Cukormentes, és csak két hozzávalóból áll.
Energiát ad, rendben tartja a salaktalanítást, csodafinom, krémes, fűszeres, és nem hizlaló. Sütikrémnek, pudingnak, nassolni, sült tofu mellé, vagy akárhogyan, teljes a rajongás :))
Egy zacskó aszaltszilvát megmostam, és éjszakára beáztattam langyos vízbe. Reggel turmixgépbe tettem, megszórtam fahéjjal, és lassú fokozaton adagoltam hozzá az áztatóvizét, míg a kellő állagú nem lett.
Hűtőben egy hétig is eláll.
Jó étvágyat!
Fahéjas aszaltszilva krém
Sütőtöklepény mentaszósszal
A sütők mennyei étel. Igazi superfood, hiszen ha csak ezen élnénk, akkor is mindent megkapna a szervezetünk. Magas antioxidáns, vas, béta karotin, és Q10 koenzim tartalma méltán teszi közkedveltté. Még a piacok is szebbek lesznek ősszel a sok narancssárga tökféle miatt.
Én leginkább csak hagyományosan megsütve készítem, levesként, többnyire indiai fűszerekkel gazdagítva.
Chili, gyömbér, fahéj, curry, római kömény, és soha nem tévedhetünk, ha sütőtökről van szó. Ezek a mennyei fűszerek melegítenek, felpezsdítenek, és igazi különleges gasztronómiai élményt csempésznek a hideg őszi hétköznapokba.
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök kisebb darabokban héjastól
- 150g füstölt tofu ledarálva, vagy lereszelve
- 1 szál póréhagyma vékony szeletekre karikázva
- 2-3 gerezd préselt fokhagyma
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 ek vegamix
- friss bors
- kókuszolaj
Elkészítés:
1. A sütőtököt 190-200 fokra hevítjük és félig megsütjük, kb 30 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. Ezután egy tálba reszeljük.
2. Hozzáadjuk a lisztet, a pórét, a fokhagymát, a tofut, a fűszereket. Alaposan összekeverjük, a kezünkkel összedolgozhatjuk. Hűtőbe tesszük egy órára. Azalatt elkészítjük a mentás mártogatóst.
3. Forró kókuszolajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Tipp: bármilyen növényi joghurttal, tejföllel kitűnő vacsora, vagy főzelék feltét. Elkészíthetjük éppen szezonális zöldségekből, vagy tökféléből is.
Mentaszósz hozzávalók:
-3 dl szójajoghurt
-1 csokor friss mentalevél
-2 szál újhagyma
-1 gerezd fokhagyma
-himalaya só, bors
Elkészítés:
1. A szójajoghurtot egy tálban elkeverjük a sóval, borssal.
2. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát
3. Egy szál újhagymát apróra vágunk, és a joghurthoz adjuk, alaposan elkeverjük.
4. A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk, és elkeverjük a joghurttal.
5. Az elkevert joghurt tetejére még mentaleveleket szórunk, mert mentából sosem elég.
Szinte minden sülthöz, fasírthoz jól passzol.
Jó étvágyat!
(a recept megtalálható a Gréta Konhyhája vegán életmód-, és szakácskönyvben
info@gretastohr.com)
Őszi reggelik: A füge
Reggelire mindig friss gyümölcsöt, vagy zöldturmixot készítek, legyen ősz, tél vagy nyár.
Télen inkább a zöldturmixokat iszom, tavasztól őszig viszont általában a friss ropogós, enzimekben és vitaminokban gazdag gyümölcsökre esik a választásom. Rengeteg érv szól amellett, miért is fogyasszunk délig nyers gyümölcsöket, és ha valaki kipróbálja, és megtapasztalja jótékony hatását, már nem akarja soha szalonnástojással kezdeni a reggeleit :)
Ahogy a testünket is lemossuk kívülről, ugyanúgy szüksége van napi mosdatásra, a belső szerveinknek, sejtjeinknek is. Testünk hajnal négytől délig tartó kiválasztási szakaszában a legideálisabb ezt tennünk, amikor a szervezet amúgy is salaktalanít, tehát megszabadítja magát a káros, felhalmozódott anyagoktól. Ilyenkor érdemes megtámogatnunk ezt a folyamatot, magas víztartalmú ételekkel, amelyek a zöldségek és a gyümölcsök. Én azért a gyümölcsöket eszem, mert reggel igazán szükségünk van jó minőségű szénhidrátokra, a nap ideális indulásához. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy ne terheljük le túlságosan az emésztőrendszerünket, mert akkor a nap további részében letaglózó fáradságot fogunk érezni, hiszen a testünk emésztésre fordított összes energiája, a gyomrunkban koncentrálódik.
Az ősz igazán bővelkedik magas víztartalmú, és tökéletes szénhidrát tartalmú gyümölcsökben, ilyenek, a szőlő, szilva, alma, körte, füge, nem mellesleg mindegyikük gyógyító hatással is rendelkezik, ezért igencsak kár lenne kihagyni őket az étrendünkből. És még egy jó tanács! Gyümölcsöt csakis éhgyomorra, étkezés előtt fogyasszunk, és ne keverjük se tejtermékkel, sem gabonával őket :)
Ma a sokak által ismeretlen fügét mutatom be, a héten, pedig még egy nyers, ínycsiklandozó fügés finomságot is meg fogok osztani, ami nem más, mint a Fügés-szilvás csokitorta.
A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. A B vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást.
Gyógyhatása:
Nemcsak kellemes gyümölcs, de rendkívül elősegíti az emésztést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztő szervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet. Nagymennyiségű B vitaminja jótékonyan hat az emésztésre és az idegekre.
Meghűlésre:
Csillapítja a légzőszervekre ható ingereket meghűlés esetén, valamint gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket.
Elősegíti az emésztést:
A füge igencsak rostos gyümölcs. Apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbjutást a kifejtett féregszerű mozgás következtében. Ez azonban kevés lenne az emésztés serkentéséhez. A táplálék jobb felszívódását a B vitaminok tartalmának köszönheti.
Székrekedés:
Rosttartalma elősegíti a féregszerű mozgást, így székrekedés esetén is kitűnő hasznát vesszük a fügének. Különösen az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással. Amint ugyanis a gyomorba kerül a massza, olyan hatást vált ki, ami serkenti a gyomor működését. A lendületet kapott gyomor hat a májra, és az epére, valamint az egész emésztő rendszerre.
Szív és máj:
A szív egyenletesebb működésére a füge azért van jó hatással, mert rendkívül sok káliumot tartalmaz. Szabályozódik a szívverés, valamint csökken a vérnyomás.
A máj működésre is serkentőleg hat a füge kálium tartalma, különösen akkor ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet a füge fogyasztása következtében.
Idegnyugtató:
A füge ásványtartalma nemcsak a szívre, de az idegekre is nyugtatólag hat, amihez a szív és az idegrendszer kalciumtartalma is hozzásegít. Serkenti az anyagcserét és a sejtek ellátását.
Gyomorégés:
A gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Az elgyötört gyomor munkáját a füge fehérje és szénhidrát összetétele serkenti, s ugyanezt a hatást váltja ki a vékonybélben is. Magnézium tartalma elősegíti a szénhidrát és a fehérje emésztését.
Prosztatapanaszok:
Cink tartalmának köszönhető, hogy a füge pozitívan befolyásolja az ivarmirigy és a szaporodó szervek működését. Emeli a spermák számát és gyógyítólag hat a prosztata panaszokra is. A gyulladás gyógyítása az A vitaminnal együtt történik.
A fügét fogyasszuk elsősorban nyersen, de aszalványként is kitűnő, lekvárja, pedig igazán csodás gasztronómiai élményt nyújt, fűszeres-pikáns ételek kísérőjeként.
Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)
Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, annál nagyobb kedvem van a konyhában tevékenykedni, mégsem szeretek hosszú órákat bíbelődni az ebédemmel. Ha kevés időm van, vagy csak valami könnyű, de tápláló ételre vágyom, kevesebb, mint 30 perc alatt, bármilyen krémlevest "összedobok". Míg nyáron, friss, nyers zöldségeket, vagy gyümölcsöket turmixolok, úgy ősszel és télen, szezonális, vagy melegítő alapanyagokat, fűszereket használok, és a leveseimet rendszerint főzöm. A legutóbbi esőnap eredményeként született ez a kissé édes- fűszeres pikáns krémleves, íme a recept, az édesburgonya csodálatos hatásairól, és arról, miért érdemes rendszeres alapanyagként felhasználnunk a konyhánkban, pedig a recept alatt olvashattok.
Hozzávalók:
- 3-4 közepes méretű friss édesburgonya meghámozva, felkockázva (nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)
- 1 vastag szál póréhagyma kockákra vágva
- 1 ek kókuszolaj
- 2 bio zöldségleves kocka
- 1-2 tk curry por (indiai fűszerkeverék, kurkumával, római köménnyel stb)
- 1 babérlevél
- friss tarkabors, himalaya só
- kb 1 liter víz
- 1 dl zabtejszín (lehet szójatejszín is, bioboltban vagy nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)
1. A hagymát kókuszolajon üvegesre párolom, majd beleforgatom az édesburgonyát, hozzáadom a fűszereket és a leveskockákat, felöntöm kb 1 liter vízzel, annyival, hogy ellepje.
2. Fedő alatt, lassú tűzön addig főzöm, amíg az édesburgonya megpuhlt (kb 15-20 perc).
3. Ha készen van, leveszem a tűzről, hozzáadom a zabtejszínt, és botmixerrel pürésítem.
4. Visszateszem az első forrásig a tűzre, majd tényérokba szedem, tetejére aprított snidlinget, vagy pirított magvas kenyérkockákat szórok.
Jó étvágyat!
Az édesburgonya élettani hatásai és felhasználása:
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) héja és húsa lehet fehér, krémszínű, sárga, narancssárga és rózsaszín, vagy akár sötétlila, attól függően, hogy melyik fajtáját használjuk. Készíthetünk belőle édességeket, pitéket, megsüthetjük, megfőzhetjük vagy akár párolhatjuk is.
Mindegy milyen elkészítési módot választunk, ez a tápláló gumós zöldség mindig finom és laktató lesz. Az „édes" elnevezés ellenére, nem szerepel a cukorbetegek tiltó listáján, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy az édesburgonya valójában segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet.
Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A-vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában. A karotinoidok adják a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga vagy narancssárga színárnyalatát. Az A-vitamin az immunrendszerünket erősíti és köztudottan fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, lágy szöveteknek, a nyálkahártyának és a bőrnek. Antioxidáns is egyben, ami megvédi a sejteket a sérülésektől. Válasszuk a sötétebb színű (narancssárga) édesburgonyát, mert annak magasabb a béta-karotin tartalma.
Egy csésze édesburgonyában nagyon sok a C-vitamin, ami elengedhetetlen a szövetek növekedéséhez és javulásához, a gyorsabb sebgyógyuláshoz, a porcok gyógyulásához és kezeléséhez, a csontoknak és a fogaknak is. Ezen kívül a C-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely segít csökkenteni az olyan mérgező vegyszerek és szennyeződések, mint például a cigaretta füst által okozott testi károkat.
Az édesburgonya gazdag mangánban, ez az ásvány hozzájárul az egészséges csontokhoz, a normális agy- és ideg funkciókhoz és segít egyensúlyban tartani a vércukor szintet. A kutatások kimutatták, hogy a mangánnak jó hatása van a termékenység növelésében, és segít lelassítani a szervezet elfásulásának folyamatát, ezzel is késleltetve az öregedést.
Az édesburgonya fogyasztása rostokkal, B6 vitaminnal, vassal, a vérnyomást csökkentő káliummal, valamint rézzel látja el a szervezetünket, a réz egy olyan enzim képződését segíti elő, amelyik megakadályozza az artériák megmerevedését.
forrás: edenkert.hu
Sütve, főzve, grillezve, édességbe, vagy sósabb egytálételbe, levesekhez, és köretként is csodálatos!
Zöldséges omlett (tojásmentesen)
Az egyik kedvenc és megunhatatlan reggelim, hűvösebb napokon. Általában paprikával és póréval készítem, de tökéletes bele a gomba, szárított paradicsom, vagy akár a friss spenót is.
Hozzávalók:
-mindenféle kedvedre való zöldség (cukkini, répa, hagyma, paprika, stb)
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- 3 ek olívaolaj
- 1.5 bögre víz
- só, bors, fokhagymasó, füstsó, római kömény, kurkuma, csipet fekete só
- kókuszolaj
- 1mk szódabikarbóna
A zöldségeket felvágjuk, majd egy serpenyőben kókuszolajon megpirítjuk, közben a többi hozzávalót egy tálban alaposan elkeverjük, majd ha a zöldségek készen vannak ráöntjük a csicseris masszát és lefedjük. pár perc múlva megfordítjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!
A csicseriborsó a tojással ellentétben koleszterinmentes és valóságos fehérjebomba létfontottsságú esszenciális aminosavakkal.
Rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.
Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet.
Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt a velőcsőzáródási rendellenességek mérsékléséhez.
Utolsó kommentek