Imádjuk a pizzát, s bár nem vagyok olasz pizzasütő mester, mégis előszeretettel készítem el otthon a családnak, hiszen itthon azt, és abból annyit rakhatunk rá, amennyit akarunk. Spárgából mondjuk fél kilót, mint most :)) Ha már pizza, akkor legyen egészséges, és persze vegán :)A gluténmentes változatot itt találjátok:
http://gretakonyhaja.postr.hu/glutenmentes-pizza
3-4 db 28-30cm átmérőjű pizzához:
Hozzávalók:
Tészta :
- fél kiló liszt (fele teljes kiőrlésű tönköly-, fele fehér tönkölyliszt)
- tk nádcukor
-1 tasak élesztőpor
-3 dl langyos víz
- kb 4 evőkanál olívaolaj
-1 tk só
1. A lisztet, a cukrot, a sót, és az élesztőport elkeverjük alaposan. Közepébe mélyedést vájunk, és oda fokozatosan adagoljuk lassan a vizet, és az olajat felváltva, egyenletesen a kezünkkel eldolgozzuk, a tésztát simává gyúrjuk, meleg helyre téve, letakarva egy órán át kelesztjük.
2. Utána négy részre osztjuk, amivel nem dolgozunk, letakarjuk, és visszatesszük a tálba.
3. A részeket tetszés szerinti vastagságra nyújtjuk, lisztezzük, kezünkkel kör alakúvá egyengetjük. széleit kissé visszahajtjuk, hogy a szósz ne folyjon le róla.
Paradicsomszósz:
-fél kg (fürtös) paradicsom vagy fél liter üveges paradicsomszósz, a Lidl-ben kapható narancskupakos Combino a legfinomabb
-6-7 közepes gerezd fokhagyma
-2 kanál olívaolaj
-só, bors, oregánó, majoránna, bazsalikom(ha lehet friss levelek)
-1 ek nádcukor(demerara)
A hozzávalókat összeturmixoljuk.
A kinyújtott nyers tésztát olajjal, majd a paradicsomszósszal megkenjük, és kedvenc feltétjeinkkel gazdagítjuk, a tetejére vegán parmezánt szórunk. 200 fokon 15 percig sütjük.
Feltétek lehetnek:
-grillezett cukkini, padlizsán, szójavirsli, sült paprika, hagyma, kukorica, paradicsom, bármilyen szejtán és tofu feltét, tönkölykolbász, aszalt paradicsom, friss rukkola, miután kisült, vegán parmezán, bármilyen növényi, olvadós sajt stb…
Jó étvágyat!
Spárgás-aszalt paradicsomos pizza
Fokhagymás-tejszínes penne zöldspárgával
Ez a kedvenc tavaszi tésztás receptem, amit persze nem csak pennéből, hanem bármelyik kedvenc durumtésztádból is elkészítheted, legyen az spagetti, farfalle, vagy fusiili. A recept alapja a fokhagymás növényi tejszínes szósz, és a tavasszal elmaradhatatlan salaktalanító, vízhajtó szuperétel, a zöldspárga. A fehérrel ellentétben, ebben van klorofill, és kényelmi szempontból sem utolsó előnyeinek köszönhetően, szinte csak ezt veszem. Nem kell megpucolni, és pár perc alatt készen van. A rügyei legyenek puhák, és ha megnyomkodjátok, lédúsak. Nem kell főzni, csak éppen hogy olíván megfuttatni, hogy roppanós maradjon.
Ezzel a recepttel nem csak családotokat, de vendégeiteket is elkápráztathatjátok, olyannyira, hogy azonnal egy toszkán paradicsomi, hangulatos kis étteremben érezhetik magukat.
Elkészítése maximum húsz perc, úgyhogy ideális ebéd, vagy vacsora.
Hozzávalók:
- 400g durum penne tészta
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, vegamix
- 2 dl növényi tejszín
- 200 g bio koktélparadicsom
- 1 csomag zöldspárga
- olívaolaj
1. A tésztát sós forrásban lévő vízbe teszem, és addig főzőm, míg al'dente lesz.
2. Azalatt elkészítem a spárgás tejszínes szószt:
A karikákra vágott fokhagymát forró olíván egy percig megfuttatom, majd hozzáadom a feldarabolt, megmosott zöldspárgát, fűszerezem, és lefedem 5 percig.
3. A koktélparadicsomokat félbe vágom, és hozzáadom a spárgához, pár percig összepirítom. Leöntöm a tejszínnel, és 2 perc alatt összeforralom. Ha készen van, összekeverem a frissen főtt leszűrt tésztával, tetejét megszórom friss bazsalikomlevéllel, vagy élesztőpehellyel.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek