...avagy élet a rántottkarfiolon túl!
(tej-, tojás,- és gluténmentes)

Nem szeretek olajban sütni, mert kókuszolaj esetében is tiszta pazarlás, és túl sok zsír, ám tagadhatatlanul finomakat lehet így készíteni. Sokszor inkább sütőbe teszem az adott ételt, minthogy percekig úsztassam az olajban. Van azért kompromisszum :)
Ez a recept eredetileg "rántottkarfiolnak" készült, de az első adag után gyorsan meggondoltam magam, és inkább minden hozzávalót az aprítóban leturmixoltam, a masszát 1 órára a hűtőbe tettem, és kevés kókuszolajon egy evőkanál segítségével kis gusztusos, belül puha, de kívül ropogós puffancsokat sütöttem. Készítettem hozzá növényi tejfölből tartárt(tejföl, citromlé, só, bors, vegamix, rizsszirup, mustár), és uborkasalátát (uborka, citromlé vagy almaecet, só, rizsszirup)

hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol (megmosva, rózsáira szedve, megfőzve sós vízben)
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- fél dl olívaolaj
- só, bors, vegamix, cayenne bors, curry por, fokhagymapor, kurkuma( ízlés szerint)
- kb 1 dl növényi tej
- kókuszolaj a sütéshez

a lényeg, hogy jó sűrű, formálható massza legyen belőle, bár nem fog összeállni úgy, mint egy fasírt, inkább olyan lesz, mint a lapcsánka tésztája. természetesen ebbe is lehet tenni lisztet, de akkor már tönkölyt, és számolni kell a gluténnal, és extra kalóriákkal. a csicseriborsó liszt szerintem sokkal egészségesebb választás, mert tömény növényi fehérje, vas, vitamin és ásványi anyag bomba.
Jó étvágyat!