A tojás helyettesítése kezdetben sok fejtörést okozott a főzésben sütésben, hiszen szinte minden magyar desszertben, sósakban és édesben szükség van rá
Nem beszélve a fasírtokról, a rakott dolgokról, panírozásról.
A tojás térfogatnövelőként illetve kötőanyagként szolgál az ételekben, illetve önmagában rántottaként, omlettként, vagy tükörtojásként fogyasztják.
Ma már tudom, a tojás könnyen helyettesíthető!

Kötőanyagként térfogatnövelőként:
fasírtokba, vagdaltakba, töltelékekbe
-csicseriborsóliszt
-sárgaborsóliszt
-őrölt lenmag vízzel elkeverve
-kukoricaliszt
-étkezési keményítő
- bio zabpehely (finom)
- élelmiszer allergia szaküzletekben készen kapható tojáspótló por, amit a leírás szerint kell elkészíteni.

Panírozáshoz:
- 2-3 ek kukoricakeményítő és 6-7 kanál szójatej pici sóval összeturmixolva, tökéletesen helyettesíti a tojást.
Sütéshez(térfogatnövelésre):
- süteményekbe annyi evőkanál almaecet, amennyi tojás kellene bele.
- 1 tojás: 1 ek őrölt lenmag, 3 ek forró vízzel elkeverve
- 1 tojás: 2 ek víz, 1 ek olaj, 2 tk sütőpor összekeverve
- 1 tojásfehérje: 1 ek ízesítetlen agar-agar, 1 ek vízbe feloldva, felverve, lehűtve, majd újra felverve
Lepényekhez, rántottába:
-tofu, selyemtofu(1 tojás, kb. 3 dkg tofu, 3 dkg selyemtofu, összeturmixolva

Tojáspótló házilag:
- 30dkg őrölt nyílgyökér, vagy burgonyakeményítő, vagy tápióka keményítő
- 6 dkg sütőpor
- 1 ek guargumi (opcionális)
Keverjük össze, és egy befőttes üvegben tárolhatjuk.
tojásonként: 1 ½ tk keveréket, 1 ek kókusz -, vagy repceolajjal, 2 ek vízzel habosra keverünk.

Kénes, tojás-íz pótlására:
-fekete só: egy tojáshoz egy mokkáskanálnyi fekete sót használhatunk rakottasba, vagy tofurántottába, omlettbe.
folyt köv.
forrás: Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv Kibővített Életmódkönyv