Napi recept tipp: "Túró"gombóc erdei gyümölcs öntettel

Zsíros túró helyett, próbáld ki a kölest, mint túrópótlót.
A köles gluténmentes, csodásan lúgosító gabona, mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza. Gazdag vasban, pantoténsavban, folsavban, és kovasavban és B komplex vitaminokat tartalmaz. Szépíti a hajat, körmöt, bőrt, javítja a látást, támogatja az anyagcserét, segíti az emésztést, és még csonttörés esetén is alkalmazható terápiás táplálékként.
Hetente legalább egyszer érdemes tehát beépítenünk az étrendünkbe. Ehetjük édesen, sósan, köretként, vagy süteményekben, mindenhogy kiváló!

Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 3-4 bögre rizstej
- 6 ek tönköly búzadara(gríz)
- 1 bögre nádcukor vagy xilit
- 3 ek kókuszolaj
- 1 bio citrom leve és héja
- vaníliarúd
- fél bögre mazsola
- csipet himalaya só
- rozs vagy tönköly toast kenyér szárítva és ledarálva
- 1 tk fahéj
öntethez:
- 2 bögre friss vagy mirelit erdei gyümölcs keverék (málna, eper, áfonya, bármilyen bogyós gyümölcs)
- 4 ek agave, vagy rizsszirup

1. Egy fazékba feltesszük főni az előző este beáztatott, megmosott kölest, a rizstejjel, a nádcukorral, a vaníliarúddal, csipet sóval és a mazsolával. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, míg a köles ki nem fordul. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a búzadarát, összekeverjük, majd lefedjük újra, és még 10 percig hagyjuk párolódni, de már nem a tűzön.
2. Ez alatt egy kevés kókuszolajon megpirítjuk a kenyérmorzsát , hozzáadjuk a fahéjat.
3. A langyos kölesmasszához hozzáadjuk a citrom levét, és reszelt héját, a kókuszolajat. Gombócokat formázunk belőle és megforgatjuk a morzsában.
4. A gyümölcsöket összeturmixoljuk az agavé sziruppal, majd meglocsoljuk vele a tányérokra kiszedett gombócokat.
Tipp: Ha túl lazának ítéljük meg a masszát, akkor adhatunk még hozzá többet a grízből. Ez kötőanyagként viselkedik
(További receptek a Life.hu-n illetve a Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv-ben
Rendelhető: info@gretstohr.com)