Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Répa-kókusz "tejshake"

Bizonyára sokan kezdtek bele az újévben különdéle tisztítókúrákba, egyéb fogadalmakba. A január eleje kifejezetten alkalmas erre, legyen az egészségesebb életmódra törékvés, cukormentesség,  húsmentesség, tudatosabb táplálkozás, nyersétkezés, vagy bármi, amely segít visszaállítani, vagy megtalálni végre testi-lelki-szellemi harmóniánkat.
Azon túl, hogy a blogomban lévő receptek egyike sem tartalmaz állati eredetű összetevőt( hús, tej és származékai, tojás, méz), mindig figyelek arra, hogy lehetőleg gluténmentes legyen, megfelelő ételpárosítással járjon, egészséges legyen, és ami a legfontosabb, nagyon finom.

Ezért is ajánlok most gyorséttermi kedvelt shake-ek helyettesítésére, egy otthon, könnyedén elkészíthető mennyei finomságot, amelyet leginkább délutáni édességre vágyakozás kielégítésére tudok elképzelni, és ami a legjobb, hogy melegen, vagy hidegen egyaránt finom, pénztárcabarát megoldás, amitől garantáltan nem lesz bűntudatunk.

A gyorséttermi shake-ekkel ellentétben, az otthon elkészíthető répashake szezonális, nem tartalmaz tejterméket (hormonok, antibiotikum, vér, genny), cukrot, mesterséges adalékanyagokat, szilikonszármazékokat és egyéb mű-anyagot.
Mindössze 5 hozzávalóból, egy turmixgép segítségével elkészíthető ez a habos-fűszeres finomság.

Hozzávalók:
2 közepes méretű répa meghámozva, megmosva
2-3 dl mandulatej
1 dl kókuszkrém
stévia cseppek ízlés szerint
mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió)

Hideg változat:
A répákat 2-3 nagyobb darabra végjuk, majd megfőzzük, ha kihűlt pár órára fagyasztóba tesszük. A fagyott répahasábokat egy turmixgépbe tesszük a többi hozzávalóval, majd kb egy percen keresztül turmixoljuk. Kiöntjük egy nagyobb pohárba, tetejére tehetünk még kókusztejszínhabot, megszórhatjuk fahéjjal.

Meleg változat.
A répákat megfőzzük, vagy egy tepsiben, sütőben megsütjük, és a fentebb leírtakhoz hasonlóan járunk el, azzal a különbséggel, hogy forráspontig melegített mandulatejet adunk hozzá.

Jó étvágyat!

0 Tovább

Italtipp az ünnepekre: Ír csokoládés krémlikőr

Nagyon ritkán iszom alkoholt, és akkor is általában a bioborok mellett teszem le a voksomat, de karácsonyra most szerettem volna olyan ünnepies likőrt alkotni, amit a vendégek is garantáltam imádni fognak, és desszertként elfogyasztva nekem sem kell aggódnom a tejszín-, vagy tojástartalom miatt.
Mint a legtöbb vegán recept, ez is nagyon egyszerű, és csodásan finom.

Hozzávalók:
- 1 doboz sűrű zsíros kókusztej, vagy kókuszkrém
- 5 dl mandulatej
- 3/4 bögre kókuszvirágcukor (nádcukor is megfelelő)
- csipet só
- 1/2 bögre erős espresso kávé, vagy fél bögre  kávélikőr
- 3/4 bögre ír whiskey, vagy valamilyen rum is megteszi,
- 200g étcsokoládé

A sűrű kókuszkrémet lassú tűzön felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, a csokoládét, és takaréklángon folyamatosan addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a kávét, mandulatejet, és a whiskey-t. Attól függ milyen erősre szeretnéd. Üvegbe, vagy csinos befőttes üvegekbe töltjük, és hűtőben tartva 4-5 napig fogyaszthatjuk. Használat előtt rázzuk fel jó alaposan az üveget.

0 Tovább

Mandulatejes quinoa puding illatos szamócával

Ha soha nem kóstoltad még a quinoát, akkor itt az ideje. Mint minden gluténmentes gabonát, a quinoát is elkészítheted édes, vagy sós formában, nekem mindegy, mert én így is-úgyis imádom.
Ha quinoát eszem, tudom, hogy nem is táplálhatnám jobban a testem, lássuk csak miért:
Dél-Amerikában már 7 ezer évvel ezelőtt ismerték és szerették, az inkák a „gabonák anyja” néven emlegették. Itthon is gabonaként ismerjük, habár valójában egy libatopfélék családjába tartozó növényről van szó, annak is a magjáról. Nem annyira a gabonákkal (búza, rozs), mint inkább a cukor- és takarmányrépával, céklával, parajjal és mángolddal áll rokonságban. A spanyol hódítások hatására majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel ismét jótékony hatásait, s kezdték el ismét a termesztését.
Fehérje tartalma nagyon magas – igaz, valamivel alacsonyabb, mint a legtöbb bab- és hüvelyesfélének. Előnye viszont, hogy teljes értékű fehérjét tartalmaz, azaz a szervezet számára szükséges aminosavak megfelelő mennyiségben és arányban fordulnak benne elő. Kiváló rostforrás, ami jó hír a diétázók, fogyókúrázók és székrekedéssel küzdő számára. Gluténmentessége miatt könnyen emészthető, s liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Jó tulajdonságai közé tartozik emellett, hogy magas a B-vitamin, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Nagy mennyiségben található benne kalcium, ami miatt kiváló alternatívát nyújt a laktózérzékenyek és a vegán étrendet követők számára.

Hogy használjuk a quinoat?

Mag és csíráztatott formában egyaránt kapható. Ha mag formájában vásároljuk, akkor elkészítés áztassuk be és alaposan mossuk meg (hacsak nem szerepel a csomagoláson, hogy ezt már megtette a gyártó előttünk.). A magot ugyanis egy szaponinnak nevezett réteg borítja, ezért fogyasztása, keserű íze miatt, nem kellemes. Addig mossuk, amíg ez a keserű íz teljesen el nem tűnik. Egy másik lehetőség, ha csíráztatott quinoat vásárolunk, vagy mi magunk csíráztatunk házilag. A magok könnyen és gyorsan csíráztathatóak, ráadásul a folyamat tovább növeli a quinoa addig sem elhanyagolható tápértékét, vitamintartalmát.

A quinoa sokféleképpen felhasználható. Fogyaszthatjuk reggelire (vízzel, tejjel, gabonatejjel elkészített) édes kása formájában például magokkal, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, stb. A quinoából készült liszt remekül használható gluténmentes desszertek, kenyerek, pudingok elkészítéséhez. Csíráztatott formában akár nyersen is fogyaszthatjuk salátákban. Íze kicsit a kusz-kuszra hasonlít, ezért köretnek is kiváló rizs, burgonya vagy kusz-kusz helyett.
(forrás: egészség.hu)

Hozzávalók:
egy bögre alaposan megmosott quinoa
1-2 ek növényi édesítőszirup, vagy xilit, vagy nádcukor, de stéviát is használhatunk
1 rúd fahéj
1-2 csepp vanília esszencia
2 és fél bögre mandulatej
1 bögre érett illatos szamóca

Elkészítés:
1. A jó alaposan megmosott quinoát feltesszük 2 bögre mandulatejjel, édesítővel, és a fűszerekkel főni. Kis lángon főzzük fedő alatt 15-20 percig, majd a tűzről levéve lefedve hagyjuk állni pár percig.
2. Ha langyosra hűlt, turmixgépbe tesszük fél bögre mandulatejjel és a szamóca felével. Jó alaposan lassan sűrűvé turmixoljuk, poharakba kanalazzuk tetejét eperdarabokkal díszítjük.
3. Hűtőbe tesszük kb egy órára, de langyosan is fogyaszthatjuk reggelire.
Jó étvágyat!

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek