Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Répa-kókusz "tejshake"

Bizonyára sokan kezdtek bele az újévben különdéle tisztítókúrákba, egyéb fogadalmakba. A január eleje kifejezetten alkalmas erre, legyen az egészségesebb életmódra törékvés, cukormentesség,  húsmentesség, tudatosabb táplálkozás, nyersétkezés, vagy bármi, amely segít visszaállítani, vagy megtalálni végre testi-lelki-szellemi harmóniánkat.
Azon túl, hogy a blogomban lévő receptek egyike sem tartalmaz állati eredetű összetevőt( hús, tej és származékai, tojás, méz), mindig figyelek arra, hogy lehetőleg gluténmentes legyen, megfelelő ételpárosítással járjon, egészséges legyen, és ami a legfontosabb, nagyon finom.

Ezért is ajánlok most gyorséttermi kedvelt shake-ek helyettesítésére, egy otthon, könnyedén elkészíthető mennyei finomságot, amelyet leginkább délutáni édességre vágyakozás kielégítésére tudok elképzelni, és ami a legjobb, hogy melegen, vagy hidegen egyaránt finom, pénztárcabarát megoldás, amitől garantáltan nem lesz bűntudatunk.

A gyorséttermi shake-ekkel ellentétben, az otthon elkészíthető répashake szezonális, nem tartalmaz tejterméket (hormonok, antibiotikum, vér, genny), cukrot, mesterséges adalékanyagokat, szilikonszármazékokat és egyéb mű-anyagot.
Mindössze 5 hozzávalóból, egy turmixgép segítségével elkészíthető ez a habos-fűszeres finomság.

Hozzávalók:
2 közepes méretű répa meghámozva, megmosva
2-3 dl mandulatej
1 dl kókuszkrém
stévia cseppek ízlés szerint
mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió)

Hideg változat:
A répákat 2-3 nagyobb darabra végjuk, majd megfőzzük, ha kihűlt pár órára fagyasztóba tesszük. A fagyott répahasábokat egy turmixgépbe tesszük a többi hozzávalóval, majd kb egy percen keresztül turmixoljuk. Kiöntjük egy nagyobb pohárba, tetejére tehetünk még kókusztejszínhabot, megszórhatjuk fahéjjal.

Meleg változat.
A répákat megfőzzük, vagy egy tepsiben, sütőben megsütjük, és a fentebb leírtakhoz hasonlóan járunk el, azzal a különbséggel, hogy forráspontig melegített mandulatejet adunk hozzá.

Jó étvágyat!

0 Tovább

Répajuice lenmagolajjal

Fogyassz minden nap kétszer 2 dl új répából készült préselt levet 1 ek lenmagolajjal összekeverve, 6-8 héten át. Tökéletesen tisztítja és regenerálja a gyomrot, a bélrendszert, májat és az epét. Lehetőleg éhgyomorra fogyaszd! Mindkét összetevő csodaszer, hogy miért is, alább olvashatjátok:

A répa hatásai a szervezetedre:
-A répában található nagy mennyiségű béta-karotin, amelyet a máj A-vitaminná alakít, remek szem erősítő. Segíti az esti látást, megelőzi az időskori szemromlást, és szembetegségek ellen is hatásos.
-A répa magas antioxidáns tartalma miatt védőréteget von a szív köré, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Alfa-karotint és luteint is tartalmaz, amely szintén segíti a szív védelmét, megvéd az oxidatív károktól, és a koleszterinszint növekedésétől, mivel rosttartalma megköti az epesavat.
-A répa fogyasztása csökkenti a tüdő-, mell-, és végbélrák kialakulásának kockázatát, a zöldség falcarinol nevű antioxidáns tartalmának köszönhetően, amely elpusztítja a rákgyanús sejteket, valamint megállítja a végbélben kialakult rákos sejtek növekedését. (De dohányosokban paradox módon a tüdőrák gyakoriságát megnöveli c vitamin hiányában)
-Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a répa remek immunrendszer erősítő.
-Egy fogkeféhez hasonlóan, a répa leszedi a fogkövet, és kiszedi a fogak közötti ételmaradékokat. A fogínyt is stimulálja, valamint rágás közben növeli a nyáltermelést, amely lúgos hatása miatt kiegyenlíti a szájüreg ph-értékét és csökkenti a fogszuvasodás esélyét. A répában található ásványi anyagok elpusztítják a szájüreg káros baktériumait.
-Magas A-vitamin tartalma miatt segíti a májat a szervezet megtisztításában. Csökkenti az epe és a zsír máj felé áramlását, rosttartalma pedig segíti a bélrendszer tisztítását.
-Béta-karotin tartalma antioxidánsként funkcionálva visszafordítja az anyagcsere folyamatokkal együtt járó sejtpusztulást, ily módon lassítja az öregedési folyamatokat.
-A répalé rendkívül jótékony hatással van a nőkre, ezt fitoösztrogén tartalmának köszönheti, amely csökkenti a menstruációs fájdalmakat és szabályozza a havi ciklust. Menopauza utáni időszakban is nagyon jót tesz, mert megszünteti a téves hőérzetet, valamint stabilizálja a többi menopauza utáni tünetet is.
-Kevesen tudják, hogy a répa remek kalciumforrás, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz.
Remek rostforrás, így rendszeresíti az emésztést, valamint gyógyítja a székrekedést és a refluxbetegséget. A fogyást is segíti.
-Magas karotiniod tartalma segíti a vércukor szinten tartását, alkalin komponense javítja a vesék működését. Magas kálium tartalma ellensúlyozza a magas vérnyomással együtt járó magas nátrium szintet.
A lenmagolaj hatása a szervezetre:
-a népi gyógyászatban elsősorban a székrekedés által okozott panaszokra javasolják
-bélrenyheség esetén is jótékony lehet, mivel enyhe hashajtó, bélműködést elősegítő hatása van
-kedvező összetétele miatt a gyomorfekély gyógyulásában is jelentős szerepe van
-vérnyomáscsökkentő, valamint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet
-sejtvédő hatása van
-kiváló antioxidáns
-segít szív- és érrendszeri panaszok esetén, mivel javítja az artériás keringést, az artériák működését
-fogyókúrázók kedvelt olaja, mivel gyorsítja az anyagcserét
-erős, menstruációs fájdalmakat csökkenti és segít szembeszállni a meddőséggel
-segít az edzések utáni izomfájdalom elkerülésében, így különösen jótékony az aktív életet élők számára
-segít megelőzni az epekövet, illetve ha már van epekő, akkor annak megszüntetésében is hatásos
-májtisztító hatású
-serkenti az agyműködést
-csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba
-magas antioxidáns hatásának köszönhetően gyulladáscsökkentő, ezért segít néhány bőrbetegség (pl. köszvény) legyőzésében
-herpesz esetén is jótékony hatású
-erősíti a körmöt és a hajat
-antioxidáns és A-vitamint tartalma miatt sok bőrproblémát megelőz és segíti a bőr egészségének fenntartását
 

0 Tovább

Répa tatár, a megunhatatlan kence

A répa szezonális, vitamindús és nagyon finom. Készíthetünk belőle levest, tortát, és ínycsiklandó szendvicskrémet.
A répa tatár nálunk hatalmas kedvenc, és igazi újrafelhasználható, sokoldalú alapanyag.
Használd a kipréselt répalé melléktermékét, a répa-szárazanyagot, mert nemcsak egészségesebb, hanem ezerszer finomabb, mint a nyers húsból készült tatárbifsztek, és a kórokozóktól sem kell tartanod.
Könyvbemutatókra, előadásokra is ezt viszem általában kóstolóként, vagy ha hirtelen vendégek toppannak be, pirítós kenyérfalatkákkal is szuper előétel. Mindig elfogy

Hozzávalók:
- 6-7 szál sárgarépa (lehetőleg bio)
- 1 fej lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma préselve
- 2 tk dijon vagy sima mustár
- himalaya só, tarka bors ízlés szerint
- 1- 1 1/2 dl extra szűz olívaolaj
- 1 ek aprított kapribogyó
- 1 tk füstölt paprika (opcionális)

1. A répákból gyümölcsprés (juicer) segítségével répalevet préselünk, és ami a műanyag tartályban fennmarad szárazanyag, azt kiszedjük, és egy aprítóba rakjuk. Ezt a száraz préselt répahúst használjuk fel a tatárhoz.
2. Hozzáadunk minden hozzávalók a kapribogyón, és az aprított lilahagymán kívül, pár percig krémesítjük. (Ha nincs aprítónk, akkor mindezt egy tálban, villa segítségével tesszük.)
3. Végül hozzáadjuk az aprított hagymát és kapribogyót, és jó alaposan összedolgozzuk. Fóliázva min. 1 órára hűtőbe tesszük, majd pirítósra, szendvicsbe kenjük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek