5 kedvenc epres ételem

Az eper megunhatatlan, s bár szezonja alig másfél hónapig tart, nem lehet belőle eleget enni. Mindamellett, hogy zsírégető, és tisztító hatású nagyon finom is, akár édesen, de sósan is elkészíthető. Az epret vétek megsütni vagy megfőzni, ezért összegyűjtöttem az 5 kedvenc cukormentes, nyers, gluténmentes, epres receptemet.
Jó étvágyat!

Epermousse (főzésmentes, gluténmentes)

2 bögre mosott, darabolt eper
3 dl selyem (silken) tofu
2 ek agavé nektár vagy stevia cseppek
1 ek olvasztott nyers kókuszolaj
csepp vanília aroma

Az epret egy turmixgépbe tesszük az agavé-vel, vaníliával és lepürésítjük, mozgás közben hozzáadjuk a selyemtofut, majd a nyers kókuszolajat is belecsurgatjuk. 1 percig összeturmixoljuk. Kis poharakba töltjük, és minimum 2 órára hűtőben hűtjük.

Epres banánfagyi (mindenmentes)

1 bögre fagyasztott eper
2 bögre fagyasztott banánkarika (érdemes egyben fagyasztani a banánt, már két nappal előtte. a banán érett legyen!!!)
3 ek mandulatej (vagy bármilyen növényi, amit szeretsz)

Először az epret a mandulatejjel aprítom, én ezt a turmixgép jégkocka funkciójával művelem. Majd jöhet hozzá a banán, addig turmixolom, míg habos, fagyikrémes lesz. Azonnal fogyasztható!

Epres-újhagymás salsa szósz:

1-2 bögre mosott eper kisebb kockákra darabolva
3 szál zsenge újhagyma karikára vágva
öntet:
1 gerezd préselt fokhagyma
tiszta só, bors
1 ek sötét balzsamecet vagy fél citrom leve
1 ek juharszirup (vagy agave, vagy rizs)

Az epret és a vékonyra felkarikázott újhagymát egy szószos tálba tesszük. Összekeverjük a dresszinget, majd leöntjük vele az epres hagymás keveréket és pár órára állni hagyjuk. Nagyszerű mondjuk kukorica torttilával, vagy csicseriborsó lepénnyel, bármilyen sült tofuhoz, mártogatósként, köretként.

Tavaszi epersaláta:

Egy nagy salátástálba belevágjuk a kedvenc tavaszi zöldjeinket, pl spenót, sóska, fejes saláta, újhagyma, petrezselyem, jól összeforgatjuk, készítünk hozzá egy édes savanyú vinaigrette öntetet, pl a fenti balzsameceteset, majd hozzávágunk szép szeletekre, 2 marék epret, meglocsoljuk az öntettel, összekeverjük, és vagy magában, vagy köretként, bármilyen napszakban, bármivel fogyaszthatjuk.

Pink power smoothie: (tökéletes edzések után)
2 bögre eper
3-4 dl mandula, mogyoró-, vagy kókusztej
3 banán
1 ek vörös szőlőmag őrlemény
1 ek kendermag őrlemény
csipet tiszta só
pici vanília kivonat
1 adagolókanál (20 gramm) vegan protein (rizs, vagy borsófehérje, de NEM szójaizolátum!

Mindent egy nagy turmixkehelybe rakunk, és jól összeturmixoljuk!

Jó étvágyat!

0 Tovább

Chai fűszeres minifánkok

Hozzávalók:
25dkg gluténmentes sütemény lisztkeverék
5dkg biomargarin olvasztva
2 ek kókuszolaj
5dkg nádporcukor (kávédarálóban magam őröltem)
1 és fél tk sütőpor(foszfátmentes)
1/2 tk tiszta só 
120ml szójatej
1 tk vanília aroma
1 ek chai masala fűszerkeverék, 1 ek nádporcukorral elkeverve
kókuszolaj a sütéshez
 

A lisztet, cukrot, sütőport jól elkeverjük, a tejet, margarint, a 2 ek kókuszolajat, és vanília aromát elkeverjük, majd apránként kevergetve hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és kezünkkel összegyúrjuk. Kisebb golyókat, vagy lyukas közepű minifánkokat formázunk belőle, és bő, forró kókuszolajban aranybarnára sütjük, majd még forrón a chai masalás-porcukros keverékbe forgatjuk. Rózsalekvárral, erdei gyümölcs öntettel, vagy juharsziruppal is isteni! (Ha van minifánk formánk, akkor sütőben is ki lehet sütni, így kevésbé lesz olajos.)
Jó étvágyat!

0 Tovább

Levendulás almatorta gluténmentesen


Zuhogott az eső egész nap, ezért nem tehettem mást, mint kimentem a konyhába, ránéztem a meseszép csokor levendulára az ablakban, a roskadozó tál almára az asztalon, és közben eszembe jutott, hogy sütit kellene csinálni, és pont vettem egy doboz gluténmentes lisztkeveréket, amit még nem próbáltam, és azonnal összeállt a kép!
Karamellás almatortát fogok sütni levendulával.
Tökéletes lett, és a fotózásra már a nap is kisütött!

Hozzávalók:
15dkg gluténmentes sütikeverék nádcukorral (amennyiben nincsen benne, 15 dkg liszkeverékhez adjunk 10 dkg nádcukrot)
6 db kisebb gála alma
8 ek kókuszolaj, vagy olvasztott biomargarin
1-1/2 dl rizstej
1 dl növényi tejszín
2 ek nádcukor
1 tk fahéj
1 szál morzsolt levendulalevél
kisebb kapcsos tortaforma

1.Az almákat meghámoztam, és szeletekre vágtam.
2. A sütikeveréket összedolgoztam 5 ek kókuszolajjal, és a tejjel.
3. Kiraktam almával a tortaforma alját, ráborítottam a masszát, egyenletesen eloszlattam, majd 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöttem, kivettem hűlni.
4. Miután kihűlt, megfordítottam, és visszakapcsoltam az oldalát.
5. Mialatt az alap hűlt, elkészítettem a karamellás tejszínes almakrémet.
6. 3 ek kókuszolajban megkaramellizáltam a cukrot, beledobtam a maradék almaszeleteket, hozzáadtam a levendulát és a fahéjat, és megpároltam az almákat, a legvégén hozzáadtam a tejszínt, addig forraltam, míg nagyon sűrű lett, hagytam kihűlni.
7. A Kihűlt almakrémet a torta tetejére kanalaztam és egy órára hűtőbe tettem.
Jó étvágyat!

0 Tovább

"Túró"torta erdei gyümölcsös joghurttal és csokiszósszal

Tej-, tojás-, és gluténmentes!

Tél van, és hideg, és hó, és ilyenkor csoki kell, meg egy kis falat nyár...na meg köles, ami szuper egészséges és melengető, tele mind a nyolc esszenciális aminosavval és vassal.

A kölesből túrót készítünk a már megszokott módon, és egy üvegtál aljára nyomkodjuk, hagyjuk kihűlni. Ez esetben ne tegyünk bele grízt, helyettsítsük 1 dl növényi joghurttal, amelyet már minden nagy áruházban megtalálunk a hagyományos joghurtok mellett, és adhatunk hozzá 1 ek natúr(hidegen sajtolt) kókuszolajat is.
http://gretakonyhaja.postr.hu/tu

Ha van fagyasztott nyári bogyós gyümölcsünk(nálam szeder és málna) a mélyhűtőben, akkor olvasszuk ki, és turmixoljuk össze egy pohár szójajoghurttal, és pár kanál kókusztejjel, 1 ek natúr kókuszolajjal, agavé sziruppal édesítjük. Ezt a gyümölcsös joghurtos keveréket a cheese cake tetejére tesszük, eloszlatjuk egyenletesen és hűtőbe helyezzük kb 1 órára.

csokiszósz: a hozzávalókat egy teflonserpenyőben alacsony hőfokon összeforraljuk a növényi tejjel, míg sűrű csokiszósz kapunk.
2.5-3 dl kókusztej (de lehet rizstej is)
2 ek nádcukor
100g étcsoki
2 ek étkezési keményítő
2-3 ek kakaópor
1 ek natúr kókuszolaj
csipet só

A kölestúrótortát, ha megszilárdult kockákra vágjuk, és meglocsoljuk csokiszósszal, vagy mellé helyezzük. Jó étvágyat!

1 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek