
- 1mk szódabikarbóna

A zöldségeket felvágjuk, majd egy serpenyőben kókuszolajon megpirítjuk, közben a többi hozzávalót egy tálban alaposan elkeverjük, majd ha a zöldségek készen vannak ráöntjük a csicseris masszát és lefedjük. pár perc múlva megfordítjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!

A csicseriborsó a tojással ellentétben koleszterinmentes és valóságos fehérjebomba létfontottsságú esszenciális aminosavakkal. 
Rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.
Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet.
Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt a velőcsőzáródási rendellenességek mérsékléséhez. 
 

2 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek