A tavaszi zöldség-gyümölcs kínálatban a spárga és a földieper mellett, a frissen fejtett zöldborsó is különösen nagy kedvencem, mert sokoldalú felhasználása mellett gazdag proteinekben, vitaminokban, és értékes ásványi anyagokban.Szeles hideg szombatokon, pedig nincs is jobb, mint szeretteinknek főzőcskézni, majd hallani a jóízű nyammogásokat, és bezsebelni az elismeréseket.
Ez az étel kitűnő vendégváró, party falatka is egyben, és egyáltalán nem olyan macerás, mint amilyennek kinéz.
Ennek a receptnek a korábbi változata megtalálható a szakácskönyvemben, de mint mindent, ezt is muszáj volt egyszerűbbé továbbfejlesztenem, és gluténmentesítenem, íme:
Hozzávalók:
- 400g frissen fejtett zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- gluténmentes panírmorzsa
- só, bors
- 1 mk római kömény
- 1 mk szerecsendió (frissen reszelve)
- 1ek kukoricakeményítő
- 1-2 dl növényi tej
- fél bögre csicseriborsó liszt
- szőlőmag olaj
1. A zöldborsót ez esetben nem főzzük, hanem nyersen egy aprítógépbe öntjük, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymákat, a csicseriborsó lisztet és a fűszereket.
2. Hűtőbe tesszük.
3. 1 dl növényi tejbe alaposan elkeverünk 1 ek kukoricakeményítőt ez lesz a „tojás”.
4. Szőlőmag olajat hevítünk egy tapadásmentes serpenyőben, majd a hűtőből kivesszük a masszát. Kroketteket formázunk, és ha kellő forróságú a kókuszolaj, először a „tojásba” forgatjuk meg, majd a gluténmentes morzsába.
Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Tipp: Pont annyi legyen az olaj, amíg félig el nem lepi a kroketteket. Ha egyik oldaluk barna, egyszerűen csak megfordítjuk,így nem fog tocsogni az olajban.
Mentás raita:
Annyira egyszerű, és nagyszerű öntet, és esküszöm mindenhez passzol :))
Hozzávalók:
-3 dl natúr szójajoghurt
-1 csokor friss mentalevél
-2 szál újhagyma
-1 gerezd fokhagyma
- tiszta só, bors
1. A szójajoghurtot egy tálban elkeverjük a sóval, borssal.
2. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát.
3. Egy szál újhagymát apróra vágunk, és a joghurthoz adjuk, alaposan elkeverjük.
4. A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk, és elkeverjük a joghurttal.
5. Az elkevert joghurt tetejére még mentaleveleket szórunk, mert mentából sosem elég.
Próbáljátok ki együtt, isteni!
Jó étvágyat!
2014. június 18. 22:38
Utolsó kommentek