A jó dolgokra várni kell, és ilyen a friss magyar termelői eper is. Nem kell más hozzá csak egy napsütéses szombat reggel, 3-4 banán, 2 nagy marék friss, mosott eper, és kevés víz. 2 perc turmixolás, és ennyi a mennyország!
Jó étvágyat!
Tökéletes reggeli: Eper banán smoothie
Gombás-spenótos csicseriborsó lepény fokhagymás "tejföllel"
A socca, vagyis a csicseriborsó lepény nálunk mindennapi eledel, hiszen nagyon jó tojáspótló, de ehetjük, pizza, vagy kenyér, vagy lángos helyett is. Sok benne a fehérje, a vas, és vitaminokban is gazdag. Feltétként bármilyen friss, vagy grillezett zöldséggel-raguval kitűnő, és az elkészítése sem tart tovább, mint egy omletté.
Hozzávalók:
lepény:
-1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 bögre növényi tej( én tegnap szójajoghurtot tettem a tej helyett nagyon könnyed és finom lett tőle)
- negyed bögre olívaolaj
- só, bors, római kömény, vegamix, vagy bármilyen kedvenc fűszer, vagy fűszersó, de mehet bele zöldfűszer is, mint a petrezselyem, bazsalikom, vagy zsálya.
- 1 tk fokhagyma fűszersó
- annyi víz amennyitől sűrű de folyékony gofritészta jellegű massza lesz
- 1 ek kókuszolaj a sütéshez
feltét:
- 200 g erdei gomba megpucolva és nagyobb szeletekre aprítva
- majoránna, vagy tárkony
só, bors, vegamix
- 150 g spenót
- csipet szerecsendió
- kókuszolaj a sütéshez
fokhagymás alap:
- 1 doboz növényi tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
1. Egy tálban kézi habverő segítségével összekeverjük a lepény hozzávalóit, majd a vizet lassan, kevergetve adagoljuk hozzá, míg sűrű, de folyós massza lesz.
2. Egy vastagabb falú tapadásmentes serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, majd beleöntjük a masszát. A tetejét lefedjük, és addig sütjük,míg aranybarna lesz, majd megfordítjuk, és pár perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
3. Míg a lepény sül, elkészítjük a gombát és a fokhagymás alapot: egy tapadásmentes serpenyőben a gombát enyhe barnulásig pirítjuk. Rákerülhetnek a fűszerek, kivéve a sót, mert ha az elején besózzuk, sok levet ereszt és nem lesz szép barna. Mielőtt a gomba készen van, rádobjuk a spenótleveleket, és csak összefonnyasztjuk (kb 2 perc) de nem sütjük. Utólag sózzuk, rakhatunk rá vegamixet is.
4. Egy szószos tálban elkeverjük a tejfölt a fűszerekkel, belenyomjuk a fokhagymákat, jó alaposan összedolgozzuk, majd megkenjük vele a csicserilepényt.
5. A tetejére halmozzuk a fűszeres- illatos spenótos gombát, szeletekre vágjuk és már élvezhetjük is.
Jó étvágyat!
Őszi reggelik: A füge
Reggelire mindig friss gyümölcsöt, vagy zöldturmixot készítek, legyen ősz, tél vagy nyár.
Télen inkább a zöldturmixokat iszom, tavasztól őszig viszont általában a friss ropogós, enzimekben és vitaminokban gazdag gyümölcsökre esik a választásom. Rengeteg érv szól amellett, miért is fogyasszunk délig nyers gyümölcsöket, és ha valaki kipróbálja, és megtapasztalja jótékony hatását, már nem akarja soha szalonnástojással kezdeni a reggeleit :)
Ahogy a testünket is lemossuk kívülről, ugyanúgy szüksége van napi mosdatásra, a belső szerveinknek, sejtjeinknek is. Testünk hajnal négytől délig tartó kiválasztási szakaszában a legideálisabb ezt tennünk, amikor a szervezet amúgy is salaktalanít, tehát megszabadítja magát a káros, felhalmozódott anyagoktól. Ilyenkor érdemes megtámogatnunk ezt a folyamatot, magas víztartalmú ételekkel, amelyek a zöldségek és a gyümölcsök. Én azért a gyümölcsöket eszem, mert reggel igazán szükségünk van jó minőségű szénhidrátokra, a nap ideális indulásához. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy ne terheljük le túlságosan az emésztőrendszerünket, mert akkor a nap további részében letaglózó fáradságot fogunk érezni, hiszen a testünk emésztésre fordított összes energiája, a gyomrunkban koncentrálódik.
Az ősz igazán bővelkedik magas víztartalmú, és tökéletes szénhidrát tartalmú gyümölcsökben, ilyenek, a szőlő, szilva, alma, körte, füge, nem mellesleg mindegyikük gyógyító hatással is rendelkezik, ezért igencsak kár lenne kihagyni őket az étrendünkből. És még egy jó tanács! Gyümölcsöt csakis éhgyomorra, étkezés előtt fogyasszunk, és ne keverjük se tejtermékkel, sem gabonával őket :)
Ma a sokak által ismeretlen fügét mutatom be, a héten, pedig még egy nyers, ínycsiklandozó fügés finomságot is meg fogok osztani, ami nem más, mint a Fügés-szilvás csokitorta.
A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. A B vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást.
Gyógyhatása:
Nemcsak kellemes gyümölcs, de rendkívül elősegíti az emésztést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztő szervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet. Nagymennyiségű B vitaminja jótékonyan hat az emésztésre és az idegekre.
Meghűlésre:
Csillapítja a légzőszervekre ható ingereket meghűlés esetén, valamint gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket.
Elősegíti az emésztést:
A füge igencsak rostos gyümölcs. Apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbjutást a kifejtett féregszerű mozgás következtében. Ez azonban kevés lenne az emésztés serkentéséhez. A táplálék jobb felszívódását a B vitaminok tartalmának köszönheti.
Székrekedés:
Rosttartalma elősegíti a féregszerű mozgást, így székrekedés esetén is kitűnő hasznát vesszük a fügének. Különösen az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással. Amint ugyanis a gyomorba kerül a massza, olyan hatást vált ki, ami serkenti a gyomor működését. A lendületet kapott gyomor hat a májra, és az epére, valamint az egész emésztő rendszerre.
Szív és máj:
A szív egyenletesebb működésére a füge azért van jó hatással, mert rendkívül sok káliumot tartalmaz. Szabályozódik a szívverés, valamint csökken a vérnyomás.
A máj működésre is serkentőleg hat a füge kálium tartalma, különösen akkor ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet a füge fogyasztása következtében.
Idegnyugtató:
A füge ásványtartalma nemcsak a szívre, de az idegekre is nyugtatólag hat, amihez a szív és az idegrendszer kalciumtartalma is hozzásegít. Serkenti az anyagcserét és a sejtek ellátását.
Gyomorégés:
A gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Az elgyötört gyomor munkáját a füge fehérje és szénhidrát összetétele serkenti, s ugyanezt a hatást váltja ki a vékonybélben is. Magnézium tartalma elősegíti a szénhidrát és a fehérje emésztését.
Prosztatapanaszok:
Cink tartalmának köszönhető, hogy a füge pozitívan befolyásolja az ivarmirigy és a szaporodó szervek működését. Emeli a spermák számát és gyógyítólag hat a prosztata panaszokra is. A gyulladás gyógyítása az A vitaminnal együtt történik.
A fügét fogyasszuk elsősorban nyersen, de aszalványként is kitűnő, lekvárja, pedig igazán csodás gasztronómiai élményt nyújt, fűszeres-pikáns ételek kísérőjeként.
Utolsó kommentek