Fogyassz minden nap kétszer 2 dl új répából készült préselt levet 1 ek lenmagolajjal összekeverve, 6-8 héten át. Tökéletesen tisztítja és regenerálja a gyomrot, a bélrendszert, májat és az epét. Lehetőleg éhgyomorra fogyaszd! Mindkét összetevő csodaszer, hogy miért is, alább olvashatjátok:
A répa hatásai a szervezetedre:
-A répában található nagy mennyiségű béta-karotin, amelyet a máj A-vitaminná alakít, remek szem erősítő. Segíti az esti látást, megelőzi az időskori szemromlást, és szembetegségek ellen is hatásos.
-A répa magas antioxidáns tartalma miatt védőréteget von a szív köré, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Alfa-karotint és luteint is tartalmaz, amely szintén segíti a szív védelmét, megvéd az oxidatív károktól, és a koleszterinszint növekedésétől, mivel rosttartalma megköti az epesavat.
-A répa fogyasztása csökkenti a tüdő-, mell-, és végbélrák kialakulásának kockázatát, a zöldség falcarinol nevű antioxidáns tartalmának köszönhetően, amely elpusztítja a rákgyanús sejteket, valamint megállítja a végbélben kialakult rákos sejtek növekedését. (De dohányosokban paradox módon a tüdőrák gyakoriságát megnöveli c vitamin hiányában)
-Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a répa remek immunrendszer erősítő.
-Egy fogkeféhez hasonlóan, a répa leszedi a fogkövet, és kiszedi a fogak közötti ételmaradékokat. A fogínyt is stimulálja, valamint rágás közben növeli a nyáltermelést, amely lúgos hatása miatt kiegyenlíti a szájüreg ph-értékét és csökkenti a fogszuvasodás esélyét. A répában található ásványi anyagok elpusztítják a szájüreg káros baktériumait.
-Magas A-vitamin tartalma miatt segíti a májat a szervezet megtisztításában. Csökkenti az epe és a zsír máj felé áramlását, rosttartalma pedig segíti a bélrendszer tisztítását.
-Béta-karotin tartalma antioxidánsként funkcionálva visszafordítja az anyagcsere folyamatokkal együtt járó sejtpusztulást, ily módon lassítja az öregedési folyamatokat.
-A répalé rendkívül jótékony hatással van a nőkre, ezt fitoösztrogén tartalmának köszönheti, amely csökkenti a menstruációs fájdalmakat és szabályozza a havi ciklust. Menopauza utáni időszakban is nagyon jót tesz, mert megszünteti a téves hőérzetet, valamint stabilizálja a többi menopauza utáni tünetet is.
-Kevesen tudják, hogy a répa remek kalciumforrás, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz.
Remek rostforrás, így rendszeresíti az emésztést, valamint gyógyítja a székrekedést és a refluxbetegséget. A fogyást is segíti.
-Magas karotiniod tartalma segíti a vércukor szinten tartását, alkalin komponense javítja a vesék működését. Magas kálium tartalma ellensúlyozza a magas vérnyomással együtt járó magas nátrium szintet.
A lenmagolaj hatása a szervezetre:
-a népi gyógyászatban elsősorban a székrekedés által okozott panaszokra javasolják
-bélrenyheség esetén is jótékony lehet, mivel enyhe hashajtó, bélműködést elősegítő hatása van
-kedvező összetétele miatt a gyomorfekély gyógyulásában is jelentős szerepe van
-vérnyomáscsökkentő, valamint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet
-sejtvédő hatása van
-kiváló antioxidáns
-segít szív- és érrendszeri panaszok esetén, mivel javítja az artériás keringést, az artériák működését
-fogyókúrázók kedvelt olaja, mivel gyorsítja az anyagcserét
-erős, menstruációs fájdalmakat csökkenti és segít szembeszállni a meddőséggel
-segít az edzések utáni izomfájdalom elkerülésében, így különösen jótékony az aktív életet élők számára
-segít megelőzni az epekövet, illetve ha már van epekő, akkor annak megszüntetésében is hatásos
-májtisztító hatású
-serkenti az agyműködést
-csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba
-magas antioxidáns hatásának köszönhetően gyulladáscsökkentő, ezért segít néhány bőrbetegség (pl. köszvény) legyőzésében
-herpesz esetén is jótékony hatású
-erősíti a körmöt és a hajat
-antioxidáns és A-vitamint tartalma miatt sok bőrproblémát megelőz és segíti a bőr egészségének fenntartását
Répajuice lenmagolajjal
Eperkrémes csokimázas pite
Gluténmentes, és teljesen nyers, proteinben és esszenciális zsírokban gazdag a torta alapja, ezért sokkal egészségesebb, mintha lisztekből állítottam volna össze. Nagyon jól variálható bármilyen ízű pudinggal, vagy gyümölccsel. Elkészítése egyszerű, az íze pedig mennyei.
Pitealap:
1 bögre kimagozott datolya
1/2 őrölt lenmag
1/2 bögre őrölt mandula
1/2 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre olvasztott kókuszolaj
4 ek rizsszirup
csipet só
vanília aroma
annyi rizs vagy kókusztej, amitől nem folyós, hanem ragadós masszává áll össze a tészta
Összeaprítjuk a hozzávalókat, majd lenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt piteformába, hűtőbe tesszük.
Eperkrém:
8 dl rizstej
2 és fél csomag epres pudingpor
3 ek kókuszolaj
7 ek nádcukor
A hozzávalókból a hagyományos módon sűrű pudingot főzünk, majd hozzákeverjük kókuszolajat, hogy selymesebb legyen.
Ha langyosra hűlt, egyenletesen megtöltjük vele a pitealapot, és visszatesszük a hűtőbe.
Csokimáz:
200g 70%-os jó minőségű étcsoki
3 ek nádcukor
kb 1 dl rizs vagy kókusztej
3 ek kókuszolaj
csipet só
A hozzávalókat gőz felett összeolvasztjuk, majd ráöntjük a puding tetejére, egyenletesen elsimítjuk, majd a tortát, ha lehet egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Eperdarabokkal díszítve tálalhatjuk, de az eperpudingot össze is turmixolhatjuk a friss eperrel.
Jó étvágyat!
Banánhabos kókuszkocka
Az egyik legfinomabb nyers édesség, amit valaha készítettem. Nagyon egyszerű, és bár kalóriadúsnak tűnik, még sincs benne finomított alapanyag, csakis természetes, hidegen sajtolt, vagy natúr olajok, ásványi anyagok, és vitaminok. Ettől nem fogsz meghízni, és nagyon könnyen emészthető, a kókuszolaj pedig még az anyagcsere folyamataidat is gyorsítja. Omega 6-3-ban nagyon gazdag!
Tojás, tejtermék, és gluténmentes...és még sütni sem kell.
Alsó réteg:
-60 g kókuszreszelék
-70 g lenmag
- 4 ek kakaó
- 15-20 db datolya
- 4 ek rizsszirup, vagy agavé, vagy juharszirup
- 1 ek rumaroma
- pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell
1.A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag, és a rumaroma is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.
Kókuszos réteg:
- 1 bögre kókuszreszelék
- fél bögre olvasztott nyers kókuszolaj (raw, hidegen sajtolt!)
- negyed bögre természetes édesítő szirup (lásd fent)
- csipet só
- csipet kurkuma
- vanília aroma
2. Egy aprítógépben pár percig hagyjuk összedolgozni, majd az alsó rétegre kanalazva egyenletesen eloszlatjuk, és jól lenyomkodjuk, pl egy evőkanál segítségével.
Banánhabos réteg
- 2 banán
- 2-3 dl kókusztejszín, vagy kókuszkrém (a konzervet betesszük 1 órára a hűtőbe, és ez jön fel a tetejére, sűrű, szilárd masszaként, ezt belekaparjuk a turmixgépbe.
- ízlés szerint természetes édesítő szirup
- 4 ek olvasztott nyers kókuszolaj
3. A hozzávalókat a turmixgépbe tesszük és pár percig turmixoljuk. A habos masszát, a kókuszos réteg tetejére halmozzuk, egyenletesen elsimítjuk, és pár órára hűtőbe tesszük. Kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Kókuszos-lenkeksz "tej"karamellával (gluténmentes)
Melegen és kihűlve is finom, bár mire úgy igazán kihűlt volna, elfogyott. A kókusztejkaramellából viszont bőven maradt, ezért ma is ez lesz a desszert, bár szerintem tökéletes reggelire, tízóraira és uzsonnára is. Igazi energia-, ásványianyag-, és vitaminbomba. Szerintem nem hizlal, de ki ki maga döntse el
Hozzávalók (10 db kekszhez):
- 3 ek lenmagliszt (kávédarálóban őrölt lenmag)
- 6 ek glutenix (magvas gluténmentes kenyérlisztkeverék. ha nincs ilyen, nyugodtan mehet bele különféle gluténmentes lisztek keveréke, pl rizsliszt, keményítő, kölesliszt, mandulaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt)
- kb 1 dl kókusztej
- 3 ek kókuszreszelék
- kb 2-3 ek kókuszolaj olvasztva
- vanília aroma
. késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek kókuszvirág cukor (lehet nádcukor is)
1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük
2. A hozzávalókat alaposan eldolgozzuk, míg jó kis összeállt massza lesz belőle, golyókat formázunk tenyerünkkel, vagy egy villa segítségével kilapítjuk
3. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük egymás mellett a kekszeket, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mialatt sül, elkészítjük a
Tejkaramellát
Hozzávalók:
- 3-5 ek nádcukor
- 1-1.5 dl kókusztej (ha lehet a sűrűje)
- 2 ek kókuszolaj
- vanília aroma
Egy tapadásmentes serpenyőben minden hozzávalót lassan melegítünk, majd állandóan kevergetve (kézi habverővel) addig főzzük, míg sűrű szósz kapunk.
Ha túl folyós, adhatunk hozzá kevés keményítőt.
Hűtőben pár napig eláll.
A kisült kekszeket kivesszük a sütőből, és megkenjük a karamellaszósszal, majd ha kihűlt, tálaljuk.
Mindenképpen próbáljátok ki!
Jó étvágyat!
Tojás helyettesítők I.
A tojás helyettesítése kezdetben sok fejtörést okozott a főzésben sütésben, hiszen szinte minden magyar desszertben, sósakban és édesben szükség van rá
Nem beszélve a fasírtokról, a rakott dolgokról, panírozásról.
A tojás térfogatnövelőként illetve kötőanyagként szolgál az ételekben, illetve önmagában rántottaként, omlettként, vagy tükörtojásként fogyasztják.
Ma már tudom, a tojás könnyen helyettesíthető!
Kötőanyagként térfogatnövelőként:
fasírtokba, vagdaltakba, töltelékekbe
-csicseriborsóliszt
-sárgaborsóliszt
-őrölt lenmag vízzel elkeverve
-kukoricaliszt
-étkezési keményítő
- bio zabpehely (finom)
- élelmiszer allergia szaküzletekben készen kapható tojáspótló por, amit a leírás szerint kell elkészíteni.
Panírozáshoz:
- 2-3 ek kukoricakeményítő és 6-7 kanál szójatej pici sóval összeturmixolva, tökéletesen helyettesíti a tojást.
Sütéshez(térfogatnövelésre):
- süteményekbe annyi evőkanál almaecet, amennyi tojás kellene bele.
- 1 tojás: 1 ek őrölt lenmag, 3 ek forró vízzel elkeverve
- 1 tojás: 2 ek víz, 1 ek olaj, 2 tk sütőpor összekeverve
- 1 tojásfehérje: 1 ek ízesítetlen agar-agar, 1 ek vízbe feloldva, felverve, lehűtve, majd újra felverve
Lepényekhez, rántottába:
-tofu, selyemtofu(1 tojás, kb. 3 dkg tofu, 3 dkg selyemtofu, összeturmixolva
Tojáspótló házilag:
- 30dkg őrölt nyílgyökér, vagy burgonyakeményítő, vagy tápióka keményítő
- 6 dkg sütőpor
- 1 ek guargumi (opcionális)
Keverjük össze, és egy befőttes üvegben tárolhatjuk.
tojásonként: 1 ½ tk keveréket, 1 ek kókusz -, vagy repceolajjal, 2 ek vízzel habosra keverünk.
Kénes, tojás-íz pótlására:
-fekete só: egy tojáshoz egy mokkáskanálnyi fekete sót használhatunk rakottasba, vagy tofurántottába, omlettbe.
folyt köv.
forrás: Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv Kibővített Életmódkönyv
Utolsó kommentek