Ez a kedvenc tavaszi tésztás receptem, amit persze nem csak pennéből, hanem bármelyik kedvenc durumtésztádból is elkészítheted, legyen az spagetti, farfalle, vagy fusiili. A recept alapja a fokhagymás növényi tejszínes szósz, és a tavasszal elmaradhatatlan salaktalanító, vízhajtó szuperétel, a zöldspárga. A fehérrel ellentétben, ebben van klorofill, és kényelmi szempontból sem utolsó előnyeinek köszönhetően, szinte csak ezt veszem. Nem kell megpucolni, és pár perc alatt készen van. A rügyei legyenek puhák, és ha megnyomkodjátok, lédúsak. Nem kell főzni, csak éppen hogy olíván megfuttatni, hogy roppanós maradjon.
Ezzel a recepttel nem csak családotokat, de vendégeiteket is elkápráztathatjátok, olyannyira, hogy azonnal egy toszkán paradicsomi, hangulatos kis étteremben érezhetik magukat.
Elkészítése maximum húsz perc, úgyhogy ideális ebéd, vagy vacsora.
Hozzávalók:
- 400g durum penne tészta
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, vegamix
- 2 dl növényi tejszín
- 200 g bio koktélparadicsom
- 1 csomag zöldspárga
- olívaolaj
1. A tésztát sós forrásban lévő vízbe teszem, és addig főzőm, míg al'dente lesz.
2. Azalatt elkészítem a spárgás tejszínes szószt:
A karikákra vágott fokhagymát forró olíván egy percig megfuttatom, majd hozzáadom a feldarabolt, megmosott zöldspárgát, fűszerezem, és lefedem 5 percig.
3. A koktélparadicsomokat félbe vágom, és hozzáadom a spárgához, pár percig összepirítom. Leöntöm a tejszínnel, és 2 perc alatt összeforralom. Ha készen van, összekeverem a frissen főtt leszűrt tésztával, tetejét megszórom friss bazsalikomlevéllel, vagy élesztőpehellyel.
Jó étvágyat!
Fokhagymás-tejszínes penne zöldspárgával
Medvehagymás rizottó
Az egyik legfinomabb olasz étel a rizottó, még finomabb most, zsenge, zöld, tavaszi köntösben.
A medvehagymát még időnk sincs megunni, ezért mindenki próbája, ki még mielőtt kifut a piacokról.
A rizottó viszonylag könnyen elkészíthető, nagyon elegáns és tápláló étel, használjunk hozzá speciális kerekszemű rizottó rizst.
Hozzávalók:
- 150g friss medvehagyma
- 400g rizottó rizs
- 2 ek bio margarin, vagy kókuszolaj
- 2 dl száraz fehérbor
- 1.5 l zöldségleves alaplé
- friss őrölt tarkabors
- 3 ek élesztőpehely
1. A medvehagymát alaposan megmossuk, majd felaprítjuk.
2. Biomargarint olvasztunk, majd megfonnyasztjuk rajta a medvehagymát.
3. 3-4 percig pirítjuk, majd felöntjük a borral. Addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog (pár perc)
4. Majd felöntjük az első adag alaplével, de csak annyit öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. A következő adag alaplevet csak akkor öntsük rá, ha a rizs azt teljesen felszívta. Ezt addig folytatjuk, míg a rizs szaftosra-nyákosra fő. Ekkor van kész.
Tálalás előtt hozzáadunk még egy kevés biomargarint, hogy selymesebb legyen, megszórjuk élesztőpehellyel, és friss borsot őrölünk a tetejére.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek