Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pad Thai pirított tofuval

A Pad Thai, ahogy neve is mutatja, a thai konyha egyik talán legnépszerűbb alkotása, és számomra az egyik legfinomabb gyorsétel, amit az ember ehet, a gyümölcs, és a sushi után :))
Amint beköszöntött a szeptember, és megéltünk pár hűvösebb napot, a szervezetem egyből jelezte, hogy bizony mostantól melengető ételekre van szükségem, melengető fűszerekkel.
A Pad Thai, thai sült tésztát jelent, amit ezerféleképpen variálhatunk.
Ebben a verzióban minden benne van, amit az ázsiai ételekben szeretek, mert wokból jön, tészta van benne de gluténmentes, zöldségeket, és mogyorót is tartalmaz, szóval egy gasztrohedonistának, mint amilyen én vagyok, ez bizony maga a Mennyország. A Tündérkonyhában minden héten lesz valami ázsiai, étel a kedvenceim közül, szóval érdemes az oldalamat frissíteni a napi menük érdekében .


Hozzávalók:
200g rizstészta
2 ek mogyoróvaj
4 ek teryaki szósz, vagy sima szójaszósz, tamari
1 ek sűrített paradicsom
1 ek vörös vagy zöld tha curry pasta
1 marék pirított földimogyoró
300g füstölt tofu
5-6 gerezd fokhagyma
kedvenc idényzöldségek (pritamin paprika, lilahagyma, répa, zeller, brokkoli stb)
1 csokor friss koriander
mogyoró olaj, vagy bármilyen ázsiai wok olaj,(kókuszolaj is megfelel)
ujjnyi chili, ha valaki csípősen szereti

1. Az üvegtésztát leforrázzuk, majd 5 perc után leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, félretesszük.
2. A wokban felhevítjük az olajat, majd beletesszük a csíkokra, vagy kockákra vágott tofut, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a teryaki szósszal. Addig pirítjuk, míg a szójaszószt a tofu felszívja, és ropogós, kérges lesz. Félretesszük.
3. A wokban kevés olajat hevítünk, majd beletesszük a curry pastát, a mogyoróvajat és a sűrített paradicsomot, szójaszószt. Ha krémes szósz lesz belőle, beletesszük az aprított fokhagymát, 1 percig pirítjuk, majd jönnek a zöldségek. Átforgatjuk kb 5 percen keresztül rázogatva, míg a zöldségek kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.
4. Hozzáadjuk a tésztát, átforgatjuk, majd a sült tofut is.
5. Tálaláskor megszórjuk pirított mogyoróval, és aprított koriander levelekkel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Spárgás-aszalt paradicsomos pizza


Imádjuk a pizzát, s bár nem vagyok olasz pizzasütő mester, mégis előszeretettel készítem el otthon a családnak, hiszen itthon azt, és abból annyit rakhatunk rá, amennyit akarunk. Spárgából mondjuk fél kilót, mint most :)) Ha már pizza, akkor legyen egészséges, és persze vegán :)A gluténmentes változatot itt találjátok:
http://gretakonyhaja.postr.hu/glutenmentes-pizza

3-4 db 28-30cm átmérőjű pizzához:
Hozzávalók:
Tészta :
- fél kiló liszt (fele teljes kiőrlésű tönköly-, fele fehér tönkölyliszt)
- tk nádcukor
-1 tasak élesztőpor
-3 dl langyos víz
- kb 4 evőkanál olívaolaj
-1 tk só

1. A lisztet, a cukrot, a sót, és az élesztőport elkeverjük alaposan. Közepébe mélyedést vájunk, és oda fokozatosan adagoljuk lassan a vizet, és az olajat felváltva, egyenletesen a kezünkkel eldolgozzuk, a tésztát simává gyúrjuk, meleg helyre téve, letakarva egy órán át kelesztjük.
2. Utána négy részre osztjuk, amivel nem dolgozunk, letakarjuk, és visszatesszük a tálba.
3. A részeket tetszés szerinti vastagságra nyújtjuk, lisztezzük, kezünkkel kör alakúvá egyengetjük. széleit kissé visszahajtjuk, hogy a szósz ne folyjon le róla.

Paradicsomszósz:
-fél kg (fürtös) paradicsom vagy fél liter üveges paradicsomszósz, a Lidl-ben kapható narancskupakos Combino a legfinomabb
-6-7 közepes gerezd fokhagyma
-2 kanál olívaolaj
-só, bors, oregánó, majoránna, bazsalikom(ha lehet friss levelek)
-1 ek nádcukor(demerara)
A hozzávalókat összeturmixoljuk.

A kinyújtott nyers tésztát olajjal, majd a paradicsomszósszal megkenjük, és kedvenc feltétjeinkkel gazdagítjuk, a tetejére vegán parmezánt szórunk. 200 fokon 15 percig sütjük.
Feltétek lehetnek:
-grillezett cukkini, padlizsán, szójavirsli, sült paprika, hagyma, kukorica, paradicsom, bármilyen szejtán és tofu feltét, tönkölykolbász, aszalt paradicsom, friss rukkola, miután kisült, vegán parmezán, bármilyen növényi, olvadós sajt stb…
Jó étvágyat!

0 Tovább

Spenótos-spárgás quiche

A hűtőmben várakozó sok zöld láttán egyszerűen megkívántam, hogy készítsek valamit, amit még soha, ami annyira finom, hogy mindenki imádni fogja, ami gyorsan elkészíthető, mégis kihívást jelent(nem vagyok nagy omlóstészta készítő), és ami megszólalásig hasonlít nem vegán elődjére.
Így tettem le kb 3 mp alatt a voksomat a francia omlós tésztájú eredetileg tejszínes-tojásos-zöldséges pitére, amit egyes körökben a franciák pizzájának is hívnak.
Biztos hidegen is jó, nekem nem volt alkalmam eddig kipróbálni, mert még melegen-langyosan mind egy szálig elfogyott.

Hozzávalók:
Pitetészta:
- fél bögre őrölt zabpehely
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 ek kölesliszt
- 1 ek kukorica keményítő
- 1 ek lenmagliszt (őrölt lenmag)
- 2 ek csicseriborsó liszt
- fél tk só
- 1 tk sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg jéghideg biomargarin
- 2 ek natúr szójajoghurt
- 0.5-1 dl jéghideg szójatej vagy annyi, amennyivel a tésztát gyúrhatóvá formázzuk.

Ragu:
- 150 g friss spenót
- 250g (fél csomag) friss zöldspárga
- 1 csomag újhagyma felkarikázva
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
- olívaolaj
- olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, majoranna, zsálya, rozmaring, borsikafű, kakukkfű)
- só, bors, szerecsendió, kevés kurkuma
- fél blokk natúr, vagy füstölt tofu
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek kukoricaliszt
- 3 dl növényi tejszín-, vagy nem édes tej

1. A száraz anyagokat beletesszük egy tálba. Használhatunk más liszteket is, egy vagy kétfélét, én most mindenből raktam bele
Hozzáadom a feldarabolt hideg margarint, majd a tenyeremmel elkezdem összemorzsolni a liszttel, addig, míg a lisztes keverék morzsás lesz.
2. Hozzáadom a joghurtot, kézzel folyamatosan gyúrjuk, ha eldolgozzuk, akkor jöhet a hideg tej, de csak annyi, hogy gyúrható, később nyújtható golyóvá formálódik az egész tészta. Folpack-ba csomagolom, és beteszem a hűtőbe, míg készül a ragu.
3. Olívaolajon egy tapadásmentes serpenyőben megpárolom a hagymát, majd a fokhagymát, rádobom a tofut, meglocsolom szójaszósszal és pár percig pirítom.
4. Hozzáadom a megmosott, feldarabolt zöldspárgát, 3-4 percig kevergetve pirítom, rászórórom a borsot, szerecsendiót, és a kurkumát.
5. Hozzákeverem a megmosott friss spenótot, és 3 perc alatt megfonnyasztom.
6. Rászórom a kukoricakeményítőt, összekeverem a zöldséges ragut, majd adagolva, kevergetve öntöm hozzá a tejet, míg az egész úgy néz ki, mint egy híg tojásrántotta. Félreteszem.
7. Egy kerámia piteformát kikenek biomargarinnal, majd megszórom liszttel mindenhol. Előveszem a hűtőből a pitetésztát, majd kinyújtom egyenletesen kicsit nagyobbra, mint a forma. Ha ez nem megy, akkor kézzel beletömködhetjük a formába.
8. 180 fokon 10 percig sütjük, kivesszük, majd beleöntjük a zöldséges ragut, és még 40-45 percig sütjük.
Langyosan, szeletekre vágva tálalhatjuk.
Nem a legegyszerűbb receptem, de garantáltan az egyik legfinomabb, megéri vele kísérletezni
Jó étvágyat!
 

0 Tovább

Medvehagymakrémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.



Hozzávalók:
-1 kg sárga burgonya, felkockázva
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor medvehagyma, levelenként alaposan megmosva, felaprítva
- 1 doboz növényi tejszín
- 1tk garam masala fűszerkeverék
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt bors
- 1 blokk tofu felkockázva
- 1-1.5 dl teriyaki szósz
- 1 ek mustár

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a felkockázott burgonyát kiterítjük sütőpapírra, és meglocsoljuk olívaolajjal. kb 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. Azalatt, kókuszolajon kissé megpirítjuk a tofukockákat, majd meglocsoljuk a szójaszósszal, kb 15 perc alatt, ropogósra, de szaftosra sütjük. Hozzáadjuk a felaprított medvehagymát, pár percig kevergetve pároljuk
3. Hozzáadjuk a garam masalát, a borsot, és a paprikát, majd a növényi tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, hígíthatjuk kevés növényi tejjel, vagy vízzel. Só nem kell bele, mert a teriyaki szósz elég sós.
4. Hozzáadjuk a mustárt, alaposan elkeverjük, és kb 5 percig összeforraljuk.
5. Ha készen van a burgonya, összeforgatjuk a krémes medvehagymaszósszal, és melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!

Jó tudni!
A medvehagyma egy igazi gyógynövény, melynek szervezetünkre gyakorolt hatásai:

•    csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedést
•    javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet
•    gátolja a vérrögképződést
•    segíti a vér és a máj méregtelenítését
•    segíti az emésztést, enyhíti a bélizgalmakat
•    gyulladás gátló hatású
•    gombaellenes hatású (candida, mikrosporium stb.)
•    segíti bőrbetegségek gyógyulását
•    vírus és baktériumölő



0 Tovább

Gluténmentes pizza

Gluténmentes pizza füstölt tofuval, fokhagymás pácolt cukkinivel, hagymával és vegán parmezánnal.

Imádjuk a pizzát, de nem gondoltam volna, hogy ilyen finom gluténmentes kiadásban is. Kicsit féltem tőle, mert sokféle receptet találtam, és végül ezek együtteséből készítettem egy saját verziót. Ebből az adagból kettő, 25-30 cm-es pizza jön ki, amely nem olyan vékony tésztájú, mint az eredeti olasz, de sokkal kevésbé terheli meg a gyomrot, és szerintem nem is hizlal annyira :))
Az eredmény, egy ropogós szélű, nagyon pizzás hatású lepény lett. Az elsőt adagot kiterítettem egy sütőpapírra, ez vékonyabb lett és jobban megsült, a másikat sütőpapírral bélelt piteformába kanalaztam, amely sűrűbb és "pitésebb" lett. De nagyon finom, még ma is azt ettük ebédre. Tetejére paradicsomos bazsalikomos szószt kentem, teriyaki (szója) szószban sült füstölt tofu szeletkéket szórtam rá, meg sült fokhagymás cukkinikarikákat, hagymát, és amikor kész lett megszórtam inaktív élesztőpehellyel, meg csípős paprika krémmel :))
Mennyei lett, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:
100 gramm kukoricaliszt
200 gramm héjában főtt burgonya (2 közepes darab)
150 gramm rizsliszt, vagy Glutenix magkeverékes kenyérliszt
3/4 csomag instant élesztő
2 ek olíva olaj
1 tk só
víz
oregano

A burgonyákat megmosom, felteszem sós vízben főni, majd ha kész meghámozom, szétnyomkodom, és hagyom kihűlni.
Összekeverem a liszteket, a sót, az élesztőt, a szétnyomkodott főtt burgonyákat, és kevergetés közben hozzáadom az olajat, és kb 2-3 dl langyos vizet. Fakanállal keverhető, sűrű állagú kellene, hogy legyen. A tálat letakartam és meleg helyen 1 óráig kelesztettem.
Fogtam egy tepsit, letakartam sütőpapírral, és hablapáttal köralakban(kb 30 cm átmérő) elsimítottam rajta a masszát megszórtam oregánóval és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem tíz percre. 10 perc után kivettem, megraktam a fent említett feltétekkel, és még 25 percig sütöttem, az utolsó 5 percben grill fokozaton.
Szuperül elvált a sütőpapírtól, és a szélén megpirult, ropogós lett.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Így készül az olasz gasztronómia egyik csúcsa, a töltött-rakott óriáscsőtészta túró-, tej-, tojás-, és húsmentesen

Életem első cannelloni-ját készítettem el, és nem is igazán értem, miért nem bíbelődtem vele soha azelőtt. Mindig az olyan "macerás" ételek kategóriába helyeztem, és így kikerült az egészségesen, gyorsan finomat témakörből. Ez idáig.
Mostantól hatalmas kedvenc, mert nem is olyan macerás, és az íze! Egyszerűen mennyei.

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak.
A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás-spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli ízkavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült!
A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.



Paradicsomszósz hozzávalók:
- 1 nagy fej vörös, vagy fehérhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 ek olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, kakukkfű, chili)
- 1 doboz paradicsomsűrítmény
- 1 üveg vega paradicsomszósz (Combino Lidl, narancs kupakos)
- 2 db közepes saláta cukkini
-1 dl növényi tejszín
- 1-2 babérlevél
- só, bors, vegamix, vagy 1 db bio zöldségleves kocka
- olívaolaj

1. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olívaolajon, megpároljuk a kockára vágott hagymát, majd az apróra vágott fokhagymát is, pár percig együtt pirítjuk.
2. A salátacukkinit megmossuk, és hámozás nélkül vékony zsülienre vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Megszórjuk a fűszerekkel, és fedő alatt, ritkán kevergetve kb. 10 percig pároljuk.
3. Hozzáadjuk a paradicsomszószokat, és felforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt, kivesszük belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítjük.

Zsályás-tofuricotta hozzávalók:
- 1 doboz durum cannelloni
- 1 blokk füstölt tofu
- 4-5 kanál Teriyaki szósz
- 1 tk zsálya
- 1 gerezd fokhagyma
- csipetnyi őrölt bors
- 2 dl növényi tejszín
- kókuszolaj

1. Kevés kókuszolajat hevítünk, majd a felkockázott tofut, megsütjük, meglocsoljuk közben teriyaki páclével, vagy szójaszósszal.
2. Ledaráljuk egy aprítóban, majd hozzáadjuk a borsot, zsályát, préselt fokhagymát, és a tejszínt. Összedolgozzuk.
3. Egy négyzetalakú jénai-, vagy üvegtál aljára kiszedünk pár merőkanál paradicsomszószt
4. Megtöltjük egyenként a cannelloni-k belsejét a tofuricottás masszával, és szép sorban, szorosan kirakjuk a jénait, míg el nem fogy.
5. Beborítjuk az egészet a maradék paradicsomszósszal, és lefedjük alufóliával.
6. 180 fokos sütőben 30 percig fólia alatt sütjük, majd ha levettük róla, megszórhatjuk olvadós növényi sajttal, és még 15 percig aranybarnára sütjük.

Bármilyen száraz fehérborral kitűnő ebéd, vagy korai vacsora.
Jó étvágyat!

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek