Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hummus hatszor

A hummus nem föld, hanem egy krémes, fűszeres, csicseriborsó alapú, ezerarcú kence, mártogatós, egészséges, és eszméletlenül finom (már ha jól elkészítik).
Számomra egy jó hummusban van főtt, vagy konzerv csicseriborsó, fokhagyma, olívaolaj, citromlé, szezámkrém (tahini), joghurt (növényi), só bors. Ha ezt jól összedolgozzuk egy aprítóban, és az olívát folyamatosan adagoljuk hozzá fantasztikus krémes lesz.
De a hummus itt nem állhat meg.
Annyira egyszerű, és fehérjében gazdag vacsora kellék lehet, és sosem unjuk meg, ha elkezdjük őket újabb, és újabb változatokban elkészíteni. Szeretnék ötleteket adni nektek ezekhez, mert egy-két fűszer, zöldség hozzáadásával merőben más ízeket alkothatunk, amelyek közül mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.
Gyerekek uzsonnás szendvicsébe, pitakenyérbe saláta mellé, de vendégek elszédítéséhez is kitűnő fogás, főleg ünnnepek alatt, mondjuk szilveszterkor :)
Jó étvágyat!

Klasszikus: csicseriborsó, olívaolaj, joghurt, tahini, fokhagyma, citromlé, só, bors

Céklás: csicseriborsó, növényi joghurt, főtt, sült, vagy nyers cékla, fokhagyma, kapor, só, bors, olívaolaj

Z'athar: Klasszikus hummus, garam masala, z'athar fűszer, tetejére karamellizált hagyma

Curry-s: Klasszikus hummus, madras curry fűszerkeverék, korianderlevél aprítva

Tapenade: Klasszikus hummus, lime lével és pár zöld olívabogyóval összedolgozva

Paprikás: Süssünk meg egy piros kápia paprikát egy fej fokhagymával, majd aprítsuk össze gépben a csicseriborsót, a sült fokhagymából kinyomkodott krémet, citrom levét, sót, borsot, és sült paprikát.

0 Tovább

Szezámmagos édesburgonya ropogós

Ez a fasírt annyira ellenállhatatlan, hogy ha egyszer megkóstoljátok mindig ezt szeretnétek enni.
A héten készítettem édesburgonya salátát, édesburgonya ropogóst, és indiai lencse sabji-t édesburgonyával, szóval nálam az új hagyma, az édesburgonya:))
Sokszor készítettem már batáta fasírtot, de muszáj valamit változtatnom rajta minden egyes alkalommal, ami az adott napi hangulatomtól, a hűtőtartalomtól, vagy a friss, otthon található fűszereimtől függ.
A legjobb mégis az, hogy mindenhez passzol, főzelékfeltétként, magában joghurtos szósszal, szendvicsben, vagy burgerként is megállja a helyét.
Íme a legújabb édesburgonyaőrületem eredménye:

Hozzávalók:
3 db közepes friss édesburgonya
4 evőkanál csicseriborsó liszt
2 púpozott evőkanál magkeverékes Glutenix (gluténmnetes kenyérliszt keverék bioboltban, vagy élelmiszer allergia szaküzletben mindig kapható)
1 ek szezámmag
2 gerezd fokhagyma
1 szál apróra vágott póréhagyma, vagy újhagyma
tiszta só, bors, vegamix,
2 tk garam masala
1 mk kurkuma
1 tk curry fűszerkeverék
1 tk grill fűszerkeverék (Na glutamát mentes)

Sós vízben félkeményre főzzük az édesburgonyát, majd ha kihűlt lehúzzuk a héját, és egy nagy lyukú sajtreszelőn egy tálba reszeljük.
Hozzáadjuk a liszteket, fűszereket, a préselt fokhagymát, hagymát, szezámmagot, alaposan masszává dolgozzuk, fél órára hűtőbe tesszük, kezünkkel rusztikus pogácsákat formázunk, és kevés olívaolajban két oldalát aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Dió parmezán

Még vegetáriánusként is imádtam a sajtokat, azon belül is pedig az egyik kedvencem a parmezán volt. Vegánná válásom után elég nehéz volt elképzelni, hogy valaha is átélhetem még a parmezán élményt, de tévedtem. Találtam valami sokkal, de sokkal finomabbat és egészségesebbet, mert a dióparmezán biztosan nem tartalmaz függőséget okozó morfint, kazomorfint és kodeint, amelyek a sajtokban kimutatható opiátok.

A dióparmezánban még az is nagyszerű, hogy tele van B vitaminokkal, omega 3 zsírsavakkal, alpha-liposavval( az egyik legerősebb antioxidáns), emellett melatonin, réz, vas, és nagy mennyiségű növényi protein is található benne, hogy a legfontosabbakat említsem.
Az én dióparmezánomat Tündékonyhai tésztán is megtalálhattátok feltétként, kifejezetten harmonizál a spenóttal, de szórhatjátok kenyérre, levesbe, főzelékre, egyszóval mindenre. De még panírozni is lehet vele.
A dióparmezán 4 hozzávalóból áll, és 5 perc alatt elkészül.

Hozzávalók:
- egy bögre tisztított dió
-1 gerezd fokhagyma
- 2 ek inaktív élesztőpehely (ettől lesz sajtos íze)
- 1 mokkáskanál tiszta só (NaCl)
(lehet még hozzátenni egy teáskanálnyi pirított szezámmag olajat, de elhagyható)
A hozzávalókat egy darálóba, vagy aprítóba tesszük, és addig nyomjuk a gombot, míg a dió morzsás lesz. Ha Krémre van szükségünk, akkor tovább, így a dióból kicsapódnak az olajak, és lehet belőle pesto, vagy bármilyen krémes tésztaszósz.
Hűtőben, lezárva kb 2 hétig áll el.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Wokban sült cukkinis kukorica puffancsok

Isteni előétel, vendégváró, vagy feltét ez a szezonális alapanyagokból összeállított fasírt.
Bármilyen joghurtos mártogatóssal, de akár paradicsom csatnival is finom.
Teljesen gluténmentes!

Hozzávalók:
- 300-400g zsenge főtt kukorica
- 4 gerezd fokhagyma
-2-3 kisebb saláta cukkini
- só, bors
- 1/2-1 bögre Glutenix (magkeverékes gluténmentes kenyérliszt)
- ½ bögre csicseriborsó liszt
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- 1 tk füstölt pirospaprika (elhagyható)
- fél bögre aprított petrezselyem
- 1 ek vegamix
- olívaolaj

1. A kukorica csutkáról levágjuk a szemeket, a cukkinit lereszeljük, majd 15 perc múlva kinyomkodjuk a levét.
2. A puffancsok hozzávalóit,(kivéve az olívaolajat) egy aprítóba tesszük, és homogén masszává dolgozzuk. Hűtőbe rakjuk 1-2 órára
Ha túl lágy a massza tehetünk hozzá még valamelyik lisztből, bár ha lágyabb, akkor a puffancsok könnyebbek.
3. Vizes kézzel tallérokat formázunk, a wokot felhevítjük, majd jó forró olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csicseriborsós burgonyaropogós

Nincs még egy olyan étel, aminek ennyi neve lenne. Ahány tájegység, megye, város és ház, annyi név és elkészítési metódus létezik. Mi lapcsánkának hívjuk, de egyéb ismert nevei:
bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús, és még sorolhatnám.
Mi nagyon szeretjük annak ellenére, hogy a reszeléstől inkább eltekintenék, mégis időről időre elkészítem, hiszen nem lehet neki ellenállni.
Ez a változat, egy nagyon egyszerű gluténmentes és egészséges variáns, ami ugyanígy készíthető édesburgonyából, vagy bármilyen zöldségből. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre köretként, vagy főzelék feltétként, vacsorára fokhagymás növényi tejföllel, nagy adag salátával. A legfinomabb, ha piros, vagy rózsaburgonyából készíthetjük, a kipréselt levét, pedig éhgyomorra savlekötőként, lúgosító természetes gyógyitalként kortyolgathatjuk. Sose használjunk zöld, vagy csírázó krumplikat, mert az mérgező.
A burgonyától ne tartsunk, mert sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és egyáltalán nem hizlal. A csicseriborsó, pedig gazdag fehérjékben, és létfontosságú esszenciális aminosavakban, igazi húspótló eledel.

Hozzávalók:
4-5 db közepes méretű rózsaburgonya
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma apróra vágva
3-4 púpozott ek csicseriborsó liszt
késhegynyi kurkuma
só, bors vegamix
kókuszolaj

1. A meghámozott, megmosott burgonyákat finomra-pépesre reszeljük, majd egy finom lyukú szűrőn, egy kanál segítségével kipréseljük, kinyomkodjuk a levét, hogy csak egy sűrű burgonya massza maradjon.
2. A masszát egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, a csicseriborsó lisztet és az aprított újhagymát. Dúsíthatjuk még petrezselyemmel. Jó alaposan összekeverjük.
3. Egy tapadásmentes serpenyőben, 2-3 ek kókuszolajat hevítünk, majd belekanalazzuk kis halmokban a lepénymasszát. Hagyjuk fél percig sülni, majd egy villa segítségével kilapítjuk a tetejét. Ha megpirult megfordítjuk, és aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük.
Fokhagymás, kapros, vagy fűszeres joghurtos öntettet tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Currys-csípős karfiolpuffancsok

...avagy élet a rántottkarfiolon túl!
(tej-, tojás,- és gluténmentes)

Nem szeretek olajban sütni, mert kókuszolaj esetében is tiszta pazarlás, és túl sok zsír, ám tagadhatatlanul finomakat lehet így készíteni. Sokszor inkább sütőbe teszem az adott ételt, minthogy percekig úsztassam az olajban. Van azért kompromisszum :)
Ez a recept eredetileg "rántottkarfiolnak" készült, de az első adag után gyorsan meggondoltam magam, és inkább minden hozzávalót az aprítóban leturmixoltam, a masszát 1 órára a hűtőbe tettem, és kevés kókuszolajon egy evőkanál segítségével kis gusztusos, belül puha, de kívül ropogós puffancsokat sütöttem. Készítettem hozzá növényi tejfölből tartárt(tejföl, citromlé, só, bors, vegamix, rizsszirup, mustár), és uborkasalátát (uborka, citromlé vagy almaecet, só, rizsszirup)

hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol (megmosva, rózsáira szedve, megfőzve sós vízben)
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- fél dl olívaolaj
- só, bors, vegamix, cayenne bors, curry por, fokhagymapor, kurkuma( ízlés szerint)
- kb 1 dl növényi tej
- kókuszolaj a sütéshez

a lényeg, hogy jó sűrű, formálható massza legyen belőle, bár nem fog összeállni úgy, mint egy fasírt, inkább olyan lesz, mint a lapcsánka tésztája. természetesen ebbe is lehet tenni lisztet, de akkor már tönkölyt, és számolni kell a gluténnal, és extra kalóriákkal. a csicseriborsó liszt szerintem sokkal egészségesebb választás, mert tömény növényi fehérje, vas, vitamin és ásványi anyag bomba.
Jó étvágyat!

2 Tovább

Sütőtöklepény mentaszósszal

A sütők mennyei étel. Igazi superfood, hiszen ha csak ezen élnénk, akkor is mindent megkapna a szervezetünk. Magas antioxidáns, vas, béta karotin, és Q10 koenzim tartalma méltán teszi közkedveltté. Még a piacok is szebbek lesznek ősszel a sok narancssárga tökféle miatt.
Én leginkább csak hagyományosan megsütve készítem, levesként, többnyire indiai fűszerekkel gazdagítva.
Chili, gyömbér, fahéj, curry, római kömény, és soha nem tévedhetünk, ha sütőtökről van szó. Ezek a mennyei fűszerek melegítenek, felpezsdítenek, és igazi különleges gasztronómiai élményt csempésznek a hideg őszi hétköznapokba.

Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök kisebb darabokban héjastól
- 150g füstölt tofu ledarálva, vagy lereszelve
- 1 szál póréhagyma vékony szeletekre karikázva
- 2-3 gerezd préselt fokhagyma
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 ek vegamix
- friss bors
 - kókuszolaj

Elkészítés:
1. A sütőtököt 190-200 fokra hevítjük és félig megsütjük, kb 30 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. Ezután egy tálba reszeljük.
2. Hozzáadjuk a lisztet, a pórét, a fokhagymát, a tofut, a fűszereket. Alaposan összekeverjük, a kezünkkel összedolgozhatjuk. Hűtőbe tesszük egy órára. Azalatt elkészítjük a mentás mártogatóst.
3. Forró kókuszolajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Tipp: bármilyen növényi joghurttal, tejföllel kitűnő vacsora, vagy főzelék feltét. Elkészíthetjük éppen szezonális zöldségekből, vagy tökféléből is.

Mentaszósz hozzávalók:
-3 dl szójajoghurt
-1 csokor friss mentalevél
-2 szál újhagyma
-1 gerezd fokhagyma
-himalaya só, bors

Elkészítés:
1. A szójajoghurtot egy tálban elkeverjük a sóval, borssal.
2. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát
3. Egy szál újhagymát apróra vágunk, és a joghurthoz adjuk, alaposan elkeverjük.
4. A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk, és elkeverjük a joghurttal.
5. Az elkevert joghurt tetejére még mentaleveleket szórunk, mert mentából sosem elég.
Szinte minden sülthöz, fasírthoz  jól passzol.
Jó étvágyat!
(a recept megtalálható a Gréta Konhyhája vegán életmód-, és szakácskönyvben
info@gretastohr.com)

2 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek