Biztosan ti is sokszor gondolkodtok mit főzzetek este, milyen laktató, tartalmas, egészséges, de nagyon finom vacsorával lepjétek meg a családot. Nekem az agyam, (nem fog titeket meglepni) többnyire az ételek körül forog, de még így is vannak napok, amikor fogalmam sincs mit kellene főzni.
Ez a recept tökéletes az ilyen napokra, főleg esős, hűvös időben.
Nagyon, nagyon, nagyon imádom az autentikus indiai ételeket, és néha kifejezetten szeretem, ha elém rakják egy étteremben, de túlnyomó részt mégis otthon készítem el, mert az ízét nem lehet eltéveszteni, és sokkal költségtakarékosabb is.
Hozzávalók: 4-6 személyre
400g lencse beáztatva
2 db édesburgonya
1 szál póréhagyma
2 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
hüvelyk ujjnyi friss gyömbér
1 csapott ek garam masala fűszerpor
1 csapott ek curry por
1/2 ek tikka masala fűszerpor
só, vegamix ízlés szerint
1 doboz sűrű kókusztej
1-2 szál sárgarépa
víz
1-2 ek tápióka liszt (kukoricakeményítő is jó) abban az esetben, ha kevesebb vizet adunk hozzá, és nem olyan leveses, elhagyhatjuk, de én szeretem főzelékesen.
Egy wokban, (vagy nagyobb serpenyőben) felhevítem az olíva olajat, és megpárolom a felaprított hagymákat, majd a fokhagymák felét aprítva. Folyamatosan kevergetem kb 3 percig, majd belereszelem a friss, hámozott gyömbért, pirítom pár percig. Hozzáadom a félholdakra vágott répát, és a kisebb kockákra vágott édesburgonyát, majd a fűszereket, jól alaposan összekeverem, pár percig kevergetve rázogatva pirítom. Jöhet bele a beáztatott, lecsepegtetett, leszűrt lencse. Összekeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy rendesen ellepje kb ujjnyi vastagon. Hozzáadom a maradék fokhagymát, és lefedve megfőzöm a lencsét, közben megdagad, besűrűsödik.
Megsózom, majd ha a lencse puha, a kókusztej sűrűjét hozzáadom, átlátszó részét, pedig elkeverem a tápióka keményítővel csomómentesre. Kavargatva hozzáöntöm ezt a keveréket, és nagyon gyorsan keverem, mert sűrűsödni fog. Addig kevergetjük, míg újra fel nem forr, majd levesszük a tűzről. Főzelékállagot kell kapjunk. Én rendszerint ilyenkor még sózom, fűszerezem addig míg tökéletes lesz. Bármilyen kenyérfélével ajánlom.
Jó étvágyat!
UI: Gluténmenteseknek ajánlom még quinoával, vagy rizssel összekeverve. A fűszereket bioboltokban, vagy ázsiai alapanyagokat árusító üzletekben lehet beszerezni, de decembertől a tündérporok már a webáruházamban is elérhetőek lesznek.
Indiai lencseragu édesburgonyával
Rakott zöldséges-tofus curry
A magyar és az indiai konyha találkozásából született meg ez a tápláló, melengető, igazi téli, fűszeres étel. Az indiai konyha fűszerei, mint chili, curry, kurkuma, és római kömény elengedhetetlen a konyhámban, főként, ha hidegre fordul az időjárás.
Ha már unjuk a hagyományos rakottas ételeket, érdemes pár egzotikus fűszer hozzáadásával, az alapanyagok egészséges cseréjével, valami egészen mást alkotni, mégis a megszokott köntösbe burkolva tálalni.
Elkészítési idő: kb másfél óra, de ha nem lenne időnk együtt sütőben megsütni, akkor sütés nélkül a rizs tetejére halmozzuk a zöldséges curry-t és úgy fogyasztjuk el ezt a mennyei eledelt.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1.5 bögre barnarizs kétszeres mennyiségű, sós, vegamixes vízben megfőzni
- kókuszolaj
- 2 fej vöröshagyma vagy 1 nagy szál póréhagyma, félkarikákra vágva
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- fél blokk füstölt tofu (Toffini, hipermaretekben kapható)
- 1 bögre mirelit zöldborsó
- 2 szál sárgarépa félkarikákra vágva
- 1 szál fehérrépa félkarikákra vágva
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1 ek chili krém, vagy csípős paprikakrém
- 1 tk kurkuma
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek curry fűszerkeverék
- 1 tk római kömény
- só, bors, vegamix ízlés szerint
- 2 babérlevél
- 3 dl kókusztej
- 2 marék friss bébispenót (elhagyható)
- 1 pohár növényi tejföl
1. Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra feldarabolt fokhagymát, pár percig forgatjuk.
2. Hozzáadjuk a paprikakrémet, a babérlevelet, és minden egyéb fűszert, 1-2 percig alacsony lángon pirítjuk.
4. Kezünkkel rámorzsoljuk a füstölt tofut, és felöntjük szójaszósszal, majd 10 percig pirítjuk.
3. Beletesszük a répákat pici vizet teszünk alá, összeforgatjuk a hagymás-fűszeres keverékkel, majd belekerülhet a borsó is. Lefedve közepes lángon együtt pároljuk, kb 10 percig.
4. Hozzáadjuk a kókusztejet és a sűrített paradicsomot, alaposan összeforgatjuk, még 10 percig lefedve, most már takarékon összefőzzük. Ha spenótot is teszünk bele, azt csak a legvégén tesszük bele, nem főzzük.
5. Egy jénai tál aljára lenyomkodjuk a barna rizst, és tetejére öntjük a zöldséges curry-t, egyenletes eloszlatjuk. Tetejét, megkenjük a pohár tejföllel.
6. 180 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük, majd kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek