Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Téli zsírpárnastop

A természet rendjéhez hozzátartozik, hogy késő ősztől egészen kora tavaszig a testünk raktároz, zsírpárnákkal felkészülve a hideg télre. Sokan ezt azonban kifogásnak használják, és egyáltalán nem figyelnek magukra, ezért tavasszal nagyon meg kell küzdeniük a téli zsírpárnák ledolgozásával. Ha évről évre megfigyeljük testünk ritmusát, és körforgását, egy kis odafigyeléssel, és apró egészségtrükökkel megspórolhatjuk a drága és egészségtelen fogyókúrákat, bűntudatot, és a természetellenes pluszkilókat.
Én a prevenció híve vagyok, ezért elhatároztam, hogy ezen a télen is fokozottan figyelni fogok a zsírpárnákra, és ezt megelőzendő melegvizes citromos-gyömbéres vizet kortyolgatok éhgyomorra. (persze jógázom, bokszolok és táncolok is mellette, hiszen a testmozgás ugyanolyan fontos!)
Annyira egyszerű, és nagyszerű módszer ez, sokan olvassák, mégis kevesen próbálják ki. Én arra ösztönzök mindenkit, hogy ne csak 30 napig, hanem egész télen igya, ezt az immunerősítő vitaminbombát.


Elkészítés:
4-5 dl melegvízbe reszeljünk egy ujjnyi gyömbért, és facsarjuk bele egy citrom levét. Éhgyomorra igyuk, reggel, ébredés után, utána 30 percig ne fogyasszunk semmit!

Miben segít Neked még ez a kúra?

1. A fogyásban – a citromban nagy a pektin-rosttartalom, ami eltompítja az éhséget. Továbbá kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a lúgos diéta segít a súlyvesztésben.

2. Az emésztésben – a melegvíz serkenti az emésztést. Ugyanakkor a citrom és a lime tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a toxinanyagok kiürítéséhez az emésztőrendszerből.

3. A vízelhajtásban – a citrom beindítja a veseműködést, ezáltal gyakrabban kell vécére mennünk. A felgyűlt vízmennyiséggel pedig kiürülnek a mérgező anyagok is a szervezetből, így a húgyútjaink is egészségesek maradnak.

4. A pH érték kiegyenlítésében – habár nehezen hihető, a citrom lúgos gyümölcs. Igen, valóban savas, de a szervezetben lúgossá válik, ugyanis az anyagcsere során a citromsav nem okoz savasságot a testben. A citrom kiegyenlíti a szervezetben lévő nedvek pH-értékét, ez pedig az egészséges test kulcsa.

5. A bőrtisztításban – a C-vitamin segít a ráncok tompításában, valamint a bőr felületén lévő foltok eltüntetésében. A citromos víz lebontja a toxinokat a vérben, és megőrzi a bőrt tisztán, egészségesen.

6. Az immunrendszer erősítésében – a citrom gazdag káliumban, kalciumban, foszforban és C-vitaminban. Ez utóbbi kiváló ellenszere a megfázásoknak, a náthának. A kálium vigyáz az idegrendszerre, agyserkentő hatása van, és kordában tartja a magas vérnyomást. A foszfor pedig lebontja a makroelemeket, segíti az agy normális működését, és a kalciummal együtt erősíti a csontokat és a fogakat.

7. A nyirokrendszer hidratálásában – amikor a testben nincs elég folyadék, a szervezet nem tudja ellátni magát helyesen, ez pedig a toxinok felgyülemlését, stresszt, székrekedést, stb. eredményez. Egy csésze citromos víz kiválóan hidratál, és helyes működésre bírja a mellékveséket.

6 Tovább

Krémes karalábé leves (tej-, és gluténmentes)

Sokan nem tudnak mit kezdeni a karalábéval, maximum zöldséglevesbe teszik bele, pedig a zsenge karalábé azonkívül, hogy isteni nyersen és grillezve, még önálló levesként is megállja a helyét. Gyors, krémes és imádnivaló hideg őszi napokra.
A karalábé jótékony hatásairól a recept után olvashattok.


Hozzávalók:
- 3 db közepes zsenge karalábé meghámozva felkockázva
- 3 szem burgonya felkockázva
- 1 szál póréhagyma karikára vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek kókuszolaj
- 1 bio zöldségleveskocka
- vegamix
- 1 mk római kömény
- 1 mk pirospaprika (lehet füstölt is)
- friss bors, himalaya só
- 1 pohár növényi tejföl (Joya Crémesse, vagy joghurt)
- 2 dl növényi tej
- friss petrezselyem apróra vágva

Kókuszolajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a préselt, vagy apróra vágott fokhagymát, paprikát, római köményt, és lassú tűzön, 1 percig összepirítjuk. Beletesszük a karalábét, majd 3-4 percig együtt kevergetjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a leveskockát, kevés vegamixet, és lefedve addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul.
Ha készen van, egy kisebb tálba kiszedjük a levesből a burgonyákat, kevés lével, majd hozzáadjuk a növényi tejfölt és a tejet. Összeturmixoljuk, és visszaöntjük a levesre. Az első buborék megjelenéséig összefőzzük, és kész is. Tetejét megszórjuk friss aprított petrezselyemmel, és meglocsolhatjuk frissen facsart citromlével, vagy almaecettel.
Jó étvágyat!

A karalábé jótékony hatásai:
Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Sok benne a kálium, ezen kívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is található benne. Só- és kalóriaszegény zöldségféle. Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, emellett kiváló gyógyír bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén is. A benne lévő enzimek komoly mértékben elősegítik az emésztést, bő rosttartalmának köszönhetően szinte kimossa a bélrendszerből a salakanyagokat. A karalábé leve a jótékony vitaminok és ásványi anyagok miatt erős antibakteriális hatással bír, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.
Magas víztartalmának köszönhetően méregtelenítő-, és fogyókúrák tökéletes kiegészítője lehet.

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek