Augusztusban szinte minden nap sárgadinnyét eszem reggelire, pontosabban az egész délelőtt folyamán elfogyasztok belőle 2-3 kg-ot.
Az illata, színe, íze, mind mind hívogatóan édes, friss és megunhatatlan.
Előszeretettel hordom magamon is, mert a pasztell sárgás-rózsás szín nagyon jól kombinálható bézzsel, fehérrel, arannyal és ezüsttel is.
Mint minden gyümölcsnek, a sárgadinnyének is számos gyógyhatása létezik, s már csak ezért is érdemes fogyasztani, mindamellett igazi méregtelenítő, karcsúsító csemege:
- a sárgadinnye legfontosabb összetevői általában rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz.
- víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadékmennyiségét.
- a sárgadinnye gazdag ásványi anyagforrás; 100 gramm elfogyasztásával 3 mg karotinhoz juthatunk, de nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem.
- vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2 -és C-vitamin-tartalma jelentős, 100 grammban 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2- és 35 mg C-vitamin található.
- a sárgadinnye energiatartalma igen csekély, mindössze 39 kcal, így egyszerre nagyobb mennyiség elfogyasztása sem hordozza magában a pluszkilók veszélyét, azonban magas szénhidrát-tartalma (9 mg 100 gramm gyümölcsben) miatt cukorbetegek számára csak kevés elfogyasztása ajánlott, a napi megengedett szénhidrátmennyiségen belül.
- magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést. Vékony-, és vastagbélgyulladásra is kitűnő.
- a nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.