Ki ne ismerné vagy hallott volna a közel keleti gyors étkezdék kedvenc húsmentes finomságáról?
Bár nem mindenki tudja hogyan is készül, mi is ez, de egy biztos. Finom! (és életmentő, ha úton vagyunk)
Jó hír, hogy otthon is elkészíthető tojás-, és gluténmentesen is, minimális olajjal (mert, ha az utcán vesszük, bizony úszik az olajban, amiben talán nem csak ez sült ;))
Hozzávalók:
2 bögre dobozos, vagy üveges főtt csicseriborsó (a levét öntsük le, és tegyük el aquafabának, amiből vegán "tojáshabot" pavlovát, vagy macaron-t készíthetünk)
1 és 1/2 bögre csicseriborsó liszt( a legjobb az eredeti besan)
6-8 gerezd fokhagyma
fél bögre aprított friss petrezselyem
fél bögre aprított friss korianderlevél
1 tk őrölt garam masala vagy római kömény
1 mk őrölt koriander
1 mk kurkuma
só, bors, vegamix
1 tk olaj
1 mk szódabikarbóna
Egy aprítóba tesszük a csicseriborsót, majd a felső nyíláson át, fokozatosan mindent hozzáadunk. Ne sokáig, mert akkor krémes lesz, és az már nem áll úgy össze. (Kézzel is működik, ha nincs aprítónk, akkor egy villával jó szét kell nyomkodnunk először a csicseriborsót, és a fokhagymát fokhagymanyomóval tesszük bele, vagy reszelve, utána adjuk hozzá a lisztet és fűszereket, és úgy gyúrjuk össze.)
A masszát kivesszük, és nedves kézzel golyókat formázunk. 190 fokra előmelegítjük a sütőt. Egy lapos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a golyókat, amit a tenyerünk között kissé laposabbra oválisra formáztunk.
Olívaolajat fújunk a tetejükre egy olajspray segítségével, és kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Sok sok zöldséggel megtömve, növényi joghurtszósszal, pitába tehetjük, vagy mondjuk mentás-joghurtos szószba mártogathatjuk csak úgy magában.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek