Lapos has koktél

Nem fog ki rajtunk a tél, hiszen ilyenkor is van zeller, alma és gyömbér, amivel megállíthatjuk a vizesedést, a haspuffadást, és a további kilók ránk rakódását, ha kipréseljük levüket. Én negyedik hete iszom ezt a juice kombinációt minden este, néha kiegészítem még bébispenóttal, petrezselyemmel, répával, vagy céklával is. A zeller nagyon jó vízhajtó, és narancsbőr takarító is, a gyömbér segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, és energiát ad. Az alma, meg alma. Csodaszer!
Az eredmény, lapos, tónusos has(persze ehhez torna is szükséges!), jobb közérzet, könnyebb és gyorsabb emésztés, kirobbanó energia, és ragyogó bőr. 
Még mindig cukormentesen, és már nem is hiányzik.

Koktél:
 
Préselj ki 3 alma ujjnyi firss tisztított gyömbér, és 5-6 halványító zellerszál levét. Érdemes este, vacsora helyett fogyasztani, így a juice nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis táplálja, és tisztítja alvás közben.


Jó étvágyat! 

0 Tovább

Egészséges ínyenc salátaöntet

Sokszor van úgy az ember, hogy este hazaér éhesen, de mégsem esik neki a hűtőnek, hanem valami könnyű, de laktató saláta mellett dönt. A készen kapható bolti dresszingek azonban vagy túl zsírosak, túl sósak, de semmiképp sem frissek.
Amikor felfedeztem ezt a kombinációt azonnal beleszerettem, és tíz öntetből ötször biztosan ezt készítem. Itt-ott variálok rajta, de alapjaiban 4 hozzávalóból áll, s márcsak a méregtelenítések miatt, vagy az immunrendszer erősítése végett is érdemes ezt a 4 hozzávalót otthon tartani, főleg őszi-téli időszakban.

Valószínű ez a világ egyik legegészségesebb salátaöntete.

hozzávalók:
- fél dl extra szűz olíva olaj
- 1 bio citrom leve
- 1-2 gerezd fokhagyma préselve
- ujjnyi reszelt gyömbér
- ízlés szerint só, bors, és 1 ek agave szirup (opcionális)
Ha krémesebb, majonézes verzióra vágyunk, akkor az olajat cseréljük ki 1 érett avokádóra, és adjunk hozzá 1dl növényi tejet, vagy tejszínt. Csak beletesszük egy turmixgépbe, és 1 perc múlva önthetjük is a kedvenc salátakeverékünkre.

0 Tovább

Sütőtöklepény mentaszósszal

A sütők mennyei étel. Igazi superfood, hiszen ha csak ezen élnénk, akkor is mindent megkapna a szervezetünk. Magas antioxidáns, vas, béta karotin, és Q10 koenzim tartalma méltán teszi közkedveltté. Még a piacok is szebbek lesznek ősszel a sok narancssárga tökféle miatt.
Én leginkább csak hagyományosan megsütve készítem, levesként, többnyire indiai fűszerekkel gazdagítva.
Chili, gyömbér, fahéj, curry, római kömény, és soha nem tévedhetünk, ha sütőtökről van szó. Ezek a mennyei fűszerek melegítenek, felpezsdítenek, és igazi különleges gasztronómiai élményt csempésznek a hideg őszi hétköznapokba.

Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök kisebb darabokban héjastól
- 150g füstölt tofu ledarálva, vagy lereszelve
- 1 szál póréhagyma vékony szeletekre karikázva
- 2-3 gerezd préselt fokhagyma
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 ek vegamix
- friss bors
 - kókuszolaj

Elkészítés:
1. A sütőtököt 190-200 fokra hevítjük és félig megsütjük, kb 30 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. Ezután egy tálba reszeljük.
2. Hozzáadjuk a lisztet, a pórét, a fokhagymát, a tofut, a fűszereket. Alaposan összekeverjük, a kezünkkel összedolgozhatjuk. Hűtőbe tesszük egy órára. Azalatt elkészítjük a mentás mártogatóst.
3. Forró kókuszolajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Tipp: bármilyen növényi joghurttal, tejföllel kitűnő vacsora, vagy főzelék feltét. Elkészíthetjük éppen szezonális zöldségekből, vagy tökféléből is.

Mentaszósz hozzávalók:
-3 dl szójajoghurt
-1 csokor friss mentalevél
-2 szál újhagyma
-1 gerezd fokhagyma
-himalaya só, bors

Elkészítés:
1. A szójajoghurtot egy tálban elkeverjük a sóval, borssal.
2. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát
3. Egy szál újhagymát apróra vágunk, és a joghurthoz adjuk, alaposan elkeverjük.
4. A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk, és elkeverjük a joghurttal.
5. Az elkevert joghurt tetejére még mentaleveleket szórunk, mert mentából sosem elég.
Szinte minden sülthöz, fasírthoz  jól passzol.
Jó étvágyat!
(a recept megtalálható a Gréta Konhyhája vegán életmód-, és szakácskönyvben
info@gretastohr.com)

2 Tovább

Téli zsírpárnastop

A természet rendjéhez hozzátartozik, hogy késő ősztől egészen kora tavaszig a testünk raktároz, zsírpárnákkal felkészülve a hideg télre. Sokan ezt azonban kifogásnak használják, és egyáltalán nem figyelnek magukra, ezért tavasszal nagyon meg kell küzdeniük a téli zsírpárnák ledolgozásával. Ha évről évre megfigyeljük testünk ritmusát, és körforgását, egy kis odafigyeléssel, és apró egészségtrükökkel megspórolhatjuk a drága és egészségtelen fogyókúrákat, bűntudatot, és a természetellenes pluszkilókat.
Én a prevenció híve vagyok, ezért elhatároztam, hogy ezen a télen is fokozottan figyelni fogok a zsírpárnákra, és ezt megelőzendő melegvizes citromos-gyömbéres vizet kortyolgatok éhgyomorra. (persze jógázom, bokszolok és táncolok is mellette, hiszen a testmozgás ugyanolyan fontos!)
Annyira egyszerű, és nagyszerű módszer ez, sokan olvassák, mégis kevesen próbálják ki. Én arra ösztönzök mindenkit, hogy ne csak 30 napig, hanem egész télen igya, ezt az immunerősítő vitaminbombát.


Elkészítés:
4-5 dl melegvízbe reszeljünk egy ujjnyi gyömbért, és facsarjuk bele egy citrom levét. Éhgyomorra igyuk, reggel, ébredés után, utána 30 percig ne fogyasszunk semmit!

Miben segít Neked még ez a kúra?

1. A fogyásban – a citromban nagy a pektin-rosttartalom, ami eltompítja az éhséget. Továbbá kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a lúgos diéta segít a súlyvesztésben.

2. Az emésztésben – a melegvíz serkenti az emésztést. Ugyanakkor a citrom és a lime tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a toxinanyagok kiürítéséhez az emésztőrendszerből.

3. A vízelhajtásban – a citrom beindítja a veseműködést, ezáltal gyakrabban kell vécére mennünk. A felgyűlt vízmennyiséggel pedig kiürülnek a mérgező anyagok is a szervezetből, így a húgyútjaink is egészségesek maradnak.

4. A pH érték kiegyenlítésében – habár nehezen hihető, a citrom lúgos gyümölcs. Igen, valóban savas, de a szervezetben lúgossá válik, ugyanis az anyagcsere során a citromsav nem okoz savasságot a testben. A citrom kiegyenlíti a szervezetben lévő nedvek pH-értékét, ez pedig az egészséges test kulcsa.

5. A bőrtisztításban – a C-vitamin segít a ráncok tompításában, valamint a bőr felületén lévő foltok eltüntetésében. A citromos víz lebontja a toxinokat a vérben, és megőrzi a bőrt tisztán, egészségesen.

6. Az immunrendszer erősítésében – a citrom gazdag káliumban, kalciumban, foszforban és C-vitaminban. Ez utóbbi kiváló ellenszere a megfázásoknak, a náthának. A kálium vigyáz az idegrendszerre, agyserkentő hatása van, és kordában tartja a magas vérnyomást. A foszfor pedig lebontja a makroelemeket, segíti az agy normális működését, és a kalciummal együtt erősíti a csontokat és a fogakat.

7. A nyirokrendszer hidratálásában – amikor a testben nincs elég folyadék, a szervezet nem tudja ellátni magát helyesen, ez pedig a toxinok felgyülemlését, stresszt, székrekedést, stb. eredményez. Egy csésze citromos víz kiválóan hidratál, és helyes működésre bírja a mellékveséket.

6 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek