A magyar és az indiai konyha találkozásából született meg ez a tápláló, melengető, igazi téli, fűszeres étel. Az indiai konyha fűszerei, mint chili, curry, kurkuma, és római kömény elengedhetetlen a konyhámban, főként, ha hidegre fordul az időjárás.
Ha már unjuk a hagyományos rakottas ételeket, érdemes pár egzotikus fűszer hozzáadásával, az alapanyagok egészséges cseréjével, valami egészen mást alkotni, mégis a megszokott köntösbe burkolva tálalni.
Elkészítési idő: kb másfél óra, de ha nem lenne időnk együtt sütőben megsütni, akkor sütés nélkül a rizs tetejére halmozzuk a zöldséges curry-t és úgy fogyasztjuk el ezt a mennyei eledelt.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1.5 bögre barnarizs kétszeres mennyiségű, sós, vegamixes vízben megfőzni
- kókuszolaj
- 2 fej vöröshagyma vagy 1 nagy szál póréhagyma, félkarikákra vágva
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- fél blokk füstölt tofu (Toffini, hipermaretekben kapható)
- 1 bögre mirelit zöldborsó
- 2 szál sárgarépa félkarikákra vágva
- 1 szál fehérrépa félkarikákra vágva
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1 ek chili krém, vagy csípős paprikakrém
- 1 tk kurkuma
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek curry fűszerkeverék
- 1 tk római kömény
- só, bors, vegamix ízlés szerint
- 2 babérlevél
- 3 dl kókusztej
- 2 marék friss bébispenót (elhagyható)
- 1 pohár növényi tejföl
1. Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra feldarabolt fokhagymát, pár percig forgatjuk.
2. Hozzáadjuk a paprikakrémet, a babérlevelet, és minden egyéb fűszert, 1-2 percig alacsony lángon pirítjuk.
4. Kezünkkel rámorzsoljuk a füstölt tofut, és felöntjük szójaszósszal, majd 10 percig pirítjuk.
3. Beletesszük a répákat pici vizet teszünk alá, összeforgatjuk a hagymás-fűszeres keverékkel, majd belekerülhet a borsó is. Lefedve közepes lángon együtt pároljuk, kb 10 percig.
4. Hozzáadjuk a kókusztejet és a sűrített paradicsomot, alaposan összeforgatjuk, még 10 percig lefedve, most már takarékon összefőzzük. Ha spenótot is teszünk bele, azt csak a legvégén tesszük bele, nem főzzük.
5. Egy jénai tál aljára lenyomkodjuk a barna rizst, és tetejére öntjük a zöldséges curry-t, egyenletes eloszlatjuk. Tetejét, megkenjük a pohár tejföllel.
6. 180 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük, majd kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!
2014. február 17. 11:20
Utolsó kommentek