Mostanában elég sok nyers édességgel kísérletezem, mert a nem gyümölcsökből származó cukrokat egy időre (lehet januártól) el szeretném hagyni az étrendemből, kísérleti jelleggel. Az édes íz, azonban biztosan hiányozna, ezért folyamatosan keresgélek, alkotok, tesztelek és tapasztalok.
Igyekszem minél kevesebb olajos magot használni, mert együtt a gyümölcsökkel nekem néha bántja a gyomrom, és hizlaló is lehet, szóval az arany középutat keresem ebben is.
Például a táplálkozásban nekem a vegán életmód az arany középút, ami lehet furcsának tűnik, de én ebben az életformában találtam meg az egészségemet, a jó közérzetemet, és a fiatalság forrását is, nem utolsó sorban, az, hogy tehetek valamit a világ jobbításáért, lelkileg is jó érzéssel tölt el:)
De vissza, ehhez a mennyei édességhez. Szerintem tökéletes ízharmónia, és energiabomba, mondjuk aktívan sportolóknak, de gyerekeknek is.
Hozzávalók:
A fügés alaphoz:
3/4 bögre dió (imádom, és minden nap kellene ennie mindenkinek!)
3 ek kókuszreszelék
1 ek lenmag (lehet pehely, vagy liszt is)
1/2 bögre aszalt füge, levágva a kemény tetejét, kettévágva
1/2 bögre datolya (natúr, glukózszirup mentes)
1 ek víz
1 tk fahéj
Egy aprítóba tesszük, a hozzávalókat és lassan, alacsony fokozaton kezdjük, és addig tartson, míg formázható ragadós masszát kapunk.
Ezt lenyomkodjuk egy kenyérforma, vagy egy keskenyebb szilikonforma aljába. (10cmX20cm pl) Egyenletesen oszlassuk el, nyomkodjuk le a kezünkkel, és simítsuk bele a formába. Ha a forma nem szilikonos és ragadhat, akkor béleljük ki előtte sütőpapírral. Ha kész, tegyük be a hűtőbe és kezdjünk hozzá a krémhez!
Kókuszkrém:
1/2 bögre kesudió (előtte beáztatom minimum fél órára)
1/2 bögre sűrű kókusztej, a legjobb ha pl konzervest használunk, hogy egy éjszakára hűtőbe tesszük, és a tetején megjelenő sűrű krémet tesszük bele
3-4 ek kókuszreszelék
vanília
2-3 ek növényi édesítő, bármilyen természetes szirup, stévia is lehet, csak folyékony
A kesudiót kihagyhatjuk, ez esetben kókuszolajat (nyers) kellene használnunk, de akkor inkább a kesudió.
Először a kesudiót teszem az aprítógépbe, majd amikor már kezd krémesedni, hozzáadom a kókuszkrémet, és az édesítőt, végül a vaníliát, kókuszreszeléket, és addig turmixolom, míg habos, selymes, krémes lesz.
Kivesszük az alapot a hűtőből, rákanalazzuk a kókuszkrémet, eloszlatjuk egyenletesen, és visszatesszük a hűtőbe (nem, egy éjszakáig senki nem bírna várni, hogy megkóstolja) 2 óra hosszára, míg a süti összeáll. Ha eltelt az idő, tetejét friss fügével dekorálhatjuk.
Jobb, mint bármelyik Kindermaxiking, vagy társaik, és ezerszer egészségesebb is!
Jó étvágyat!
Fügés-diós kókuszkrémes szelet
Szilvafagyi, otthon, 4 összetevőből!
Hozzávalók:
2 bögre magozott negyedelt szilva (4 órán át mélyhűtőben tartva)
1 szeletelt fagyott banán
2 ek agavé szirup
1 doboz kókuszkrém, vagy sűrű kókusztej (egy éjszakán át hűtőben tartva)
A hozzávalókat egy erős turmixgépbe tesszük, vagy ahogy én most, csigás présgépbe helyeztem, a gyümölcsöket beledobáltam a fenti lyukon, és kész fagyit kaptam. A masszát összeturmixoltam még egyszer a kókuszkrémmel és az agavé sziruppal, mélyhűtőbe helyeztem 3 órára, félóránként egy spatulával átkevergettem.
Egyszerű, és nagyszerű, kedvünk szerint bármilyen gyümölccsel variálható.
Jó étvágyat!
Thai kókusztejes spárgakrémleves
A spárgakrémlevest valószínű mindenki ismeri, így azt gondoltam alkotok valami egészen más, keleti és tavaszi ízvilágú levest belőle, ami annyira harmonikus lett, hogy azóta minden nap ezt enném.
A spárga szezonális, friss, vértisztító és vízhajtó, segíti a narancsbőr eltűnését is, és már csak ezért is érdemes gyakran fogyasztani.
Hozzávalók:
250 g zöldspárga
2 dl kókusztej
1 nagy burgonya
1 csokor zöldhagyma vagy 1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
babérlevél
ujjnyi friss reszelt gyömbér
thai fűszerkeverék (gyömbér, bors, szőlőcukor, szegfűbors, koriander levél, paprika, bazsalikom, chili, római kömény, kardamom, kurkuma)
só, bors
1 bio zöldségleves kocka
kókuszolaj
1. Az újhagymát megfuttatom kókuszolajon, majd hozzáadom a fokhagymát és a fűszereket. Pár percig pirítom, majd rádobom a megmosott, ujjnyira darabolt zöldspárgát.
2. Hozzáadom a kockákra vágott burgonyát, felöntöm vízzel, beledobom a leveskockát, és lassú tűzön 20 perc alatt készre főzöm.
3. Hozzáadom a reszelt friss gyömbért, és a kókusztejet. 5 percig lassan forralom
4. Kiveszem a babérlevelet, majd összeturmixolom krémesre.
Tipp: Lime vagy citromlével meglocsolom tálaláskor
Jó étvágyat!
Twix Twix
Már megint édesség...nem hiába, hiszen kint egyre hidegebb van, minedenki vágyik valamilyen kényeztetésre. Ha viszont édesség, akkor legyen egészségesebb. Persze ugyanolyan finom, mint az eredeti :)
Gyerekkorom egyik kedvenc csokiját régóta nélkülözöm (mert nem egészséges, de tényleg!!!!), és mióta kikísérleteztem a világ legfinomabb vegán karamellaszószát, azóta készülök a vegán Twix megalkotására.
Biztosan kell még tökéletesíteni, de a prototípus is fantasztikus, próbáljátok kis Ti is! Jó étvágyat!
Kekszes alap:
- 1 csomag cukormentes háztartási keksz (gluténérzékenyeknek lehet puffasztott rizs)
- 3 ek natúr kókuszolaj
- 2 ek rizsszirup
A hozzávalókat egy aprítógépbe tesszük és addig aprítjuk, míg egy homogén, morzsás, kissé ragacsos massza lesz. Ezt egy szilikonos formába, vagy egy sütőpapírral kibélelt négyszögletű tepsibe egyenletesen eloszlatva lenyomkodjuk. fél órára mélyhűtőbe, vagy 2 órára hűtőbe tesszük.
Karamell réteg:
- 2 ek kókusztejszín, vagy a kókusztej sűrű krémes része, miután kivettük a hűtőből.
- 5 ek nádcukor
- 1 ek mogyoróvaj
- 1 ek nyers kókuszolaj
Egy teflonserpenyőben közepes lángon mindent összeolvasztunk, és kevergetve addig főzzük, forraljuk, míg sűrű karamell szósz lesz belőle. Kiöntjük egy tálkába, és hagyjuk kihűlni!
Csokiréteg:
200 gramm tejmentes tortabevonót, vagy 70%-os csokit 1 ek nyers kókuszolajat és 1 ek kókuszkrémet összeolvasztunk.
A tepsit kivesszük a hűtőből, és eloszlatjuk a kekszes rétegen a sűrű karamellaszószt, majd ráborítjuk az olvadt, meleg csokikrémet. Egyenletesen eloszlatjuk rajta, és az egészet egy éjszakára hűtőbe helyezzük.
Utolsó kommentek