Megkockáztatom, hogy ez a zöld tészta, a világ leggyorsabban készülő étele, mert míg a tészta fő, garantáltan kész lesz a szósz is. Mindent beletehetünk, ami zöld. Bazsalikom, petrezselyem, spenót, rukkola, bármi, de az avokádót ne hagyjuk ki, ez fogja krémessé tenni. A tészta összes hozzávalója nyersen marad, ezért nemcsak vitamindús marad, de teli lesz ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Szuperegészséges!
Tetejét megszórhatjuk még aprított, és pirított kesudióval, aszalt paradicsommal, vagy vegan sajttal.
Hozzávalók:
2 db érett avokádó
2 marék bébispenót
2 gerezd fokhagyma
1 lime, vagy citrom leve
csipet római kömény
csipet cayanne bors
só, vegamix, bors ízlés szerint
fél bögre kesudió (opcionális)
400g tészta, amit szeretsz, nekem a linguine passzol hozzá
A tésztát sós vízben feltesszük főni, míg al'dente lesz, majd leszűrjük, hideg vízzel kicsit leöblítjük.
Mialatt a tészta fő, elkészítjük a zöld krémet. Egy aprítóba tesszük a szósz hozzávalóit, és pár percig krémesítjük. Ha készen van, összekeverjük a forró tésztával.
Elkészítési idő 15 perc
Jó étvágyat!
Avokádókrémes spenótos linguine
Spenótos-spárgás quiche
A hűtőmben várakozó sok zöld láttán egyszerűen megkívántam, hogy készítsek valamit, amit még soha, ami annyira finom, hogy mindenki imádni fogja, ami gyorsan elkészíthető, mégis kihívást jelent(nem vagyok nagy omlóstészta készítő), és ami megszólalásig hasonlít nem vegán elődjére.
Így tettem le kb 3 mp alatt a voksomat a francia omlós tésztájú eredetileg tejszínes-tojásos-zöldséges pitére, amit egyes körökben a franciák pizzájának is hívnak.
Biztos hidegen is jó, nekem nem volt alkalmam eddig kipróbálni, mert még melegen-langyosan mind egy szálig elfogyott.
Hozzávalók:
Pitetészta:
- fél bögre őrölt zabpehely
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 ek kölesliszt
- 1 ek kukorica keményítő
- 1 ek lenmagliszt (őrölt lenmag)
- 2 ek csicseriborsó liszt
- fél tk só
- 1 tk sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg jéghideg biomargarin
- 2 ek natúr szójajoghurt
- 0.5-1 dl jéghideg szójatej vagy annyi, amennyivel a tésztát gyúrhatóvá formázzuk.
Ragu:
- 150 g friss spenót
- 250g (fél csomag) friss zöldspárga
- 1 csomag újhagyma felkarikázva
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
- olívaolaj
- olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, majoranna, zsálya, rozmaring, borsikafű, kakukkfű)
- só, bors, szerecsendió, kevés kurkuma
- fél blokk natúr, vagy füstölt tofu
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek kukoricaliszt
- 3 dl növényi tejszín-, vagy nem édes tej
1. A száraz anyagokat beletesszük egy tálba. Használhatunk más liszteket is, egy vagy kétfélét, én most mindenből raktam bele
Hozzáadom a feldarabolt hideg margarint, majd a tenyeremmel elkezdem összemorzsolni a liszttel, addig, míg a lisztes keverék morzsás lesz.
2. Hozzáadom a joghurtot, kézzel folyamatosan gyúrjuk, ha eldolgozzuk, akkor jöhet a hideg tej, de csak annyi, hogy gyúrható, később nyújtható golyóvá formálódik az egész tészta. Folpack-ba csomagolom, és beteszem a hűtőbe, míg készül a ragu.
3. Olívaolajon egy tapadásmentes serpenyőben megpárolom a hagymát, majd a fokhagymát, rádobom a tofut, meglocsolom szójaszósszal és pár percig pirítom.
4. Hozzáadom a megmosott, feldarabolt zöldspárgát, 3-4 percig kevergetve pirítom, rászórórom a borsot, szerecsendiót, és a kurkumát.
5. Hozzákeverem a megmosott friss spenótot, és 3 perc alatt megfonnyasztom.
6. Rászórom a kukoricakeményítőt, összekeverem a zöldséges ragut, majd adagolva, kevergetve öntöm hozzá a tejet, míg az egész úgy néz ki, mint egy híg tojásrántotta. Félreteszem.
7. Egy kerámia piteformát kikenek biomargarinnal, majd megszórom liszttel mindenhol. Előveszem a hűtőből a pitetésztát, majd kinyújtom egyenletesen kicsit nagyobbra, mint a forma. Ha ez nem megy, akkor kézzel beletömködhetjük a formába.
8. 180 fokon 10 percig sütjük, kivesszük, majd beleöntjük a zöldséges ragut, és még 40-45 percig sütjük.
Langyosan, szeletekre vágva tálalhatjuk.
Nem a legegyszerűbb receptem, de garantáltan az egyik legfinomabb, megéri vele kísérletezni
Jó étvágyat!
Gombás-spenótos csicseriborsó lepény fokhagymás "tejföllel"
A socca, vagyis a csicseriborsó lepény nálunk mindennapi eledel, hiszen nagyon jó tojáspótló, de ehetjük, pizza, vagy kenyér, vagy lángos helyett is. Sok benne a fehérje, a vas, és vitaminokban is gazdag. Feltétként bármilyen friss, vagy grillezett zöldséggel-raguval kitűnő, és az elkészítése sem tart tovább, mint egy omletté.
Hozzávalók:
lepény:
-1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 bögre növényi tej( én tegnap szójajoghurtot tettem a tej helyett nagyon könnyed és finom lett tőle)
- negyed bögre olívaolaj
- só, bors, római kömény, vegamix, vagy bármilyen kedvenc fűszer, vagy fűszersó, de mehet bele zöldfűszer is, mint a petrezselyem, bazsalikom, vagy zsálya.
- 1 tk fokhagyma fűszersó
- annyi víz amennyitől sűrű de folyékony gofritészta jellegű massza lesz
- 1 ek kókuszolaj a sütéshez
feltét:
- 200 g erdei gomba megpucolva és nagyobb szeletekre aprítva
- majoránna, vagy tárkony
só, bors, vegamix
- 150 g spenót
- csipet szerecsendió
- kókuszolaj a sütéshez
fokhagymás alap:
- 1 doboz növényi tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
1. Egy tálban kézi habverő segítségével összekeverjük a lepény hozzávalóit, majd a vizet lassan, kevergetve adagoljuk hozzá, míg sűrű, de folyós massza lesz.
2. Egy vastagabb falú tapadásmentes serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, majd beleöntjük a masszát. A tetejét lefedjük, és addig sütjük,míg aranybarna lesz, majd megfordítjuk, és pár perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
3. Míg a lepény sül, elkészítjük a gombát és a fokhagymás alapot: egy tapadásmentes serpenyőben a gombát enyhe barnulásig pirítjuk. Rákerülhetnek a fűszerek, kivéve a sót, mert ha az elején besózzuk, sok levet ereszt és nem lesz szép barna. Mielőtt a gomba készen van, rádobjuk a spenótleveleket, és csak összefonnyasztjuk (kb 2 perc) de nem sütjük. Utólag sózzuk, rakhatunk rá vegamixet is.
4. Egy szószos tálban elkeverjük a tejfölt a fűszerekkel, belenyomjuk a fokhagymákat, jó alaposan összedolgozzuk, majd megkenjük vele a csicserilepényt.
5. A tetejére halmozzuk a fűszeres- illatos spenótos gombát, szeletekre vágjuk és már élvezhetjük is.
Jó étvágyat!
Napraforgó-spenótos pesto gnoccival
Ha a karácsonyi készülődés idején nincs kedvünk és lehetőségünk sokat foglalatoskodni a konyhában, mégis egészségeset és nagyon finomakat akarunk enni, akkor ez a nekünk való olaszos étel. 15 perc alatt elkészül, garantáltan, és az eredi pesto-hoz képest én egy pénztárca barátabb verziót ajánlok.
- 1 doboz vegán gnocci (én az Aldiban veszem)
- 1 bögre natúr napraforgómag beáztatva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- fél bögre olívaolaj
- 2 marék bébispenót
- só, friss bors, kevés vegamix
- fél bögre inaktív élesztőpehely
A hozzávalókat egy turmixgépbe, vagy aprítóba teszem, és jó alaposan összeturmixolom. Zöld, krémes szószt kell kapjak, ha nem elég krémes, akkor adjunk hozzá még olívát, vagy a gnocci vizéből pár kanállal.
A gnoccit, fövő vízbe dobáljuk, majd 2-3 perc alatt felúszkálnak a víz tetejére. Leszűrjük, és összekeverjük a szósszal. Ennyi. Mennyei finom!
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek