Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fügés-SZilvás csokitorta(glutén-tej-tojás-cukor és sütésmentes)

A hőmérséklet csökkenése fordítottan arányos a csokoládé utáni vággyal, ami azért nem baj, mert nagyszerű mindenmentes desszerteket lehet alkotni úgy, hogy nem kell tartanunk extra zsírpárnák lerakódásától, persze itt is a mérték a fontos wink hangulatjel
A fügés-szilvás csokitorta évek óta hatalmas kedvenc nálunk, és kakaó helyett én már karobbal készítem, úgy is nagyszerű, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:
-18,5 cm-es kapcsos tortaforma
A torta alapjához:
150 g mandula (őrölt)
50 g datolya
50 g aszalt füge (friss fügével is isteni, ez esetben nem kell áztatni
fél 1 mk tiszta só
1 ek kókuszolaj (nyers)

A krémhez:
2 db érett avokádó vagy 1 bögre előző este beáztatott kesudió
5 ek kakaópor (cukrozatlan, jó minőségű) vagy karobpor
7 ek kókuszolaj (nyers, folyékony halmazállapotban)
4-5 ek agavé szirup
csipet tiszta só
1 vaníliarúd kikapart magjai 
6-7 szem beáztatott leszűrt, majd összeturmixolt aszalt szilva


1. A datolyát és a fügét beáztatjuk egy órára, majd leöntjük róla a vizet. Egy aprítóba tesszük az őrölt mandulával és a kókuszolajjal együtt.
Az így kapott masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára, egyenletesen elosztjuk. Mélyhűtőbe tesszük.
2. Az érett avokádókat (vagy kesut), a kakaót (vagy karobot), az agavé szirupot, a vaníliát, a csipet sót és a kókuszolajat szintén aprítóba helyezzük és pár percig krémessé turmixoljuk a hozzávalókat. 
3. Kivesszük a tortaformát a hűtőből, és megkenjük az alapot az aszaltszilva krémmel, majd harmadik rétegként ráhalmozzuk a csokoládékrémet. Egyenletesen eloszlatjuk s egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Csodás friss fügével, vagy friss szilvákkal díszíthetjük.
Jó étvágyat!
további receptek és heti menü rendelés : www.gretastohr.com

0 Tovább

5 kedvenc epres ételem

Az eper megunhatatlan, s bár szezonja alig másfél hónapig tart, nem lehet belőle eleget enni. Mindamellett, hogy zsírégető, és tisztító hatású nagyon finom is, akár édesen, de sósan is elkészíthető. Az epret vétek megsütni vagy megfőzni, ezért összegyűjtöttem az 5 kedvenc cukormentes, nyers, gluténmentes, epres receptemet.
Jó étvágyat!

Epermousse (főzésmentes, gluténmentes)

2 bögre mosott, darabolt eper
3 dl selyem (silken) tofu
2 ek agavé nektár vagy stevia cseppek
1 ek olvasztott nyers kókuszolaj
csepp vanília aroma

Az epret egy turmixgépbe tesszük az agavé-vel, vaníliával és lepürésítjük, mozgás közben hozzáadjuk a selyemtofut, majd a nyers kókuszolajat is belecsurgatjuk. 1 percig összeturmixoljuk. Kis poharakba töltjük, és minimum 2 órára hűtőben hűtjük.

Epres banánfagyi (mindenmentes)

1 bögre fagyasztott eper
2 bögre fagyasztott banánkarika (érdemes egyben fagyasztani a banánt, már két nappal előtte. a banán érett legyen!!!)
3 ek mandulatej (vagy bármilyen növényi, amit szeretsz)

Először az epret a mandulatejjel aprítom, én ezt a turmixgép jégkocka funkciójával művelem. Majd jöhet hozzá a banán, addig turmixolom, míg habos, fagyikrémes lesz. Azonnal fogyasztható!

Epres-újhagymás salsa szósz:

1-2 bögre mosott eper kisebb kockákra darabolva
3 szál zsenge újhagyma karikára vágva
öntet:
1 gerezd préselt fokhagyma
tiszta só, bors
1 ek sötét balzsamecet vagy fél citrom leve
1 ek juharszirup (vagy agave, vagy rizs)

Az epret és a vékonyra felkarikázott újhagymát egy szószos tálba tesszük. Összekeverjük a dresszinget, majd leöntjük vele az epres hagymás keveréket és pár órára állni hagyjuk. Nagyszerű mondjuk kukorica torttilával, vagy csicseriborsó lepénnyel, bármilyen sült tofuhoz, mártogatósként, köretként.

Tavaszi epersaláta:

Egy nagy salátástálba belevágjuk a kedvenc tavaszi zöldjeinket, pl spenót, sóska, fejes saláta, újhagyma, petrezselyem, jól összeforgatjuk, készítünk hozzá egy édes savanyú vinaigrette öntetet, pl a fenti balzsameceteset, majd hozzávágunk szép szeletekre, 2 marék epret, meglocsoljuk az öntettel, összekeverjük, és vagy magában, vagy köretként, bármilyen napszakban, bármivel fogyaszthatjuk.

Pink power smoothie: (tökéletes edzések után)
2 bögre eper
3-4 dl mandula, mogyoró-, vagy kókusztej
3 banán
1 ek vörös szőlőmag őrlemény
1 ek kendermag őrlemény
csipet tiszta só
pici vanília kivonat
1 adagolókanál (20 gramm) vegan protein (rizs, vagy borsófehérje, de NEM szójaizolátum!

Mindent egy nagy turmixkehelybe rakunk, és jól összeturmixoljuk!

Jó étvágyat!

0 Tovább

Kesudiós energiaszelet

(tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentes, és még sütni sem kell.)

Ma különleges nap van. A tavasz első napja, és nekem hosszú idő óta először nem kell dolgoznom szombaton. Még az ágyból írok, kezemben fél liter zölturmix-szal, amit a férjem hozott ágyba nekem, mikor kinyitottam a szemem. Minden okom megvan az ünneplésre. Haha.
Ami azt jelenti, hogy igyekszem mindenkinek válaszolni, nem főzök, és nemsokára felveszem a bikinimet, és családostól elmegyünk valahová úszni, majd sétálni, enni, sokáig fennmaradunk, és vidám filmeket nézünk.
Nem fogok főzni. Ami nem azt jelenti, hogy nem alkotok.
Amikor egész nap úton vagyunk, rendszerint viszünk magunkkal gyümölcsöt, vagy turmixokat, energiaszeleteket, aszalványokat, vagy magvakat. És itt vagyok általában bajban. Nincs olyan forgalomban kapható energiaszelet, amiben semmi sincs, amit enni tudok. Szóval mindenmentes, mégsem levegő, nincs benne cukor, glutén, kakaó, és még a kezembe is tudom venni, ja, és még ehető is.
Ezért ma, mielőtt útnak indulunk, készítek egy nagyszerű energiamasszát, ami vágható lesz, mire a fiúk megjönnek a délelőtti edzésről. Még jó, hogy csak 5 perc elkészíteni. 

Hozzávalók:
6 ek organikus mogyoróvaj
3 ek olvasztott nyers(hidegen sajtolt) kókuszolaj
3 ek juharszirup (vagy agavé, rizsszirup, vagy pár csepp stévia)
2 ek karob por
1 tk bourbon vanília esszencia
csipet tiszta só
fél bögre kesudió

A kesudiót egy lezárható műanyag zacskóba teszem, és jól elkalapálom, így nem repül szerteszét smile hangulatjel
A többi hozzávalót alaposan összekeverem egy tálban, majd beleforgatom a kesutörmeléket a legvégén. Egy sütőpapírral kibélelt kisebb üvegtálba, vagy tepsibe öntöm, kanalazom, egyengetem, majd 1-2 órára hűtőbe teszem. 
Kiveszem, és szeletekre vágom.
(mandulával, vagy bármilyen maggal is tökéletes)
Jó étvágyat!

0 Tovább

Banán nyalókák

Ma itthon maradt a fiam, mert szinte az összes óvónéni lebetegedett, így nem volt muszáj oviba mennie. Mivel többnyire délelőtt a konyhában vagyok, szeret nekem besegíteni a finomságok elkészítésében, én meg imádom, hogy egy kreatív, lelkes kuktával tudok dolgozni. 
A hideg (előző éjszaka hűtőbe tett) banánokból, étcsokiba mártott, kókuszpehelybe, és sósmogyoróforgácsba hempergetett nyalókákat készítettünk. 
Az étcsokit egyszerűen gőz felett megolvasztottuk, elvágtuk félbe a banánokat, hurkapálcát szúrtunk a közepébe, mártottunk, hempergettünk, egy sütőpapírra tettük őket, majd vissza a hűtőbe. 
Minden gyermekes szülőt arra buzdítok, hogy engedje be a gyermekét a konyhába. Lefoglalja őket, alkotnak, együtt vagyunk, és lelkesedve eszik az általuk készített, házi egészséges édességeket. 
Tökéletes program! 
 

0 Tovább

Fahéjas aszaltszilva krém

Cukormentes, és csak két hozzávalóból áll. 
Energiát ad, rendben tartja a salaktalanítást, csodafinom, krémes, fűszeres, és nem hizlaló. Sütikrémnek, pudingnak, nassolni, sült tofu mellé, vagy akárhogyan, teljes a rajongás :))
Egy zacskó aszaltszilvát megmostam, és éjszakára beáztattam langyos vízbe. Reggel turmixgépbe tettem, megszórtam fahéjjal, és lassú fokozaton adagoltam hozzá az áztatóvizét, míg a kellő állagú nem lett. 
Hűtőben egy hétig is eláll.
Jó étvágyat!
 

0 Tovább

Karobos chia puding

25 napja nem ettem semmilyen cukrot, gyümölcsön kívül. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az édes nyalánkságokról, sőt! Ilyenkor lódul meg az ember fantáziája, mert a semmiből valamit csinálni, na az, már művészet. :))
Mivel ma sokat dolgoztam, és keményen edzettem is, úgy éreztem megérdemli a gyomorom is a kényeztetést.
Ezért két ek chia magot beáztattam 3 ek kókusztejbe, vártam pár percet, míg nyákossá válik, majd egy aprító mixerbe tettem 1 nagy érett banánt, hozzáadtam a nyákos chia magot, és 2 ek karob port. Egy perc alatt összeturmixoltam, és egy másodperc alatt, már kanalaztam is a mennyei csokikrémet.
Tökéletes nassolni való! 

Ismered a chia magot? Nem? Akkor itt az ideje! 
Itt minden infót megtalálsz róla:
http://chia-mag.hu/
0 Tovább

Répa-kókusz "tejshake"

Bizonyára sokan kezdtek bele az újévben különdéle tisztítókúrákba, egyéb fogadalmakba. A január eleje kifejezetten alkalmas erre, legyen az egészségesebb életmódra törékvés, cukormentesség,  húsmentesség, tudatosabb táplálkozás, nyersétkezés, vagy bármi, amely segít visszaállítani, vagy megtalálni végre testi-lelki-szellemi harmóniánkat.
Azon túl, hogy a blogomban lévő receptek egyike sem tartalmaz állati eredetű összetevőt( hús, tej és származékai, tojás, méz), mindig figyelek arra, hogy lehetőleg gluténmentes legyen, megfelelő ételpárosítással járjon, egészséges legyen, és ami a legfontosabb, nagyon finom.

Ezért is ajánlok most gyorséttermi kedvelt shake-ek helyettesítésére, egy otthon, könnyedén elkészíthető mennyei finomságot, amelyet leginkább délutáni édességre vágyakozás kielégítésére tudok elképzelni, és ami a legjobb, hogy melegen, vagy hidegen egyaránt finom, pénztárcabarát megoldás, amitől garantáltan nem lesz bűntudatunk.

A gyorséttermi shake-ekkel ellentétben, az otthon elkészíthető répashake szezonális, nem tartalmaz tejterméket (hormonok, antibiotikum, vér, genny), cukrot, mesterséges adalékanyagokat, szilikonszármazékokat és egyéb mű-anyagot.
Mindössze 5 hozzávalóból, egy turmixgép segítségével elkészíthető ez a habos-fűszeres finomság.

Hozzávalók:
2 közepes méretű répa meghámozva, megmosva
2-3 dl mandulatej
1 dl kókuszkrém
stévia cseppek ízlés szerint
mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió)

Hideg változat:
A répákat 2-3 nagyobb darabra végjuk, majd megfőzzük, ha kihűlt pár órára fagyasztóba tesszük. A fagyott répahasábokat egy turmixgépbe tesszük a többi hozzávalóval, majd kb egy percen keresztül turmixoljuk. Kiöntjük egy nagyobb pohárba, tetejére tehetünk még kókusztejszínhabot, megszórhatjuk fahéjjal.

Meleg változat.
A répákat megfőzzük, vagy egy tepsiben, sütőben megsütjük, és a fentebb leírtakhoz hasonlóan járunk el, azzal a különbséggel, hogy forráspontig melegített mandulatejet adunk hozzá.

Jó étvágyat!

0 Tovább

Fügés-diós kókuszkrémes szelet

Mostanában elég sok nyers édességgel kísérletezem, mert a nem gyümölcsökből származó cukrokat egy időre (lehet januártól) el szeretném hagyni az étrendemből, kísérleti jelleggel. Az édes íz, azonban biztosan hiányozna, ezért folyamatosan keresgélek, alkotok, tesztelek és tapasztalok.
Igyekszem minél kevesebb olajos magot használni, mert együtt a gyümölcsökkel nekem néha bántja a gyomrom, és hizlaló is lehet, szóval az arany középutat keresem ebben is.
Például a táplálkozásban nekem a vegán életmód az arany középút, ami lehet furcsának tűnik, de én ebben az életformában találtam meg az egészségemet, a jó közérzetemet, és a fiatalság forrását is, nem utolsó sorban, az, hogy tehetek valamit a világ jobbításáért, lelkileg is jó érzéssel tölt el:)
De vissza, ehhez a mennyei édességhez. Szerintem tökéletes ízharmónia, és energiabomba, mondjuk aktívan sportolóknak, de gyerekeknek is.

Hozzávalók:

A fügés alaphoz:
3/4 bögre dió (imádom, és minden nap kellene ennie mindenkinek!)
3 ek kókuszreszelék
1 ek lenmag (lehet pehely, vagy liszt is)
1/2 bögre aszalt füge, levágva a kemény tetejét, kettévágva
1/2 bögre datolya (natúr, glukózszirup mentes)
1 ek víz
1 tk fahéj

Egy aprítóba tesszük, a hozzávalókat és lassan, alacsony fokozaton kezdjük, és addig tartson, míg formázható ragadós masszát kapunk.
Ezt lenyomkodjuk egy kenyérforma, vagy egy keskenyebb szilikonforma aljába. (10cmX20cm pl) Egyenletesen oszlassuk el, nyomkodjuk le a kezünkkel, és simítsuk bele a formába. Ha a forma nem szilikonos és ragadhat, akkor béleljük ki előtte sütőpapírral. Ha kész, tegyük be a hűtőbe és kezdjünk hozzá a krémhez!

Kókuszkrém:
1/2 bögre kesudió (előtte beáztatom minimum fél órára)
1/2 bögre sűrű kókusztej, a legjobb ha pl konzervest használunk, hogy egy éjszakára hűtőbe tesszük, és a tetején megjelenő sűrű krémet tesszük bele
3-4 ek kókuszreszelék
vanília
2-3 ek növényi édesítő, bármilyen természetes szirup, stévia is lehet, csak folyékony

A kesudiót kihagyhatjuk, ez esetben kókuszolajat (nyers) kellene használnunk, de akkor inkább a kesudió.
Először a kesudiót teszem az aprítógépbe, majd amikor már kezd krémesedni, hozzáadom a kókuszkrémet, és az édesítőt, végül a vaníliát, kókuszreszeléket, és addig turmixolom, míg habos, selymes, krémes lesz.
Kivesszük az alapot a hűtőből, rákanalazzuk a kókuszkrémet, eloszlatjuk egyenletesen, és visszatesszük a hűtőbe (nem, egy éjszakáig senki nem bírna várni, hogy megkóstolja) 2 óra hosszára, míg a süti összeáll. Ha eltelt az idő, tetejét friss fügével dekorálhatjuk.
Jobb, mint bármelyik Kindermaxiking, vagy társaik, és ezerszer egészségesebb is!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csokoládés datolya karamella (fudge)

Aki szereti, szerette a tejkaramellát, vagy annak csokis változatát, ezt garantáltan imádni fogja, mert ez az egészséges desszert, ellenben a boltban kapható változatokkal, nem mű, hanem teljesen természetes-nyers alapanyagokat tartalmaz, elkészíteni, pedig gyerekjáték, tehát készítsétek velük együtt
A datolyáról, pedig ódákat lehet zengeni, és nemcsak magas természetes gyümölcscukor tartalma miatt, ami egyáltalán nem hizlal, hanem arról mennyire jó az emésztésünknek, és immunrendszerünknek. Nekem a datolya a természet karamellája, és jó tudni, hogy superfoodnak számít.

Hozzávalók:
- 2 bögre natúr, kimagozott datolya
- 2-3 ek natúr v. hidegen sajtolt kókuszolaj
- 3 ek karob vagy cukrozatlan jó minőségű kakaópor
- 3-4 ek növényi édesítő szirup (agavé-, rizsszirup, datolyaszirup, vagy juharszirup
- fél bögre kókusztej
- 1 mk rumaroma
- csipet fahéj
- csipet só
- kevés kókuszreszelék

1. Egy aprítóba tesszük a datolyát, az olvasztott kókuszolajat, a kakaóport, a sót, aromát, fahéjat
2. Lassú fokozaton(2) elkezdjük aprítani, míg egyre könnyebben viszi a kés, közben fokozatosan adagoljuk a kókusztejet és a szirupot felváltva. Erősebb fokozatot használunk, és addig aprítjuk, míg sűrű masszát kapunk.
3. A masszát, egy folpack-kal, vagy sütőpapírral bélelt téglalap alakú tálba nyomkodjuk egyenletesen. Hűtőbe tesszük pár órára, vagy egy éjszakára.
4. Ha készen van, kisebb pralinékra vágjuk, és tetejüket belemártjuk kókuszreszelékbe. Bonbonként tálaljuk. Az íze, több, mint fantasztikus
Jó étvágyat!

0 Tovább

Kókuszos-lenkeksz "tej"karamellával (gluténmentes)

Melegen és kihűlve is finom, bár mire úgy igazán kihűlt volna, elfogyott. A kókusztejkaramellából viszont bőven maradt, ezért ma is ez lesz a desszert, bár szerintem tökéletes reggelire, tízóraira és uzsonnára is. Igazi energia-, ásványianyag-, és vitaminbomba. Szerintem nem hizlal, de ki ki maga döntse el

Hozzávalók (10 db kekszhez):
- 3 ek lenmagliszt (kávédarálóban őrölt lenmag)
- 6 ek glutenix (magvas gluténmentes kenyérlisztkeverék. ha nincs ilyen, nyugodtan mehet bele különféle gluténmentes lisztek keveréke, pl rizsliszt, keményítő, kölesliszt, mandulaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt)
- kb 1 dl kókusztej
- 3 ek kókuszreszelék
- kb 2-3 ek kókuszolaj olvasztva
- vanília aroma
. késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek kókuszvirág cukor (lehet nádcukor is)

1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük
2. A hozzávalókat alaposan eldolgozzuk, míg jó kis összeállt massza lesz belőle, golyókat formázunk tenyerünkkel, vagy egy villa segítségével kilapítjuk
3. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük egymás mellett a kekszeket, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mialatt sül, elkészítjük a
Tejkaramellát
Hozzávalók:
- 3-5 ek nádcukor
- 1-1.5 dl kókusztej (ha lehet a sűrűje)
- 2 ek kókuszolaj
- vanília aroma

Egy tapadásmentes serpenyőben minden hozzávalót lassan melegítünk, majd állandóan kevergetve (kézi habverővel) addig főzzük, míg sűrű szósz kapunk.
Ha túl folyós, adhatunk hozzá kevés keményítőt.
Hűtőben pár napig eláll.

A kisült kekszeket kivesszük a sütőből, és megkenjük a karamellaszósszal, majd ha kihűlt, tálaljuk.
Mindenképpen próbáljátok ki!
Jó étvágyat!

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek