A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.



Hozzávalók:
-1 kg sárga burgonya, felkockázva
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor medvehagyma, levelenként alaposan megmosva, felaprítva
- 1 doboz növényi tejszín
- 1tk garam masala fűszerkeverék
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt bors
- 1 blokk tofu felkockázva
- 1-1.5 dl teriyaki szósz
- 1 ek mustár

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a felkockázott burgonyát kiterítjük sütőpapírra, és meglocsoljuk olívaolajjal. kb 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. Azalatt, kókuszolajon kissé megpirítjuk a tofukockákat, majd meglocsoljuk a szójaszósszal, kb 15 perc alatt, ropogósra, de szaftosra sütjük. Hozzáadjuk a felaprított medvehagymát, pár percig kevergetve pároljuk
3. Hozzáadjuk a garam masalát, a borsot, és a paprikát, majd a növényi tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, hígíthatjuk kevés növényi tejjel, vagy vízzel. Só nem kell bele, mert a teriyaki szósz elég sós.
4. Hozzáadjuk a mustárt, alaposan elkeverjük, és kb 5 percig összeforraljuk.
5. Ha készen van a burgonya, összeforgatjuk a krémes medvehagymaszósszal, és melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!

Jó tudni!
A medvehagyma egy igazi gyógynövény, melynek szervezetünkre gyakorolt hatásai:

•    csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedést
•    javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet
•    gátolja a vérrögképződést
•    segíti a vér és a máj méregtelenítését
•    segíti az emésztést, enyhíti a bélizgalmakat
•    gyulladás gátló hatású
•    gombaellenes hatású (candida, mikrosporium stb.)
•    segíti bőrbetegségek gyógyulását
•    vírus és baktériumölő