Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csicseriborsós burgonyaropogós

Nincs még egy olyan étel, aminek ennyi neve lenne. Ahány tájegység, megye, város és ház, annyi név és elkészítési metódus létezik. Mi lapcsánkának hívjuk, de egyéb ismert nevei:
bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús, és még sorolhatnám.
Mi nagyon szeretjük annak ellenére, hogy a reszeléstől inkább eltekintenék, mégis időről időre elkészítem, hiszen nem lehet neki ellenállni.
Ez a változat, egy nagyon egyszerű gluténmentes és egészséges variáns, ami ugyanígy készíthető édesburgonyából, vagy bármilyen zöldségből. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre köretként, vagy főzelék feltétként, vacsorára fokhagymás növényi tejföllel, nagy adag salátával. A legfinomabb, ha piros, vagy rózsaburgonyából készíthetjük, a kipréselt levét, pedig éhgyomorra savlekötőként, lúgosító természetes gyógyitalként kortyolgathatjuk. Sose használjunk zöld, vagy csírázó krumplikat, mert az mérgező.
A burgonyától ne tartsunk, mert sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és egyáltalán nem hizlal. A csicseriborsó, pedig gazdag fehérjékben, és létfontosságú esszenciális aminosavakban, igazi húspótló eledel.

Hozzávalók:
4-5 db közepes méretű rózsaburgonya
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma apróra vágva
3-4 púpozott ek csicseriborsó liszt
késhegynyi kurkuma
só, bors vegamix
kókuszolaj

1. A meghámozott, megmosott burgonyákat finomra-pépesre reszeljük, majd egy finom lyukú szűrőn, egy kanál segítségével kipréseljük, kinyomkodjuk a levét, hogy csak egy sűrű burgonya massza maradjon.
2. A masszát egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, a csicseriborsó lisztet és az aprított újhagymát. Dúsíthatjuk még petrezselyemmel. Jó alaposan összekeverjük.
3. Egy tapadásmentes serpenyőben, 2-3 ek kókuszolajat hevítünk, majd belekanalazzuk kis halmokban a lepénymasszát. Hagyjuk fél percig sülni, majd egy villa segítségével kilapítjuk a tetejét. Ha megpirult megfordítjuk, és aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük.
Fokhagymás, kapros, vagy fűszeres joghurtos öntettet tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Gombás-spenótos csicseriborsó lepény fokhagymás "tejföllel"


A socca, vagyis a csicseriborsó lepény nálunk mindennapi eledel, hiszen nagyon jó tojáspótló, de ehetjük, pizza, vagy kenyér, vagy lángos helyett is. Sok benne a fehérje, a vas, és vitaminokban is gazdag. Feltétként bármilyen friss, vagy grillezett zöldséggel-raguval kitűnő, és az elkészítése sem tart tovább, mint egy omletté.

Hozzávalók:
lepény:
-1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 bögre növényi tej( én tegnap szójajoghurtot tettem a tej helyett nagyon könnyed és finom lett tőle)
- negyed bögre olívaolaj
- só, bors, római kömény, vegamix, vagy bármilyen kedvenc fűszer, vagy fűszersó, de mehet bele zöldfűszer is, mint a petrezselyem, bazsalikom, vagy zsálya.
- 1 tk fokhagyma fűszersó
- annyi víz amennyitől sűrű de folyékony gofritészta jellegű massza lesz
- 1 ek kókuszolaj a sütéshez

feltét:
- 200 g erdei gomba megpucolva és nagyobb szeletekre aprítva
- majoránna, vagy tárkony
só, bors, vegamix
- 150 g spenót
- csipet szerecsendió
- kókuszolaj a sütéshez

fokhagymás alap:
- 1 doboz növényi tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors

1. Egy tálban kézi habverő segítségével összekeverjük a lepény hozzávalóit, majd a vizet lassan, kevergetve adagoljuk hozzá, míg sűrű, de folyós massza lesz.
2. Egy vastagabb falú tapadásmentes serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, majd beleöntjük a masszát. A tetejét lefedjük, és addig sütjük,míg aranybarna lesz, majd megfordítjuk, és pár perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
3. Míg a lepény sül, elkészítjük a gombát és a fokhagymás alapot: egy tapadásmentes serpenyőben a gombát enyhe barnulásig pirítjuk. Rákerülhetnek a fűszerek, kivéve a sót, mert ha az elején besózzuk, sok levet ereszt és nem lesz szép barna. Mielőtt a gomba készen van, rádobjuk a spenótleveleket, és csak összefonnyasztjuk (kb 2 perc) de nem sütjük. Utólag sózzuk, rakhatunk rá vegamixet is.
4. Egy szószos tálban elkeverjük a tejfölt a fűszerekkel, belenyomjuk a fokhagymákat, jó alaposan összedolgozzuk, majd megkenjük vele a csicserilepényt.
5. A tetejére halmozzuk a fűszeres- illatos spenótos gombát, szeletekre vágjuk és már élvezhetjük is.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Tojás helyettesítők I.

A tojás helyettesítése kezdetben sok fejtörést okozott a főzésben sütésben, hiszen szinte minden magyar desszertben, sósakban és édesben szükség van rá
Nem beszélve a fasírtokról, a rakott dolgokról, panírozásról.
A tojás térfogatnövelőként illetve kötőanyagként szolgál az ételekben, illetve önmagában rántottaként, omlettként, vagy tükörtojásként fogyasztják.
Ma már tudom, a tojás könnyen helyettesíthető!

Kötőanyagként térfogatnövelőként:
fasírtokba, vagdaltakba, töltelékekbe
-csicseriborsóliszt
-sárgaborsóliszt
-őrölt lenmag vízzel elkeverve
-kukoricaliszt
-étkezési keményítő
- bio zabpehely (finom)
- élelmiszer allergia szaküzletekben készen kapható tojáspótló por, amit a leírás szerint kell elkészíteni.

Panírozáshoz:
- 2-3 ek kukoricakeményítő és 6-7 kanál szójatej pici sóval összeturmixolva, tökéletesen helyettesíti a tojást.
Sütéshez(térfogatnövelésre):
- süteményekbe annyi evőkanál almaecet, amennyi tojás kellene bele.
- 1 tojás: 1 ek őrölt lenmag, 3 ek forró vízzel elkeverve
- 1 tojás: 2 ek víz, 1 ek olaj, 2 tk sütőpor összekeverve
- 1 tojásfehérje: 1 ek ízesítetlen agar-agar, 1 ek vízbe feloldva, felverve, lehűtve, majd újra felverve
Lepényekhez, rántottába:
-tofu, selyemtofu(1 tojás, kb. 3 dkg tofu, 3 dkg selyemtofu, összeturmixolva

Tojáspótló házilag:
- 30dkg őrölt nyílgyökér, vagy burgonyakeményítő, vagy tápióka keményítő
- 6 dkg sütőpor
- 1 ek guargumi (opcionális)
Keverjük össze, és egy befőttes üvegben tárolhatjuk.
tojásonként: 1 ½ tk keveréket, 1 ek kókusz -, vagy repceolajjal, 2 ek vízzel habosra keverünk.

Kénes, tojás-íz pótlására:
-fekete só: egy tojáshoz egy mokkáskanálnyi fekete sót használhatunk rakottasba, vagy tofurántottába, omlettbe.
folyt köv.
forrás: Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv Kibővített Életmódkönyv

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek