Sokan nem tudnak mit kezdeni a karalábéval, maximum zöldséglevesbe teszik bele, pedig a zsenge karalábé azonkívül, hogy isteni nyersen és grillezve, még önálló levesként is megállja a helyét. Gyors, krémes és imádnivaló hideg őszi napokra.
A karalábé jótékony hatásairól a recept után olvashattok.


Hozzávalók:
- 3 db közepes zsenge karalábé meghámozva felkockázva
- 3 szem burgonya felkockázva
- 1 szál póréhagyma karikára vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek kókuszolaj
- 1 bio zöldségleveskocka
- vegamix
- 1 mk római kömény
- 1 mk pirospaprika (lehet füstölt is)
- friss bors, himalaya só
- 1 pohár növényi tejföl (Joya Crémesse, vagy joghurt)
- 2 dl növényi tej
- friss petrezselyem apróra vágva

Kókuszolajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a préselt, vagy apróra vágott fokhagymát, paprikát, római köményt, és lassú tűzön, 1 percig összepirítjuk. Beletesszük a karalábét, majd 3-4 percig együtt kevergetjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a leveskockát, kevés vegamixet, és lefedve addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul.
Ha készen van, egy kisebb tálba kiszedjük a levesből a burgonyákat, kevés lével, majd hozzáadjuk a növényi tejfölt és a tejet. Összeturmixoljuk, és visszaöntjük a levesre. Az első buborék megjelenéséig összefőzzük, és kész is. Tetejét megszórjuk friss aprított petrezselyemmel, és meglocsolhatjuk frissen facsart citromlével, vagy almaecettel.
Jó étvágyat!

A karalábé jótékony hatásai:
Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Sok benne a kálium, ezen kívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is található benne. Só- és kalóriaszegény zöldségféle. Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, emellett kiváló gyógyír bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén is. A benne lévő enzimek komoly mértékben elősegítik az emésztést, bő rosttartalmának köszönhetően szinte kimossa a bélrendszerből a salakanyagokat. A karalábé leve a jótékony vitaminok és ásványi anyagok miatt erős antibakteriális hatással bír, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.
Magas víztartalmának köszönhetően méregtelenítő-, és fogyókúrák tökéletes kiegészítője lehet.