Bármilyen elképzelhetetlen is első hallásra, a céklaleves fenséges nyári étel. Amellett egészséges, tápláló és játszva elkészíthető.
Gazdagítható friss uborkával, kaporral, metélőhagymával és retekkel is.

Hozzávalók:
- 2-3 db nagyobb új cékla
- 2 db közepes nyers uborka vagy 1 bögre savanyú uborka
- 2-3 db retek
- fél liter növényi joghurt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 csokor friss kapor
- fél bio citrom leve
- 1 ek nádcukor
- só, bors

1. A céklát meghámozzuk és belereszeljük egy leveses fazékba. Annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Megsózzuk és megfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük szét. A cékla maradjon harapható.
2. Amíg a cékla fő, lereszeljük az uborkákat és a retket.
3. Keverjük el a joghurttal alaposan az apróra vágott kaprot, a finomra vágott metélőhagymát és a préselt fokhagymát.
4. Ha a cékla megfőtt, locsoljuk meg a citromlével, adjuk hozzá a cukrot és ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Majd keverjük bele a reszelt uborkát és retket. Vegyünk ki a joghurtos tálba egy –két merőkanál levest, alaposan keverjük el, míg a hőmérséklet ki nem egyenlítődik, majd rakjuk vissza a levesbe a joghurtos tál tartalmát. Hűtsük le jó alaposan.
Tipp: Ha nem ecetes, hanem sima uborkát használunk, kinyomkodhatjuk, mert elég sok levet ereszt, de hagyhatjuk is rajta a levét. Krémlevesként is fogyaszthatjuk, úgy mielőtt a retket és az uborkát beletennénk, pürésítsük le, és csak azután kerüljenek bele a zöldségek, meg a metélőhagymás- joghurtos keverék. Kaprot és snidlinget is szórhatunk a tetejére.