Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zöldspárgás tésztasaláta

Erre az ételre egy évet kellett várnom, és bevallom, úgy csaptam le a piacon lévő zöldspárgákra, mint kiéhezett ragadozó a zsákmányára. Már a látványától is összefutott a nyál a számban, és pontosan tudtam, ott, akkor, hogy milyen íze lesz, amikor elkészül. Évek óta ez az egyik kedvenc spárgás ételem, tényleg csak pár perc az elkészítése, és bárhol, bármilyen napszakban tökéletes étel. Melegen ebéd vagy vacsora, kihűlve, másnap, pedig tésztasaláta egy baráti összejövetelen. 
Elkészítését itt nézhetitek meg ( https://www.youtube.com/watch?v=KTNePXXFQwA ), pontos receptjét a könyvemben is megtaláljátok!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Grillezett spárga fűszeres olajjal

Amikor azt mondtam, hogy a paradicsomos spárgás tésztasaláta a kedvenc spárgás ételem, akkor nem mondtam igazat, illetve akkor igaz volt, arra a napra.
Ma új kedvencem van, -ami mindig is az volt-, a grillezett spárga. 
A koranyári grillpartik elengedhetetlen kelléke, akár köretként, de mi, mondjuk szendvicsbe, burgerekbe is szoktuk tenni, sőt a hétvégén isteni gluténmentes meleg tortillába tekertük marinált sült tofuval, citromos joghurt szósszal, salátával. 
Itthon van kontakt grillünk, amin nemcsak isteni lencseburgereket sütünk, vagy gyorsan összedobunk egy francia pirítóst, hanem csodásan használható mindenféle zöldség grillezésére is, így Pest belvárosában is elérhető a grillparti élmény, természetesen elegendő pozitív attitűddel, és színes képzelőerővel :))

Hozzávalók: 
0.5 kg zöldspárga (lehetőleg magyar)
fűszeres olaj: 
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma préselve
2 tk grill fűszerkeverék
tiszta só, bors, vegamix
0.5 dl balzsamecet
kedvenc zöldfűszerek, amit éppen megkívánunk (bazsalikom, oregano, petrezselyem, majoránna, zsálya, rozmaring, kakukkfű)

A spárgák fás végét levágjuk, folyó víznél megmossuk, és papírtörlőn megszárítjuk.
Összekeverjük a fűszeres balzsamos olajat, majd ráöntjük a tálban lévő spárgákra. Összepacsmagoljuk. Ráhelyezzük őket a forró kontakt grillre, és 5 perc alatt készre sütjük. 
Jó étvágyat!

0 Tovább

Spárgás "Alfredo" Penne

Már megint a spárga, mert imádom a zöldspárgát, és mert szezonja van, mert tisztít, szépít, és méregtelenít. Meg persze nagyon nagyon finom!

Az Alfredo szószos tészta, egy nemzetközileg közkedvelt étel, amit készíthetünk spagettivel, pennével, vagy linguine-vel is. Az eredeti szósz egy nagyon egyszerű és szerintem egészségtelenül zsíros, bár kétségtelenül nagyon finom alapanyagokból álló, pofonegyszerű alkotás. Kell hozzá nagy vonalakban, vaj, zsíros tejszín, és parmezán. 
Na, én most ezt mind kihagytam! :)

Az én verzióm íze spárgás, fűszeres, krémes, lágy, selymes, és hamisítatlanul alfrédós lett :))

-1 csomag zöldspárga, mosva, fás vége levágva, 2-3 cm-es darabokra vágva.
- 3-4 dl kedvenc növényi tejszín
- 4 gerezd fokhagyma préselve
- 1 csokor újhagyma felkarikázva
- só, bors, pici szerecsendió
- 1 ek inaktív élesztőpehely
- 120g gluténmentes penne/ fő

Mialatt a tészta fő, a hagymát kevés kókuszolajon megpárolom, hozzáadom a darabolt zöldspárgát, sózom, borsozom, pár percig pirítom, majd hozzáadom a növényi tejszínt, a fokhagymát, és az élesztőpelyhet is. Öt percig forralom, és ráöntöm a kifőtt, gőzölgő tésztára. Még megszórhatjuk friss, aprított petrezselyemmel, és reszelt növényi sajttal is. 
Nem zsíros, könnyű, mégis krémes, friss, és nem utolsó sorban szezonális.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Spárgás-aszalt paradicsomos pizza


Imádjuk a pizzát, s bár nem vagyok olasz pizzasütő mester, mégis előszeretettel készítem el otthon a családnak, hiszen itthon azt, és abból annyit rakhatunk rá, amennyit akarunk. Spárgából mondjuk fél kilót, mint most :)) Ha már pizza, akkor legyen egészséges, és persze vegán :)A gluténmentes változatot itt találjátok:
http://gretakonyhaja.postr.hu/glutenmentes-pizza

3-4 db 28-30cm átmérőjű pizzához:
Hozzávalók:
Tészta :
- fél kiló liszt (fele teljes kiőrlésű tönköly-, fele fehér tönkölyliszt)
- tk nádcukor
-1 tasak élesztőpor
-3 dl langyos víz
- kb 4 evőkanál olívaolaj
-1 tk só

1. A lisztet, a cukrot, a sót, és az élesztőport elkeverjük alaposan. Közepébe mélyedést vájunk, és oda fokozatosan adagoljuk lassan a vizet, és az olajat felváltva, egyenletesen a kezünkkel eldolgozzuk, a tésztát simává gyúrjuk, meleg helyre téve, letakarva egy órán át kelesztjük.
2. Utána négy részre osztjuk, amivel nem dolgozunk, letakarjuk, és visszatesszük a tálba.
3. A részeket tetszés szerinti vastagságra nyújtjuk, lisztezzük, kezünkkel kör alakúvá egyengetjük. széleit kissé visszahajtjuk, hogy a szósz ne folyjon le róla.

Paradicsomszósz:
-fél kg (fürtös) paradicsom vagy fél liter üveges paradicsomszósz, a Lidl-ben kapható narancskupakos Combino a legfinomabb
-6-7 közepes gerezd fokhagyma
-2 kanál olívaolaj
-só, bors, oregánó, majoránna, bazsalikom(ha lehet friss levelek)
-1 ek nádcukor(demerara)
A hozzávalókat összeturmixoljuk.

A kinyújtott nyers tésztát olajjal, majd a paradicsomszósszal megkenjük, és kedvenc feltétjeinkkel gazdagítjuk, a tetejére vegán parmezánt szórunk. 200 fokon 15 percig sütjük.
Feltétek lehetnek:
-grillezett cukkini, padlizsán, szójavirsli, sült paprika, hagyma, kukorica, paradicsom, bármilyen szejtán és tofu feltét, tönkölykolbász, aszalt paradicsom, friss rukkola, miután kisült, vegán parmezán, bármilyen növényi, olvadós sajt stb…
Jó étvágyat!

0 Tovább

Spenótos-spárgás quiche

A hűtőmben várakozó sok zöld láttán egyszerűen megkívántam, hogy készítsek valamit, amit még soha, ami annyira finom, hogy mindenki imádni fogja, ami gyorsan elkészíthető, mégis kihívást jelent(nem vagyok nagy omlóstészta készítő), és ami megszólalásig hasonlít nem vegán elődjére.
Így tettem le kb 3 mp alatt a voksomat a francia omlós tésztájú eredetileg tejszínes-tojásos-zöldséges pitére, amit egyes körökben a franciák pizzájának is hívnak.
Biztos hidegen is jó, nekem nem volt alkalmam eddig kipróbálni, mert még melegen-langyosan mind egy szálig elfogyott.

Hozzávalók:
Pitetészta:
- fél bögre őrölt zabpehely
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 ek kölesliszt
- 1 ek kukorica keményítő
- 1 ek lenmagliszt (őrölt lenmag)
- 2 ek csicseriborsó liszt
- fél tk só
- 1 tk sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg jéghideg biomargarin
- 2 ek natúr szójajoghurt
- 0.5-1 dl jéghideg szójatej vagy annyi, amennyivel a tésztát gyúrhatóvá formázzuk.

Ragu:
- 150 g friss spenót
- 250g (fél csomag) friss zöldspárga
- 1 csomag újhagyma felkarikázva
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
- olívaolaj
- olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, majoranna, zsálya, rozmaring, borsikafű, kakukkfű)
- só, bors, szerecsendió, kevés kurkuma
- fél blokk natúr, vagy füstölt tofu
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek kukoricaliszt
- 3 dl növényi tejszín-, vagy nem édes tej

1. A száraz anyagokat beletesszük egy tálba. Használhatunk más liszteket is, egy vagy kétfélét, én most mindenből raktam bele
Hozzáadom a feldarabolt hideg margarint, majd a tenyeremmel elkezdem összemorzsolni a liszttel, addig, míg a lisztes keverék morzsás lesz.
2. Hozzáadom a joghurtot, kézzel folyamatosan gyúrjuk, ha eldolgozzuk, akkor jöhet a hideg tej, de csak annyi, hogy gyúrható, később nyújtható golyóvá formálódik az egész tészta. Folpack-ba csomagolom, és beteszem a hűtőbe, míg készül a ragu.
3. Olívaolajon egy tapadásmentes serpenyőben megpárolom a hagymát, majd a fokhagymát, rádobom a tofut, meglocsolom szójaszósszal és pár percig pirítom.
4. Hozzáadom a megmosott, feldarabolt zöldspárgát, 3-4 percig kevergetve pirítom, rászórórom a borsot, szerecsendiót, és a kurkumát.
5. Hozzákeverem a megmosott friss spenótot, és 3 perc alatt megfonnyasztom.
6. Rászórom a kukoricakeményítőt, összekeverem a zöldséges ragut, majd adagolva, kevergetve öntöm hozzá a tejet, míg az egész úgy néz ki, mint egy híg tojásrántotta. Félreteszem.
7. Egy kerámia piteformát kikenek biomargarinnal, majd megszórom liszttel mindenhol. Előveszem a hűtőből a pitetésztát, majd kinyújtom egyenletesen kicsit nagyobbra, mint a forma. Ha ez nem megy, akkor kézzel beletömködhetjük a formába.
8. 180 fokon 10 percig sütjük, kivesszük, majd beleöntjük a zöldséges ragut, és még 40-45 percig sütjük.
Langyosan, szeletekre vágva tálalhatjuk.
Nem a legegyszerűbb receptem, de garantáltan az egyik legfinomabb, megéri vele kísérletezni
Jó étvágyat!
 

0 Tovább

Thai kókusztejes spárgakrémleves


A spárgakrémlevest valószínű mindenki ismeri, így azt gondoltam alkotok valami egészen más, keleti és tavaszi ízvilágú levest belőle, ami annyira harmonikus lett, hogy azóta minden nap ezt enném.
A spárga szezonális, friss, vértisztító és vízhajtó, segíti a narancsbőr eltűnését is, és már csak ezért is érdemes gyakran fogyasztani.

Hozzávalók:
250 g zöldspárga
2 dl kókusztej
1 nagy burgonya
1 csokor zöldhagyma vagy 1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
babérlevél
ujjnyi friss reszelt gyömbér
thai fűszerkeverék (gyömbér, bors, szőlőcukor, szegfűbors, koriander levél, paprika, bazsalikom, chili, római kömény, kardamom, kurkuma)
só, bors
1 bio zöldségleves kocka
kókuszolaj

1. Az újhagymát megfuttatom kókuszolajon, majd hozzáadom a fokhagymát és a fűszereket. Pár percig pirítom, majd rádobom a megmosott, ujjnyira darabolt zöldspárgát.
2. Hozzáadom a kockákra vágott burgonyát, felöntöm vízzel, beledobom a leveskockát, és lassú tűzön 20 perc alatt készre főzöm.
3. Hozzáadom a reszelt friss gyömbért, és a kókusztejet. 5 percig lassan forralom
4. Kiveszem a babérlevelet, majd összeturmixolom krémesre.
Tipp: Lime vagy citromlével meglocsolom tálaláskor
Jó étvágyat!

0 Tovább

Fokhagymás-tejszínes penne zöldspárgával

Ez a kedvenc tavaszi tésztás receptem, amit persze nem csak pennéből, hanem bármelyik kedvenc durumtésztádból is elkészítheted, legyen az spagetti, farfalle, vagy fusiili. A recept alapja a fokhagymás növényi tejszínes szósz, és a tavasszal elmaradhatatlan salaktalanító, vízhajtó szuperétel, a zöldspárga. A fehérrel ellentétben, ebben van klorofill, és kényelmi szempontból sem utolsó előnyeinek köszönhetően, szinte csak ezt veszem. Nem kell megpucolni, és pár perc alatt készen van. A rügyei legyenek puhák, és ha megnyomkodjátok, lédúsak. Nem kell főzni, csak éppen hogy olíván megfuttatni, hogy roppanós maradjon.
Ezzel a recepttel nem csak családotokat, de vendégeiteket is elkápráztathatjátok, olyannyira, hogy azonnal egy toszkán paradicsomi, hangulatos kis étteremben érezhetik magukat.
Elkészítése maximum húsz perc, úgyhogy ideális ebéd, vagy vacsora.

Hozzávalók:
- 400g durum penne tészta
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, vegamix
- 2 dl növényi tejszín
- 200 g bio koktélparadicsom
- 1 csomag zöldspárga
- olívaolaj

1. A tésztát sós forrásban lévő vízbe teszem, és addig főzőm, míg al'dente lesz.
2. Azalatt elkészítem a spárgás tejszínes szószt:
A karikákra vágott fokhagymát forró olíván egy percig megfuttatom, majd hozzáadom a feldarabolt, megmosott zöldspárgát, fűszerezem, és lefedem 5 percig.
3. A koktélparadicsomokat félbe vágom, és hozzáadom a spárgához, pár percig összepirítom. Leöntöm a tejszínnel, és 2 perc alatt összeforralom. Ha készen van, összekeverem a frissen főtt leszűrt tésztával, tetejét megszórom friss bazsalikomlevéllel, vagy élesztőpehellyel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek