Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falafel


Ki ne ismerné vagy hallott volna a közel keleti gyors étkezdék kedvenc húsmentes finomságáról?
Bár nem mindenki tudja hogyan is készül, mi is ez, de egy biztos. Finom! (és életmentő, ha úton vagyunk)
Jó hír, hogy otthon is elkészíthető tojás-, és gluténmentesen is, minimális olajjal (mert, ha az utcán vesszük, bizony úszik az olajban, amiben talán nem csak ez sült ;))
vegan tojásmentes laktózmentes gluténmentes csicseriborsó egészséges

Hozzávalók: 
2 bögre dobozos, vagy üveges főtt csicseriborsó (a levét öntsük le, és tegyük el aquafabának, amiből vegán "tojáshabot" pavlovát, vagy macaron-t készíthetünk)
1 és 1/2 bögre csicseriborsó liszt( a legjobb az eredeti besan)
6-8 gerezd fokhagyma
fél bögre aprított friss petrezselyem
fél bögre aprított friss korianderlevél
1 tk őrölt garam masala vagy római kömény
1 mk őrölt koriander
1 mk kurkuma
só, bors, vegamix
1 tk olaj
1 mk szódabikarbóna

Egy aprítóba tesszük a csicseriborsót, majd a felső nyíláson át, fokozatosan mindent hozzáadunk. Ne sokáig, mert akkor krémes lesz, és az már nem áll úgy össze. (Kézzel is működik, ha nincs aprítónk, akkor egy villával jó szét kell nyomkodnunk először a csicseriborsót, és a fokhagymát fokhagymanyomóval tesszük bele, vagy reszelve, utána adjuk hozzá a lisztet és fűszereket, és úgy gyúrjuk össze.)
A masszát kivesszük, és nedves kézzel golyókat formázunk. 190 fokra előmelegítjük a sütőt. Egy lapos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a golyókat, amit a tenyerünk között kissé laposabbra oválisra formáztunk. 
Olívaolajat fújunk a tetejükre egy olajspray segítségével, és kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Sok sok zöldséggel megtömve, növényi joghurtszósszal, pitába tehetjük, vagy mondjuk mentás-joghurtos szószba mártogathatjuk csak úgy magában. 
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csoki chip kekszek (cookies)

(tej-, tojás-, és gluténmentes)

A boltban sok hasonló csokichip kekszet lehet kapni, de azok fehérlisztbő, fehércukorból, és  egyéb egészségtelen hozzávalókból állnak. 
S, hogy ne kelljen megvennünk, és, hogy kedvezzünk a gluténérzékenyeknek is, íme a tökéletes recept. 
Ami  pedig a legjobb benne (az ízén túl), hogy 20 perc alatt kész!
vegan gluténmentes kazeinmentes cookies keksz desszert süti csokoládé tojásmentes gluténmentes édesség


 

Hozzávalók: 10-12 db-hoz
1 bögre barna rizsliszt
1/4 bögre mandulaliszt vagy gesztenyeliszt
1 mk foszfátmentes sütőpor
fél érett banán összenyomkodva
2 ek olvasztott kókuszolaj
1/4 bögre kókuszvirágcukor
1 lenmagtojás (1 ek lenmagliszt 3 ek vízzel elkeverve, majd 5 percig pihentetve)
1 fél bögre tejmentes csoki pasztilla (chip) a 60%-os kakaótartalmúakban már nincs tejpor

A száraz és nedves anyagokat külön külön jó alaposan összekeverjük, majd egymással is, majd a végén belekeverjük a csokipasztillákat. Egyforma labdacsokat gyúrunk, majd a tenyerünkkel szétlapítjuk, és egy sütőpapírral borított lapos tepsibe tesszük. 180 fokos előmelegített sütőben sütjük 10 percig. Figyeljünk arra, hogy ne száradjon szét. Legyen kicsi rágós, ne teljesen kekszes. Ha kihűlt, akkor szépséges lezárható befőttes üvegekbe is rakhatjuk, és szépen díszítve még ajándékba is adhatjuk.
Jó étvágyat!

 

0 Tovább

Avokádós bruschetta válogatás


Számomra tökéletes, bármelyik alkalomra is választom.
Gluténmentes házi kenyérre kentem puha értett avokádóból készített krémet.
Egy villa segítségével szétnyomkodom a héjából kikanalazott avokádót, megsózom, hozzádok borsot, sót, garam masala fűszerkeveréket, késhegynyi chilit, és egy teáskanál lime levét. 
avokádó gluténmentes guacamole bruschetta dió mogyoró paradicsom laktózmentes vegán egészséges fitt
Az egyiket paradicsomkarikákkal, a másikat mentaszósszal és pirított mogyoróval, a harmadikat póréval és dióval, a negyediket pedig bébispenótos rukkola salátával díszítettem. 
Ez az egyik kedvenc gyorsételem, akár reggelire, ebédre, vagy vacsorára.

0 Tovább

5 kedvenc epres ételem

Az eper megunhatatlan, s bár szezonja alig másfél hónapig tart, nem lehet belőle eleget enni. Mindamellett, hogy zsírégető, és tisztító hatású nagyon finom is, akár édesen, de sósan is elkészíthető. Az epret vétek megsütni vagy megfőzni, ezért összegyűjtöttem az 5 kedvenc cukormentes, nyers, gluténmentes, epres receptemet.
Jó étvágyat!

Epermousse (főzésmentes, gluténmentes)

2 bögre mosott, darabolt eper
3 dl selyem (silken) tofu
2 ek agavé nektár vagy stevia cseppek
1 ek olvasztott nyers kókuszolaj
csepp vanília aroma

Az epret egy turmixgépbe tesszük az agavé-vel, vaníliával és lepürésítjük, mozgás közben hozzáadjuk a selyemtofut, majd a nyers kókuszolajat is belecsurgatjuk. 1 percig összeturmixoljuk. Kis poharakba töltjük, és minimum 2 órára hűtőben hűtjük.

Epres banánfagyi (mindenmentes)

1 bögre fagyasztott eper
2 bögre fagyasztott banánkarika (érdemes egyben fagyasztani a banánt, már két nappal előtte. a banán érett legyen!!!)
3 ek mandulatej (vagy bármilyen növényi, amit szeretsz)

Először az epret a mandulatejjel aprítom, én ezt a turmixgép jégkocka funkciójával művelem. Majd jöhet hozzá a banán, addig turmixolom, míg habos, fagyikrémes lesz. Azonnal fogyasztható!

Epres-újhagymás salsa szósz:

1-2 bögre mosott eper kisebb kockákra darabolva
3 szál zsenge újhagyma karikára vágva
öntet:
1 gerezd préselt fokhagyma
tiszta só, bors
1 ek sötét balzsamecet vagy fél citrom leve
1 ek juharszirup (vagy agave, vagy rizs)

Az epret és a vékonyra felkarikázott újhagymát egy szószos tálba tesszük. Összekeverjük a dresszinget, majd leöntjük vele az epres hagymás keveréket és pár órára állni hagyjuk. Nagyszerű mondjuk kukorica torttilával, vagy csicseriborsó lepénnyel, bármilyen sült tofuhoz, mártogatósként, köretként.

Tavaszi epersaláta:

Egy nagy salátástálba belevágjuk a kedvenc tavaszi zöldjeinket, pl spenót, sóska, fejes saláta, újhagyma, petrezselyem, jól összeforgatjuk, készítünk hozzá egy édes savanyú vinaigrette öntetet, pl a fenti balzsameceteset, majd hozzávágunk szép szeletekre, 2 marék epret, meglocsoljuk az öntettel, összekeverjük, és vagy magában, vagy köretként, bármilyen napszakban, bármivel fogyaszthatjuk.

Pink power smoothie: (tökéletes edzések után)
2 bögre eper
3-4 dl mandula, mogyoró-, vagy kókusztej
3 banán
1 ek vörös szőlőmag őrlemény
1 ek kendermag őrlemény
csipet tiszta só
pici vanília kivonat
1 adagolókanál (20 gramm) vegan protein (rizs, vagy borsófehérje, de NEM szójaizolátum!

Mindent egy nagy turmixkehelybe rakunk, és jól összeturmixoljuk!

Jó étvágyat!

0 Tovább

 10+1 legfinomabb vegán salátaöntet

Hamarosan nyakunkon a friss saláta szezon, nem beszélve a bikini szezonról. 
A saláta tökéletes táplálék, az ebédet, és a vacsorát is ezzel kellene kezdeni, de önmagában főételként is megállja a helyét. A saláta nem a cukros-ecetes paradicsomsaláta, vagy káposztasaláta, hanem az, amikor az otthon létező legnagyobb tálba, mindenféle ropogós friss zöldet összevágsz, csodás öntettel leöntöd, és kreatív, egyben egészséges hozzávalókkal tökéletesíted. Hogy senkinek ne legyen kifogása finom tavaszi salátákat enni, íme az általam legkedveltebb 11 salátaöntet, fogadjátok szeretettel!

I. Tartáros
3 ek veganéz (növényi majonéz)
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma
só, bors, 
mustár

fűszerajánlatok: paprika, koriander, hagymapor, fokhagymapor, cayenne bors, majoránna, kapor, petrezselyem, friss koriander

II. Vinaigrette
1 rész extra szűz olívaolaj
1 rész balzsamecet
szójaszósz
agavé szirup
mustár

fűszerajánlatok: bors, friss bazsalikom, kapor, oregano, vegan parmesan (inaktív élesztőpehely)

III. Tahinis juharszirupos
2 ek tahini (szezámkrém)
2 ek juharszirup
3-4 citromlé, vagy almaecet

fűszerajánlatok: bors, fokhagymapor, curry

IV. „Mézes”- mustáros
1 ek agavé szirup
2 ek dijon mustár
2 ek veganéz
1 narancs leve (opcionális)
ötletek: nagyon szuper bébi spenótra, ropogós zöldekre, rukkolára, római salátára, jégsalátára

V. Currys öntet
1 ek juharszirup
1 ek tahini
1 ek currypor
2 ek citromlé

ajánlatok: tökéletes kemény zöldségekkel, mint reszelt répa, zeller, kel, vagy sima káposzta, hagyma, rizs, bab, vagy sült tofukockák

VI. Zöld Istennő
fél érett avokádó
3-4 ek dióolaj
1 nagy citrom leve
1 nagy csokor aprított petrezselyem
1 tk fokhagymapor, vagy 1 gerezd préselt fokhagyma
só, bors,
opcionális. vegan majonéz (veganéz)

VII. Mogyorószósz:
2 ek mogyoróvaj (földimogyoró)
1 ek miso paszta
2 ek agavé szirup
1 dl szójatej
2 ek szójaszósz
ujjnyi reszelt gyömbér
ajánlatok: tökéletes rizssalátára, tofura, vagy tésztára

VIII. BBQ öntet
2 ek szójaszósz
5 ek ketchup
2 almaecet
2 gerezd préselt fokhagyma
3 ekolíva olaj
só, bors
1 tk füstölt paprika

ajánlat: tökéletes tofura, almával, szendvicsekbe

IX. Diópesztós
½ bögre dió
1 citrom leve
4 gerezd sült fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 csokor bazsalikom
annyi víz, hogy öntetszerű legyen

ajánlatok: kombinálható, avokádóval, agavé sziruppal, vagy sajtosan vegan parmesannal(inaktív élesztő)
tökéletes zöldsalátákra, gyümölcsös zöldsalátákra, grillezett barackkal, almával, és grillezett zöldségekkel (antipasti)

X. Füstölt krémes
3 ek vegan majonéz
1 tk füstöltpaprika
1 ek agave szirup
1 citrom leve
1 dl szójatejszín (nem édes)
só, vegamix
ajánlat: tökéletes zöldekkel, sült tofu szendvicsben

+1 Cézár öntet:
1 bögre szójajoghurt
fél bögre veganéz
1 ek agave szirup
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
só, bors, vegamix

ajánlat: ropogós zöldekkel, fokhagymás kenyérkockákkal, és sült tofukockákkal is isteni

0 Tovább

Málnakrémes "sajt"torta


Tej-, tojás-, cukor-, gluténmentes, és még nyers is!


Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon.
Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Alaphoz:
-fél bögre mandula
-fél bögre kimagozott datolya
-csipet só

Ezt egy aprítóban pár percig ragadós masszává dolgozzuk, majd ha jól összeállt, akkor egy kisebb kapcsos tortaformába nyomkodjuk egyenletesen. Ez lesz a torta alja.

Sajtkrém+málnakrém:
-1 és fél bögre natúr kesudió, éjszakára beáztatva
-2 citrom leve
-1 ek vanília esszencia
-1/3 bögre nyers kókuszolaj
-1/3 bögre agavé szirup
-1 bögre málna

A kókuszolajat, és a szirupot, összeolvasztjuk, majd az összes hozzávalót, kivéve a málnát, egy nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük, és pár percen át krémesre dolgozzuk. A krém 2/3-át kikanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk az alapon, majd hozzáadjuk a turmixgépben maradt masszához a málnát. Jól összeturmixoljuk, és a málnás krémet is ráöntjük a „sajtos”krém tetejére. Elegyengetjük, majd pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. 
Levesszük a kapcsot, majd szép egyenletes szeletekre vágjuk, friss, egész málnaszemekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Chai fűszeres minifánkok

Hozzávalók:
25dkg gluténmentes sütemény lisztkeverék
5dkg biomargarin olvasztva
2 ek kókuszolaj
5dkg nádporcukor (kávédarálóban magam őröltem)
1 és fél tk sütőpor(foszfátmentes)
1/2 tk tiszta só 
120ml szójatej
1 tk vanília aroma
1 ek chai masala fűszerkeverék, 1 ek nádporcukorral elkeverve
kókuszolaj a sütéshez
 

A lisztet, cukrot, sütőport jól elkeverjük, a tejet, margarint, a 2 ek kókuszolajat, és vanília aromát elkeverjük, majd apránként kevergetve hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és kezünkkel összegyúrjuk. Kisebb golyókat, vagy lyukas közepű minifánkokat formázunk belőle, és bő, forró kókuszolajban aranybarnára sütjük, majd még forrón a chai masalás-porcukros keverékbe forgatjuk. Rózsalekvárral, erdei gyümölcs öntettel, vagy juharsziruppal is isteni! (Ha van minifánk formánk, akkor sütőben is ki lehet sütni, így kevésbé lesz olajos.)
Jó étvágyat!

0 Tovább

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemrégiben részt vettem egy bioburgonya kóstoláson, ahol magam sem tudtam elképzelni, hogy lehet ennyi féle-fajta ízű, állagú burgonyát termelni....nemhogy megenni(haha)
Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. 
Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. 
Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. 
Nem véletlenül.
A burgonya nem hizlal, nem egészségtelen, csak annyira, mintha egy répát, tocsogó zsírban sütnénk meg, vagy főzés után zsíros tejjel, és vajjal kikevernénk. Nem a krumpli az oka az esetleges hízásnak, hanem az elkészítés metódusa.
Otthon, növényi olajokat használva, és aromás fűszerekkel kombinálva, még a legegyszerűbb ételeket is elegánssá varázsolhatjuk, vagy hétköznap esténként gyorsan sütőbe "dobva" nagyszerű, egyedi ételeket készíthetünk, az év bármelyik szakában.
Jó tudni!
A burgonya egyik legfőbb tápanyaga a keményítő, főzésre a legjobb a 
15-20 %-os keményítő tartalmú burgonya, ezek könnyen főzhetők, és az ízük is nagyon finom.
A burgonya ráadásul még nem is hizlal, hiszen 100 gramm burgonyában mindössze 20 gramm szénhidrát található, és 94 kalória, tehát kevesebb, mint a rizsben, vagy a száraztésztákban. Diétázók, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a benne található szénhidrát lassan bomlik le, és lassan szívódik fel, így sokáig a jó lakottság érzetét kelti. Igen magas a fehérje tartalma is, átlag 2-3 gramm, ami a hússal és a tejjel egyenértékű. 
A friss burgonya 20-30 mg C vitamint tartalmazz, de ez a tárolás és a főzés hatására is igen nagymértékben csökken, épp ezért nem érdemes sokáig tárolni, és főzés előtt vízben áztatni. De ezen kívül tartalmaz még káliumot, kalciumot, vasat, karotint, és foszfort is.
Figyeljünk arra, hogy csírázott burgonyát ne együnk, és ha hámozáskor találunk néha zöld részeket, ezeket azonnal távolítsuk el, mert szolanint tartalmaz, ami mérgező. Az ilyen burgonyát ne főzzük meg héjában, hanem jó vastagon hámozzuk meg.
A burgonyát, azonban nem csak táplálékként, hanem 
gyógy-szerként is használhatjuk, hasmenésre, székrekedésre, álmatlanságra, aranyér kezelésre, ízületi problémákra, gyomorégésre, görcsös fájdalmakra, vízhajtásra, és felső légúti bántalmakra.


1. Tepsiben sült rozmaringos burgonya:
A sárga burgonyákat alaposan kefével megtisztítjuk, majd félkészre főzzük. Ha kihűlt, héjastól rusztikus hasábokra vágjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Adhatunk hozzá fokhagymát, hagymát, zöldségeket is. Meglocsoljuk olíva olajjal, és megszórjuk friss rozmaring levelekkel. 200 fokon aranybarnára sütjük, majd tiszta sóval meghintjük.

2. Sült fokhagymás burgonyapüré:
A sült fokhagymát elkészítjük így:https://www.facebook.com/StohrGreta/photos/pb.550753304952831.-2207520000.1424085040./970985899596234/?type=3&theater
A burgonyákat meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára főzzük. Leöntjük a főzőlevet, majd növényi tejjel krémesre keverjük, hozzáadva a sült fokhagymákat. Megszórjuk petrezselyemmel, vagy bármilyen zöldfűszerrel.

3. Curry-s sült burgonya:
Sárga burgonyákat jó alaposan megtisztítjuk, de a héját rajtahagyjuk. nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Olívaolajban elkeverjünk 1 tk curryport, chili-t, vagy cayenne borsot, koriandert, és leöntjük vele a burgonyákat. Összemázoljuk, hogy mindenhová jusson. Ropogósra sütjük, és papírtörlőre szedjük, megsózzuk. Olajsütőben is elkészíthető, csak akkor több olajat szív fel.

4. Fűszeres burgonya gratin: 
Bár én édesburgonyával készítettem, de nagyszerű burgonyából is.
http://gretakonyhaja.postr.hu/serpenyoben-sult-kremes-edesburgonya

5. Héjában sült szeletelt "vajas" burgonya:
Alaposan megmossuk a burgonyákat, megtöröljük, és keresztben vékonyan beirdaljuk. A résekbe tetszés szerint helyezhetünk biomargarin szeleteket, tofuszalonnát, vagy növényi reszelt sajtot, és 200 fokon megsütjük.

6. Zöldfűszeres röszti:
Megmossuk, meghámozzuk a burgonyákat, kis-vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, majd 10 perc múlva kinyomkodjuk a levét. Hozzáadunk csicseriborsólisztet, friss, aprított rozmaringot, bazsalikomot, korianderlevelet, kedvenc fűszereinket, fokhagymát, jól összedolgozzuk a masszát, majd egy olívaolajjal kikent teflonserpenyőt hevítünk, rákanalazzuk a masszát, ellapogatjuk, és mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, és friss, növényi joghurtos vagy tejfölös mártogatóssal tálalva fogyasztjuk.

0 Tovább

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Ma sétáltam először hóesésben tavaly tél óta, és nem tudtam másra gondolni, (azon túl, hogy milyen szép) hogy mit fogok otthon ennek örömére vacsorára készíteni :))
Éppen a hatalmas adag cézár-waldorf saláta fúziómat készítettem (almával, dióval), és a ropogós tofukat sütöttem, amikor megpillantottam egy halványrózsaszín kupacot, s bár nem akartam a tofun kívül mást sütni, szinte beszéltek hozzám. Tudtam, hogy itt valami történni fog, és valaki átvette az irányítást. Azon kaptam magam, hogy a szójatej, tejszín, máris előkerültek a hűtőből, és éppen a curryporért nyúlok, a serpenyőmben pedig meg már nem is tofu, hanem édesburgonya karikák vannak. Haha.
Ilyenkor mindig hagyom irányítani a kezem, mert ilyenkor történik a tündérvarázslat.
Fogalmam sem volt ki fogja mindezt megenni (a többiek éppen mást vacsoráztak), de nem bírtam leállni. Így történt, és készült ez a mesés, krémes, fűszeres, édes egytálétel, ami tökéletes téli hóeséses-melengetős kiegészítése lett a salátavacsorámnak.

Hozzávalók: 
2-3 édesburgonya nagyon vékony karikákra vágva
2 ek biomargarin
2 dl krémes nem édes növényi tej 
1 dl sűrű növényi tejszín
curry por, szerecsendió, chili, garam masala, vegamix, tiszta só ízlés szerint (de úgyis jó, ha a tejszínbe keverjük a fűszereket)
friss petrezselyem

Egy kerek, tapadásmentes serpenyőben biomargarint hevítek, majd elkezdem rétegezni a vékony burgonyakarikákat, minden réteget megszórom a fűszerekkel, majd az egész tetejére ráöntöm a tejes-tejszínes keveréket, hogy éppen csak ellepje. Közepes lángra veszem, és lefedem. 20 perc múlva kész is. A tejes tejszínes fűszer nagy részét beszívta a burgonya, a maradék pedig összesűrűsödött, és krémes maradt, teteje itt ott megpirult.
Megszórhatjuk aprított petrezselyemmel, és reszelt növényi sajttal. 
Jó étvágyat!

0 Tovább

Karobos chia puding

25 napja nem ettem semmilyen cukrot, gyümölcsön kívül. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az édes nyalánkságokról, sőt! Ilyenkor lódul meg az ember fantáziája, mert a semmiből valamit csinálni, na az, már művészet. :))
Mivel ma sokat dolgoztam, és keményen edzettem is, úgy éreztem megérdemli a gyomorom is a kényeztetést.
Ezért két ek chia magot beáztattam 3 ek kókusztejbe, vártam pár percet, míg nyákossá válik, majd egy aprító mixerbe tettem 1 nagy érett banánt, hozzáadtam a nyákos chia magot, és 2 ek karob port. Egy perc alatt összeturmixoltam, és egy másodperc alatt, már kanalaztam is a mennyei csokikrémet.
Tökéletes nassolni való! 

Ismered a chia magot? Nem? Akkor itt az ideje! 
Itt minden infót megtalálsz róla:
http://chia-mag.hu/
0 Tovább

Saláta az üvegben

Bizony, ha tudatosan szeretnénk táplálkozni, sokszor nagy fejtörét okoz, hogyan, vagy hol együnk adalékmentes, tejtermékmentes, húsmentes friss salátát, ami finom is. Ezért a legjobb, ha mi magunk készítjük el otthon, így garantáltak az összetevők.

A befőttesüvegekbe előre elkészített salátaebéd, vagy vacsora, korántsem újdonság, mégis szeretném nektek feleleveníteni, hogy még ennyi kifogásunk se lehessen, miért nem tudunk rendesen ebédelni a munka
helyünkön. Ez a megoldás annyira egyszerű, és praktikus, hogy érdemes kipróbálni, mindössze a kedvenc öntetünkre lesz szükségünk, íme az enyém:
http://gretakonyhaja.postr.hu/egeszseges-inyenc-salataontet
Beleöntjük a dresszinget, lezárjuk, és jól összerázzuk, majd az üvegből közvetlenül villával, vagy evőpálcikával fogyaszthatjuk. Adhatunk hozzá mindenféle salátát, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, csírákat!
Nyers, vegán és cukormentes.

0 Tovább

Répa-kókusz "tejshake"

Bizonyára sokan kezdtek bele az újévben különdéle tisztítókúrákba, egyéb fogadalmakba. A január eleje kifejezetten alkalmas erre, legyen az egészségesebb életmódra törékvés, cukormentesség,  húsmentesség, tudatosabb táplálkozás, nyersétkezés, vagy bármi, amely segít visszaállítani, vagy megtalálni végre testi-lelki-szellemi harmóniánkat.
Azon túl, hogy a blogomban lévő receptek egyike sem tartalmaz állati eredetű összetevőt( hús, tej és származékai, tojás, méz), mindig figyelek arra, hogy lehetőleg gluténmentes legyen, megfelelő ételpárosítással járjon, egészséges legyen, és ami a legfontosabb, nagyon finom.

Ezért is ajánlok most gyorséttermi kedvelt shake-ek helyettesítésére, egy otthon, könnyedén elkészíthető mennyei finomságot, amelyet leginkább délutáni édességre vágyakozás kielégítésére tudok elképzelni, és ami a legjobb, hogy melegen, vagy hidegen egyaránt finom, pénztárcabarát megoldás, amitől garantáltan nem lesz bűntudatunk.

A gyorséttermi shake-ekkel ellentétben, az otthon elkészíthető répashake szezonális, nem tartalmaz tejterméket (hormonok, antibiotikum, vér, genny), cukrot, mesterséges adalékanyagokat, szilikonszármazékokat és egyéb mű-anyagot.
Mindössze 5 hozzávalóból, egy turmixgép segítségével elkészíthető ez a habos-fűszeres finomság.

Hozzávalók:
2 közepes méretű répa meghámozva, megmosva
2-3 dl mandulatej
1 dl kókuszkrém
stévia cseppek ízlés szerint
mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió)

Hideg változat:
A répákat 2-3 nagyobb darabra végjuk, majd megfőzzük, ha kihűlt pár órára fagyasztóba tesszük. A fagyott répahasábokat egy turmixgépbe tesszük a többi hozzávalóval, majd kb egy percen keresztül turmixoljuk. Kiöntjük egy nagyobb pohárba, tetejére tehetünk még kókusztejszínhabot, megszórhatjuk fahéjjal.

Meleg változat.
A répákat megfőzzük, vagy egy tepsiben, sütőben megsütjük, és a fentebb leírtakhoz hasonlóan járunk el, azzal a különbséggel, hogy forráspontig melegített mandulatejet adunk hozzá.

Jó étvágyat!

0 Tovább

Fügés-diós kókuszkrémes szelet

Mostanában elég sok nyers édességgel kísérletezem, mert a nem gyümölcsökből származó cukrokat egy időre (lehet januártól) el szeretném hagyni az étrendemből, kísérleti jelleggel. Az édes íz, azonban biztosan hiányozna, ezért folyamatosan keresgélek, alkotok, tesztelek és tapasztalok.
Igyekszem minél kevesebb olajos magot használni, mert együtt a gyümölcsökkel nekem néha bántja a gyomrom, és hizlaló is lehet, szóval az arany középutat keresem ebben is.
Például a táplálkozásban nekem a vegán életmód az arany középút, ami lehet furcsának tűnik, de én ebben az életformában találtam meg az egészségemet, a jó közérzetemet, és a fiatalság forrását is, nem utolsó sorban, az, hogy tehetek valamit a világ jobbításáért, lelkileg is jó érzéssel tölt el:)
De vissza, ehhez a mennyei édességhez. Szerintem tökéletes ízharmónia, és energiabomba, mondjuk aktívan sportolóknak, de gyerekeknek is.

Hozzávalók:

A fügés alaphoz:
3/4 bögre dió (imádom, és minden nap kellene ennie mindenkinek!)
3 ek kókuszreszelék
1 ek lenmag (lehet pehely, vagy liszt is)
1/2 bögre aszalt füge, levágva a kemény tetejét, kettévágva
1/2 bögre datolya (natúr, glukózszirup mentes)
1 ek víz
1 tk fahéj

Egy aprítóba tesszük, a hozzávalókat és lassan, alacsony fokozaton kezdjük, és addig tartson, míg formázható ragadós masszát kapunk.
Ezt lenyomkodjuk egy kenyérforma, vagy egy keskenyebb szilikonforma aljába. (10cmX20cm pl) Egyenletesen oszlassuk el, nyomkodjuk le a kezünkkel, és simítsuk bele a formába. Ha a forma nem szilikonos és ragadhat, akkor béleljük ki előtte sütőpapírral. Ha kész, tegyük be a hűtőbe és kezdjünk hozzá a krémhez!

Kókuszkrém:
1/2 bögre kesudió (előtte beáztatom minimum fél órára)
1/2 bögre sűrű kókusztej, a legjobb ha pl konzervest használunk, hogy egy éjszakára hűtőbe tesszük, és a tetején megjelenő sűrű krémet tesszük bele
3-4 ek kókuszreszelék
vanília
2-3 ek növényi édesítő, bármilyen természetes szirup, stévia is lehet, csak folyékony

A kesudiót kihagyhatjuk, ez esetben kókuszolajat (nyers) kellene használnunk, de akkor inkább a kesudió.
Először a kesudiót teszem az aprítógépbe, majd amikor már kezd krémesedni, hozzáadom a kókuszkrémet, és az édesítőt, végül a vaníliát, kókuszreszeléket, és addig turmixolom, míg habos, selymes, krémes lesz.
Kivesszük az alapot a hűtőből, rákanalazzuk a kókuszkrémet, eloszlatjuk egyenletesen, és visszatesszük a hűtőbe (nem, egy éjszakáig senki nem bírna várni, hogy megkóstolja) 2 óra hosszára, míg a süti összeáll. Ha eltelt az idő, tetejét friss fügével dekorálhatjuk.
Jobb, mint bármelyik Kindermaxiking, vagy társaik, és ezerszer egészségesebb is!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Indiai lencseragu édesburgonyával

Biztosan ti is sokszor gondolkodtok mit főzzetek este, milyen laktató, tartalmas, egészséges, de nagyon finom vacsorával lepjétek meg a családot. Nekem az agyam, (nem fog titeket meglepni) többnyire az ételek körül forog, de még így is vannak napok, amikor fogalmam sincs mit kellene főzni.
Ez a recept tökéletes az ilyen napokra, főleg esős, hűvös időben.
Nagyon, nagyon, nagyon imádom az autentikus indiai ételeket, és néha kifejezetten szeretem, ha elém rakják egy étteremben, de túlnyomó részt mégis otthon készítem el, mert az ízét nem lehet eltéveszteni, és sokkal költségtakarékosabb is.

Hozzávalók: 4-6 személyre

400g lencse beáztatva
2 db édesburgonya
1 szál póréhagyma
2 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
hüvelyk ujjnyi friss gyömbér
1 csapott ek garam masala fűszerpor
1 csapott ek curry por
1/2 ek tikka masala fűszerpor
só, vegamix ízlés szerint
1 doboz sűrű kókusztej
1-2 szál sárgarépa
víz
1-2 ek tápióka liszt (kukoricakeményítő is jó) abban az esetben, ha kevesebb vizet adunk hozzá, és nem olyan leveses, elhagyhatjuk, de én szeretem főzelékesen.

Egy wokban, (vagy nagyobb serpenyőben) felhevítem az olíva olajat, és megpárolom a felaprított hagymákat, majd a fokhagymák felét aprítva. Folyamatosan kevergetem kb 3 percig, majd belereszelem a friss, hámozott gyömbért, pirítom pár percig. Hozzáadom a félholdakra vágott répát, és a kisebb kockákra vágott édesburgonyát, majd a fűszereket, jól alaposan összekeverem, pár percig kevergetve rázogatva pirítom. Jöhet bele a beáztatott, lecsepegtetett, leszűrt lencse. Összekeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy rendesen ellepje kb ujjnyi vastagon. Hozzáadom a maradék fokhagymát, és lefedve megfőzöm a lencsét, közben megdagad, besűrűsödik.
Megsózom, majd ha a lencse puha, a kókusztej sűrűjét hozzáadom, átlátszó részét, pedig elkeverem a tápióka keményítővel csomómentesre. Kavargatva hozzáöntöm ezt a keveréket, és nagyon gyorsan keverem, mert sűrűsödni fog. Addig kevergetjük, míg újra fel nem forr, majd levesszük a tűzről. Főzelékállagot kell kapjunk. Én rendszerint ilyenkor még sózom, fűszerezem addig míg tökéletes lesz. Bármilyen kenyérfélével ajánlom.
Jó étvágyat!

UI: Gluténmenteseknek ajánlom még quinoával, vagy rizssel összekeverve. A fűszereket bioboltokban, vagy ázsiai alapanyagokat árusító üzletekben lehet beszerezni, de decembertől a tündérporok már a webáruházamban is elérhetőek lesznek.

0 Tovább

Limonádé süti (gluténmentes)

Nagyon citromos, glutén-, tej-, és tojásmentes finomság 30 perc alatt , nemcsak egyszerű, de nagyon nagyon finom!

Hozzávalók:
1/2 bögre bio margarin olvasztva
1 bögre nádcukor
1 és 1/2 bögre gluténmentes süti lisztkeverék (Gabriella)
1 késhegyni szódabikarbóna
3-4 bio citrom héja és leve

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 175 fokon 25 percig, vagy tűpróbáig sütjük.

citromkrém:
1 bögre nád porcukor
3 ek citromlé
Lassan, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a nádcukrot a citromlével, míg szirupos lesz, és rákenjük a kihűlt sütik tetejére.
Jó étvágyat!
,

0 Tovább

Pad Thai pirított tofuval

A Pad Thai, ahogy neve is mutatja, a thai konyha egyik talán legnépszerűbb alkotása, és számomra az egyik legfinomabb gyorsétel, amit az ember ehet, a gyümölcs, és a sushi után :))
Amint beköszöntött a szeptember, és megéltünk pár hűvösebb napot, a szervezetem egyből jelezte, hogy bizony mostantól melengető ételekre van szükségem, melengető fűszerekkel.
A Pad Thai, thai sült tésztát jelent, amit ezerféleképpen variálhatunk.
Ebben a verzióban minden benne van, amit az ázsiai ételekben szeretek, mert wokból jön, tészta van benne de gluténmentes, zöldségeket, és mogyorót is tartalmaz, szóval egy gasztrohedonistának, mint amilyen én vagyok, ez bizony maga a Mennyország. A Tündérkonyhában minden héten lesz valami ázsiai, étel a kedvenceim közül, szóval érdemes az oldalamat frissíteni a napi menük érdekében .


Hozzávalók:
200g rizstészta
2 ek mogyoróvaj
4 ek teryaki szósz, vagy sima szójaszósz, tamari
1 ek sűrített paradicsom
1 ek vörös vagy zöld tha curry pasta
1 marék pirított földimogyoró
300g füstölt tofu
5-6 gerezd fokhagyma
kedvenc idényzöldségek (pritamin paprika, lilahagyma, répa, zeller, brokkoli stb)
1 csokor friss koriander
mogyoró olaj, vagy bármilyen ázsiai wok olaj,(kókuszolaj is megfelel)
ujjnyi chili, ha valaki csípősen szereti

1. Az üvegtésztát leforrázzuk, majd 5 perc után leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, félretesszük.
2. A wokban felhevítjük az olajat, majd beletesszük a csíkokra, vagy kockákra vágott tofut, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a teryaki szósszal. Addig pirítjuk, míg a szójaszószt a tofu felszívja, és ropogós, kérges lesz. Félretesszük.
3. A wokban kevés olajat hevítünk, majd beletesszük a curry pastát, a mogyoróvajat és a sűrített paradicsomot, szójaszószt. Ha krémes szósz lesz belőle, beletesszük az aprított fokhagymát, 1 percig pirítjuk, majd jönnek a zöldségek. Átforgatjuk kb 5 percen keresztül rázogatva, míg a zöldségek kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.
4. Hozzáadjuk a tésztát, átforgatjuk, majd a sült tofut is.
5. Tálaláskor megszórjuk pirított mogyoróval, és aprított koriander levelekkel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Levendulás almatorta gluténmentesen


Zuhogott az eső egész nap, ezért nem tehettem mást, mint kimentem a konyhába, ránéztem a meseszép csokor levendulára az ablakban, a roskadozó tál almára az asztalon, és közben eszembe jutott, hogy sütit kellene csinálni, és pont vettem egy doboz gluténmentes lisztkeveréket, amit még nem próbáltam, és azonnal összeállt a kép!
Karamellás almatortát fogok sütni levendulával.
Tökéletes lett, és a fotózásra már a nap is kisütött!

Hozzávalók:
15dkg gluténmentes sütikeverék nádcukorral (amennyiben nincsen benne, 15 dkg liszkeverékhez adjunk 10 dkg nádcukrot)
6 db kisebb gála alma
8 ek kókuszolaj, vagy olvasztott biomargarin
1-1/2 dl rizstej
1 dl növényi tejszín
2 ek nádcukor
1 tk fahéj
1 szál morzsolt levendulalevél
kisebb kapcsos tortaforma

1.Az almákat meghámoztam, és szeletekre vágtam.
2. A sütikeveréket összedolgoztam 5 ek kókuszolajjal, és a tejjel.
3. Kiraktam almával a tortaforma alját, ráborítottam a masszát, egyenletesen eloszlattam, majd 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöttem, kivettem hűlni.
4. Miután kihűlt, megfordítottam, és visszakapcsoltam az oldalát.
5. Mialatt az alap hűlt, elkészítettem a karamellás tejszínes almakrémet.
6. 3 ek kókuszolajban megkaramellizáltam a cukrot, beledobtam a maradék almaszeleteket, hozzáadtam a levendulát és a fahéjat, és megpároltam az almákat, a legvégén hozzáadtam a tejszínt, addig forraltam, míg nagyon sűrű lett, hagytam kihűlni.
7. A Kihűlt almakrémet a torta tetejére kanalaztam és egy órára hűtőbe tettem.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Wokban sült cukkinis kukorica puffancsok

Isteni előétel, vendégváró, vagy feltét ez a szezonális alapanyagokból összeállított fasírt.
Bármilyen joghurtos mártogatóssal, de akár paradicsom csatnival is finom.
Teljesen gluténmentes!

Hozzávalók:
- 300-400g zsenge főtt kukorica
- 4 gerezd fokhagyma
-2-3 kisebb saláta cukkini
- só, bors
- 1/2-1 bögre Glutenix (magkeverékes gluténmentes kenyérliszt)
- ½ bögre csicseriborsó liszt
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- 1 tk füstölt pirospaprika (elhagyható)
- fél bögre aprított petrezselyem
- 1 ek vegamix
- olívaolaj

1. A kukorica csutkáról levágjuk a szemeket, a cukkinit lereszeljük, majd 15 perc múlva kinyomkodjuk a levét.
2. A puffancsok hozzávalóit,(kivéve az olívaolajat) egy aprítóba tesszük, és homogén masszává dolgozzuk. Hűtőbe rakjuk 1-2 órára
Ha túl lágy a massza tehetünk hozzá még valamelyik lisztből, bár ha lágyabb, akkor a puffancsok könnyebbek.
3. Vizes kézzel tallérokat formázunk, a wokot felhevítjük, majd jó forró olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Eperkrémes csokimázas pite

Gluténmentes, és teljesen nyers, proteinben és esszenciális zsírokban gazdag a torta alapja, ezért sokkal egészségesebb, mintha lisztekből állítottam volna össze. Nagyon jól variálható bármilyen ízű pudinggal, vagy gyümölccsel. Elkészítése egyszerű, az íze pedig mennyei.


Pitealap:
1 bögre kimagozott datolya
1/2 őrölt lenmag
1/2 bögre őrölt mandula
1/2 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre olvasztott kókuszolaj
4 ek rizsszirup
csipet só
vanília aroma
annyi rizs vagy kókusztej, amitől nem folyós, hanem ragadós masszává áll össze a tészta

Összeaprítjuk a hozzávalókat, majd lenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt piteformába, hűtőbe tesszük.

Eperkrém:
8 dl rizstej
2 és fél csomag epres pudingpor
3 ek kókuszolaj
7 ek nádcukor

A hozzávalókból a hagyományos módon sűrű pudingot főzünk, majd hozzákeverjük kókuszolajat, hogy selymesebb legyen.
Ha langyosra hűlt, egyenletesen megtöltjük vele a pitealapot, és visszatesszük a hűtőbe.

Csokimáz:
200g 70%-os jó minőségű étcsoki
3 ek nádcukor
kb 1 dl rizs vagy kókusztej
3 ek kókuszolaj
csipet só

A hozzávalókat gőz felett összeolvasztjuk, majd ráöntjük a puding tetejére, egyenletesen elsimítjuk, majd a tortát, ha lehet egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Eperdarabokkal díszítve tálalhatjuk, de az eperpudingot össze is turmixolhatjuk a friss eperrel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Banánhabos kókuszkocka

Az egyik legfinomabb nyers édesség, amit valaha készítettem. Nagyon egyszerű, és bár kalóriadúsnak tűnik, még sincs benne finomított alapanyag, csakis természetes, hidegen sajtolt, vagy natúr olajok, ásványi anyagok, és vitaminok. Ettől nem fogsz meghízni, és nagyon könnyen emészthető, a kókuszolaj pedig még az anyagcsere folyamataidat is gyorsítja. Omega 6-3-ban nagyon gazdag!
Tojás, tejtermék, és gluténmentes...és még sütni sem kell.


Alsó réteg:
-60 g kókuszreszelék
-70 g lenmag
- 4 ek kakaó
- 15-20 db datolya
- 4 ek rizsszirup, vagy agavé, vagy juharszirup
- 1 ek rumaroma
- pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell

1.A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag, és a rumaroma is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.

Kókuszos réteg:
- 1 bögre kókuszreszelék
- fél bögre olvasztott nyers kókuszolaj (raw, hidegen sajtolt!)
- negyed bögre természetes édesítő szirup (lásd fent)
- csipet só
- csipet kurkuma
- vanília aroma

2. Egy aprítógépben pár percig hagyjuk összedolgozni, majd az alsó rétegre kanalazva egyenletesen eloszlatjuk, és jól lenyomkodjuk, pl egy evőkanál segítségével.

Banánhabos réteg
- 2 banán
- 2-3 dl kókusztejszín, vagy kókuszkrém (a konzervet betesszük 1 órára a hűtőbe, és ez jön fel a tetejére, sűrű, szilárd masszaként, ezt belekaparjuk a turmixgépbe.
- ízlés szerint természetes édesítő szirup
- 4 ek olvasztott nyers kókuszolaj

3. A hozzávalókat a turmixgépbe tesszük és pár percig turmixoljuk. A habos masszát, a kókuszos réteg tetejére halmozzuk, egyenletesen elsimítjuk, és pár órára hűtőbe tesszük. Kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Kókuszos-lenkeksz "tej"karamellával (gluténmentes)

Melegen és kihűlve is finom, bár mire úgy igazán kihűlt volna, elfogyott. A kókusztejkaramellából viszont bőven maradt, ezért ma is ez lesz a desszert, bár szerintem tökéletes reggelire, tízóraira és uzsonnára is. Igazi energia-, ásványianyag-, és vitaminbomba. Szerintem nem hizlal, de ki ki maga döntse el

Hozzávalók (10 db kekszhez):
- 3 ek lenmagliszt (kávédarálóban őrölt lenmag)
- 6 ek glutenix (magvas gluténmentes kenyérlisztkeverék. ha nincs ilyen, nyugodtan mehet bele különféle gluténmentes lisztek keveréke, pl rizsliszt, keményítő, kölesliszt, mandulaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt)
- kb 1 dl kókusztej
- 3 ek kókuszreszelék
- kb 2-3 ek kókuszolaj olvasztva
- vanília aroma
. késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek kókuszvirág cukor (lehet nádcukor is)

1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük
2. A hozzávalókat alaposan eldolgozzuk, míg jó kis összeállt massza lesz belőle, golyókat formázunk tenyerünkkel, vagy egy villa segítségével kilapítjuk
3. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük egymás mellett a kekszeket, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mialatt sül, elkészítjük a
Tejkaramellát
Hozzávalók:
- 3-5 ek nádcukor
- 1-1.5 dl kókusztej (ha lehet a sűrűje)
- 2 ek kókuszolaj
- vanília aroma

Egy tapadásmentes serpenyőben minden hozzávalót lassan melegítünk, majd állandóan kevergetve (kézi habverővel) addig főzzük, míg sűrű szósz kapunk.
Ha túl folyós, adhatunk hozzá kevés keményítőt.
Hűtőben pár napig eláll.

A kisült kekszeket kivesszük a sütőből, és megkenjük a karamellaszósszal, majd ha kihűlt, tálaljuk.
Mindenképpen próbáljátok ki!
Jó étvágyat!

0 Tovább

"Túró"torta erdei gyümölcsös joghurttal és csokiszósszal

Tej-, tojás-, és gluténmentes!

Tél van, és hideg, és hó, és ilyenkor csoki kell, meg egy kis falat nyár...na meg köles, ami szuper egészséges és melengető, tele mind a nyolc esszenciális aminosavval és vassal.

A kölesből túrót készítünk a már megszokott módon, és egy üvegtál aljára nyomkodjuk, hagyjuk kihűlni. Ez esetben ne tegyünk bele grízt, helyettsítsük 1 dl növényi joghurttal, amelyet már minden nagy áruházban megtalálunk a hagyományos joghurtok mellett, és adhatunk hozzá 1 ek natúr(hidegen sajtolt) kókuszolajat is.
http://gretakonyhaja.postr.hu/tu

Ha van fagyasztott nyári bogyós gyümölcsünk(nálam szeder és málna) a mélyhűtőben, akkor olvasszuk ki, és turmixoljuk össze egy pohár szójajoghurttal, és pár kanál kókusztejjel, 1 ek natúr kókuszolajjal, agavé sziruppal édesítjük. Ezt a gyümölcsös joghurtos keveréket a cheese cake tetejére tesszük, eloszlatjuk egyenletesen és hűtőbe helyezzük kb 1 órára.

csokiszósz: a hozzávalókat egy teflonserpenyőben alacsony hőfokon összeforraljuk a növényi tejjel, míg sűrű csokiszósz kapunk.
2.5-3 dl kókusztej (de lehet rizstej is)
2 ek nádcukor
100g étcsoki
2 ek étkezési keményítő
2-3 ek kakaópor
1 ek natúr kókuszolaj
csipet só

A kölestúrótortát, ha megszilárdult kockákra vágjuk, és meglocsoljuk csokiszósszal, vagy mellé helyezzük. Jó étvágyat!

1 Tovább

Gluténmentes pizza

Gluténmentes pizza füstölt tofuval, fokhagymás pácolt cukkinivel, hagymával és vegán parmezánnal.

Imádjuk a pizzát, de nem gondoltam volna, hogy ilyen finom gluténmentes kiadásban is. Kicsit féltem tőle, mert sokféle receptet találtam, és végül ezek együtteséből készítettem egy saját verziót. Ebből az adagból kettő, 25-30 cm-es pizza jön ki, amely nem olyan vékony tésztájú, mint az eredeti olasz, de sokkal kevésbé terheli meg a gyomrot, és szerintem nem is hizlal annyira :))
Az eredmény, egy ropogós szélű, nagyon pizzás hatású lepény lett. Az elsőt adagot kiterítettem egy sütőpapírra, ez vékonyabb lett és jobban megsült, a másikat sütőpapírral bélelt piteformába kanalaztam, amely sűrűbb és "pitésebb" lett. De nagyon finom, még ma is azt ettük ebédre. Tetejére paradicsomos bazsalikomos szószt kentem, teriyaki (szója) szószban sült füstölt tofu szeletkéket szórtam rá, meg sült fokhagymás cukkinikarikákat, hagymát, és amikor kész lett megszórtam inaktív élesztőpehellyel, meg csípős paprika krémmel :))
Mennyei lett, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:
100 gramm kukoricaliszt
200 gramm héjában főtt burgonya (2 közepes darab)
150 gramm rizsliszt, vagy Glutenix magkeverékes kenyérliszt
3/4 csomag instant élesztő
2 ek olíva olaj
1 tk só
víz
oregano

A burgonyákat megmosom, felteszem sós vízben főni, majd ha kész meghámozom, szétnyomkodom, és hagyom kihűlni.
Összekeverem a liszteket, a sót, az élesztőt, a szétnyomkodott főtt burgonyákat, és kevergetés közben hozzáadom az olajat, és kb 2-3 dl langyos vizet. Fakanállal keverhető, sűrű állagú kellene, hogy legyen. A tálat letakartam és meleg helyen 1 óráig kelesztettem.
Fogtam egy tepsit, letakartam sütőpapírral, és hablapáttal köralakban(kb 30 cm átmérő) elsimítottam rajta a masszát megszórtam oregánóval és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem tíz percre. 10 perc után kivettem, megraktam a fent említett feltétekkel, és még 25 percig sütöttem, az utolsó 5 percben grill fokozaton.
Szuperül elvált a sütőpapírtól, és a szélén megpirult, ropogós lett.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Currys-csípős karfiolpuffancsok

...avagy élet a rántottkarfiolon túl!
(tej-, tojás,- és gluténmentes)

Nem szeretek olajban sütni, mert kókuszolaj esetében is tiszta pazarlás, és túl sok zsír, ám tagadhatatlanul finomakat lehet így készíteni. Sokszor inkább sütőbe teszem az adott ételt, minthogy percekig úsztassam az olajban. Van azért kompromisszum :)
Ez a recept eredetileg "rántottkarfiolnak" készült, de az első adag után gyorsan meggondoltam magam, és inkább minden hozzávalót az aprítóban leturmixoltam, a masszát 1 órára a hűtőbe tettem, és kevés kókuszolajon egy evőkanál segítségével kis gusztusos, belül puha, de kívül ropogós puffancsokat sütöttem. Készítettem hozzá növényi tejfölből tartárt(tejföl, citromlé, só, bors, vegamix, rizsszirup, mustár), és uborkasalátát (uborka, citromlé vagy almaecet, só, rizsszirup)

hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol (megmosva, rózsáira szedve, megfőzve sós vízben)
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- fél dl olívaolaj
- só, bors, vegamix, cayenne bors, curry por, fokhagymapor, kurkuma( ízlés szerint)
- kb 1 dl növényi tej
- kókuszolaj a sütéshez

a lényeg, hogy jó sűrű, formálható massza legyen belőle, bár nem fog összeállni úgy, mint egy fasírt, inkább olyan lesz, mint a lapcsánka tésztája. természetesen ebbe is lehet tenni lisztet, de akkor már tönkölyt, és számolni kell a gluténnal, és extra kalóriákkal. a csicseriborsó liszt szerintem sokkal egészségesebb választás, mert tömény növényi fehérje, vas, vitamin és ásványi anyag bomba.
Jó étvágyat!

2 Tovább

Krémes karalábé leves (tej-, és gluténmentes)

Sokan nem tudnak mit kezdeni a karalábéval, maximum zöldséglevesbe teszik bele, pedig a zsenge karalábé azonkívül, hogy isteni nyersen és grillezve, még önálló levesként is megállja a helyét. Gyors, krémes és imádnivaló hideg őszi napokra.
A karalábé jótékony hatásairól a recept után olvashattok.


Hozzávalók:
- 3 db közepes zsenge karalábé meghámozva felkockázva
- 3 szem burgonya felkockázva
- 1 szál póréhagyma karikára vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek kókuszolaj
- 1 bio zöldségleveskocka
- vegamix
- 1 mk római kömény
- 1 mk pirospaprika (lehet füstölt is)
- friss bors, himalaya só
- 1 pohár növényi tejföl (Joya Crémesse, vagy joghurt)
- 2 dl növényi tej
- friss petrezselyem apróra vágva

Kókuszolajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a préselt, vagy apróra vágott fokhagymát, paprikát, római köményt, és lassú tűzön, 1 percig összepirítjuk. Beletesszük a karalábét, majd 3-4 percig együtt kevergetjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a leveskockát, kevés vegamixet, és lefedve addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul.
Ha készen van, egy kisebb tálba kiszedjük a levesből a burgonyákat, kevés lével, majd hozzáadjuk a növényi tejfölt és a tejet. Összeturmixoljuk, és visszaöntjük a levesre. Az első buborék megjelenéséig összefőzzük, és kész is. Tetejét megszórjuk friss aprított petrezselyemmel, és meglocsolhatjuk frissen facsart citromlével, vagy almaecettel.
Jó étvágyat!

A karalábé jótékony hatásai:
Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Sok benne a kálium, ezen kívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is található benne. Só- és kalóriaszegény zöldségféle. Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, emellett kiváló gyógyír bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén is. A benne lévő enzimek komoly mértékben elősegítik az emésztést, bő rosttartalmának köszönhetően szinte kimossa a bélrendszerből a salakanyagokat. A karalábé leve a jótékony vitaminok és ásványi anyagok miatt erős antibakteriális hatással bír, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.
Magas víztartalmának köszönhetően méregtelenítő-, és fogyókúrák tökéletes kiegészítője lehet.

0 Tovább

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, annál nagyobb kedvem van a konyhában tevékenykedni, mégsem szeretek hosszú órákat bíbelődni az ebédemmel. Ha kevés időm van, vagy csak valami könnyű, de tápláló ételre vágyom, kevesebb, mint 30 perc alatt, bármilyen krémlevest "összedobok". Míg nyáron, friss, nyers zöldségeket, vagy gyümölcsöket turmixolok, úgy ősszel és télen, szezonális, vagy melegítő alapanyagokat, fűszereket használok, és a leveseimet rendszerint főzöm. A legutóbbi esőnap eredményeként született ez a kissé édes- fűszeres pikáns krémleves, íme a recept, az édesburgonya csodálatos hatásairól, és arról, miért érdemes rendszeres alapanyagként felhasználnunk a konyhánkban, pedig a recept alatt olvashattok.

Hozzávalók:
- 3-4 közepes méretű friss édesburgonya meghámozva, felkockázva (nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)
- 1 vastag szál póréhagyma kockákra vágva
- 1 ek kókuszolaj
- 2 bio zöldségleves kocka
- 1-2 tk curry por (indiai fűszerkeverék, kurkumával, római köménnyel stb)
- 1 babérlevél
- friss tarkabors, himalaya só
- kb 1 liter víz
- 1 dl zabtejszín (lehet szójatejszín is, bioboltban vagy nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)



1. A hagymát kókuszolajon üvegesre párolom, majd beleforgatom az édesburgonyát, hozzáadom a fűszereket és a leveskockákat, felöntöm kb 1 liter vízzel, annyival, hogy ellepje.
2. Fedő alatt, lassú tűzön addig főzöm, amíg az édesburgonya megpuhlt (kb 15-20 perc).
3. Ha készen van, leveszem a tűzről, hozzáadom a zabtejszínt, és botmixerrel pürésítem.
4. Visszateszem az első forrásig a tűzre, majd tényérokba szedem, tetejére aprított snidlinget, vagy pirított magvas kenyérkockákat szórok.
Jó étvágyat!


Az édesburgonya élettani hatásai és felhasználása:

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) héja és húsa lehet fehér, krémszínű, sárga, narancssárga és rózsaszín, vagy akár sötétlila, attól függően, hogy melyik fajtáját használjuk. Készíthetünk belőle édességeket, pitéket, megsüthetjük, megfőzhetjük vagy akár párolhatjuk is.

Mindegy milyen elkészítési módot választunk, ez a tápláló gumós zöldség mindig finom és laktató lesz. Az „édes" elnevezés ellenére, nem szerepel a cukorbetegek tiltó listáján, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy az édesburgonya valójában segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet.

Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A-vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában. A karotinoidok adják a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga vagy narancssárga színárnyalatát. Az A-vitamin az immunrendszerünket erősíti és köztudottan fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, lágy szöveteknek, a nyálkahártyának és a bőrnek. Antioxidáns is egyben, ami megvédi a sejteket a sérülésektől. Válasszuk a sötétebb színű (narancssárga) édesburgonyát, mert annak magasabb a béta-karotin tartalma.

Egy csésze édesburgonyában nagyon sok a C-vitamin, ami elengedhetetlen a szövetek növekedéséhez és javulásához, a gyorsabb sebgyógyuláshoz, a porcok gyógyulásához és kezeléséhez, a csontoknak és a fogaknak is. Ezen kívül a C-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely segít csökkenteni az olyan mérgező vegyszerek és szennyeződések, mint például a cigaretta füst által okozott testi károkat.

Az édesburgonya gazdag mangánban, ez az ásvány hozzájárul az egészséges csontokhoz, a normális agy- és ideg funkciókhoz és segít egyensúlyban tartani a vércukor szintet. A kutatások kimutatták, hogy a mangánnak jó hatása van a termékenység növelésében, és segít lelassítani a szervezet elfásulásának folyamatát, ezzel is késleltetve az öregedést.

Az édesburgonya fogyasztása rostokkal, B6 vitaminnal, vassal, a vérnyomást csökkentő káliummal, valamint rézzel látja el a szervezetünket, a réz egy olyan enzim képződését segíti elő, amelyik megakadályozza az artériák megmerevedését.
forrás: edenkert.hu

Sütve, főzve, grillezve, édességbe, vagy sósabb egytálételbe, levesekhez, és köretként is csodálatos!

0 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek