A tavaszi zöldség-gyümölcs kínálatban a spárga és a földieper mellett, a frissen fejtett zöldborsó is különösen nagy kedvencem, mert sokoldalú felhasználása mellett gazdag proteinekben, vitaminokban, és értékes ásványi anyagokban.Szeles hideg szombatokon, pedig nincs is jobb, mint szeretteinknek főzőcskézni, majd hallani a jóízű nyammogásokat, és bezsebelni az elismeréseket.
Ez az étel kitűnő vendégváró, party falatka is egyben, és egyáltalán nem olyan macerás, mint amilyennek kinéz.
Ennek a receptnek a korábbi változata megtalálható a szakácskönyvemben, de mint mindent, ezt is muszáj volt egyszerűbbé továbbfejlesztenem, és gluténmentesítenem, íme:
Hozzávalók:
- 400g frissen fejtett zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- gluténmentes panírmorzsa
- só, bors
- 1 mk római kömény
- 1 mk szerecsendió (frissen reszelve)
- 1ek kukoricakeményítő
- 1-2 dl növényi tej
- fél bögre csicseriborsó liszt
- szőlőmag olaj
1. A zöldborsót ez esetben nem főzzük, hanem nyersen egy aprítógépbe öntjük, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymákat, a csicseriborsó lisztet és a fűszereket.
2. Hűtőbe tesszük.
3. 1 dl növényi tejbe alaposan elkeverünk 1 ek kukoricakeményítőt ez lesz a „tojás”.
4. Szőlőmag olajat hevítünk egy tapadásmentes serpenyőben, majd a hűtőből kivesszük a masszát. Kroketteket formázunk, és ha kellő forróságú a kókuszolaj, először a „tojásba” forgatjuk meg, majd a gluténmentes morzsába.
Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Tipp: Pont annyi legyen az olaj, amíg félig el nem lepi a kroketteket. Ha egyik oldaluk barna, egyszerűen csak megfordítjuk,így nem fog tocsogni az olajban.
Mentás raita:
Annyira egyszerű, és nagyszerű öntet, és esküszöm mindenhez passzol :))
Hozzávalók:
-3 dl natúr szójajoghurt
-1 csokor friss mentalevél
-2 szál újhagyma
-1 gerezd fokhagyma
- tiszta só, bors
1. A szójajoghurtot egy tálban elkeverjük a sóval, borssal.
2. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát.
3. Egy szál újhagymát apróra vágunk, és a joghurthoz adjuk, alaposan elkeverjük.
4. A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk, és elkeverjük a joghurttal.
5. Az elkevert joghurt tetejére még mentaleveleket szórunk, mert mentából sosem elég.
Próbáljátok ki együtt, isteni!
Jó étvágyat!
Zöldborsó krokett mentás joghurtszósszal (gluténmentes)
Rakott zöldséges-tofus curry
A magyar és az indiai konyha találkozásából született meg ez a tápláló, melengető, igazi téli, fűszeres étel. Az indiai konyha fűszerei, mint chili, curry, kurkuma, és római kömény elengedhetetlen a konyhámban, főként, ha hidegre fordul az időjárás.
Ha már unjuk a hagyományos rakottas ételeket, érdemes pár egzotikus fűszer hozzáadásával, az alapanyagok egészséges cseréjével, valami egészen mást alkotni, mégis a megszokott köntösbe burkolva tálalni.
Elkészítési idő: kb másfél óra, de ha nem lenne időnk együtt sütőben megsütni, akkor sütés nélkül a rizs tetejére halmozzuk a zöldséges curry-t és úgy fogyasztjuk el ezt a mennyei eledelt.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1.5 bögre barnarizs kétszeres mennyiségű, sós, vegamixes vízben megfőzni
- kókuszolaj
- 2 fej vöröshagyma vagy 1 nagy szál póréhagyma, félkarikákra vágva
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- fél blokk füstölt tofu (Toffini, hipermaretekben kapható)
- 1 bögre mirelit zöldborsó
- 2 szál sárgarépa félkarikákra vágva
- 1 szál fehérrépa félkarikákra vágva
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1 ek chili krém, vagy csípős paprikakrém
- 1 tk kurkuma
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek curry fűszerkeverék
- 1 tk római kömény
- só, bors, vegamix ízlés szerint
- 2 babérlevél
- 3 dl kókusztej
- 2 marék friss bébispenót (elhagyható)
- 1 pohár növényi tejföl
1. Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra feldarabolt fokhagymát, pár percig forgatjuk.
2. Hozzáadjuk a paprikakrémet, a babérlevelet, és minden egyéb fűszert, 1-2 percig alacsony lángon pirítjuk.
4. Kezünkkel rámorzsoljuk a füstölt tofut, és felöntjük szójaszósszal, majd 10 percig pirítjuk.
3. Beletesszük a répákat pici vizet teszünk alá, összeforgatjuk a hagymás-fűszeres keverékkel, majd belekerülhet a borsó is. Lefedve közepes lángon együtt pároljuk, kb 10 percig.
4. Hozzáadjuk a kókusztejet és a sűrített paradicsomot, alaposan összeforgatjuk, még 10 percig lefedve, most már takarékon összefőzzük. Ha spenótot is teszünk bele, azt csak a legvégén tesszük bele, nem főzzük.
5. Egy jénai tál aljára lenyomkodjuk a barna rizst, és tetejére öntjük a zöldséges curry-t, egyenletes eloszlatjuk. Tetejét, megkenjük a pohár tejföllel.
6. 180 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük, majd kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek