Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Karobos chia puding

25 napja nem ettem semmilyen cukrot, gyümölcsön kívül. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az édes nyalánkságokról, sőt! Ilyenkor lódul meg az ember fantáziája, mert a semmiből valamit csinálni, na az, már művészet. :))
Mivel ma sokat dolgoztam, és keményen edzettem is, úgy éreztem megérdemli a gyomorom is a kényeztetést.
Ezért két ek chia magot beáztattam 3 ek kókusztejbe, vártam pár percet, míg nyákossá válik, majd egy aprító mixerbe tettem 1 nagy érett banánt, hozzáadtam a nyákos chia magot, és 2 ek karob port. Egy perc alatt összeturmixoltam, és egy másodperc alatt, már kanalaztam is a mennyei csokikrémet.
Tökéletes nassolni való! 

Ismered a chia magot? Nem? Akkor itt az ideje! 
Itt minden infót megtalálsz róla:
http://chia-mag.hu/
0 Tovább

Mandulatejes quinoa puding illatos szamócával

Ha soha nem kóstoltad még a quinoát, akkor itt az ideje. Mint minden gluténmentes gabonát, a quinoát is elkészítheted édes, vagy sós formában, nekem mindegy, mert én így is-úgyis imádom.
Ha quinoát eszem, tudom, hogy nem is táplálhatnám jobban a testem, lássuk csak miért:
Dél-Amerikában már 7 ezer évvel ezelőtt ismerték és szerették, az inkák a „gabonák anyja” néven emlegették. Itthon is gabonaként ismerjük, habár valójában egy libatopfélék családjába tartozó növényről van szó, annak is a magjáról. Nem annyira a gabonákkal (búza, rozs), mint inkább a cukor- és takarmányrépával, céklával, parajjal és mángolddal áll rokonságban. A spanyol hódítások hatására majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel ismét jótékony hatásait, s kezdték el ismét a termesztését.
Fehérje tartalma nagyon magas – igaz, valamivel alacsonyabb, mint a legtöbb bab- és hüvelyesfélének. Előnye viszont, hogy teljes értékű fehérjét tartalmaz, azaz a szervezet számára szükséges aminosavak megfelelő mennyiségben és arányban fordulnak benne elő. Kiváló rostforrás, ami jó hír a diétázók, fogyókúrázók és székrekedéssel küzdő számára. Gluténmentessége miatt könnyen emészthető, s liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Jó tulajdonságai közé tartozik emellett, hogy magas a B-vitamin, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Nagy mennyiségben található benne kalcium, ami miatt kiváló alternatívát nyújt a laktózérzékenyek és a vegán étrendet követők számára.

Hogy használjuk a quinoat?

Mag és csíráztatott formában egyaránt kapható. Ha mag formájában vásároljuk, akkor elkészítés áztassuk be és alaposan mossuk meg (hacsak nem szerepel a csomagoláson, hogy ezt már megtette a gyártó előttünk.). A magot ugyanis egy szaponinnak nevezett réteg borítja, ezért fogyasztása, keserű íze miatt, nem kellemes. Addig mossuk, amíg ez a keserű íz teljesen el nem tűnik. Egy másik lehetőség, ha csíráztatott quinoat vásárolunk, vagy mi magunk csíráztatunk házilag. A magok könnyen és gyorsan csíráztathatóak, ráadásul a folyamat tovább növeli a quinoa addig sem elhanyagolható tápértékét, vitamintartalmát.

A quinoa sokféleképpen felhasználható. Fogyaszthatjuk reggelire (vízzel, tejjel, gabonatejjel elkészített) édes kása formájában például magokkal, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, stb. A quinoából készült liszt remekül használható gluténmentes desszertek, kenyerek, pudingok elkészítéséhez. Csíráztatott formában akár nyersen is fogyaszthatjuk salátákban. Íze kicsit a kusz-kuszra hasonlít, ezért köretnek is kiváló rizs, burgonya vagy kusz-kusz helyett.
(forrás: egészség.hu)

Hozzávalók:
egy bögre alaposan megmosott quinoa
1-2 ek növényi édesítőszirup, vagy xilit, vagy nádcukor, de stéviát is használhatunk
1 rúd fahéj
1-2 csepp vanília esszencia
2 és fél bögre mandulatej
1 bögre érett illatos szamóca

Elkészítés:
1. A jó alaposan megmosott quinoát feltesszük 2 bögre mandulatejjel, édesítővel, és a fűszerekkel főni. Kis lángon főzzük fedő alatt 15-20 percig, majd a tűzről levéve lefedve hagyjuk állni pár percig.
2. Ha langyosra hűlt, turmixgépbe tesszük fél bögre mandulatejjel és a szamóca felével. Jó alaposan lassan sűrűvé turmixoljuk, poharakba kanalazzuk tetejét eperdarabokkal díszítjük.
3. Hűtőbe tesszük kb egy órára, de langyosan is fogyaszthatjuk reggelire.
Jó étvágyat!

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek