Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Ma sétáltam először hóesésben tavaly tél óta, és nem tudtam másra gondolni, (azon túl, hogy milyen szép) hogy mit fogok otthon ennek örömére vacsorára készíteni :))
Éppen a hatalmas adag cézár-waldorf saláta fúziómat készítettem (almával, dióval), és a ropogós tofukat sütöttem, amikor megpillantottam egy halványrózsaszín kupacot, s bár nem akartam a tofun kívül mást sütni, szinte beszéltek hozzám. Tudtam, hogy itt valami történni fog, és valaki átvette az irányítást. Azon kaptam magam, hogy a szójatej, tejszín, máris előkerültek a hűtőből, és éppen a curryporért nyúlok, a serpenyőmben pedig meg már nem is tofu, hanem édesburgonya karikák vannak. Haha.
Ilyenkor mindig hagyom irányítani a kezem, mert ilyenkor történik a tündérvarázslat.
Fogalmam sem volt ki fogja mindezt megenni (a többiek éppen mást vacsoráztak), de nem bírtam leállni. Így történt, és készült ez a mesés, krémes, fűszeres, édes egytálétel, ami tökéletes téli hóeséses-melengetős kiegészítése lett a salátavacsorámnak.

Hozzávalók: 
2-3 édesburgonya nagyon vékony karikákra vágva
2 ek biomargarin
2 dl krémes nem édes növényi tej 
1 dl sűrű növényi tejszín
curry por, szerecsendió, chili, garam masala, vegamix, tiszta só ízlés szerint (de úgyis jó, ha a tejszínbe keverjük a fűszereket)
friss petrezselyem

Egy kerek, tapadásmentes serpenyőben biomargarint hevítek, majd elkezdem rétegezni a vékony burgonyakarikákat, minden réteget megszórom a fűszerekkel, majd az egész tetejére ráöntöm a tejes-tejszínes keveréket, hogy éppen csak ellepje. Közepes lángra veszem, és lefedem. 20 perc múlva kész is. A tejes tejszínes fűszer nagy részét beszívta a burgonya, a maradék pedig összesűrűsödött, és krémes maradt, teteje itt ott megpirult.
Megszórhatjuk aprított petrezselyemmel, és reszelt növényi sajttal. 
Jó étvágyat!

0 Tovább

Szezámmagos édesburgonya ropogós

Ez a fasírt annyira ellenállhatatlan, hogy ha egyszer megkóstoljátok mindig ezt szeretnétek enni.
A héten készítettem édesburgonya salátát, édesburgonya ropogóst, és indiai lencse sabji-t édesburgonyával, szóval nálam az új hagyma, az édesburgonya:))
Sokszor készítettem már batáta fasírtot, de muszáj valamit változtatnom rajta minden egyes alkalommal, ami az adott napi hangulatomtól, a hűtőtartalomtól, vagy a friss, otthon található fűszereimtől függ.
A legjobb mégis az, hogy mindenhez passzol, főzelékfeltétként, magában joghurtos szósszal, szendvicsben, vagy burgerként is megállja a helyét.
Íme a legújabb édesburgonyaőrületem eredménye:

Hozzávalók:
3 db közepes friss édesburgonya
4 evőkanál csicseriborsó liszt
2 púpozott evőkanál magkeverékes Glutenix (gluténmnetes kenyérliszt keverék bioboltban, vagy élelmiszer allergia szaküzletben mindig kapható)
1 ek szezámmag
2 gerezd fokhagyma
1 szál apróra vágott póréhagyma, vagy újhagyma
tiszta só, bors, vegamix,
2 tk garam masala
1 mk kurkuma
1 tk curry fűszerkeverék
1 tk grill fűszerkeverék (Na glutamát mentes)

Sós vízben félkeményre főzzük az édesburgonyát, majd ha kihűlt lehúzzuk a héját, és egy nagy lyukú sajtreszelőn egy tálba reszeljük.
Hozzáadjuk a liszteket, fűszereket, a préselt fokhagymát, hagymát, szezámmagot, alaposan masszává dolgozzuk, fél órára hűtőbe tesszük, kezünkkel rusztikus pogácsákat formázunk, és kevés olívaolajban két oldalát aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Édesburgonya saláta pisztáciával

Tökéletes karácsonyi, vagy szilveszteri finomság nemcsak vegánoknak. Ha unod már a burgonya salátát, és a megszokotthoz hasonló, mégis teljesen eltérő ízélményre vágysz, készítsd el ezt a fajta salátát az ünnepek alatt. Mióta megalkottam, napok óta ezt eszem, úgyhogy vigyázat vele! A jó hír mégis az, hogy fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos burgonyasaláta, az élettani hatásairól nem is beszélve.

Hozzávalók:
- 4 db friss édesburgonya meghámozva felkockázva
- 1 szál újhagyma, vagy póréhagyma, apróra vágva
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 1.5 dl szójajoghurt
- 1 tk dijon mustár
- 1 ek rizsszirup
- 1/2 citrom leve
- só, bors, vegamix
- olívaolaj
- 10 dkg pisztácia

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és eloszlatjuk rajta a kockákra vágott édesburgonyát. Meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk vegamix-szel. 25 percig készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Azalatt egy tálba rakjuk az öntet hozzávalóit, jól összekeverjük, majd beleszórjuk a hagymát és a petrezselymet.
Ha az édesburgonya kihűlt, hozzáadjuk az öntethez és alaposan összeforgatjuk.
3. Tálalás után tetejét megszórjuk pisztáciával, de adhatunk hozzá aszalt áfonyát is, nagyon jól harmonizál.
Jó étvágyat!

2 Tovább

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, annál nagyobb kedvem van a konyhában tevékenykedni, mégsem szeretek hosszú órákat bíbelődni az ebédemmel. Ha kevés időm van, vagy csak valami könnyű, de tápláló ételre vágyom, kevesebb, mint 30 perc alatt, bármilyen krémlevest "összedobok". Míg nyáron, friss, nyers zöldségeket, vagy gyümölcsöket turmixolok, úgy ősszel és télen, szezonális, vagy melegítő alapanyagokat, fűszereket használok, és a leveseimet rendszerint főzöm. A legutóbbi esőnap eredményeként született ez a kissé édes- fűszeres pikáns krémleves, íme a recept, az édesburgonya csodálatos hatásairól, és arról, miért érdemes rendszeres alapanyagként felhasználnunk a konyhánkban, pedig a recept alatt olvashattok.

Hozzávalók:
- 3-4 közepes méretű friss édesburgonya meghámozva, felkockázva (nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)
- 1 vastag szál póréhagyma kockákra vágva
- 1 ek kókuszolaj
- 2 bio zöldségleves kocka
- 1-2 tk curry por (indiai fűszerkeverék, kurkumával, római köménnyel stb)
- 1 babérlevél
- friss tarkabors, himalaya só
- kb 1 liter víz
- 1 dl zabtejszín (lehet szójatejszín is, bioboltban vagy nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)



1. A hagymát kókuszolajon üvegesre párolom, majd beleforgatom az édesburgonyát, hozzáadom a fűszereket és a leveskockákat, felöntöm kb 1 liter vízzel, annyival, hogy ellepje.
2. Fedő alatt, lassú tűzön addig főzöm, amíg az édesburgonya megpuhlt (kb 15-20 perc).
3. Ha készen van, leveszem a tűzről, hozzáadom a zabtejszínt, és botmixerrel pürésítem.
4. Visszateszem az első forrásig a tűzre, majd tényérokba szedem, tetejére aprított snidlinget, vagy pirított magvas kenyérkockákat szórok.
Jó étvágyat!


Az édesburgonya élettani hatásai és felhasználása:

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) héja és húsa lehet fehér, krémszínű, sárga, narancssárga és rózsaszín, vagy akár sötétlila, attól függően, hogy melyik fajtáját használjuk. Készíthetünk belőle édességeket, pitéket, megsüthetjük, megfőzhetjük vagy akár párolhatjuk is.

Mindegy milyen elkészítési módot választunk, ez a tápláló gumós zöldség mindig finom és laktató lesz. Az „édes" elnevezés ellenére, nem szerepel a cukorbetegek tiltó listáján, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy az édesburgonya valójában segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet.

Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A-vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában. A karotinoidok adják a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga vagy narancssárga színárnyalatát. Az A-vitamin az immunrendszerünket erősíti és köztudottan fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, lágy szöveteknek, a nyálkahártyának és a bőrnek. Antioxidáns is egyben, ami megvédi a sejteket a sérülésektől. Válasszuk a sötétebb színű (narancssárga) édesburgonyát, mert annak magasabb a béta-karotin tartalma.

Egy csésze édesburgonyában nagyon sok a C-vitamin, ami elengedhetetlen a szövetek növekedéséhez és javulásához, a gyorsabb sebgyógyuláshoz, a porcok gyógyulásához és kezeléséhez, a csontoknak és a fogaknak is. Ezen kívül a C-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely segít csökkenteni az olyan mérgező vegyszerek és szennyeződések, mint például a cigaretta füst által okozott testi károkat.

Az édesburgonya gazdag mangánban, ez az ásvány hozzájárul az egészséges csontokhoz, a normális agy- és ideg funkciókhoz és segít egyensúlyban tartani a vércukor szintet. A kutatások kimutatták, hogy a mangánnak jó hatása van a termékenység növelésében, és segít lelassítani a szervezet elfásulásának folyamatát, ezzel is késleltetve az öregedést.

Az édesburgonya fogyasztása rostokkal, B6 vitaminnal, vassal, a vérnyomást csökkentő káliummal, valamint rézzel látja el a szervezetünket, a réz egy olyan enzim képződését segíti elő, amelyik megakadályozza az artériák megmerevedését.
forrás: edenkert.hu

Sütve, főzve, grillezve, édességbe, vagy sósabb egytálételbe, levesekhez, és köretként is csodálatos!

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek