Az őszibarack abszolút nyári kedvenc, és bele sem merek gondolni, hogy mi lesz, ha már nem lehet kapni a piacokon.
Ihatjuk turmixban mondjuk petrezselyemmel, Ehetjük kilószámra magában, de akár grillezhetjük is, egy tökéletes nyári saláta érdekében, ahogy ezt most én tettem.
Az őszibarack savanykás édes íze, tökéletesen passzol a rukkola kesernyésségéhez, meghintve friss joghurtos citromos öntettel, pörkölt pisztáciával maga a mennyország a hozzám hasonló ínyenceknek. Elkészítése csak perceket vesz igénybe, mégis életre szóló gasztronómiai élményt szerez.
Hozzávalók:
3 db nagyobb, érett, de nem puha őszibarack
olívaolaj
200 g rukkola saláta
1 marék pisztácia
hónapos retek (opcionális)
Az őszibarackot kimagozzuk, szeletekre vágjuk, és forró olívaolajjal bekent kontakt grillre rakjuk 2-3 percig, míg a benne lévő gyümölcscukor megkaramellizálódik, ezáltal csíkokat hagy az oldalán
(lehet sütőben is, vagy serpenyőben, kevés olíván pár percig pirítani, esetleg juharsziruppal flambírozni)
Egy tálba rakjuk a mosott, centrifugázott salátát, és szeletelt retket, majd ráhelyezzük az őszibarack szeleteket, megszórjuk aprított pisztáciával és meglocsoljuk az öntettel.
joghurtos citromos öntet:
1 pohár növényi joghurt vagy tejföl
1 gerezd fokhagyma
fél bio citrom leve és reszelt héja
só, bors
2 ek olíva olaj
fél csokor petrezselyem (opcionális)
A hozzávalókat összeturmixoljuk, és ízlés szerinti mennyiségben a salátára öntjük.
Káprázatos és könnyű, egészséges, karcsúsító vacsora!
Jó étvágyat!
Grillezett őszibarack saláta
Egzotikus kuszkusz
Minden bizonnyal ez az étel a saláták és köretek királynője, mert mindenhez passzol és annyira finom, hogy akár függőséget is okozhat, szóval vigyázzatok:)
Nagyszerűen variálható étel, bármilyen kedvenc maggal, vagy aszalt gyümölccsel kiegészíthető, helyettesíthető.
Ebben a kerti grillezős nyári időszakban, pedig lehűtve pl grillezett tofu mellé, egy kis friss salátával mennyei
Elkészítése 15 perc, ami szintén nem hagyható figyelmen kívül. A kuszkusz tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek készítsék el kölessel, quinoa-val.
Hozzávalók:
-1 bögre kuszkusz
-1 csokor petrezselyem vagy/és friss koriander levél
-fél bögre mandula
-fél bögre pisztácia
-fél bögre aszalt cseresznye, vagy mazsola, vagy meggy stb
öntet:
-1 bio citrom leve
-3 ek balzsamecet
- 1 ek szójaszósz
-3 ek bio málnaszörp én pl a múltkor bodzaszörppel készítettem)
-1 tk garam masala, vagy római kömény
1 tk fahéj
-2 tk olívaolaj
1. Másfél bögre sós tiszta vizet felforralunk, majd levesszük a tűzhelyről.
2. Beletesszük a bögre kuszkuszt, elkeverjük, és lefedjük. 10 percig hagyjuk párolódni a kuszkuszt a vízgőzben. Nem tesszük vissza a tűzre.
3. Közben elkészítjük az öntetet. Összekeverjük a hozzávalókat, félretesszük. Beledaraboljuk a magvakat és a cseresznyét, belekeverjük a kész kuszkuszba.
4. Leöntjük az öntettel, jó alaposan összeforgatjuk. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, koriandert.
Pár órára hűtőbe helyezzük.
Jó étvágyat!
Édesburgonya saláta pisztáciával
Tökéletes karácsonyi, vagy szilveszteri finomság nemcsak vegánoknak. Ha unod már a burgonya salátát, és a megszokotthoz hasonló, mégis teljesen eltérő ízélményre vágysz, készítsd el ezt a fajta salátát az ünnepek alatt. Mióta megalkottam, napok óta ezt eszem, úgyhogy vigyázat vele! A jó hír mégis az, hogy fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos burgonyasaláta, az élettani hatásairól nem is beszélve.
Hozzávalók:
- 4 db friss édesburgonya meghámozva felkockázva
- 1 szál újhagyma, vagy póréhagyma, apróra vágva
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 1.5 dl szójajoghurt
- 1 tk dijon mustár
- 1 ek rizsszirup
- 1/2 citrom leve
- só, bors, vegamix
- olívaolaj
- 10 dkg pisztácia
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és eloszlatjuk rajta a kockákra vágott édesburgonyát. Meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk vegamix-szel. 25 percig készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Azalatt egy tálba rakjuk az öntet hozzávalóit, jól összekeverjük, majd beleszórjuk a hagymát és a petrezselymet.
Ha az édesburgonya kihűlt, hozzáadjuk az öntethez és alaposan összeforgatjuk.
3. Tálalás után tetejét megszórjuk pisztáciával, de adhatunk hozzá aszalt áfonyát is, nagyon jól harmonizál.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek