Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új hobbim, a préselés!

Mert ha egyszer elkezded, nem tudsz leállni, ha egyszer megkóstolod, mindig azt a friss, semmihez sem hasonlítható életízt fogod kívánni. Mostanában, a zöldturmixok mellett, elkezdtem rendszeresen préselni is, és míg reggel-délelőtt, inkább gyümölcsöket préselek, este, vacsoraidőben, túlnyomóan zöldségeket.
Ti is érzitek, hogy szükségetek van rá? Amikor egyenként kortyolgatva csúszik le a torkomon, szinte vérré válik az ereimben.
Biztosan így is van, mert megszámlálhatatlanul sok tápanyagot tudunk préseléssel koncentráltan bevinni, és lé formájában sokkal könnyebben emészthető, így könnyen eljutnak az enzimek is a sejtekhez, ahogy szoktam mondani, megtörténik a belső mosás.
Ha nincs időm otthon meginni, akkor csak beleöntöm csinos kis üvegekbe (befőttes), lezárom, és egy közepes méretű táskában, könnyen, bárhová magammal vihetem. Méregtelenít, feltölt energiával, belülről átmossa a szerveket, kisimítja a ráncokat, kimossa a zsírokat, és belülről szépít. Szerintem elég érv, hogy mindennap készítsük el magunk és szeretettel fogyasszuk.

Mostani kedvenceim:

Répás zelleres:
5 szál répa
4 alma
3 halványító zellerszár
1 ek lenmagolaj

Immun bomba:
4 alma
2 cékla
3 répa

Klorofill áldás:
1 doboz spenót
2 kígyóuborka
fél fej jégsaláta
fél brokkoli
fél dl aloe vera juice

0 Tovább

11+1 tipp, hogy ne hízz el télen

Még csak ősz van, tehát van mit tennünk a téli hízás ellen. Télen általában minden ember alatt többet nyom a mérleg, hiszen a természet rendje, hogy a hideg időben zsírpárnákat halmozunk fel, amely tavasszal egyszerűen leolvad rólunk. Ideális esetben itt 1-3 kg plusz feleslegről van szó, amely teljesen normális, ez nálam is így történik, évről évre ezért nem kell aggódnunk. Viszont ha ezt használjuk kifogásnak, hogy többet és többet ehessünk, nassoljunk, és legyintünk, hogy nem baj, ha kicsivel több is felcsúszik, könnyen abba hibába eshetünk, hogy mire kivirágoznak a fák, tetemesebb súlyfelesleggel kell szembenéznünk, amelynek nemcsak esztétikai, hanem egészségkárosító hatásai is lehetnek. Hogy ne márciusban kapkodjunk, és szenvedjünk a bikini-alakért, van egy pár egyszerű tippem, a téli extra túlsúly elkerülése érdekében, nálam bevált.

1. Egyél annyit, mint nyáron
2. Jó, ha nem márciustól, hanem októbertől kezdesz a nyári alakért tenni. mozogj minden nap intenzíven 20 percet. Ha nincs időd kimozdulni, tervezd meg az otthoni aktivitást, nekem pl ez minden reggel min 20 perc jóga vagy Pilates, és este lefekvés előtt 10 perc hasizom gyakorlat. Nagyszerű videókat találsz a You Tube-on, pl Fitnessblender
3. A téli korán sötétedős begubódzós időszakban nassolj inkább aszalt gyümölcsöket, vagy magvakat, a chipset, ropit, kekszeket, és a fagyit, hagyd a boltok polcain
4. Főzz otthon sok-sok zöldségből gabonából, vagy ebédelj a Tündérkonyhában
5. Egyél sok céklát, zellert, édesburgonyát, spenótot, kelbimbót, káposzta féléket, mert ezek a zöldségek segítenek megtartani a súlyodat. Ideális ha nyersen eszed, persze sütőben sütve is szuper
6. Egyél még több salátát, nyers gyümölcsöt (alma, körte, szilva)
7. Ebédre egyél annyi szénhidrátot amennyit akarsz, de estére már ne. Ha nem bírsz salátát enni, készíts mindenféle zöldségből fűszeres hasábokat sütőben, és készíts hozzá növényi mártogatóst. Lehet avokádó krém, szójajoghurt mentával, hummus, veganéz, akármi, amit imádsz. Nem kell éhezni...nem szabad éhezni!
8. Tegyél ki egy általad csinos, inspiráló nőt a hűtőre, vagy te is lehetsz a képen, szuper formában.
9. Válts most életmódot, nem kell megvárni a tavaszt. Kezdetben cseréld le a fehér lisztet tönkölyre, vagy a fehér cukrot nádcukorra, vagy bármilyen természetes édesítőre.
10. Légy VEGÁN, mert jobb neked is, az állatoknak és a földnek is, mellesleg évszaktól függően segít elérned az ideális testsúlyt. Ha nem hiszel benne, próbáld ki, a másik oldalt már ismered.
+1. Keress 30 napos húsmentes, vagy vegán kihívásokat az interneten, és így többedmagaddal, irányítva-segítve tudsz áttérni erre a testet-lelket tisztító tudatos életmódra. Nekem megváltoztatta az egész életem

0 Tovább

Mit eszel, ha vegán leszel?

Mit eszel Gréta egész nap?-kérdezitek sokan.
A válaszom: Minden nap csodás, ízletes fogásokat fogyasztok, minden nap mást, változatosan, amit éppen megkívánok, és aznap jól esik.
Még ma is tévhit övezi a vegán életmód megannyi aspektusát.
Nem, nem élünk egész nap salátán, de ha egészséges étrendről beszélünk, bizony nem árt szem előtt tartani, hogy elegendő mennyiségű fehérjét, zsírokat és szénhidrátot juttassunk be a szervezetünkbe.
Ami nekem bevált:
Jó minőségű, lassan felszívódó szénhidrátból álljon étkezésünk kb 70%-a, ilyenek a nyers gyümölcsök, a gabonák(barnarizs, quinoa, köles stb) nyers zöldségek
20%-a legyen növényi fehérje , amit hüvelyesekből(csicseriborsó, borsó, babfélék, lencse stb), húspótlókból,(tofu, tempeh, szejtán) és zöld leveles növényekből szerezhetünk be könnyedén, ráadásul a szénhidrátként elfogyasztott gabonák is tartalmaznak nagy mennyiségben fehérjéket.
A maradék 10%-a legyen a jó minőségű zsírok bevitele, amelyeket már egy marék nyers nem sózott, nem pörkölt olajos mag elfogyasztásával meg lehet oldani. Én itthon, most extra szűz olívát, szőlőmag olajat és lenmagolajat használok, salátákra, főzéshez-sütéshez.
Reggelim: Gyümölcs...sok sok gyümölcs (görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack, szőlő mostanában) Mindig figyeljünk a szezonalitásra. Nyáron nyersen eszem, míg télen is, csak összeturmixolom mindenféle zöld levelekkel és vízzel.

Ebédem: Tofuburger, néha csak sült tofu, fűszeres sült burgonyával, édesburgonyával, zöldséges rizzsel, grill vagy wok zöldségekkel, vagy quinoával cézársalátával, desszertnek kölestorta, gyümölcsös pite, valamilyen puding. Sokszor készítek még ebédre zöldséges rakott ételeket, curry-ket, tésztaételeket mindenféle mennyei szószokkal.
Vacsora: Zöldséges sushi, nagy adag mindenféle saláta isteni veganézes öntetekkel, avokádóval, de valamikor csak pirítósra vágyom guacamoléval.
Nem állítok fel nehéz szabályokat. Amit követek, az a testem kérése. Délig gyümölcs, vagy préselt levek, délben kiadós fincsi ebéd, vacsora, amit kívánok, de nem túl sok, és lefekvés előtt 3 órával bezárólag elfogyasztva. Sok sok tisztított víz, minden nap legalább 5 perc mozgás.
A lényeg! Táplálkozz változatosan, minél természetesebben, jó alapanyagokból, színesen, nyugodtan elfogyasztva, fűszerekkel tarkítva, finoman, jól esően, hogy ne csak a test, hanem a lélek is maradéktalanul jól lakjon.

0 Tovább

Fogyókúra, avagy a nagy átverés!

Ördögnyelv, szűztea, tejsavó ital, káposztaleves kapszula, csökkentett szénhidrát tartalmú termékek, zero cukor, ilyen csodalötty, olyan rezgő masina. Ki ne találkozott volna ezekkel a nevekkel, elég csak bekapcsolni az internetet, minden oldalon, szinte az arcunkba nyomják, hogy majd ezek lefogyasztanak, ezáltal megoldják minden gondunkat. Bosszantó ez a nyílt legális hazugság, és az még szomorúbb, hányan dőlnek be neki. Pedig a recept egyszerű.
Soha ne fogyókúrázz, vagy diétázz!!!
Ha egyre másra vásárolod a csodaszereket, ha éhezel, órákat kínzod magad az edzőteremben, kalóriát számolsz, miközben a bűntudat életed mindennapi részévé válik, és te ahelyett, hogy jobban éreznéd magad, egyre rosszabbul vagy, immunrendszered gyenge, és a mérleg is csak alig alig mozdul, akkor nem nehéz kitalálni, hogy rossz úton jársz. Egy egy fogyókúra, nem csak az önbecsülésedet és az anyagi helyzetedet tépázhatja meg, de az egészséged is oda lehet.
Én, aki kipróbáltam a világ összes fogyókúráját (4-5kg felesleg miatt) és diétáját, ingyen és nagy szeretettel adom nektek át nektek a nagy titkot az egészség felé
1. Ne mástól várd a megoldást! A te tested a te templomod, senki más nem ismerheti jobban, mint te magad. Azáltal, hogy hajlandó vagy felfedezni tested működését, elindulhatsz az önismeret és az önszeretet útján, ami nélkül nem is érezhetnéd jól magad.
2. A tested érted van, nem ellened! Amikor megérted azt, hogy a tested egy tökéletes veled együtt, elvileg tökéletesre tervezett intelligens organizmus öngyógyító képességgel, akkor eljuthatsz oda, hogy nem pusztítod, hanem szövetségeseddé teszed.
3. Menj olyan helyekre, ahol friss, lehetőleg vegyszermentes feldolgozatlan táplálékokat találsz. Érezd, szagold, tapintsd, és azt válaszd, amit szeretnél a tested részesévé tenni. A piac erre tökéletes helyszín.
4. Menj haza, tedd ki őket a konyhapultra, és képzeld el, mit szeretnél belőlük készíteni. Lehetőleg hagyd nyersen, vagy a lehető legkevesebb feldolgozott, finomított élelmiszerrel keverd őket.
5. Étkezés előtt, áldd meg, és tisztítsd meg az ételt a negatív rezgésektől. Étkezés közben pedig figyeld, milyen az étel íze, rágd meg, alaposan, és olyan tudatban nyeld le, hogy minden része pont olyan sejtedhez jut el és táplálja azt, amire hivatott volt létrejönni.
6. Délig, a salaktalanító időszakban egyél minél több magas víztartalmú gyümölcsöt, préselt,vagy turmix formájában, lehetőleg cukor, és állati eredetű dugító ételek nélkül (joghurt, tej stb)
7. Déltől estig több részletben edd meg a tápláló gabonákat, hüvelyeseket, zöldségeket, növényi fehérjéket.
8. Csak akkor egyél, ha éhes vagy, és csak addig, ameddig éhes vagy.
9. Minden étkezés előtt egyél friss salátát, mert tisztít, és telít, így kevesebbet eszel másból.

10. Nassolás helyett igyál tiszta (revers osmosis, vagy desztillált vizet), legalább 3 litert egy nap.
11. Ha házon kívül eszel, olyan helyet válassz, ahol szeretettel, tiszta ételeket készítenek tiszta alapanyagokból (Gréta konyhája szeptembertől pl )
12. Étkezés előtt fél órával igyál utoljára. Étkezés elteltével is várj fél órát.
13. Minden nap mozogj, minimum fél órát, de csak azt csináld, amit imádsz!!!! Nem mindenkinek jön be ugyanaz. Nekem a pilates és a jóga, lehet neked a futás.
14. Lefekvés előtt, és felkelés után végezz légzőgyakorlatokat, ereszd el azt ami fáj, ami bánt, a haragot, a szenvedést, mert egyik sem tartozik hozzánk
15. Fogadd el, hogy ott jársz az úton ahol jársz, ne sürgesd magad, légy türelmes, de legfőképpen hálás, hogy élsz!


Mindezt írta egy 36 éves nő, anya, aki kizárólag növényi étrenden él, tudatosan, de szabadon étkezik, nem hajlandó kalóriát számolni, sem ön sanyargatni magát semmivel. Jókat eszik, nem dől be a hazugságoknak, és sosem hízik, mert nem kell lemondania semmiről. Szereti magát. Boldog életet él. Mert így döntött.
Ezt kívánom Neked is!


0 Tovább

Curry-s babbal és friss zöldségekkel töltött ezékiel lepénykenyér

Egészséges ebéd, vagy vacsora a fehérjekomplettálás jegyében, az ősi recept alapján összeállított Ezékiel lepénykenyér formulával. Tökéletes arányban tartalmazza a szükséges esszenciális aminosavakat.
Könnyen elkészíthető és nagyon finom.

"Ezekiel próféta júdeai pap volt, akit Nabukadneccar, a babiloni király i.e. 597-ben Babilonba hurcoltatott el többek között sok templomi pappal együtt. Ezékiel 20 éven keresztül hirdette próféciáit (az isteni üzeneteket) a fogságban élők között, ezek gyűjteménye az Ezekiel könyve. Ebben szerepel egy recept is:

"Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. Annyi napig, ameddig oldaladon fekszel - háromszázkilencven napig - ebből egyél."
(Ezekiel könyve 4. fejezet 9. vers)
Ez a formula tökéletes arányban tartalmazza a növényi fehérjéket. Teljes kiőrlésű búzából, árpából, kölesből, és hüvelyeslisztekből áll.

Szerencsére ma már kapható bioboltokban ezékiel lepénykenyér formula, amiből 3 lepényhez kiöntöttem 1 bögrével, másfél bögre vizet adtam hozzá, és fél bögre olívaolajat, meg himalaya sót. Sűrű palacsintaállagúra kevertem, majd forró kontaktgrillbe kanalaztam és köralakban ellapogattam. Kb 15 perc, és kész.
A felébe curry-s chilis babot tettem, lilahagyma szeleteket, paprikát, és friss salátát, megszórtam élesztőpehellyel, és készen megkentem növényi tejföllel. Szó szerint mennyei eledel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Élet a magban

Élet a magban

Lehet szeretni, vagy ódzkodni tőle, de egy biztos. A csíra az-az élelmiszer, amelyben benne van az élet. Egészséges, teljes és tápláló étel minden évszakban.
Bevallom, én nagy csíraimádó vagyok, télen-nyáron egyaránt fogyasztom őket.
Készülhet retekmagból, brokkoli magból, hagymából, lencséből, vagy lucernából, én mindenbe és mindenre teszek csírát.
Ha valaki eljut a tudatosság olyan fokára, hogy törődik testi egészségével, mindenképpen ajánlatos és érdemes csírákat fogyasztania.
Főleg télen, amikor a vitaminok, ásványi anyagok limitáltan érhetők el természetes formájukban.
Csíráztatni otthon a legolcsóbb és legegyszerűbb, a magok pedig bioboltokban ma már egyszerűen beszerezhetőek.

A táplálkozási szokásainkon való változtatás sosem volt még ilyen egyszerű döntés, azonban  ezen választásunk, az élet megannyi területére pozitív változásokat hozhat. És rendszerint már igen rövid idő alatt hoz is.
A döntés egyik része lehet az otthon csíráztatás bevezetése, és ha még gyerekeink is vannak, könnyen megmutathatjuk nekik a csírák születését, és együtt csodálhatjuk, hogyan alakulhat ki egy látszólag halott magból némi sötétség-fény, és víz segítségével maga az ÉLET.

A csírázó magocskák többségében az összes esszenciális aminosav megtalálható, mely életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen. Ráadásul egyes magokban, olyan arányban, amely tökéletes számunkra. A gabonából kisarjadó gabonafű β-karotin tartalma elérheti az eredeti érték 400-750 szeresét is. Mindez párcsepp víznek, napfénynek és a magocska „ösztöneinek” következménye. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutatónk élete utolsó 26 évét a rákkutatásnak szentelte. A rák ellenszerét keresve számos növényt, anyagot vizsgált meg, majd figyelmét a csírázó búzára összpontosította. Komoly összefüggéseket vett észre a csírákban található különböző alkotóelemek és a daganatok kialakulásának csökkenő esélyei között.

A csíráknak tehát felsorolhatatlanul sok az egészségünkre kedvező élettani hatása, változatos ízviláguk, pedig lehetővé teszik különböző szintű kulináris felhasználásukat. Vannak kifejezetten pikáns-csípősek is, de olyanok is, amelyek édeskés-lágy ízükkel csalogatnak. Nem kell profi szakácsnak lenni ahhoz, hogy változatosan használjuk fel a konyhában. Íme, a legnépszerűbb és legfinomabbak, a teljesség igénye nélkül.


Lucerna csíra:
A lucerna az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta. Ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más meg vizsgált ételét felülmúlja. Kiderült, hogy növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az ízületi gyulladásoktól véd. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését.
A lucerna csírában megtalálható szaponin nevű vegyület az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület. Csökkenti a vércukorszintet, mert tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélynél azért tud segíteni, mert egy finom bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. Ezáltal meg is védi. Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál. A benne lévő növényi hormonok miatt kiváló ösztrogén hatása van, amely például segíthet a mellrák megelőzésében. B12 vitamint tartalmaz, mely gyógyítja a vérszegénységet. Magas K-vitamin tartalma miatt megelőzi a vérrögök kialakulását. Csökkenti a fokozott havi vérzést. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely felelős a kötőszövetek rugalmasságáért. Magas a Ca-tartalma, így érdemes fogyasztani a csontritkulás megelőzésére. Oldja a lerakódott húgysavat a szervezetben. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden eddig ismert tápanyag-koncentrátumba. A fogyókúrázók egyik őrangyala, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.

Vöröshere csíra:
A vöröshere az összes nyomelemet tartalmazza, amire szüksége van a szervezetnek. Azért fontos, mert gond nélkül be tud épülni a szervezetbe. Elsősorban ezért javasolt ízületi és reumás bántalmak csillapítására. Táplál, erősít, tisztítja a vért. Képes ugyanúgy bevonatot képezni a gyomor- és bélfalon, mint a lucerna csíra. Görcsoldó, ez az ásványi anyagok tartalma miatt van. Gondoljunk a lábszáron jelentkező ikra görcsre, ami ez esetben Ca-hiány. Hurutos betegségnél nyálkaoldó. Termékenység fokozó magas ásványi anyag tartalma miatt. A "baba” szívesebben tapad meg a méhnyálkahártya falon ideális körülmények között. . Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál . A májban lévő káros zsíranyagcsere lerakódást ( zsírmáj) képes feloldani a benne lévő növényi hormonok miatt.
Rákos, daganatos megbetegedéseknél hatásos a méreganyagok lebontásához.

Retekcsíra:
Természetes antibiotikumok közé tartozik. Fontos tudnunk, hogy hatékony vértisztító hatású. Egyik kiemelkedő hatása a hőtermelés.
Ízületi betegségeknél – mivel a hőtermelés által tágítja az ereket -, felgyorsítja a vérkeringést. Így az ízületek kornyékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyag gyorsabban tud távozni. Sok folyadékot kell inni hozzá. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet, de nem egy kis portörlő ruhácska formájában, hanem inkább egy "dózerről" beszélhetnénk. Gyorsítja a bélperisztaltikát. A belekben lévő élősködőket, - elsősorban bélférgeket- elpusztítja.
A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását. Ha epehomok van az epehólyagban, azt eltávolítja. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert is. A vesehomokot ugyanúgy elhajtja, mint az epehomokot. Ez a nagyon apró vesekövekre is igaz. Sok foszfort tartalmaz. A foszfor tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt. Lehet repcével együtt fogyasztani. A régi időkben a salátákat, ami többféléből állt, "misungnak" nevezték. A lucerna, vöröshere, és retek csíra így egy nagyon jó tisztító keverék. Édes hármasban teszik a dolgukat. A retek csíra melegíti a testet, ezért télen, fázó emberek, elsősorban akiknek a végtagjai hidegek, érdemes csipegetni. Gyorsan nőnek a növények a dobozban. Nyári melegben ezt jobban lehet tapasztalni. Picike, szoros talpacskáik lesznek,. Fehér, pihés. Nem kell megijedni tőle, ez az élet jele.

Napraforgó csíra:
Ki kell emelnünk a foszfor- és a kalciumtartalmát, amire a csontoknak, fogaknak is szüksége van. Kell az izomtónushoz. Magas a vastartalma,segíti a vörösvértestképzést, réztartalma a vasfelhasználáshoz szükséges. Amikor learatjuk a napraforgó csíráját, barna a kés pengéje. Nagyon sok jódot tartalmaz. Befogja a kést. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze. Magnézium-tartalma az izom, agy tüdőszövetek működését segíti. Magas fehérjetartalma van, kb.20-25 % közötti. Érdemes felfigyelni a nőknek a napraforgó csírára, mert sok benne a niancin. A niancin bőrvitamin. Ápol, szépít, táplál. Sok klorofillt tartalmaz. Könnyíti az asztmás betegek légzését. Tartalmaz olyan fehérjéket, melyeket nem tud a szervezetünk előállítani.

Vöröskáposzta csíra:
Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb. Magas vastartalommal rendelkezik. Vörös színe fehéríti a bőrt. Szép, porcelános lesz. Bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagot. Tartalmaz U-vitamint (metil-metionin - elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását). Segíti a májfunkciót a méregtelenítést. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Magas a K-vitamin tartalma, szükséges a véralvadásnál. Zöld hályognál segíti a látást. Legaktívabban a benne található telomeráz enzim, amely segíti a sejtek megújulását, lassítja az öregedés folyamatát. Erős gyulladás csökkentő hatása van. Egy indol nevű vegyület révén a rosszindulatú sejtek szaporodásának potenciális ellenszere. Tartalmaz olyan enzimeket, amelyek blokkolják a daganat növekedését. Nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mint minden káposztaféle, fellazítja a székletet, okozhat gyakoribb székletürítést. Magas C-vitamin tartalma van, erős antioxidáns. Hat a személyiség zavarokra. Segít eltávolítani a méreganyagot az ízületekből. Ásványi anyag tartalma tisztítja az agyi ereket.

Brokkoli csíra:
A brokkolit 10-15 éve még növényként sem nagyon ismerték és fogyasztották. Magyarországon, mostanra viszont már a csírája is elterjedt eledel. A csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban. Ez a növény tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat; ezek közül is kiemelkedően magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert. Ennél fogva fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatású. A szakemberek az emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések megelőzésére is melegen ajánlják. A kalciumtartalom miatt a csontoknak nagy barátja, a változó korban, amikor a csontritkulás veszélye megnő, roppant hasznos lehet. Élettani hatása megegyezik a vöröskáposztáéval. Van azonban három fontos dolog, amit még elmondhatunk róla:
- olyan nyomelemeket tartalmaz, melyek megelőzik a vesehomok és vesekő kialakulását.
- regenerálja az agysejteket.
- a benne található enzimek a belső elválasztású mirigyek működésére hatnak. Elsősorban a csecsemőmirigyre és hasnyálmirigyre.


Babfélék csírái (bab, szójabab, mungóbab, lencse stb):
Magukba szívják a mérgeket és bélben lévő parazitákat. Valóban tartalmaznak olyan enzimeket, amelyek akadályozzák a fehérjék lebontását. Szép nevükön, tripszin inhibitorok. Csíráztatva nem puffasztó hatásúak. A babfélék jók a szívnek. Kitisztítják a vérből a rossz koleszterint. Inzulinszabályzók. Érdemes cukorbetegeknek fogyasztani. Van bennük egy enzim, a proteáz, ezek az enzimek meg tudják előzni a egészséges sejtek rákos sejtekké alakulását. Rendkívül sok a vastartalma a lencsecsírának, nagyon jó vérképző. Magas a rosttartalmuk. Segíti a bélmozgást. Az egész szervezetben segítik a kollagén termelődést., hasonlóan a repcecsírához.

Hagyma csírák:
Igen intenzív. Erős hagyma íze van. Hasonlóan a retekhez, természetes antibiotikum. Három hét múlva sincs baja a csírájának, csak elvékonyodik és ellágyul. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Kitisztítja a véráramot, a májat. Minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll. Megújítja a vért. Nyálkaoldó, gyógyítja a közönséges náthát. Nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Antiszeptikus, vírusölő, pusztítja a fonalas gombákat, élősködőket, mikrobaölő és izzasztó hatású. Kiűzi a kórokozókat a belekből. Jótékony hatása van a vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, drogfüggőségnél!! Csökkenti a kábítószer utáni vágyat. Emeli a vérnyomást. Az ingadozó vérnyomást beállítja. Segíti a fehérvérsejtek munkáját. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Tisztítja az ereket, a bőrt. Segíti a nyirokkeringést. Tágítja, tisztítja szívkoszorúereket. A májban lévő káros zsíranyagcsere lerakódást ( zsírmáj) képes feloldani. Kitisztítja ez epehólyagot, epevezetéket és a lépet is. Hat az inzulintermelésre. Emeli a spermiumszámot. Oldja a húgysavlerakódást. Hat az agyalapi mirigyre. Építi a csontállományt. Hat a beteg mirigyekre. A benne lévő enzimek megakadályozzák a herék abnormális működését, segítik a szükséges tápanyagok felvételét, melyek a herék normális működéséhez szükségesek.

Zsázsa csíra:
A növényke segítségére siet a véradóknak. Serkenti a vérképzést, tisztítja a vért, magas a vastartalma. Jelentős a telítetlen zsírsavtartalma is. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktust. Magas az E-vitamin tartalma. Vízhajtó, így vérnyomáscsökkentő is egyben. Tartalmaz antihisztamint, amely megszüntetheti a bőrkiütéseket. Energetizálja a szívműködést. Enzimjei a máj működését segítik. Növeli a szexuális vágyat. Segít az ingadozó vérnyomás beállítani. Sok kollagént tartalmaz, amitől nagyon ragadós zsenge korában. Markáns ízű csíra.

Búzacsíra:
Igaz superfood.  Segít a daganatos betegségek gyógyításában. Gyors segítség méregtelenítési folyamatoknál. Megújítja a beteg sejteket. A benne lévő enzimek nem engedik a rosszindulatú sejtelváltozásokat szaporodni. Csökkenti a radioaktív terhelést. Magas a szelén- és a krómtartalma. Elősegíti a vércukor szinten tartását. A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. A daganatos, szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet. A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bővelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben. Hat a pszichére, személyiség zavaroknál hatásos gyógyító. Minden belső elválasztású mirigy működését segít szabályozni. A kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősavat tartalmaz, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. Az aktiválódó enzimek hatására, a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, gazdag ásványi anyag-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki. Külön említésre méltó a többszörösen telítetlen, a szervezet számára nélkülözhetetlen, de csak a táplálkozással bevihető esszenciális zsírsavak jelenléte. Roboráló, erősítő hatású, energiafokozó, ezért lábadozó betegeknek különösen ajánlott. Tápegész élelmiszer.

 

Hogyan csíráztassunk?

1. A magokat mosd át egy szűrőben.
2. Áztasd be, annyi vízbe, amennyi bőven ellepi, a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magoktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a csíráztatásra árult magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) egyébként jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni. Szobahőmérsékletűnél ne legyen hűvösebb a helyiségben, bár a meleget (28-30fok) még jobban szeretik a magocskák.
3. Áztatás után mosd le ismét a magokat, majd ezután rakd be a csíráztató készlet lyukas táljába, de a legegyszerűbb egy harisnyával/szúnyoghálóval letakart és rögzített befőttes üvegbe! (A két utóbbi esetben az üveget 45 fokos szögben, szájjal lefelé támaszd meg, így ki tud csöpögni a víz! Az üveg alá helyezz egy tálat, amibe a víz belecsöpög!) Az alsó, zárt tálba önts vizet, és a lyukas edényt erre helyezd rá! Naponta kétszer öblítsd át őket, figyelve arra, hogy alaposan lecsepegjenek! Első 3 napban takard le őket, mert a csírák sötétben fejlődnek a legjobban. Ha kicsíráztak, tedd a napfényre, így kezdenek el nőni, és klorofillben gazdagok lesznek.
Értelemszerűen a csíráztatási idő is eltér a magok fajtájától függően, de a csomagoláson általában az erre vonatkozó információkat is feltüntetik.

 

(forrás: Németh Attiláné : Az élet csírájában
            Victoras Kulvinskas : Csíraételek
             Napfényes Élet Alapítvány
             CsíraABC)

 

0 Tovább

11+1 tanács a lapos hasért

Ki ne szeretne lapos-tónusos hasat. Jobban érezzük magunkat, és szebben is mutat, akár van rajtunk ruha, akár nincs.
Sokan küzdenek puffadással és nem is sejtik, milyen apró, de jelentős dolog állhat a háttérben. Bár nincs kockás hasam, és nem is célom kifejezetten, de mindenképpen jobban érzem magam, ha a hasam lapos, és itt-ott izmos 
Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia mitől laposabb a hasa, de gondoltam nem bánjátok, ha megosztom veletek azokat a tippeket, amelyek megfigyeléseimen és kísérletezéseimen alapulnak.

Különbözőek vagyunk, mégis azt gondolom, hogy hasonlóak is, és pár apró trükkel, egészen jól érezhetjük magunkat a bőrünkben, bármilyen testalkattal is áldott meg minket a Teremtő.


1. Közvetlen felkelés után, igyál meg egy nagy pohár langyos, citromos vizet.
2. Délelőtt folyamán csakis nyers gyümölcsöket fogyassz. A legjobb, ha egyszerre csak egyfélét eszel.
3. Ha a zöldturmix mellett döntesz, tegyél bele fahéjat, az mérsékeli a különböző gyümölcsök erjedését. így nem fogsz tőlük puffadni. 
4. Gyümölcsöt csakis éhgyomorra egyél, evés előtt 1-2 órával.
5. Próbáld ki a gluténmentességet egy hétre, nálam ez csodát tett.
Gluténmentes gabonák: köles, hajdina, barna rizs, quinoa, kukorica
6. Mielőtt életmódváltásba kezdesz, csinálj végig egy egészséges tisztítókúrát, ez lehet 3-7 napos léböjt, útifűmaghéj béltisztítás, vagy colon terápia. Ezeket együttesen is alkalmazhatod. Ehhez kérd természetgyógyász segítségét.
7. Végezz minden nap 10 perc hasizom gyakorlatot, olyat, ami a hasizom összes részét változatosan megdolgoztatja. Az én kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=RpfNMbM7jIc
Utána hason fekvésben jól nyújtsd meg az izmokat. KB 2 hét után csodásan látszik az eredmény 
8. Figyelj a helyes ételtársításra. Lehetőleg ne fogyassz fehérjét szénhidrátokkal és a desszertek kivételével mindenhez egyél egy nagy adag zöld salátát! MINDEN NAP! A zöldek tisztítanak, mosnak belülről, és zsírt pucolnak rólad.
9. Igyál minden nap minimum 2l tisztított vizet.
10. Ha valamilyen eseményre készülsz, ahol szeretnél lapos hasat, tartsd be az előzőeket, és víz mellé igyál csalán, aranyvessző, vagy mezei zsurlóteát, legalább előtte 3 nappal. 
11. Mérsékeld a só fogyasztást, a himalaya só nagyon szuper, kerüld a nátrium glutamát ízfokozókat (E621)
+1. Tudnunk kell azt is, hogy a különböző menstruációs ciklusokban, különbözően ható hormonális változások zajlanak le bennünk, (a holdfázisokról ne is beszéljünk) és sokszor érezhetjük, hogy testünk irányítása nem a mi kezünkben van. Ilyenkor fogyasszunk több tiszta folyadékot, együnk sok-sok zöldet, menjünk mozogni, és ahelyett, hogy bosszankodnánk, ünnepeljük ezen női misztériumot!

2 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek