Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit eszel, ha vegán leszel?

Mit eszel Gréta egész nap?-kérdezitek sokan.
A válaszom: Minden nap csodás, ízletes fogásokat fogyasztok, minden nap mást, változatosan, amit éppen megkívánok, és aznap jól esik.
Még ma is tévhit övezi a vegán életmód megannyi aspektusát.
Nem, nem élünk egész nap salátán, de ha egészséges étrendről beszélünk, bizony nem árt szem előtt tartani, hogy elegendő mennyiségű fehérjét, zsírokat és szénhidrátot juttassunk be a szervezetünkbe.
Ami nekem bevált:
Jó minőségű, lassan felszívódó szénhidrátból álljon étkezésünk kb 70%-a, ilyenek a nyers gyümölcsök, a gabonák(barnarizs, quinoa, köles stb) nyers zöldségek
20%-a legyen növényi fehérje , amit hüvelyesekből(csicseriborsó, borsó, babfélék, lencse stb), húspótlókból,(tofu, tempeh, szejtán) és zöld leveles növényekből szerezhetünk be könnyedén, ráadásul a szénhidrátként elfogyasztott gabonák is tartalmaznak nagy mennyiségben fehérjéket.
A maradék 10%-a legyen a jó minőségű zsírok bevitele, amelyeket már egy marék nyers nem sózott, nem pörkölt olajos mag elfogyasztásával meg lehet oldani. Én itthon, most extra szűz olívát, szőlőmag olajat és lenmagolajat használok, salátákra, főzéshez-sütéshez.
Reggelim: Gyümölcs...sok sok gyümölcs (görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack, szőlő mostanában) Mindig figyeljünk a szezonalitásra. Nyáron nyersen eszem, míg télen is, csak összeturmixolom mindenféle zöld levelekkel és vízzel.

Ebédem: Tofuburger, néha csak sült tofu, fűszeres sült burgonyával, édesburgonyával, zöldséges rizzsel, grill vagy wok zöldségekkel, vagy quinoával cézársalátával, desszertnek kölestorta, gyümölcsös pite, valamilyen puding. Sokszor készítek még ebédre zöldséges rakott ételeket, curry-ket, tésztaételeket mindenféle mennyei szószokkal.
Vacsora: Zöldséges sushi, nagy adag mindenféle saláta isteni veganézes öntetekkel, avokádóval, de valamikor csak pirítósra vágyom guacamoléval.
Nem állítok fel nehéz szabályokat. Amit követek, az a testem kérése. Délig gyümölcs, vagy préselt levek, délben kiadós fincsi ebéd, vacsora, amit kívánok, de nem túl sok, és lefekvés előtt 3 órával bezárólag elfogyasztva. Sok sok tisztított víz, minden nap legalább 5 perc mozgás.
A lényeg! Táplálkozz változatosan, minél természetesebben, jó alapanyagokból, színesen, nyugodtan elfogyasztva, fűszerekkel tarkítva, finoman, jól esően, hogy ne csak a test, hanem a lélek is maradéktalanul jól lakjon.

0 Tovább

Sárgadinnye, a gyógyító-szépítő gyümölcs

Augusztusban szinte minden nap sárgadinnyét eszem reggelire, pontosabban az egész délelőtt folyamán elfogyasztok belőle 2-3 kg-ot.
Az illata, színe, íze, mind mind hívogatóan édes, friss és megunhatatlan.
Előszeretettel hordom magamon is, mert a pasztell sárgás-rózsás szín nagyon jól kombinálható bézzsel, fehérrel, arannyal és ezüsttel is.
Mint minden gyümölcsnek, a sárgadinnyének is számos gyógyhatása létezik, s már csak ezért is érdemes fogyasztani, mindamellett igazi méregtelenítő, karcsúsító csemege:
- a sárgadinnye legfontosabb összetevői általában rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz.
- víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadékmennyiségét.
- a sárgadinnye gazdag ásványi anyagforrás; 100 gramm elfogyasztásával 3 mg karotinhoz juthatunk, de nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem.
- vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2 -és C-vitamin-tartalma jelentős, 100 grammban 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2- és 35 mg C-vitamin található.
- a sárgadinnye energiatartalma igen csekély, mindössze 39 kcal, így egyszerre nagyobb mennyiség elfogyasztása sem hordozza magában a pluszkilók veszélyét, azonban magas szénhidrát-tartalma (9 mg 100 gramm gyümölcsben) miatt cukorbetegek számára csak kevés elfogyasztása ajánlott, a napi megengedett szénhidrátmennyiségen belül.
- magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést. Vékony-, és vastagbélgyulladásra is kitűnő.
- a nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.

0 Tovább

Őszi reggelik: A füge

Reggelire mindig friss gyümölcsöt, vagy zöldturmixot készítek, legyen ősz, tél vagy nyár.
Télen inkább a zöldturmixokat iszom, tavasztól őszig viszont általában a friss ropogós, enzimekben és vitaminokban gazdag gyümölcsökre esik a választásom. Rengeteg érv szól amellett, miért is fogyasszunk délig nyers gyümölcsöket, és ha valaki kipróbálja, és megtapasztalja jótékony hatását, már nem akarja soha szalonnástojással kezdeni a reggeleit :)

Ahogy a testünket is lemossuk kívülről, ugyanúgy szüksége van napi mosdatásra, a belső szerveinknek, sejtjeinknek is. Testünk hajnal négytől délig tartó kiválasztási szakaszában a legideálisabb ezt tennünk, amikor a szervezet amúgy is salaktalanít, tehát megszabadítja magát a káros, felhalmozódott anyagoktól. Ilyenkor érdemes megtámogatnunk ezt a folyamatot, magas víztartalmú ételekkel, amelyek a zöldségek és a gyümölcsök. Én azért a gyümölcsöket eszem, mert reggel igazán szükségünk van jó minőségű szénhidrátokra, a nap ideális indulásához. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy ne terheljük le túlságosan az emésztőrendszerünket, mert akkor a nap további részében letaglózó fáradságot fogunk érezni, hiszen a testünk emésztésre fordított összes energiája, a gyomrunkban koncentrálódik.


Az ősz igazán bővelkedik magas víztartalmú, és tökéletes szénhidrát tartalmú gyümölcsökben, ilyenek, a szőlő, szilva, alma, körte, füge, nem mellesleg mindegyikük gyógyító hatással is rendelkezik, ezért igencsak kár lenne kihagyni őket az étrendünkből. És még egy jó tanács! Gyümölcsöt csakis éhgyomorra, étkezés előtt fogyasszunk, és ne keverjük se tejtermékkel, sem gabonával őket :)
Ma a sokak által ismeretlen fügét mutatom be, a héten, pedig még egy nyers, ínycsiklandozó fügés finomságot is meg fogok osztani, ami nem más, mint a Fügés-szilvás csokitorta.

A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. A B vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást.

Gyógyhatása:

Nemcsak kellemes gyümölcs, de rendkívül elősegíti az emésztést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztő szervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet. Nagymennyiségű B vitaminja jótékonyan hat az emésztésre és az idegekre.

Meghűlésre:

Csillapítja a légzőszervekre ható ingereket meghűlés esetén, valamint gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket.

Elősegíti az emésztést:

A füge igencsak rostos gyümölcs. Apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbjutást a kifejtett féregszerű mozgás következtében. Ez azonban kevés lenne az emésztés serkentéséhez. A táplálék jobb felszívódását a B vitaminok tartalmának köszönheti.

Székrekedés:

Rosttartalma elősegíti a féregszerű mozgást, így székrekedés esetén is kitűnő hasznát vesszük a fügének. Különösen az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással. Amint ugyanis a gyomorba kerül a massza, olyan hatást vált ki, ami serkenti a gyomor működését. A lendületet kapott gyomor hat a májra, és az epére, valamint az egész emésztő rendszerre.

Szív és máj:

A szív egyenletesebb működésére a füge azért van jó hatással, mert rendkívül sok káliumot tartalmaz. Szabályozódik a szívverés, valamint csökken a vérnyomás.

A máj működésre is serkentőleg hat a füge kálium tartalma, különösen akkor ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet a füge fogyasztása következtében.

Idegnyugtató:

A füge ásványtartalma nemcsak a szívre, de az idegekre is nyugtatólag hat, amihez a szív és az idegrendszer kalciumtartalma is hozzásegít. Serkenti az anyagcserét és a sejtek ellátását.

Gyomorégés:

A gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Az elgyötört gyomor munkáját a füge fehérje és szénhidrát összetétele serkenti, s ugyanezt a hatást váltja ki a vékonybélben is. Magnézium tartalma elősegíti a szénhidrát és a fehérje emésztését.

Prosztatapanaszok:

Cink tartalmának köszönhető, hogy a füge pozitívan befolyásolja az ivarmirigy és a szaporodó szervek működését. Emeli a spermák számát és gyógyítólag hat a prosztata panaszokra is. A gyulladás gyógyítása az A vitaminnal együtt történik.

A fügét fogyasszuk elsősorban nyersen, de aszalványként is kitűnő, lekvárja, pedig igazán csodás gasztronómiai élményt nyújt, fűszeres-pikáns ételek kísérőjeként.

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek