Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csoki chip kekszek (cookies)

(tej-, tojás-, és gluténmentes)

A boltban sok hasonló csokichip kekszet lehet kapni, de azok fehérlisztbő, fehércukorból, és  egyéb egészségtelen hozzávalókból állnak. 
S, hogy ne kelljen megvennünk, és, hogy kedvezzünk a gluténérzékenyeknek is, íme a tökéletes recept. 
Ami  pedig a legjobb benne (az ízén túl), hogy 20 perc alatt kész!
vegan gluténmentes kazeinmentes cookies keksz desszert süti csokoládé tojásmentes gluténmentes édesség


 

Hozzávalók: 10-12 db-hoz
1 bögre barna rizsliszt
1/4 bögre mandulaliszt vagy gesztenyeliszt
1 mk foszfátmentes sütőpor
fél érett banán összenyomkodva
2 ek olvasztott kókuszolaj
1/4 bögre kókuszvirágcukor
1 lenmagtojás (1 ek lenmagliszt 3 ek vízzel elkeverve, majd 5 percig pihentetve)
1 fél bögre tejmentes csoki pasztilla (chip) a 60%-os kakaótartalmúakban már nincs tejpor

A száraz és nedves anyagokat külön külön jó alaposan összekeverjük, majd egymással is, majd a végén belekeverjük a csokipasztillákat. Egyforma labdacsokat gyúrunk, majd a tenyerünkkel szétlapítjuk, és egy sütőpapírral borított lapos tepsibe tesszük. 180 fokos előmelegített sütőben sütjük 10 percig. Figyeljünk arra, hogy ne száradjon szét. Legyen kicsi rágós, ne teljesen kekszes. Ha kihűlt, akkor szépséges lezárható befőttes üvegekbe is rakhatjuk, és szépen díszítve még ajándékba is adhatjuk.
Jó étvágyat!

 

0 Tovább

Fügés-SZilvás csokitorta(glutén-tej-tojás-cukor és sütésmentes)

A hőmérséklet csökkenése fordítottan arányos a csokoládé utáni vággyal, ami azért nem baj, mert nagyszerű mindenmentes desszerteket lehet alkotni úgy, hogy nem kell tartanunk extra zsírpárnák lerakódásától, persze itt is a mérték a fontos wink hangulatjel
A fügés-szilvás csokitorta évek óta hatalmas kedvenc nálunk, és kakaó helyett én már karobbal készítem, úgy is nagyszerű, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:
-18,5 cm-es kapcsos tortaforma
A torta alapjához:
150 g mandula (őrölt)
50 g datolya
50 g aszalt füge (friss fügével is isteni, ez esetben nem kell áztatni
fél 1 mk tiszta só
1 ek kókuszolaj (nyers)

A krémhez:
2 db érett avokádó vagy 1 bögre előző este beáztatott kesudió
5 ek kakaópor (cukrozatlan, jó minőségű) vagy karobpor
7 ek kókuszolaj (nyers, folyékony halmazállapotban)
4-5 ek agavé szirup
csipet tiszta só
1 vaníliarúd kikapart magjai 
6-7 szem beáztatott leszűrt, majd összeturmixolt aszalt szilva


1. A datolyát és a fügét beáztatjuk egy órára, majd leöntjük róla a vizet. Egy aprítóba tesszük az őrölt mandulával és a kókuszolajjal együtt.
Az így kapott masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára, egyenletesen elosztjuk. Mélyhűtőbe tesszük.
2. Az érett avokádókat (vagy kesut), a kakaót (vagy karobot), az agavé szirupot, a vaníliát, a csipet sót és a kókuszolajat szintén aprítóba helyezzük és pár percig krémessé turmixoljuk a hozzávalókat. 
3. Kivesszük a tortaformát a hűtőből, és megkenjük az alapot az aszaltszilva krémmel, majd harmadik rétegként ráhalmozzuk a csokoládékrémet. Egyenletesen eloszlatjuk s egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Csodás friss fügével, vagy friss szilvákkal díszíthetjük.
Jó étvágyat!
további receptek és heti menü rendelés : www.gretastohr.com

0 Tovább

5 kedvenc epres ételem

Az eper megunhatatlan, s bár szezonja alig másfél hónapig tart, nem lehet belőle eleget enni. Mindamellett, hogy zsírégető, és tisztító hatású nagyon finom is, akár édesen, de sósan is elkészíthető. Az epret vétek megsütni vagy megfőzni, ezért összegyűjtöttem az 5 kedvenc cukormentes, nyers, gluténmentes, epres receptemet.
Jó étvágyat!

Epermousse (főzésmentes, gluténmentes)

2 bögre mosott, darabolt eper
3 dl selyem (silken) tofu
2 ek agavé nektár vagy stevia cseppek
1 ek olvasztott nyers kókuszolaj
csepp vanília aroma

Az epret egy turmixgépbe tesszük az agavé-vel, vaníliával és lepürésítjük, mozgás közben hozzáadjuk a selyemtofut, majd a nyers kókuszolajat is belecsurgatjuk. 1 percig összeturmixoljuk. Kis poharakba töltjük, és minimum 2 órára hűtőben hűtjük.

Epres banánfagyi (mindenmentes)

1 bögre fagyasztott eper
2 bögre fagyasztott banánkarika (érdemes egyben fagyasztani a banánt, már két nappal előtte. a banán érett legyen!!!)
3 ek mandulatej (vagy bármilyen növényi, amit szeretsz)

Először az epret a mandulatejjel aprítom, én ezt a turmixgép jégkocka funkciójával művelem. Majd jöhet hozzá a banán, addig turmixolom, míg habos, fagyikrémes lesz. Azonnal fogyasztható!

Epres-újhagymás salsa szósz:

1-2 bögre mosott eper kisebb kockákra darabolva
3 szál zsenge újhagyma karikára vágva
öntet:
1 gerezd préselt fokhagyma
tiszta só, bors
1 ek sötét balzsamecet vagy fél citrom leve
1 ek juharszirup (vagy agave, vagy rizs)

Az epret és a vékonyra felkarikázott újhagymát egy szószos tálba tesszük. Összekeverjük a dresszinget, majd leöntjük vele az epres hagymás keveréket és pár órára állni hagyjuk. Nagyszerű mondjuk kukorica torttilával, vagy csicseriborsó lepénnyel, bármilyen sült tofuhoz, mártogatósként, köretként.

Tavaszi epersaláta:

Egy nagy salátástálba belevágjuk a kedvenc tavaszi zöldjeinket, pl spenót, sóska, fejes saláta, újhagyma, petrezselyem, jól összeforgatjuk, készítünk hozzá egy édes savanyú vinaigrette öntetet, pl a fenti balzsameceteset, majd hozzávágunk szép szeletekre, 2 marék epret, meglocsoljuk az öntettel, összekeverjük, és vagy magában, vagy köretként, bármilyen napszakban, bármivel fogyaszthatjuk.

Pink power smoothie: (tökéletes edzések után)
2 bögre eper
3-4 dl mandula, mogyoró-, vagy kókusztej
3 banán
1 ek vörös szőlőmag őrlemény
1 ek kendermag őrlemény
csipet tiszta só
pici vanília kivonat
1 adagolókanál (20 gramm) vegan protein (rizs, vagy borsófehérje, de NEM szójaizolátum!

Mindent egy nagy turmixkehelybe rakunk, és jól összeturmixoljuk!

Jó étvágyat!

0 Tovább

Kesudiós energiaszelet

(tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentes, és még sütni sem kell.)

Ma különleges nap van. A tavasz első napja, és nekem hosszú idő óta először nem kell dolgoznom szombaton. Még az ágyból írok, kezemben fél liter zölturmix-szal, amit a férjem hozott ágyba nekem, mikor kinyitottam a szemem. Minden okom megvan az ünneplésre. Haha.
Ami azt jelenti, hogy igyekszem mindenkinek válaszolni, nem főzök, és nemsokára felveszem a bikinimet, és családostól elmegyünk valahová úszni, majd sétálni, enni, sokáig fennmaradunk, és vidám filmeket nézünk.
Nem fogok főzni. Ami nem azt jelenti, hogy nem alkotok.
Amikor egész nap úton vagyunk, rendszerint viszünk magunkkal gyümölcsöt, vagy turmixokat, energiaszeleteket, aszalványokat, vagy magvakat. És itt vagyok általában bajban. Nincs olyan forgalomban kapható energiaszelet, amiben semmi sincs, amit enni tudok. Szóval mindenmentes, mégsem levegő, nincs benne cukor, glutén, kakaó, és még a kezembe is tudom venni, ja, és még ehető is.
Ezért ma, mielőtt útnak indulunk, készítek egy nagyszerű energiamasszát, ami vágható lesz, mire a fiúk megjönnek a délelőtti edzésről. Még jó, hogy csak 5 perc elkészíteni. 

Hozzávalók:
6 ek organikus mogyoróvaj
3 ek olvasztott nyers(hidegen sajtolt) kókuszolaj
3 ek juharszirup (vagy agavé, rizsszirup, vagy pár csepp stévia)
2 ek karob por
1 tk bourbon vanília esszencia
csipet tiszta só
fél bögre kesudió

A kesudiót egy lezárható műanyag zacskóba teszem, és jól elkalapálom, így nem repül szerteszét smile hangulatjel
A többi hozzávalót alaposan összekeverem egy tálban, majd beleforgatom a kesutörmeléket a legvégén. Egy sütőpapírral kibélelt kisebb üvegtálba, vagy tepsibe öntöm, kanalazom, egyengetem, majd 1-2 órára hűtőbe teszem. 
Kiveszem, és szeletekre vágom.
(mandulával, vagy bármilyen maggal is tökéletes)
Jó étvágyat!

0 Tovább

Málnakrémes "sajt"torta


Tej-, tojás-, cukor-, gluténmentes, és még nyers is!


Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon.
Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Alaphoz:
-fél bögre mandula
-fél bögre kimagozott datolya
-csipet só

Ezt egy aprítóban pár percig ragadós masszává dolgozzuk, majd ha jól összeállt, akkor egy kisebb kapcsos tortaformába nyomkodjuk egyenletesen. Ez lesz a torta alja.

Sajtkrém+málnakrém:
-1 és fél bögre natúr kesudió, éjszakára beáztatva
-2 citrom leve
-1 ek vanília esszencia
-1/3 bögre nyers kókuszolaj
-1/3 bögre agavé szirup
-1 bögre málna

A kókuszolajat, és a szirupot, összeolvasztjuk, majd az összes hozzávalót, kivéve a málnát, egy nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük, és pár percen át krémesre dolgozzuk. A krém 2/3-át kikanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk az alapon, majd hozzáadjuk a turmixgépben maradt masszához a málnát. Jól összeturmixoljuk, és a málnás krémet is ráöntjük a „sajtos”krém tetejére. Elegyengetjük, majd pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. 
Levesszük a kapcsot, majd szép egyenletes szeletekre vágjuk, friss, egész málnaszemekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Banán nyalókák

Ma itthon maradt a fiam, mert szinte az összes óvónéni lebetegedett, így nem volt muszáj oviba mennie. Mivel többnyire délelőtt a konyhában vagyok, szeret nekem besegíteni a finomságok elkészítésében, én meg imádom, hogy egy kreatív, lelkes kuktával tudok dolgozni. 
A hideg (előző éjszaka hűtőbe tett) banánokból, étcsokiba mártott, kókuszpehelybe, és sósmogyoróforgácsba hempergetett nyalókákat készítettünk. 
Az étcsokit egyszerűen gőz felett megolvasztottuk, elvágtuk félbe a banánokat, hurkapálcát szúrtunk a közepébe, mártottunk, hempergettünk, egy sütőpapírra tettük őket, majd vissza a hűtőbe. 
Minden gyermekes szülőt arra buzdítok, hogy engedje be a gyermekét a konyhába. Lefoglalja őket, alkotnak, együtt vagyunk, és lelkesedve eszik az általuk készített, házi egészséges édességeket. 
Tökéletes program! 
 

0 Tovább

Fahéjas aszaltszilva krém

Cukormentes, és csak két hozzávalóból áll. 
Energiát ad, rendben tartja a salaktalanítást, csodafinom, krémes, fűszeres, és nem hizlaló. Sütikrémnek, pudingnak, nassolni, sült tofu mellé, vagy akárhogyan, teljes a rajongás :))
Egy zacskó aszaltszilvát megmostam, és éjszakára beáztattam langyos vízbe. Reggel turmixgépbe tettem, megszórtam fahéjjal, és lassú fokozaton adagoltam hozzá az áztatóvizét, míg a kellő állagú nem lett. 
Hűtőben egy hétig is eláll.
Jó étvágyat!
 

0 Tovább

Chai fűszeres minifánkok

Hozzávalók:
25dkg gluténmentes sütemény lisztkeverék
5dkg biomargarin olvasztva
2 ek kókuszolaj
5dkg nádporcukor (kávédarálóban magam őröltem)
1 és fél tk sütőpor(foszfátmentes)
1/2 tk tiszta só 
120ml szójatej
1 tk vanília aroma
1 ek chai masala fűszerkeverék, 1 ek nádporcukorral elkeverve
kókuszolaj a sütéshez
 

A lisztet, cukrot, sütőport jól elkeverjük, a tejet, margarint, a 2 ek kókuszolajat, és vanília aromát elkeverjük, majd apránként kevergetve hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és kezünkkel összegyúrjuk. Kisebb golyókat, vagy lyukas közepű minifánkokat formázunk belőle, és bő, forró kókuszolajban aranybarnára sütjük, majd még forrón a chai masalás-porcukros keverékbe forgatjuk. Rózsalekvárral, erdei gyümölcs öntettel, vagy juharsziruppal is isteni! (Ha van minifánk formánk, akkor sütőben is ki lehet sütni, így kevésbé lesz olajos.)
Jó étvágyat!

0 Tovább

Karobos chia puding

25 napja nem ettem semmilyen cukrot, gyümölcsön kívül. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az édes nyalánkságokról, sőt! Ilyenkor lódul meg az ember fantáziája, mert a semmiből valamit csinálni, na az, már művészet. :))
Mivel ma sokat dolgoztam, és keményen edzettem is, úgy éreztem megérdemli a gyomorom is a kényeztetést.
Ezért két ek chia magot beáztattam 3 ek kókusztejbe, vártam pár percet, míg nyákossá válik, majd egy aprító mixerbe tettem 1 nagy érett banánt, hozzáadtam a nyákos chia magot, és 2 ek karob port. Egy perc alatt összeturmixoltam, és egy másodperc alatt, már kanalaztam is a mennyei csokikrémet.
Tökéletes nassolni való! 

Ismered a chia magot? Nem? Akkor itt az ideje! 
Itt minden infót megtalálsz róla:
http://chia-mag.hu/
0 Tovább

Répa-kókusz "tejshake"

Bizonyára sokan kezdtek bele az újévben különdéle tisztítókúrákba, egyéb fogadalmakba. A január eleje kifejezetten alkalmas erre, legyen az egészségesebb életmódra törékvés, cukormentesség,  húsmentesség, tudatosabb táplálkozás, nyersétkezés, vagy bármi, amely segít visszaállítani, vagy megtalálni végre testi-lelki-szellemi harmóniánkat.
Azon túl, hogy a blogomban lévő receptek egyike sem tartalmaz állati eredetű összetevőt( hús, tej és származékai, tojás, méz), mindig figyelek arra, hogy lehetőleg gluténmentes legyen, megfelelő ételpárosítással járjon, egészséges legyen, és ami a legfontosabb, nagyon finom.

Ezért is ajánlok most gyorséttermi kedvelt shake-ek helyettesítésére, egy otthon, könnyedén elkészíthető mennyei finomságot, amelyet leginkább délutáni édességre vágyakozás kielégítésére tudok elképzelni, és ami a legjobb, hogy melegen, vagy hidegen egyaránt finom, pénztárcabarát megoldás, amitől garantáltan nem lesz bűntudatunk.

A gyorséttermi shake-ekkel ellentétben, az otthon elkészíthető répashake szezonális, nem tartalmaz tejterméket (hormonok, antibiotikum, vér, genny), cukrot, mesterséges adalékanyagokat, szilikonszármazékokat és egyéb mű-anyagot.
Mindössze 5 hozzávalóból, egy turmixgép segítségével elkészíthető ez a habos-fűszeres finomság.

Hozzávalók:
2 közepes méretű répa meghámozva, megmosva
2-3 dl mandulatej
1 dl kókuszkrém
stévia cseppek ízlés szerint
mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió)

Hideg változat:
A répákat 2-3 nagyobb darabra végjuk, majd megfőzzük, ha kihűlt pár órára fagyasztóba tesszük. A fagyott répahasábokat egy turmixgépbe tesszük a többi hozzávalóval, majd kb egy percen keresztül turmixoljuk. Kiöntjük egy nagyobb pohárba, tetejére tehetünk még kókusztejszínhabot, megszórhatjuk fahéjjal.

Meleg változat.
A répákat megfőzzük, vagy egy tepsiben, sütőben megsütjük, és a fentebb leírtakhoz hasonlóan járunk el, azzal a különbséggel, hogy forráspontig melegített mandulatejet adunk hozzá.

Jó étvágyat!

0 Tovább

Fügés-diós kókuszkrémes szelet

Mostanában elég sok nyers édességgel kísérletezem, mert a nem gyümölcsökből származó cukrokat egy időre (lehet januártól) el szeretném hagyni az étrendemből, kísérleti jelleggel. Az édes íz, azonban biztosan hiányozna, ezért folyamatosan keresgélek, alkotok, tesztelek és tapasztalok.
Igyekszem minél kevesebb olajos magot használni, mert együtt a gyümölcsökkel nekem néha bántja a gyomrom, és hizlaló is lehet, szóval az arany középutat keresem ebben is.
Például a táplálkozásban nekem a vegán életmód az arany középút, ami lehet furcsának tűnik, de én ebben az életformában találtam meg az egészségemet, a jó közérzetemet, és a fiatalság forrását is, nem utolsó sorban, az, hogy tehetek valamit a világ jobbításáért, lelkileg is jó érzéssel tölt el:)
De vissza, ehhez a mennyei édességhez. Szerintem tökéletes ízharmónia, és energiabomba, mondjuk aktívan sportolóknak, de gyerekeknek is.

Hozzávalók:

A fügés alaphoz:
3/4 bögre dió (imádom, és minden nap kellene ennie mindenkinek!)
3 ek kókuszreszelék
1 ek lenmag (lehet pehely, vagy liszt is)
1/2 bögre aszalt füge, levágva a kemény tetejét, kettévágva
1/2 bögre datolya (natúr, glukózszirup mentes)
1 ek víz
1 tk fahéj

Egy aprítóba tesszük, a hozzávalókat és lassan, alacsony fokozaton kezdjük, és addig tartson, míg formázható ragadós masszát kapunk.
Ezt lenyomkodjuk egy kenyérforma, vagy egy keskenyebb szilikonforma aljába. (10cmX20cm pl) Egyenletesen oszlassuk el, nyomkodjuk le a kezünkkel, és simítsuk bele a formába. Ha a forma nem szilikonos és ragadhat, akkor béleljük ki előtte sütőpapírral. Ha kész, tegyük be a hűtőbe és kezdjünk hozzá a krémhez!

Kókuszkrém:
1/2 bögre kesudió (előtte beáztatom minimum fél órára)
1/2 bögre sűrű kókusztej, a legjobb ha pl konzervest használunk, hogy egy éjszakára hűtőbe tesszük, és a tetején megjelenő sűrű krémet tesszük bele
3-4 ek kókuszreszelék
vanília
2-3 ek növényi édesítő, bármilyen természetes szirup, stévia is lehet, csak folyékony

A kesudiót kihagyhatjuk, ez esetben kókuszolajat (nyers) kellene használnunk, de akkor inkább a kesudió.
Először a kesudiót teszem az aprítógépbe, majd amikor már kezd krémesedni, hozzáadom a kókuszkrémet, és az édesítőt, végül a vaníliát, kókuszreszeléket, és addig turmixolom, míg habos, selymes, krémes lesz.
Kivesszük az alapot a hűtőből, rákanalazzuk a kókuszkrémet, eloszlatjuk egyenletesen, és visszatesszük a hűtőbe (nem, egy éjszakáig senki nem bírna várni, hogy megkóstolja) 2 óra hosszára, míg a süti összeáll. Ha eltelt az idő, tetejét friss fügével dekorálhatjuk.
Jobb, mint bármelyik Kindermaxiking, vagy társaik, és ezerszer egészségesebb is!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Sütőtök muffin

Kevés kalória, édes élvezet, egészség és egy különleges desszert, ez nem más, mint a sütőtökös muffin, a gyerekek nagy kedvence. Lehet tízórai, vagy uzsonna is.


Keverj össze 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet (gluténmentes verzióhoz Barbara sütikeveréklisztet) 15 dkg nádcukorral, a fenti összes fűszerrel ugyanilyen arányban, 1 tk szódabikarbónával majd add hozzá a nyersen reszelt 2 bögre sütőtököt (vagy főtt püré is lehet)
2 ek olvasztott kókuszolajat, 2 ek ecetet és 2-3 dl növényi tejet, jól dolgozd össze, kanalazd muffinformákba, és 15-20 perc alatt 180 fokon süsd készre.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Limonádé süti (gluténmentes)

Nagyon citromos, glutén-, tej-, és tojásmentes finomság 30 perc alatt , nemcsak egyszerű, de nagyon nagyon finom!

Hozzávalók:
1/2 bögre bio margarin olvasztva
1 bögre nádcukor
1 és 1/2 bögre gluténmentes süti lisztkeverék (Gabriella)
1 késhegyni szódabikarbóna
3-4 bio citrom héja és leve

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 175 fokon 25 percig, vagy tűpróbáig sütjük.

citromkrém:
1 bögre nád porcukor
3 ek citromlé
Lassan, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a nádcukrot a citromlével, míg szirupos lesz, és rákenjük a kihűlt sütik tetejére.
Jó étvágyat!
,

0 Tovább

Levendulás almatorta gluténmentesen


Zuhogott az eső egész nap, ezért nem tehettem mást, mint kimentem a konyhába, ránéztem a meseszép csokor levendulára az ablakban, a roskadozó tál almára az asztalon, és közben eszembe jutott, hogy sütit kellene csinálni, és pont vettem egy doboz gluténmentes lisztkeveréket, amit még nem próbáltam, és azonnal összeállt a kép!
Karamellás almatortát fogok sütni levendulával.
Tökéletes lett, és a fotózásra már a nap is kisütött!

Hozzávalók:
15dkg gluténmentes sütikeverék nádcukorral (amennyiben nincsen benne, 15 dkg liszkeverékhez adjunk 10 dkg nádcukrot)
6 db kisebb gála alma
8 ek kókuszolaj, vagy olvasztott biomargarin
1-1/2 dl rizstej
1 dl növényi tejszín
2 ek nádcukor
1 tk fahéj
1 szál morzsolt levendulalevél
kisebb kapcsos tortaforma

1.Az almákat meghámoztam, és szeletekre vágtam.
2. A sütikeveréket összedolgoztam 5 ek kókuszolajjal, és a tejjel.
3. Kiraktam almával a tortaforma alját, ráborítottam a masszát, egyenletesen eloszlattam, majd 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöttem, kivettem hűlni.
4. Miután kihűlt, megfordítottam, és visszakapcsoltam az oldalát.
5. Mialatt az alap hűlt, elkészítettem a karamellás tejszínes almakrémet.
6. 3 ek kókuszolajban megkaramellizáltam a cukrot, beledobtam a maradék almaszeleteket, hozzáadtam a levendulát és a fahéjat, és megpároltam az almákat, a legvégén hozzáadtam a tejszínt, addig forraltam, míg nagyon sűrű lett, hagytam kihűlni.
7. A Kihűlt almakrémet a torta tetejére kanalaztam és egy órára hűtőbe tettem.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Szilvafagyi, otthon, 4 összetevőből!

Hozzávalók:
2 bögre magozott negyedelt szilva (4 órán át mélyhűtőben tartva)
1 szeletelt fagyott banán
2 ek agavé szirup
1 doboz kókuszkrém, vagy sűrű kókusztej (egy éjszakán át hűtőben tartva)

A hozzávalókat egy erős turmixgépbe tesszük, vagy ahogy én most, csigás présgépbe helyeztem, a gyümölcsöket beledobáltam a fenti lyukon, és kész fagyit kaptam. A masszát összeturmixoltam még egyszer a kókuszkrémmel és az agavé sziruppal, mélyhűtőbe helyeztem 3 órára, félóránként egy spatulával átkevergettem.
Egyszerű, és nagyszerű, kedvünk szerint bármilyen gyümölccsel variálható.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csokoládés datolya karamella (fudge)

Aki szereti, szerette a tejkaramellát, vagy annak csokis változatát, ezt garantáltan imádni fogja, mert ez az egészséges desszert, ellenben a boltban kapható változatokkal, nem mű, hanem teljesen természetes-nyers alapanyagokat tartalmaz, elkészíteni, pedig gyerekjáték, tehát készítsétek velük együtt
A datolyáról, pedig ódákat lehet zengeni, és nemcsak magas természetes gyümölcscukor tartalma miatt, ami egyáltalán nem hizlal, hanem arról mennyire jó az emésztésünknek, és immunrendszerünknek. Nekem a datolya a természet karamellája, és jó tudni, hogy superfoodnak számít.

Hozzávalók:
- 2 bögre natúr, kimagozott datolya
- 2-3 ek natúr v. hidegen sajtolt kókuszolaj
- 3 ek karob vagy cukrozatlan jó minőségű kakaópor
- 3-4 ek növényi édesítő szirup (agavé-, rizsszirup, datolyaszirup, vagy juharszirup
- fél bögre kókusztej
- 1 mk rumaroma
- csipet fahéj
- csipet só
- kevés kókuszreszelék

1. Egy aprítóba tesszük a datolyát, az olvasztott kókuszolajat, a kakaóport, a sót, aromát, fahéjat
2. Lassú fokozaton(2) elkezdjük aprítani, míg egyre könnyebben viszi a kés, közben fokozatosan adagoljuk a kókusztejet és a szirupot felváltva. Erősebb fokozatot használunk, és addig aprítjuk, míg sűrű masszát kapunk.
3. A masszát, egy folpack-kal, vagy sütőpapírral bélelt téglalap alakú tálba nyomkodjuk egyenletesen. Hűtőbe tesszük pár órára, vagy egy éjszakára.
4. Ha készen van, kisebb pralinékra vágjuk, és tetejüket belemártjuk kókuszreszelékbe. Bonbonként tálaljuk. Az íze, több, mint fantasztikus
Jó étvágyat!

0 Tovább

Mandulatejes quinoa puding illatos szamócával

Ha soha nem kóstoltad még a quinoát, akkor itt az ideje. Mint minden gluténmentes gabonát, a quinoát is elkészítheted édes, vagy sós formában, nekem mindegy, mert én így is-úgyis imádom.
Ha quinoát eszem, tudom, hogy nem is táplálhatnám jobban a testem, lássuk csak miért:
Dél-Amerikában már 7 ezer évvel ezelőtt ismerték és szerették, az inkák a „gabonák anyja” néven emlegették. Itthon is gabonaként ismerjük, habár valójában egy libatopfélék családjába tartozó növényről van szó, annak is a magjáról. Nem annyira a gabonákkal (búza, rozs), mint inkább a cukor- és takarmányrépával, céklával, parajjal és mángolddal áll rokonságban. A spanyol hódítások hatására majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel ismét jótékony hatásait, s kezdték el ismét a termesztését.
Fehérje tartalma nagyon magas – igaz, valamivel alacsonyabb, mint a legtöbb bab- és hüvelyesfélének. Előnye viszont, hogy teljes értékű fehérjét tartalmaz, azaz a szervezet számára szükséges aminosavak megfelelő mennyiségben és arányban fordulnak benne elő. Kiváló rostforrás, ami jó hír a diétázók, fogyókúrázók és székrekedéssel küzdő számára. Gluténmentessége miatt könnyen emészthető, s liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Jó tulajdonságai közé tartozik emellett, hogy magas a B-vitamin, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Nagy mennyiségben található benne kalcium, ami miatt kiváló alternatívát nyújt a laktózérzékenyek és a vegán étrendet követők számára.

Hogy használjuk a quinoat?

Mag és csíráztatott formában egyaránt kapható. Ha mag formájában vásároljuk, akkor elkészítés áztassuk be és alaposan mossuk meg (hacsak nem szerepel a csomagoláson, hogy ezt már megtette a gyártó előttünk.). A magot ugyanis egy szaponinnak nevezett réteg borítja, ezért fogyasztása, keserű íze miatt, nem kellemes. Addig mossuk, amíg ez a keserű íz teljesen el nem tűnik. Egy másik lehetőség, ha csíráztatott quinoat vásárolunk, vagy mi magunk csíráztatunk házilag. A magok könnyen és gyorsan csíráztathatóak, ráadásul a folyamat tovább növeli a quinoa addig sem elhanyagolható tápértékét, vitamintartalmát.

A quinoa sokféleképpen felhasználható. Fogyaszthatjuk reggelire (vízzel, tejjel, gabonatejjel elkészített) édes kása formájában például magokkal, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, stb. A quinoából készült liszt remekül használható gluténmentes desszertek, kenyerek, pudingok elkészítéséhez. Csíráztatott formában akár nyersen is fogyaszthatjuk salátákban. Íze kicsit a kusz-kuszra hasonlít, ezért köretnek is kiváló rizs, burgonya vagy kusz-kusz helyett.
(forrás: egészség.hu)

Hozzávalók:
egy bögre alaposan megmosott quinoa
1-2 ek növényi édesítőszirup, vagy xilit, vagy nádcukor, de stéviát is használhatunk
1 rúd fahéj
1-2 csepp vanília esszencia
2 és fél bögre mandulatej
1 bögre érett illatos szamóca

Elkészítés:
1. A jó alaposan megmosott quinoát feltesszük 2 bögre mandulatejjel, édesítővel, és a fűszerekkel főni. Kis lángon főzzük fedő alatt 15-20 percig, majd a tűzről levéve lefedve hagyjuk állni pár percig.
2. Ha langyosra hűlt, turmixgépbe tesszük fél bögre mandulatejjel és a szamóca felével. Jó alaposan lassan sűrűvé turmixoljuk, poharakba kanalazzuk tetejét eperdarabokkal díszítjük.
3. Hűtőbe tesszük kb egy órára, de langyosan is fogyaszthatjuk reggelire.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Eperkrémes csokimázas pite

Gluténmentes, és teljesen nyers, proteinben és esszenciális zsírokban gazdag a torta alapja, ezért sokkal egészségesebb, mintha lisztekből állítottam volna össze. Nagyon jól variálható bármilyen ízű pudinggal, vagy gyümölccsel. Elkészítése egyszerű, az íze pedig mennyei.


Pitealap:
1 bögre kimagozott datolya
1/2 őrölt lenmag
1/2 bögre őrölt mandula
1/2 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre olvasztott kókuszolaj
4 ek rizsszirup
csipet só
vanília aroma
annyi rizs vagy kókusztej, amitől nem folyós, hanem ragadós masszává áll össze a tészta

Összeaprítjuk a hozzávalókat, majd lenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt piteformába, hűtőbe tesszük.

Eperkrém:
8 dl rizstej
2 és fél csomag epres pudingpor
3 ek kókuszolaj
7 ek nádcukor

A hozzávalókból a hagyományos módon sűrű pudingot főzünk, majd hozzákeverjük kókuszolajat, hogy selymesebb legyen.
Ha langyosra hűlt, egyenletesen megtöltjük vele a pitealapot, és visszatesszük a hűtőbe.

Csokimáz:
200g 70%-os jó minőségű étcsoki
3 ek nádcukor
kb 1 dl rizs vagy kókusztej
3 ek kókuszolaj
csipet só

A hozzávalókat gőz felett összeolvasztjuk, majd ráöntjük a puding tetejére, egyenletesen elsimítjuk, majd a tortát, ha lehet egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Eperdarabokkal díszítve tálalhatjuk, de az eperpudingot össze is turmixolhatjuk a friss eperrel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Energia golyók

A világ talán legegyszerűbb, és az egyik legfinomabb egészséges édessége. Minden hozzávaló nyers, vitamin, ásványi anyag, és enzim-gazdag. Elkészítése kb. 10 perc, a gyerekek is imádják.
Nagyszerű nassolnivaló, edzés előtt, vagy után...vagy mindenkor :)



Hozzávalók:
- 2 bögre kimagozott datolya natúr
- 1 bögre őrölt mandula
- 3/4 bögre kókusztej
- 1/2 bögre hidegen sajtolt olvasztott kókuszolaj
- 1 és 1/2 bögre kókuszreszelék
- csipet só
- 1 mk rumaroma
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanília aroma

1. Egy aprítóba helyezzük a datolyát, a mandulát, a fűszereket, és 1 bögre kókuszreszeléket.
2. Lassú fokozaton aprítjuk, majd fokozatosan adagolva hozzáöntjük először a kókuszolajat, majd a kókusztejet. Erősebb fokozaton addig aprítjuk, míg egy ragadós massza lesz.
3. Egy mélyebb tányérba kiöntjük a maradék kókuszreszeléket. Kezünkkel golyókat formázunk, és megforgatjuk a kókuszreszelékbe. Azonnal is fogyasztható, de még jobb, ha félórára hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Banánhabos kókuszkocka

Az egyik legfinomabb nyers édesség, amit valaha készítettem. Nagyon egyszerű, és bár kalóriadúsnak tűnik, még sincs benne finomított alapanyag, csakis természetes, hidegen sajtolt, vagy natúr olajok, ásványi anyagok, és vitaminok. Ettől nem fogsz meghízni, és nagyon könnyen emészthető, a kókuszolaj pedig még az anyagcsere folyamataidat is gyorsítja. Omega 6-3-ban nagyon gazdag!
Tojás, tejtermék, és gluténmentes...és még sütni sem kell.


Alsó réteg:
-60 g kókuszreszelék
-70 g lenmag
- 4 ek kakaó
- 15-20 db datolya
- 4 ek rizsszirup, vagy agavé, vagy juharszirup
- 1 ek rumaroma
- pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell

1.A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag, és a rumaroma is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.

Kókuszos réteg:
- 1 bögre kókuszreszelék
- fél bögre olvasztott nyers kókuszolaj (raw, hidegen sajtolt!)
- negyed bögre természetes édesítő szirup (lásd fent)
- csipet só
- csipet kurkuma
- vanília aroma

2. Egy aprítógépben pár percig hagyjuk összedolgozni, majd az alsó rétegre kanalazva egyenletesen eloszlatjuk, és jól lenyomkodjuk, pl egy evőkanál segítségével.

Banánhabos réteg
- 2 banán
- 2-3 dl kókusztejszín, vagy kókuszkrém (a konzervet betesszük 1 órára a hűtőbe, és ez jön fel a tetejére, sűrű, szilárd masszaként, ezt belekaparjuk a turmixgépbe.
- ízlés szerint természetes édesítő szirup
- 4 ek olvasztott nyers kókuszolaj

3. A hozzávalókat a turmixgépbe tesszük és pár percig turmixoljuk. A habos masszát, a kókuszos réteg tetejére halmozzuk, egyenletesen elsimítjuk, és pár órára hűtőbe tesszük. Kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Kókuszos-lenkeksz "tej"karamellával (gluténmentes)

Melegen és kihűlve is finom, bár mire úgy igazán kihűlt volna, elfogyott. A kókusztejkaramellából viszont bőven maradt, ezért ma is ez lesz a desszert, bár szerintem tökéletes reggelire, tízóraira és uzsonnára is. Igazi energia-, ásványianyag-, és vitaminbomba. Szerintem nem hizlal, de ki ki maga döntse el

Hozzávalók (10 db kekszhez):
- 3 ek lenmagliszt (kávédarálóban őrölt lenmag)
- 6 ek glutenix (magvas gluténmentes kenyérlisztkeverék. ha nincs ilyen, nyugodtan mehet bele különféle gluténmentes lisztek keveréke, pl rizsliszt, keményítő, kölesliszt, mandulaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt)
- kb 1 dl kókusztej
- 3 ek kókuszreszelék
- kb 2-3 ek kókuszolaj olvasztva
- vanília aroma
. késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek kókuszvirág cukor (lehet nádcukor is)

1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük
2. A hozzávalókat alaposan eldolgozzuk, míg jó kis összeállt massza lesz belőle, golyókat formázunk tenyerünkkel, vagy egy villa segítségével kilapítjuk
3. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük egymás mellett a kekszeket, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mialatt sül, elkészítjük a
Tejkaramellát
Hozzávalók:
- 3-5 ek nádcukor
- 1-1.5 dl kókusztej (ha lehet a sűrűje)
- 2 ek kókuszolaj
- vanília aroma

Egy tapadásmentes serpenyőben minden hozzávalót lassan melegítünk, majd állandóan kevergetve (kézi habverővel) addig főzzük, míg sűrű szósz kapunk.
Ha túl folyós, adhatunk hozzá kevés keményítőt.
Hűtőben pár napig eláll.

A kisült kekszeket kivesszük a sütőből, és megkenjük a karamellaszósszal, majd ha kihűlt, tálaljuk.
Mindenképpen próbáljátok ki!
Jó étvágyat!

0 Tovább

"Túró"torta erdei gyümölcsös joghurttal és csokiszósszal

Tej-, tojás-, és gluténmentes!

Tél van, és hideg, és hó, és ilyenkor csoki kell, meg egy kis falat nyár...na meg köles, ami szuper egészséges és melengető, tele mind a nyolc esszenciális aminosavval és vassal.

A kölesből túrót készítünk a már megszokott módon, és egy üvegtál aljára nyomkodjuk, hagyjuk kihűlni. Ez esetben ne tegyünk bele grízt, helyettsítsük 1 dl növényi joghurttal, amelyet már minden nagy áruházban megtalálunk a hagyományos joghurtok mellett, és adhatunk hozzá 1 ek natúr(hidegen sajtolt) kókuszolajat is.
http://gretakonyhaja.postr.hu/tu

Ha van fagyasztott nyári bogyós gyümölcsünk(nálam szeder és málna) a mélyhűtőben, akkor olvasszuk ki, és turmixoljuk össze egy pohár szójajoghurttal, és pár kanál kókusztejjel, 1 ek natúr kókuszolajjal, agavé sziruppal édesítjük. Ezt a gyümölcsös joghurtos keveréket a cheese cake tetejére tesszük, eloszlatjuk egyenletesen és hűtőbe helyezzük kb 1 órára.

csokiszósz: a hozzávalókat egy teflonserpenyőben alacsony hőfokon összeforraljuk a növényi tejjel, míg sűrű csokiszósz kapunk.
2.5-3 dl kókusztej (de lehet rizstej is)
2 ek nádcukor
100g étcsoki
2 ek étkezési keményítő
2-3 ek kakaópor
1 ek natúr kókuszolaj
csipet só

A kölestúrótortát, ha megszilárdult kockákra vágjuk, és meglocsoljuk csokiszósszal, vagy mellé helyezzük. Jó étvágyat!

1 Tovább

Csokis-rumosmeggyes-almás fahéjkrémes kocka


(Nyers, glutén-, cukor-, mogyoróféle-, tej-, tojásmentes)


Mindenkinek szívből ajánlom, ezt a viszonylag gyorsan elkészíthető, "minden"mentes sütit, mert isteni!!!!

Alsó réteg:
-80g kókuszreszelék
-70g lenmag
- 3 ek kakaó
- 15-20 db datolya (glükóz szirup mentes)
- 3 ek rizsszirup
-pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell

Meggyes réteg:
-20 dkg Mirelit meggy, vagy ha nincs, akkor befőtt
- 1 ek rumaroma
- pár csepp vanília aroma
- 3 ek rizsszirup

Almás réteg:
3 nagy alma reszelve, és 2 ek útifű maghéjjal összekeverve

Fahéjkrém:
-2 érett banán
-4 ek nyers kókuszolaj
-1 tk fahéj
- 15-20 db datolya
- pár ek víz

A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd a felét egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.
A meggyet jól kinyomkodjuk,majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, ráöntjük, a csokis masszára, egyenletesen eldolgozzuk.
Az almás réteget rásimítjuk.
A fahéjkrém hozzávalóit aprítógépben összedolgozzuk, és az almás rétegre simítjuk. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk. Igazi ízorgia!
Jó étvágyat!

4 Tovább

Hógolyók

Ez a 10 perc alatt elékészíthető ez a csupa kókuszos csoda, ami nem csak isteni finom, de ezerszer egészségesebb, mint a raffaello. Sütés nélkül, nyers hozzávalókból, karácsonyra, és azután is :)



Elkészítés 10 perc. Hűtés max 1 óra.

Hozzávalók (15db)
- 1 és 1/2 bögre natúr kókuszreszelék
- 3 ek rizsszirup, vagy xilit
- mk őrölt fahéj
- 4-5 ek natúr!!!! kókuszolaj olvasztva (nem egyenlő pálmaolaj!)
- 2-3 csepp vanília aroma
- 2-3 ek kókusztej (de szerintem lehet bármilyen növényi tej is)
- késhegynyi himalaya só

1 bögre kókuszreszeléket aprítóba teszünk, és lassú fokozaton, folyamatosan adagoljuk hozzá a kókuszolajat. Ha sűrű masszát kapunk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és pár percig hagyjuk aprítani. A puha masszából golyókat formálunk, majd megforgatjuk a maradék kókuszreszelékbe. Sütőpapírra helyezzük őket, majd be a hűtőbe kb 1 órára. 2 hétig is elállnak, de fogyasztás előtt vegyük ki, mert szobahőmérsékleten a legfinomabb. Aki szereti a mandulát, a közepébe tehet egyet egyet egyet
Jó étvágyat!
0 Tovább

Sacher sajttortácskák (tej-, és tojásmentes)

A kölestúró fantasztikus lehetőségeket rejt magában, és ha már van házi baracklekvárunk otthon, és sok sok mikuláscsoki, egy szilikon muffinforma, akkor akár készülhet pár csodás mini sajttorta.


Hozzávalók:
Sajttorta alaphoz:
1 bögre köles
- 3-4 bögre rizstej
- 5-6 ek tönköly búzadara(gríz)
- 1 bögre nádcukor vagy xilit
- 3 ek kókuszolaj
- 1 bio citrom leve és héja
- vaníliarúd
- fél bögre mazsola
- csipet himalaya só
Sacher bevonat:
- házi baracklekvár
- 250g tejmentes csoki felolvasztva, 2 ek növényi tejjel, és 1 ek kókuszolajjal

- szilikon muffin sütőforma

1. A túrót a hagyományos módon készítjük el.
(lásd:http://gretakonyhaja.postr.hu/tu)
2. Ha kihűlt, a szilikonos muffinformák 3/4-ébe nyomkodjuk, tetejére 1 ek baracklekvárt halmozunk, majd bevonjuk a csokiszósszal.
3. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap nagy élvezettel megesszük!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Twix Twix

Már megint édesség...nem hiába, hiszen kint egyre hidegebb van, minedenki vágyik valamilyen kényeztetésre. Ha viszont édesség, akkor legyen egészségesebb. Persze ugyanolyan finom, mint az eredeti :)

Gyerekkorom egyik kedvenc csokiját régóta nélkülözöm (mert nem egészséges, de tényleg!!!!), és mióta kikísérleteztem a világ legfinomabb vegán karamellaszószát, azóta készülök a vegán Twix megalkotására.
Biztosan kell még tökéletesíteni, de a prototípus is fantasztikus, próbáljátok kis Ti is! Jó étvágyat!

Kekszes alap:
- 1 csomag cukormentes háztartási keksz (gluténérzékenyeknek lehet puffasztott rizs)
- 3 ek natúr kókuszolaj
- 2 ek rizsszirup
A hozzávalókat egy aprítógépbe tesszük és addig aprítjuk, míg egy homogén, morzsás, kissé ragacsos massza lesz. Ezt egy szilikonos formába, vagy egy sütőpapírral kibélelt négyszögletű tepsibe egyenletesen eloszlatva lenyomkodjuk. fél órára mélyhűtőbe, vagy 2 órára hűtőbe tesszük.

Karamell réteg:
- 2 ek kókusztejszín, vagy a kókusztej sűrű krémes része, miután kivettük a hűtőből.
- 5 ek nádcukor
- 1 ek mogyoróvaj
- 1 ek nyers kókuszolaj
Egy teflonserpenyőben közepes lángon mindent összeolvasztunk, és kevergetve addig főzzük, forraljuk, míg sűrű karamell szósz lesz belőle. Kiöntjük egy tálkába, és hagyjuk kihűlni!

Csokiréteg:
200 gramm tejmentes tortabevonót, vagy 70%-os csokit 1 ek nyers kókuszolajat és 1 ek kókuszkrémet összeolvasztunk.

A tepsit kivesszük a hűtőből, és eloszlatjuk a kekszes rétegen a sűrű karamellaszószt, majd ráborítjuk az olvadt, meleg csokikrémet. Egyenletesen eloszlatjuk rajta, és az egészet egy éjszakára hűtőbe helyezzük.

0 Tovább

"Túró"gombóc erdei gyümölcs öntettel (tej- és tojásmentes)

Napi recept tipp: "Túró"gombóc erdei gyümölcs öntettel

Zsíros túró helyett, próbáld ki a kölest, mint túrópótlót.
A köles gluténmentes, csodásan lúgosító gabona, mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza. Gazdag vasban, pantoténsavban, folsavban, és kovasavban és B komplex vitaminokat tartalmaz. Szépíti a hajat, körmöt, bőrt, javítja a látást, támogatja az anyagcserét, segíti az emésztést, és még csonttörés esetén is alkalmazható terápiás táplálékként.
Hetente legalább egyszer érdemes tehát beépítenünk az étrendünkbe. Ehetjük édesen, sósan, köretként, vagy süteményekben, mindenhogy kiváló!

Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 3-4 bögre rizstej
- 6 ek tönköly búzadara(gríz)
- 1 bögre nádcukor vagy xilit
- 3 ek kókuszolaj
- 1 bio citrom leve és héja
- vaníliarúd
- fél bögre mazsola
- csipet himalaya só
- rozs vagy tönköly toast kenyér szárítva és ledarálva
- 1 tk fahéj
öntethez:
- 2 bögre friss vagy mirelit erdei gyümölcs keverék (málna, eper, áfonya, bármilyen bogyós gyümölcs)
- 4 ek agave, vagy rizsszirup

1. Egy fazékba feltesszük főni az előző este beáztatott, megmosott kölest, a rizstejjel, a nádcukorral, a vaníliarúddal, csipet sóval és a mazsolával. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, míg a köles ki nem fordul. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a búzadarát, összekeverjük, majd lefedjük újra, és még 10 percig hagyjuk párolódni, de már nem a tűzön.
2. Ez alatt egy kevés kókuszolajon megpirítjuk a kenyérmorzsát , hozzáadjuk a fahéjat.
3. A langyos kölesmasszához hozzáadjuk a citrom levét, és reszelt héját, a kókuszolajat. Gombócokat formázunk belőle és megforgatjuk a morzsában.
4. A gyümölcsöket összeturmixoljuk az agavé sziruppal, majd meglocsoljuk vele a tányérokra kiszedett gombócokat.
Tipp: Ha túl lazának ítéljük meg a masszát, akkor adhatunk még hozzá többet a grízből. Ez kötőanyagként viselkedik
(További receptek a Life.hu-n illetve a Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv-ben
Rendelhető: info@gretstohr.com)

0 Tovább

Csokis pite (tej-, és tojás-, és bűntudatmentes)

Nem hiszek a fogyókúrákban, az egészséges életmódban hiszek. És abban, hogy kevés találékonysággal, kreativitással mi is tudunk otthon, egyszerűen, kényeztető finomságokat varázsolni. A titok az alapanyagok megválasztásában rejlik, hiszen minden egészségtelen élelmiszernek megtalálhatjuk a reform alternatíváját.

Ez a mennyei csokis-krémes recept, egy esős őszi napon született, és azóta sem tudjuk megunni, még napsütésben sem :)


Hozzávalók:

Pitetészta:
-180g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-120g nádcukor vagy xilit (nyírfacukor)
- 1 tk szódabikarbóna
- 40ml olvasztott kókuszolaj
- 60ml rizstej (növényi tej)
-csipet só
1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk és mélyhűtőbe tesszük 15 percre.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy piteformát kibélelünk sütőpapírral.
3. A tésztát kivesszük a hűtőből, és a piteformának megfelelő méretű kört nyújtunk, majd belehelyezzük a formába, oldalt lenyomkodjuk. A sütőbe tesszük 7-8 percre.

Csokikrém:
- 3 és fél dl rizstej
- 1 csomag csokipuding
- 4 ek nádcukor
- 4 ek kókuszolaj
- csipet só
- 200g 70%-os vegán csoki

1. 3 és fél dl rizstejből és egy csomag csokipudingból nádcukorból, sűrű pudingot készítünk, majd 2 evőkanál kókuszolajjal kikeverjük.
2. Gőz felett megolvasztjuk a csokikat 2 ek kókuszolajjal. Ha megolvadt, belekeverjük a csokipudingba.
3. A pitetésztát kivesszük a sütőből, megtöltjük a csokikrémmel, majd még 20 percre visszatoljuk a sütőbe.
4. Ha kész, kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben 4 óráig pihentetjük. Utána szeletekre vágva fogyasztható.
Egyszerű, imádnivaló!
Jó étvágyat!

2 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek