Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Padlizsán steak szendvics

Mostanában nem vagyok úgy oda a padlizsánért, de mivel egészséges, folyamatosan azon töröm a fejem, hogyan lehetne finomabbnál finomabb recepteket alkotni úgy, hogy még a hozzám hasonlóak is megszeressék. Ilyen ez a recept is, és tényleg megunhatatlan uzsonnára, de akár magunkkal vihető ebéd is lehet. A zöldségeket mindig szezonálisan lehet variálni, sőt az elvetemült hedonisták tofubaconnel, és ecetes gyömbérrel is dúsíthatják, nekem úgy ízlik a legjobban :))

Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 1 fej lilahagyma, finom karikákra vágva
- 4 ek szójaszósz vagy teryaki
- 3-4 ek olívaolaj
-1 ek mustár
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 2 tk steak fűszerkeverék
- 2 tk vegamix
- 1 dl veganéz (tojásmentes majonéz)
-ketchup
- mustár
- friss fejes saláta levelek, (lehet madár, római, rukkola is)
- friss, teljes kiőrlésű baguette-ek

1. A padlizsán páchoz összekeverjük egy nagyobb tálba a szójaszószt, az olívaolajat, a fokhagyma granulátumot, a vegamixet, és a steak fűszerkeveréket és 1 ek mustárt.
Jó alaposan összedolgozzuk.
2. A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük,és ujjnyi (kb. 1cm) vastagságúakra felvágjuk.(lehet hosszában is.)
3. Minden padlizsánkarikát megforgatunk minden oldalról a páclében, és elhelyezzük őket egy tányéron.
4. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd ha már elég forró, belehelyezünk annyi karikát, amennyi még kényelmesen elfér benne. Magas hőfokon 1-2 percig mindkét oldalukon megpirítjuk, majd közepesre vesszük a hőmérsékletet, és kevés vizet aláöntve lefedve pároljuk kb.5 percig, majd megforgatjuk, még 5 percre. Levesszük a fedőt, és addig pirítjuk, míg csodásan meg nem barnulnak.
5. A baguette-ket hosszában felvágjuk, megkenjük veganézzel, majd rátesszük a salátát, a meleg padlizsánsteaket(1 baguette-re kb 3 karika fér), lilahagymakarikákat. A baguette tetejét megkenjük ketchuppal, és ízlés szerint mustárral, majd az egészet összeforgatjuk.

Tipp: Jól illik hozzá még a paradicsom, friss hónapos retek, lilahagyma helyett póré, vagy uborka is. Szezontól és hűtőtartalomtól függően. A veganézt viszont sose hagyjuk ki!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Sárgadinnye, a gyógyító-szépítő gyümölcs

Augusztusban szinte minden nap sárgadinnyét eszem reggelire, pontosabban az egész délelőtt folyamán elfogyasztok belőle 2-3 kg-ot.
Az illata, színe, íze, mind mind hívogatóan édes, friss és megunhatatlan.
Előszeretettel hordom magamon is, mert a pasztell sárgás-rózsás szín nagyon jól kombinálható bézzsel, fehérrel, arannyal és ezüsttel is.
Mint minden gyümölcsnek, a sárgadinnyének is számos gyógyhatása létezik, s már csak ezért is érdemes fogyasztani, mindamellett igazi méregtelenítő, karcsúsító csemege:
- a sárgadinnye legfontosabb összetevői általában rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz.
- víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadékmennyiségét.
- a sárgadinnye gazdag ásványi anyagforrás; 100 gramm elfogyasztásával 3 mg karotinhoz juthatunk, de nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem.
- vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2 -és C-vitamin-tartalma jelentős, 100 grammban 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2- és 35 mg C-vitamin található.
- a sárgadinnye energiatartalma igen csekély, mindössze 39 kcal, így egyszerre nagyobb mennyiség elfogyasztása sem hordozza magában a pluszkilók veszélyét, azonban magas szénhidrát-tartalma (9 mg 100 gramm gyümölcsben) miatt cukorbetegek számára csak kevés elfogyasztása ajánlott, a napi megengedett szénhidrátmennyiségen belül.
- magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést. Vékony-, és vastagbélgyulladásra is kitűnő.
- a nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.

0 Tovább

Egzotikus kuszkusz

Minden bizonnyal ez az étel a saláták és köretek királynője, mert mindenhez passzol és annyira finom, hogy akár függőséget is okozhat, szóval vigyázzatok:)
Nagyszerűen variálható étel, bármilyen kedvenc maggal, vagy aszalt gyümölccsel kiegészíthető, helyettesíthető.
Ebben a kerti grillezős nyári időszakban, pedig lehűtve pl grillezett tofu mellé, egy kis friss salátával mennyei
Elkészítése 15 perc, ami szintén nem hagyható figyelmen kívül. A kuszkusz tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek készítsék el kölessel, quinoa-val.

Hozzávalók:
-1 bögre kuszkusz
-1 csokor petrezselyem vagy/és friss koriander levél
-fél bögre mandula
-fél bögre pisztácia
-fél bögre aszalt cseresznye, vagy mazsola, vagy meggy stb
öntet:
-1 bio citrom leve
-3 ek balzsamecet
- 1 ek szójaszósz
-3 ek bio málnaszörp én pl a múltkor bodzaszörppel készítettem)
-1 tk garam masala, vagy római kömény
1 tk fahéj
-2 tk olívaolaj

1. Másfél bögre sós tiszta vizet felforralunk, majd levesszük a tűzhelyről.
2. Beletesszük a bögre kuszkuszt, elkeverjük, és lefedjük. 10 percig hagyjuk párolódni a kuszkuszt a vízgőzben. Nem tesszük vissza a tűzre.
3. Közben elkészítjük az öntetet. Összekeverjük a hozzávalókat, félretesszük. Beledaraboljuk a magvakat és a cseresznyét, belekeverjük a kész kuszkuszba.
4. Leöntjük az öntettel, jó alaposan összeforgatjuk. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, koriandert.
Pár órára hűtőbe helyezzük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Narancsbőr, csak a sütibe jó!

Napi életmód tippem: 10+1 tipp, a feszes, formás lábakért!

Ha csak nem születtél Giselle Bündchennek, valószínű ismered a narancsbőr, más néven cellulite fogalmát, és nem csak a női magazinok hasábjairól.
Sok levelet, kérdés kapok ebben a témában, és higgyétek el, egészen fiatal, vékony lányok is szenvednek tőle.
A cellulit a bőr irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, és egyre nagyobb gömböcskéket alakítanak ki. A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, a megduzzadt csomók egymással találkozva felszakítják a rostok rácsszerkezetét, így a bőr felülete a narancs héját utánzóan egyenetlenné válik.
Okai sokfélék lehetnek, mint öröklődött szociális tényezők (családi, életmódbeli szokások), ösztrogén hormon (soha ne szedj fogamzásgátló tablettát!), nyirokkeringési zavar, testsúlynövekedés, helytelen és rendszertelen táplálkozás, kevés folyadékfogyasztás, mozgáshiány, stressz.
Aki azt mondja, a narancsbőr egy krémtől, egy kapszulától, egy diétától, vagy egy rázkódó állványtól fog eltűnni, az hazudik.
De jó hír, hogy tehetünk dolgokat a visszaszorítása érdekében, és ha nő vagy, és zavar a dolog, akkor minél hamarabb, annál jobb, hiszen az évek ezen nem segítenek

Ami viszont igen, azt 11 pontban összegyűjtöttem nektek, az elmúlt 9 év tapasztalatából. Nekem is van, de nem látszik, mert nem engedem neki :))
A lenti listából kísérletezhettek kedvetekre, de ki is egészíthetitek
1. Tiszta víz (2-3 liter naponta) revers osmosis, vagy desztillált víz
A tiszta víz a legjobb oldószer, a káros salakanyagok, mérgek kimosásában. Dúsíthatjuk friss citrommal, vagy friss gyömbérrel.
2. Jóga és pilates
Bármely 30 perces gyakorlat segíteni fog, már igen rövid távon látványos eredményeket lehet elérni. Én imádom még az otthon reggelente könnyedén elvégezhető 5 tibeti gyakorlatot, a napüdvözletet( Surya Namaskar), a pilatest, pedig a you tube-ról töltöm le. Mindkettő csodásan formázza a combokat.
3. VEGÁN életmód!
Légy vegán, ha már nem az állatok miatt, akkor hiúságból
Ahogy áttértem 4 évvel ezelőtt, rá három hónapra már nem látszott narancsbőröm, pedig genetikailag laza kötőszöveteket örököltem.
A tejtermékekben sok a rejtett cukor, és növekedési hormon, és ösztrogén ami természetesen a húsra és a tojásra is elmondható.

4. Pulzusszám emelő időtöltések.
Olyat válassz, ami örömet okoz. Ha nem szeretsz futni, akkor sétálj helyette, vagy aerobikozz, vagy biciklizz, spinningelj, vagy egyéb izzasztó gyakorlatok is hatásosak, még ki sem kell kelned az ágyból
5. Apropó izzadás!
Szaunázz heti egyszer 1-2 órát, szuperül felpezsdít és méregtelenít!
6. Igyál minden nap, lehetőleg éhgyomorra frissen préselt zöldség és gyümölcsleveket, mert ezek mossák át a sejteket igazán, és töltik fel éltető enzimekkel.
7. Ételeid legalább 50%-a, nyáron 70%-a legyen nyers, termelői piacon beszerzett méregmentes gyümölcs, zöldség, salátaféle.
8. Legalább tavasztól őszig a legtöbb helyre járj gyalog, mert a séta nagyon jól formázza a combokat, ezáltal faragja a narancsbőrt.
9. Egyél minél több zöld színű ételt (saláta, spenót, petrezselyem, sóska, brokkoli), mert a bennük lévő klorofill mind mind kaparja a zsírt-vizet a cellákból.
10. Fogyassz kevesebb de jó minőségű zsírt, kerüld a túl sok olajos mag fogyasztást.
Használj konyhádban szőlőmag, vagy/és lenmagolajat.
+1 Kényeztesd magad havi egyszer egy testet lelket frissítő masszázzsal, de lehet speciális cellulit vagy nyirokmasszázsokat is igénybe venni, ha a többit megtetted, ez sokat fog segíteni.

Fogadjuk el magunkat olyannak amilyen, de soha ne fosszuk meg a lehetőséget magunktól, hogy fittebbek, és szebbek legyünk. Elfogadom magam, hogy most ez van, és ha változtatni szeretnék, akkor mindent megteszek, jókedvűen, optimistán, és sikerülni fog. Csak egy a biztos, az örök változás. ( a cellulit nem )
Boldog napot!

0 Tovább

Wokban sült cukkinis kukorica puffancsok

Isteni előétel, vendégváró, vagy feltét ez a szezonális alapanyagokból összeállított fasírt.
Bármilyen joghurtos mártogatóssal, de akár paradicsom csatnival is finom.
Teljesen gluténmentes!

Hozzávalók:
- 300-400g zsenge főtt kukorica
- 4 gerezd fokhagyma
-2-3 kisebb saláta cukkini
- só, bors
- 1/2-1 bögre Glutenix (magkeverékes gluténmentes kenyérliszt)
- ½ bögre csicseriborsó liszt
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- 1 tk füstölt pirospaprika (elhagyható)
- fél bögre aprított petrezselyem
- 1 ek vegamix
- olívaolaj

1. A kukorica csutkáról levágjuk a szemeket, a cukkinit lereszeljük, majd 15 perc múlva kinyomkodjuk a levét.
2. A puffancsok hozzávalóit,(kivéve az olívaolajat) egy aprítóba tesszük, és homogén masszává dolgozzuk. Hűtőbe rakjuk 1-2 órára
Ha túl lágy a massza tehetünk hozzá még valamelyik lisztből, bár ha lágyabb, akkor a puffancsok könnyebbek.
3. Vizes kézzel tallérokat formázunk, a wokot felhevítjük, majd jó forró olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Répajuice lenmagolajjal

Fogyassz minden nap kétszer 2 dl új répából készült préselt levet 1 ek lenmagolajjal összekeverve, 6-8 héten át. Tökéletesen tisztítja és regenerálja a gyomrot, a bélrendszert, májat és az epét. Lehetőleg éhgyomorra fogyaszd! Mindkét összetevő csodaszer, hogy miért is, alább olvashatjátok:

A répa hatásai a szervezetedre:
-A répában található nagy mennyiségű béta-karotin, amelyet a máj A-vitaminná alakít, remek szem erősítő. Segíti az esti látást, megelőzi az időskori szemromlást, és szembetegségek ellen is hatásos.
-A répa magas antioxidáns tartalma miatt védőréteget von a szív köré, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Alfa-karotint és luteint is tartalmaz, amely szintén segíti a szív védelmét, megvéd az oxidatív károktól, és a koleszterinszint növekedésétől, mivel rosttartalma megköti az epesavat.
-A répa fogyasztása csökkenti a tüdő-, mell-, és végbélrák kialakulásának kockázatát, a zöldség falcarinol nevű antioxidáns tartalmának köszönhetően, amely elpusztítja a rákgyanús sejteket, valamint megállítja a végbélben kialakult rákos sejtek növekedését. (De dohányosokban paradox módon a tüdőrák gyakoriságát megnöveli c vitamin hiányában)
-Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a répa remek immunrendszer erősítő.
-Egy fogkeféhez hasonlóan, a répa leszedi a fogkövet, és kiszedi a fogak közötti ételmaradékokat. A fogínyt is stimulálja, valamint rágás közben növeli a nyáltermelést, amely lúgos hatása miatt kiegyenlíti a szájüreg ph-értékét és csökkenti a fogszuvasodás esélyét. A répában található ásványi anyagok elpusztítják a szájüreg káros baktériumait.
-Magas A-vitamin tartalma miatt segíti a májat a szervezet megtisztításában. Csökkenti az epe és a zsír máj felé áramlását, rosttartalma pedig segíti a bélrendszer tisztítását.
-Béta-karotin tartalma antioxidánsként funkcionálva visszafordítja az anyagcsere folyamatokkal együtt járó sejtpusztulást, ily módon lassítja az öregedési folyamatokat.
-A répalé rendkívül jótékony hatással van a nőkre, ezt fitoösztrogén tartalmának köszönheti, amely csökkenti a menstruációs fájdalmakat és szabályozza a havi ciklust. Menopauza utáni időszakban is nagyon jót tesz, mert megszünteti a téves hőérzetet, valamint stabilizálja a többi menopauza utáni tünetet is.
-Kevesen tudják, hogy a répa remek kalciumforrás, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz.
Remek rostforrás, így rendszeresíti az emésztést, valamint gyógyítja a székrekedést és a refluxbetegséget. A fogyást is segíti.
-Magas karotiniod tartalma segíti a vércukor szinten tartását, alkalin komponense javítja a vesék működését. Magas kálium tartalma ellensúlyozza a magas vérnyomással együtt járó magas nátrium szintet.
A lenmagolaj hatása a szervezetre:
-a népi gyógyászatban elsősorban a székrekedés által okozott panaszokra javasolják
-bélrenyheség esetén is jótékony lehet, mivel enyhe hashajtó, bélműködést elősegítő hatása van
-kedvező összetétele miatt a gyomorfekély gyógyulásában is jelentős szerepe van
-vérnyomáscsökkentő, valamint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet
-sejtvédő hatása van
-kiváló antioxidáns
-segít szív- és érrendszeri panaszok esetén, mivel javítja az artériás keringést, az artériák működését
-fogyókúrázók kedvelt olaja, mivel gyorsítja az anyagcserét
-erős, menstruációs fájdalmakat csökkenti és segít szembeszállni a meddőséggel
-segít az edzések utáni izomfájdalom elkerülésében, így különösen jótékony az aktív életet élők számára
-segít megelőzni az epekövet, illetve ha már van epekő, akkor annak megszüntetésében is hatásos
-májtisztító hatású
-serkenti az agyműködést
-csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba
-magas antioxidáns hatásának köszönhetően gyulladáscsökkentő, ezért segít néhány bőrbetegség (pl. köszvény) legyőzésében
-herpesz esetén is jótékony hatású
-erősíti a körmöt és a hajat
-antioxidáns és A-vitamint tartalma miatt sok bőrproblémát megelőz és segíti a bőr egészségének fenntartását
 

0 Tovább

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Bármilyen elképzelhetetlen is első hallásra, a céklaleves fenséges nyári étel. Amellett egészséges, tápláló és játszva elkészíthető.
Gazdagítható friss uborkával, kaporral, metélőhagymával és retekkel is.

Hozzávalók:
- 2-3 db nagyobb új cékla
- 2 db közepes nyers uborka vagy 1 bögre savanyú uborka
- 2-3 db retek
- fél liter növényi joghurt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 csokor friss kapor
- fél bio citrom leve
- 1 ek nádcukor
- só, bors

1. A céklát meghámozzuk és belereszeljük egy leveses fazékba. Annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Megsózzuk és megfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük szét. A cékla maradjon harapható.
2. Amíg a cékla fő, lereszeljük az uborkákat és a retket.
3. Keverjük el a joghurttal alaposan az apróra vágott kaprot, a finomra vágott metélőhagymát és a préselt fokhagymát.
4. Ha a cékla megfőtt, locsoljuk meg a citromlével, adjuk hozzá a cukrot és ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Majd keverjük bele a reszelt uborkát és retket. Vegyünk ki a joghurtos tálba egy –két merőkanál levest, alaposan keverjük el, míg a hőmérséklet ki nem egyenlítődik, majd rakjuk vissza a levesbe a joghurtos tál tartalmát. Hűtsük le jó alaposan.
Tipp: Ha nem ecetes, hanem sima uborkát használunk, kinyomkodhatjuk, mert elég sok levet ereszt, de hagyhatjuk is rajta a levét. Krémlevesként is fogyaszthatjuk, úgy mielőtt a retket és az uborkát beletennénk, pürésítsük le, és csak azután kerüljenek bele a zöldségek, meg a metélőhagymás- joghurtos keverék. Kaprot és snidlinget is szórhatunk a tetejére.
 
 

0 Tovább

Zöldborsó krokett mentás joghurtszósszal (gluténmentes)


A tavaszi zöldség-gyümölcs kínálatban a spárga és a földieper mellett, a frissen fejtett zöldborsó is különösen nagy kedvencem, mert sokoldalú felhasználása mellett gazdag proteinekben, vitaminokban, és értékes ásványi anyagokban.Szeles hideg szombatokon, pedig nincs is jobb, mint szeretteinknek főzőcskézni, majd hallani a jóízű nyammogásokat, és bezsebelni az elismeréseket.
Ez az étel kitűnő vendégváró, party falatka is egyben, és egyáltalán nem olyan macerás, mint amilyennek kinéz.
Ennek a receptnek a korábbi változata megtalálható a szakácskönyvemben, de mint mindent, ezt is muszáj volt egyszerűbbé továbbfejlesztenem, és gluténmentesítenem, íme:

Hozzávalók:
- 400g frissen fejtett zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- gluténmentes panírmorzsa
- só, bors
- 1 mk római kömény
- 1 mk szerecsendió (frissen reszelve)
- 1ek kukoricakeményítő
- 1-2 dl növényi tej
- fél bögre csicseriborsó liszt
- szőlőmag olaj

1. A zöldborsót ez esetben nem főzzük, hanem nyersen egy aprítógépbe öntjük, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymákat, a csicseriborsó lisztet és a fűszereket.
2. Hűtőbe tesszük.
3. 1 dl növényi tejbe alaposan elkeverünk 1 ek kukoricakeményítőt ez lesz a „tojás”.
4. Szőlőmag olajat hevítünk egy tapadásmentes serpenyőben, majd a hűtőből kivesszük a masszát. Kroketteket formázunk, és ha kellő forróságú a kókuszolaj, először a „tojásba” forgatjuk meg, majd a gluténmentes morzsába.
Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Tipp: Pont annyi legyen az olaj, amíg félig el nem lepi a kroketteket. Ha egyik oldaluk barna, egyszerűen csak megfordítjuk,így nem fog tocsogni az olajban.

Mentás raita:
Annyira egyszerű, és nagyszerű öntet, és esküszöm mindenhez passzol :))
Hozzávalók:
-3 dl natúr szójajoghurt
-1 csokor friss mentalevél
-2 szál újhagyma
-1 gerezd fokhagyma
- tiszta só, bors

1. A szójajoghurtot egy tálban elkeverjük a sóval, borssal.
2. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát.
3. Egy szál újhagymát apróra vágunk, és a joghurthoz adjuk, alaposan elkeverjük.
4. A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk, és elkeverjük a joghurttal.
5. Az elkevert joghurt tetejére még mentaleveleket szórunk, mert mentából sosem elég.
Próbáljátok ki együtt, isteni!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Spárgás-aszalt paradicsomos pizza


Imádjuk a pizzát, s bár nem vagyok olasz pizzasütő mester, mégis előszeretettel készítem el otthon a családnak, hiszen itthon azt, és abból annyit rakhatunk rá, amennyit akarunk. Spárgából mondjuk fél kilót, mint most :)) Ha már pizza, akkor legyen egészséges, és persze vegán :)A gluténmentes változatot itt találjátok:
http://gretakonyhaja.postr.hu/glutenmentes-pizza

3-4 db 28-30cm átmérőjű pizzához:
Hozzávalók:
Tészta :
- fél kiló liszt (fele teljes kiőrlésű tönköly-, fele fehér tönkölyliszt)
- tk nádcukor
-1 tasak élesztőpor
-3 dl langyos víz
- kb 4 evőkanál olívaolaj
-1 tk só

1. A lisztet, a cukrot, a sót, és az élesztőport elkeverjük alaposan. Közepébe mélyedést vájunk, és oda fokozatosan adagoljuk lassan a vizet, és az olajat felváltva, egyenletesen a kezünkkel eldolgozzuk, a tésztát simává gyúrjuk, meleg helyre téve, letakarva egy órán át kelesztjük.
2. Utána négy részre osztjuk, amivel nem dolgozunk, letakarjuk, és visszatesszük a tálba.
3. A részeket tetszés szerinti vastagságra nyújtjuk, lisztezzük, kezünkkel kör alakúvá egyengetjük. széleit kissé visszahajtjuk, hogy a szósz ne folyjon le róla.

Paradicsomszósz:
-fél kg (fürtös) paradicsom vagy fél liter üveges paradicsomszósz, a Lidl-ben kapható narancskupakos Combino a legfinomabb
-6-7 közepes gerezd fokhagyma
-2 kanál olívaolaj
-só, bors, oregánó, majoránna, bazsalikom(ha lehet friss levelek)
-1 ek nádcukor(demerara)
A hozzávalókat összeturmixoljuk.

A kinyújtott nyers tésztát olajjal, majd a paradicsomszósszal megkenjük, és kedvenc feltétjeinkkel gazdagítjuk, a tetejére vegán parmezánt szórunk. 200 fokon 15 percig sütjük.
Feltétek lehetnek:
-grillezett cukkini, padlizsán, szójavirsli, sült paprika, hagyma, kukorica, paradicsom, bármilyen szejtán és tofu feltét, tönkölykolbász, aszalt paradicsom, friss rukkola, miután kisült, vegán parmezán, bármilyen növényi, olvadós sajt stb…
Jó étvágyat!

0 Tovább

Hideg joghurtos uborkaleves


Biztosan az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy hideg uborkalevest ehetünk, és aki még nem próbálta, kóstolás után egyet fog velem érteni. A legjobb, ha kisebb, ropogós fürtös uborkákból készítjük, és legalább 3-4 órán át hűtjük, mielőtt elfogyasztanánk.
A recept nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:
70 dkg friss fürtös uborka
1/2 liter növényi joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor(kihagyható)
1 citrom, vagy lime leve
ízlés szerint só és bors

1. Az uborkát meghámozzuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk.
2. Egy tálban elkeverjük a többi hozzávalót
3. A reszelt uborkát kinyomkodjuk, (de az uborkalevet nem öntjük ki)és a joghurthoz adjuk.
4. Egy botmixerrel pürésítjük a levest, miközben visszaöntjük az uborkalevet is, de ügyeljünk, hogy ne legyen túl híg.
Ha kész ízesítjük, hűtőbe tesszük, tálaláskor megszórjuk kaporral, snidlinggel, vagy aprított újhagymával.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Spenótos-spárgás quiche

A hűtőmben várakozó sok zöld láttán egyszerűen megkívántam, hogy készítsek valamit, amit még soha, ami annyira finom, hogy mindenki imádni fogja, ami gyorsan elkészíthető, mégis kihívást jelent(nem vagyok nagy omlóstészta készítő), és ami megszólalásig hasonlít nem vegán elődjére.
Így tettem le kb 3 mp alatt a voksomat a francia omlós tésztájú eredetileg tejszínes-tojásos-zöldséges pitére, amit egyes körökben a franciák pizzájának is hívnak.
Biztos hidegen is jó, nekem nem volt alkalmam eddig kipróbálni, mert még melegen-langyosan mind egy szálig elfogyott.

Hozzávalók:
Pitetészta:
- fél bögre őrölt zabpehely
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 ek kölesliszt
- 1 ek kukorica keményítő
- 1 ek lenmagliszt (őrölt lenmag)
- 2 ek csicseriborsó liszt
- fél tk só
- 1 tk sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg jéghideg biomargarin
- 2 ek natúr szójajoghurt
- 0.5-1 dl jéghideg szójatej vagy annyi, amennyivel a tésztát gyúrhatóvá formázzuk.

Ragu:
- 150 g friss spenót
- 250g (fél csomag) friss zöldspárga
- 1 csomag újhagyma felkarikázva
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
- olívaolaj
- olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, majoranna, zsálya, rozmaring, borsikafű, kakukkfű)
- só, bors, szerecsendió, kevés kurkuma
- fél blokk natúr, vagy füstölt tofu
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek kukoricaliszt
- 3 dl növényi tejszín-, vagy nem édes tej

1. A száraz anyagokat beletesszük egy tálba. Használhatunk más liszteket is, egy vagy kétfélét, én most mindenből raktam bele
Hozzáadom a feldarabolt hideg margarint, majd a tenyeremmel elkezdem összemorzsolni a liszttel, addig, míg a lisztes keverék morzsás lesz.
2. Hozzáadom a joghurtot, kézzel folyamatosan gyúrjuk, ha eldolgozzuk, akkor jöhet a hideg tej, de csak annyi, hogy gyúrható, később nyújtható golyóvá formálódik az egész tészta. Folpack-ba csomagolom, és beteszem a hűtőbe, míg készül a ragu.
3. Olívaolajon egy tapadásmentes serpenyőben megpárolom a hagymát, majd a fokhagymát, rádobom a tofut, meglocsolom szójaszósszal és pár percig pirítom.
4. Hozzáadom a megmosott, feldarabolt zöldspárgát, 3-4 percig kevergetve pirítom, rászórórom a borsot, szerecsendiót, és a kurkumát.
5. Hozzákeverem a megmosott friss spenótot, és 3 perc alatt megfonnyasztom.
6. Rászórom a kukoricakeményítőt, összekeverem a zöldséges ragut, majd adagolva, kevergetve öntöm hozzá a tejet, míg az egész úgy néz ki, mint egy híg tojásrántotta. Félreteszem.
7. Egy kerámia piteformát kikenek biomargarinnal, majd megszórom liszttel mindenhol. Előveszem a hűtőből a pitetésztát, majd kinyújtom egyenletesen kicsit nagyobbra, mint a forma. Ha ez nem megy, akkor kézzel beletömködhetjük a formába.
8. 180 fokon 10 percig sütjük, kivesszük, majd beleöntjük a zöldséges ragut, és még 40-45 percig sütjük.
Langyosan, szeletekre vágva tálalhatjuk.
Nem a legegyszerűbb receptem, de garantáltan az egyik legfinomabb, megéri vele kísérletezni
Jó étvágyat!
 

0 Tovább

Thai kókusztejes spárgakrémleves


A spárgakrémlevest valószínű mindenki ismeri, így azt gondoltam alkotok valami egészen más, keleti és tavaszi ízvilágú levest belőle, ami annyira harmonikus lett, hogy azóta minden nap ezt enném.
A spárga szezonális, friss, vértisztító és vízhajtó, segíti a narancsbőr eltűnését is, és már csak ezért is érdemes gyakran fogyasztani.

Hozzávalók:
250 g zöldspárga
2 dl kókusztej
1 nagy burgonya
1 csokor zöldhagyma vagy 1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
babérlevél
ujjnyi friss reszelt gyömbér
thai fűszerkeverék (gyömbér, bors, szőlőcukor, szegfűbors, koriander levél, paprika, bazsalikom, chili, római kömény, kardamom, kurkuma)
só, bors
1 bio zöldségleves kocka
kókuszolaj

1. Az újhagymát megfuttatom kókuszolajon, majd hozzáadom a fokhagymát és a fűszereket. Pár percig pirítom, majd rádobom a megmosott, ujjnyira darabolt zöldspárgát.
2. Hozzáadom a kockákra vágott burgonyát, felöntöm vízzel, beledobom a leveskockát, és lassú tűzön 20 perc alatt készre főzöm.
3. Hozzáadom a reszelt friss gyömbért, és a kókusztejet. 5 percig lassan forralom
4. Kiveszem a babérlevelet, majd összeturmixolom krémesre.
Tipp: Lime vagy citromlével meglocsolom tálaláskor
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csokoládés datolya karamella (fudge)

Aki szereti, szerette a tejkaramellát, vagy annak csokis változatát, ezt garantáltan imádni fogja, mert ez az egészséges desszert, ellenben a boltban kapható változatokkal, nem mű, hanem teljesen természetes-nyers alapanyagokat tartalmaz, elkészíteni, pedig gyerekjáték, tehát készítsétek velük együtt
A datolyáról, pedig ódákat lehet zengeni, és nemcsak magas természetes gyümölcscukor tartalma miatt, ami egyáltalán nem hizlal, hanem arról mennyire jó az emésztésünknek, és immunrendszerünknek. Nekem a datolya a természet karamellája, és jó tudni, hogy superfoodnak számít.

Hozzávalók:
- 2 bögre natúr, kimagozott datolya
- 2-3 ek natúr v. hidegen sajtolt kókuszolaj
- 3 ek karob vagy cukrozatlan jó minőségű kakaópor
- 3-4 ek növényi édesítő szirup (agavé-, rizsszirup, datolyaszirup, vagy juharszirup
- fél bögre kókusztej
- 1 mk rumaroma
- csipet fahéj
- csipet só
- kevés kókuszreszelék

1. Egy aprítóba tesszük a datolyát, az olvasztott kókuszolajat, a kakaóport, a sót, aromát, fahéjat
2. Lassú fokozaton(2) elkezdjük aprítani, míg egyre könnyebben viszi a kés, közben fokozatosan adagoljuk a kókusztejet és a szirupot felváltva. Erősebb fokozatot használunk, és addig aprítjuk, míg sűrű masszát kapunk.
3. A masszát, egy folpack-kal, vagy sütőpapírral bélelt téglalap alakú tálba nyomkodjuk egyenletesen. Hűtőbe tesszük pár órára, vagy egy éjszakára.
4. Ha készen van, kisebb pralinékra vágjuk, és tetejüket belemártjuk kókuszreszelékbe. Bonbonként tálaljuk. Az íze, több, mint fantasztikus
Jó étvágyat!

0 Tovább

Fokhagymás-tejszínes penne zöldspárgával

Ez a kedvenc tavaszi tésztás receptem, amit persze nem csak pennéből, hanem bármelyik kedvenc durumtésztádból is elkészítheted, legyen az spagetti, farfalle, vagy fusiili. A recept alapja a fokhagymás növényi tejszínes szósz, és a tavasszal elmaradhatatlan salaktalanító, vízhajtó szuperétel, a zöldspárga. A fehérrel ellentétben, ebben van klorofill, és kényelmi szempontból sem utolsó előnyeinek köszönhetően, szinte csak ezt veszem. Nem kell megpucolni, és pár perc alatt készen van. A rügyei legyenek puhák, és ha megnyomkodjátok, lédúsak. Nem kell főzni, csak éppen hogy olíván megfuttatni, hogy roppanós maradjon.
Ezzel a recepttel nem csak családotokat, de vendégeiteket is elkápráztathatjátok, olyannyira, hogy azonnal egy toszkán paradicsomi, hangulatos kis étteremben érezhetik magukat.
Elkészítése maximum húsz perc, úgyhogy ideális ebéd, vagy vacsora.

Hozzávalók:
- 400g durum penne tészta
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, vegamix
- 2 dl növényi tejszín
- 200 g bio koktélparadicsom
- 1 csomag zöldspárga
- olívaolaj

1. A tésztát sós forrásban lévő vízbe teszem, és addig főzőm, míg al'dente lesz.
2. Azalatt elkészítem a spárgás tejszínes szószt:
A karikákra vágott fokhagymát forró olíván egy percig megfuttatom, majd hozzáadom a feldarabolt, megmosott zöldspárgát, fűszerezem, és lefedem 5 percig.
3. A koktélparadicsomokat félbe vágom, és hozzáadom a spárgához, pár percig összepirítom. Leöntöm a tejszínnel, és 2 perc alatt összeforralom. Ha készen van, összekeverem a frissen főtt leszűrt tésztával, tetejét megszórom friss bazsalikomlevéllel, vagy élesztőpehellyel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Mandulatejes quinoa puding illatos szamócával

Ha soha nem kóstoltad még a quinoát, akkor itt az ideje. Mint minden gluténmentes gabonát, a quinoát is elkészítheted édes, vagy sós formában, nekem mindegy, mert én így is-úgyis imádom.
Ha quinoát eszem, tudom, hogy nem is táplálhatnám jobban a testem, lássuk csak miért:
Dél-Amerikában már 7 ezer évvel ezelőtt ismerték és szerették, az inkák a „gabonák anyja” néven emlegették. Itthon is gabonaként ismerjük, habár valójában egy libatopfélék családjába tartozó növényről van szó, annak is a magjáról. Nem annyira a gabonákkal (búza, rozs), mint inkább a cukor- és takarmányrépával, céklával, parajjal és mángolddal áll rokonságban. A spanyol hódítások hatására majdnem teljesen kipusztult, az 1900-as évek második felében fedezték fel ismét jótékony hatásait, s kezdték el ismét a termesztését.
Fehérje tartalma nagyon magas – igaz, valamivel alacsonyabb, mint a legtöbb bab- és hüvelyesfélének. Előnye viszont, hogy teljes értékű fehérjét tartalmaz, azaz a szervezet számára szükséges aminosavak megfelelő mennyiségben és arányban fordulnak benne elő. Kiváló rostforrás, ami jó hír a diétázók, fogyókúrázók és székrekedéssel küzdő számára. Gluténmentessége miatt könnyen emészthető, s liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Jó tulajdonságai közé tartozik emellett, hogy magas a B-vitamin, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma. Nagy mennyiségben található benne kalcium, ami miatt kiváló alternatívát nyújt a laktózérzékenyek és a vegán étrendet követők számára.

Hogy használjuk a quinoat?

Mag és csíráztatott formában egyaránt kapható. Ha mag formájában vásároljuk, akkor elkészítés áztassuk be és alaposan mossuk meg (hacsak nem szerepel a csomagoláson, hogy ezt már megtette a gyártó előttünk.). A magot ugyanis egy szaponinnak nevezett réteg borítja, ezért fogyasztása, keserű íze miatt, nem kellemes. Addig mossuk, amíg ez a keserű íz teljesen el nem tűnik. Egy másik lehetőség, ha csíráztatott quinoat vásárolunk, vagy mi magunk csíráztatunk házilag. A magok könnyen és gyorsan csíráztathatóak, ráadásul a folyamat tovább növeli a quinoa addig sem elhanyagolható tápértékét, vitamintartalmát.

A quinoa sokféleképpen felhasználható. Fogyaszthatjuk reggelire (vízzel, tejjel, gabonatejjel elkészített) édes kása formájában például magokkal, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, stb. A quinoából készült liszt remekül használható gluténmentes desszertek, kenyerek, pudingok elkészítéséhez. Csíráztatott formában akár nyersen is fogyaszthatjuk salátákban. Íze kicsit a kusz-kuszra hasonlít, ezért köretnek is kiváló rizs, burgonya vagy kusz-kusz helyett.
(forrás: egészség.hu)

Hozzávalók:
egy bögre alaposan megmosott quinoa
1-2 ek növényi édesítőszirup, vagy xilit, vagy nádcukor, de stéviát is használhatunk
1 rúd fahéj
1-2 csepp vanília esszencia
2 és fél bögre mandulatej
1 bögre érett illatos szamóca

Elkészítés:
1. A jó alaposan megmosott quinoát feltesszük 2 bögre mandulatejjel, édesítővel, és a fűszerekkel főni. Kis lángon főzzük fedő alatt 15-20 percig, majd a tűzről levéve lefedve hagyjuk állni pár percig.
2. Ha langyosra hűlt, turmixgépbe tesszük fél bögre mandulatejjel és a szamóca felével. Jó alaposan lassan sűrűvé turmixoljuk, poharakba kanalazzuk tetejét eperdarabokkal díszítjük.
3. Hűtőbe tesszük kb egy órára, de langyosan is fogyaszthatjuk reggelire.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csicseriborsós burgonyaropogós

Nincs még egy olyan étel, aminek ennyi neve lenne. Ahány tájegység, megye, város és ház, annyi név és elkészítési metódus létezik. Mi lapcsánkának hívjuk, de egyéb ismert nevei:
bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús, és még sorolhatnám.
Mi nagyon szeretjük annak ellenére, hogy a reszeléstől inkább eltekintenék, mégis időről időre elkészítem, hiszen nem lehet neki ellenállni.
Ez a változat, egy nagyon egyszerű gluténmentes és egészséges variáns, ami ugyanígy készíthető édesburgonyából, vagy bármilyen zöldségből. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre köretként, vagy főzelék feltétként, vacsorára fokhagymás növényi tejföllel, nagy adag salátával. A legfinomabb, ha piros, vagy rózsaburgonyából készíthetjük, a kipréselt levét, pedig éhgyomorra savlekötőként, lúgosító természetes gyógyitalként kortyolgathatjuk. Sose használjunk zöld, vagy csírázó krumplikat, mert az mérgező.
A burgonyától ne tartsunk, mert sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és egyáltalán nem hizlal. A csicseriborsó, pedig gazdag fehérjékben, és létfontosságú esszenciális aminosavakban, igazi húspótló eledel.

Hozzávalók:
4-5 db közepes méretű rózsaburgonya
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma apróra vágva
3-4 púpozott ek csicseriborsó liszt
késhegynyi kurkuma
só, bors vegamix
kókuszolaj

1. A meghámozott, megmosott burgonyákat finomra-pépesre reszeljük, majd egy finom lyukú szűrőn, egy kanál segítségével kipréseljük, kinyomkodjuk a levét, hogy csak egy sűrű burgonya massza maradjon.
2. A masszát egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, a csicseriborsó lisztet és az aprított újhagymát. Dúsíthatjuk még petrezselyemmel. Jó alaposan összekeverjük.
3. Egy tapadásmentes serpenyőben, 2-3 ek kókuszolajat hevítünk, majd belekanalazzuk kis halmokban a lepénymasszát. Hagyjuk fél percig sülni, majd egy villa segítségével kilapítjuk a tetejét. Ha megpirult megfordítjuk, és aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük.
Fokhagymás, kapros, vagy fűszeres joghurtos öntettet tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Eperkrémes csokimázas pite

Gluténmentes, és teljesen nyers, proteinben és esszenciális zsírokban gazdag a torta alapja, ezért sokkal egészségesebb, mintha lisztekből állítottam volna össze. Nagyon jól variálható bármilyen ízű pudinggal, vagy gyümölccsel. Elkészítése egyszerű, az íze pedig mennyei.


Pitealap:
1 bögre kimagozott datolya
1/2 őrölt lenmag
1/2 bögre őrölt mandula
1/2 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre olvasztott kókuszolaj
4 ek rizsszirup
csipet só
vanília aroma
annyi rizs vagy kókusztej, amitől nem folyós, hanem ragadós masszává áll össze a tészta

Összeaprítjuk a hozzávalókat, majd lenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt piteformába, hűtőbe tesszük.

Eperkrém:
8 dl rizstej
2 és fél csomag epres pudingpor
3 ek kókuszolaj
7 ek nádcukor

A hozzávalókból a hagyományos módon sűrű pudingot főzünk, majd hozzákeverjük kókuszolajat, hogy selymesebb legyen.
Ha langyosra hűlt, egyenletesen megtöltjük vele a pitealapot, és visszatesszük a hűtőbe.

Csokimáz:
200g 70%-os jó minőségű étcsoki
3 ek nádcukor
kb 1 dl rizs vagy kókusztej
3 ek kókuszolaj
csipet só

A hozzávalókat gőz felett összeolvasztjuk, majd ráöntjük a puding tetejére, egyenletesen elsimítjuk, majd a tortát, ha lehet egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Eperdarabokkal díszítve tálalhatjuk, de az eperpudingot össze is turmixolhatjuk a friss eperrel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Gombás-spenótos csicseriborsó lepény fokhagymás "tejföllel"


A socca, vagyis a csicseriborsó lepény nálunk mindennapi eledel, hiszen nagyon jó tojáspótló, de ehetjük, pizza, vagy kenyér, vagy lángos helyett is. Sok benne a fehérje, a vas, és vitaminokban is gazdag. Feltétként bármilyen friss, vagy grillezett zöldséggel-raguval kitűnő, és az elkészítése sem tart tovább, mint egy omletté.

Hozzávalók:
lepény:
-1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 bögre növényi tej( én tegnap szójajoghurtot tettem a tej helyett nagyon könnyed és finom lett tőle)
- negyed bögre olívaolaj
- só, bors, római kömény, vegamix, vagy bármilyen kedvenc fűszer, vagy fűszersó, de mehet bele zöldfűszer is, mint a petrezselyem, bazsalikom, vagy zsálya.
- 1 tk fokhagyma fűszersó
- annyi víz amennyitől sűrű de folyékony gofritészta jellegű massza lesz
- 1 ek kókuszolaj a sütéshez

feltét:
- 200 g erdei gomba megpucolva és nagyobb szeletekre aprítva
- majoránna, vagy tárkony
só, bors, vegamix
- 150 g spenót
- csipet szerecsendió
- kókuszolaj a sütéshez

fokhagymás alap:
- 1 doboz növényi tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors

1. Egy tálban kézi habverő segítségével összekeverjük a lepény hozzávalóit, majd a vizet lassan, kevergetve adagoljuk hozzá, míg sűrű, de folyós massza lesz.
2. Egy vastagabb falú tapadásmentes serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, majd beleöntjük a masszát. A tetejét lefedjük, és addig sütjük,míg aranybarna lesz, majd megfordítjuk, és pár perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
3. Míg a lepény sül, elkészítjük a gombát és a fokhagymás alapot: egy tapadásmentes serpenyőben a gombát enyhe barnulásig pirítjuk. Rákerülhetnek a fűszerek, kivéve a sót, mert ha az elején besózzuk, sok levet ereszt és nem lesz szép barna. Mielőtt a gomba készen van, rádobjuk a spenótleveleket, és csak összefonnyasztjuk (kb 2 perc) de nem sütjük. Utólag sózzuk, rakhatunk rá vegamixet is.
4. Egy szószos tálban elkeverjük a tejfölt a fűszerekkel, belenyomjuk a fokhagymákat, jó alaposan összedolgozzuk, majd megkenjük vele a csicserilepényt.
5. A tetejére halmozzuk a fűszeres- illatos spenótos gombát, szeletekre vágjuk és már élvezhetjük is.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Energia golyók

A világ talán legegyszerűbb, és az egyik legfinomabb egészséges édessége. Minden hozzávaló nyers, vitamin, ásványi anyag, és enzim-gazdag. Elkészítése kb. 10 perc, a gyerekek is imádják.
Nagyszerű nassolnivaló, edzés előtt, vagy után...vagy mindenkor :)



Hozzávalók:
- 2 bögre kimagozott datolya natúr
- 1 bögre őrölt mandula
- 3/4 bögre kókusztej
- 1/2 bögre hidegen sajtolt olvasztott kókuszolaj
- 1 és 1/2 bögre kókuszreszelék
- csipet só
- 1 mk rumaroma
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanília aroma

1. Egy aprítóba helyezzük a datolyát, a mandulát, a fűszereket, és 1 bögre kókuszreszeléket.
2. Lassú fokozaton aprítjuk, majd fokozatosan adagolva hozzáöntjük először a kókuszolajat, majd a kókusztejet. Erősebb fokozaton addig aprítjuk, míg egy ragadós massza lesz.
3. Egy mélyebb tányérba kiöntjük a maradék kókuszreszeléket. Kezünkkel golyókat formázunk, és megforgatjuk a kókuszreszelékbe. Azonnal is fogyasztható, de még jobb, ha félórára hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Medvehagymás rizottó

Az egyik legfinomabb olasz étel a rizottó, még finomabb most, zsenge, zöld, tavaszi köntösben.
A medvehagymát még időnk sincs megunni, ezért mindenki próbája, ki még mielőtt kifut a piacokról.
A rizottó viszonylag könnyen elkészíthető, nagyon elegáns és tápláló étel, használjunk hozzá speciális kerekszemű rizottó rizst.

Hozzávalók:
- 150g friss medvehagyma
- 400g rizottó rizs
- 2 ek bio margarin, vagy kókuszolaj
- 2 dl száraz fehérbor
- 1.5 l zöldségleves alaplé
- friss őrölt tarkabors
- 3 ek élesztőpehely

1. A medvehagymát alaposan megmossuk, majd felaprítjuk.
2. Biomargarint olvasztunk, majd megfonnyasztjuk rajta a medvehagymát.
3. 3-4 percig pirítjuk, majd felöntjük a borral. Addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog (pár perc)
4. Majd felöntjük az első adag alaplével, de csak annyit öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. A következő adag alaplevet csak akkor öntsük rá, ha a rizs azt teljesen felszívta. Ezt addig folytatjuk, míg a rizs szaftosra-nyákosra fő. Ekkor van kész.
Tálalás előtt hozzáadunk még egy kevés biomargarint, hogy selymesebb legyen, megszórjuk élesztőpehellyel, és friss borsot őrölünk a tetejére.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Medvehagymakrémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.



Hozzávalók:
-1 kg sárga burgonya, felkockázva
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor medvehagyma, levelenként alaposan megmosva, felaprítva
- 1 doboz növényi tejszín
- 1tk garam masala fűszerkeverék
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt bors
- 1 blokk tofu felkockázva
- 1-1.5 dl teriyaki szósz
- 1 ek mustár

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a felkockázott burgonyát kiterítjük sütőpapírra, és meglocsoljuk olívaolajjal. kb 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. Azalatt, kókuszolajon kissé megpirítjuk a tofukockákat, majd meglocsoljuk a szójaszósszal, kb 15 perc alatt, ropogósra, de szaftosra sütjük. Hozzáadjuk a felaprított medvehagymát, pár percig kevergetve pároljuk
3. Hozzáadjuk a garam masalát, a borsot, és a paprikát, majd a növényi tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, hígíthatjuk kevés növényi tejjel, vagy vízzel. Só nem kell bele, mert a teriyaki szósz elég sós.
4. Hozzáadjuk a mustárt, alaposan elkeverjük, és kb 5 percig összeforraljuk.
5. Ha készen van a burgonya, összeforgatjuk a krémes medvehagymaszósszal, és melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!

Jó tudni!
A medvehagyma egy igazi gyógynövény, melynek szervezetünkre gyakorolt hatásai:

•    csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedést
•    javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet
•    gátolja a vérrögképződést
•    segíti a vér és a máj méregtelenítését
•    segíti az emésztést, enyhíti a bélizgalmakat
•    gyulladás gátló hatású
•    gombaellenes hatású (candida, mikrosporium stb.)
•    segíti bőrbetegségek gyógyulását
•    vírus és baktériumölő



0 Tovább

Banánhabos kókuszkocka

Az egyik legfinomabb nyers édesség, amit valaha készítettem. Nagyon egyszerű, és bár kalóriadúsnak tűnik, még sincs benne finomított alapanyag, csakis természetes, hidegen sajtolt, vagy natúr olajok, ásványi anyagok, és vitaminok. Ettől nem fogsz meghízni, és nagyon könnyen emészthető, a kókuszolaj pedig még az anyagcsere folyamataidat is gyorsítja. Omega 6-3-ban nagyon gazdag!
Tojás, tejtermék, és gluténmentes...és még sütni sem kell.


Alsó réteg:
-60 g kókuszreszelék
-70 g lenmag
- 4 ek kakaó
- 15-20 db datolya
- 4 ek rizsszirup, vagy agavé, vagy juharszirup
- 1 ek rumaroma
- pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell

1.A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag, és a rumaroma is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.

Kókuszos réteg:
- 1 bögre kókuszreszelék
- fél bögre olvasztott nyers kókuszolaj (raw, hidegen sajtolt!)
- negyed bögre természetes édesítő szirup (lásd fent)
- csipet só
- csipet kurkuma
- vanília aroma

2. Egy aprítógépben pár percig hagyjuk összedolgozni, majd az alsó rétegre kanalazva egyenletesen eloszlatjuk, és jól lenyomkodjuk, pl egy evőkanál segítségével.

Banánhabos réteg
- 2 banán
- 2-3 dl kókusztejszín, vagy kókuszkrém (a konzervet betesszük 1 órára a hűtőbe, és ez jön fel a tetejére, sűrű, szilárd masszaként, ezt belekaparjuk a turmixgépbe.
- ízlés szerint természetes édesítő szirup
- 4 ek olvasztott nyers kókuszolaj

3. A hozzávalókat a turmixgépbe tesszük és pár percig turmixoljuk. A habos masszát, a kókuszos réteg tetejére halmozzuk, egyenletesen elsimítjuk, és pár órára hűtőbe tesszük. Kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Curry-s babbal és friss zöldségekkel töltött ezékiel lepénykenyér

Egészséges ebéd, vagy vacsora a fehérjekomplettálás jegyében, az ősi recept alapján összeállított Ezékiel lepénykenyér formulával. Tökéletes arányban tartalmazza a szükséges esszenciális aminosavakat.
Könnyen elkészíthető és nagyon finom.

"Ezekiel próféta júdeai pap volt, akit Nabukadneccar, a babiloni király i.e. 597-ben Babilonba hurcoltatott el többek között sok templomi pappal együtt. Ezékiel 20 éven keresztül hirdette próféciáit (az isteni üzeneteket) a fogságban élők között, ezek gyűjteménye az Ezekiel könyve. Ebben szerepel egy recept is:

"Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. Annyi napig, ameddig oldaladon fekszel - háromszázkilencven napig - ebből egyél."
(Ezekiel könyve 4. fejezet 9. vers)
Ez a formula tökéletes arányban tartalmazza a növényi fehérjéket. Teljes kiőrlésű búzából, árpából, kölesből, és hüvelyeslisztekből áll.

Szerencsére ma már kapható bioboltokban ezékiel lepénykenyér formula, amiből 3 lepényhez kiöntöttem 1 bögrével, másfél bögre vizet adtam hozzá, és fél bögre olívaolajat, meg himalaya sót. Sűrű palacsintaállagúra kevertem, majd forró kontaktgrillbe kanalaztam és köralakban ellapogattam. Kb 15 perc, és kész.
A felébe curry-s chilis babot tettem, lilahagyma szeleteket, paprikát, és friss salátát, megszórtam élesztőpehellyel, és készen megkentem növényi tejföllel. Szó szerint mennyei eledel.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Kókuszos-lenkeksz "tej"karamellával (gluténmentes)

Melegen és kihűlve is finom, bár mire úgy igazán kihűlt volna, elfogyott. A kókusztejkaramellából viszont bőven maradt, ezért ma is ez lesz a desszert, bár szerintem tökéletes reggelire, tízóraira és uzsonnára is. Igazi energia-, ásványianyag-, és vitaminbomba. Szerintem nem hizlal, de ki ki maga döntse el

Hozzávalók (10 db kekszhez):
- 3 ek lenmagliszt (kávédarálóban őrölt lenmag)
- 6 ek glutenix (magvas gluténmentes kenyérlisztkeverék. ha nincs ilyen, nyugodtan mehet bele különféle gluténmentes lisztek keveréke, pl rizsliszt, keményítő, kölesliszt, mandulaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt)
- kb 1 dl kókusztej
- 3 ek kókuszreszelék
- kb 2-3 ek kókuszolaj olvasztva
- vanília aroma
. késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 3 ek kókuszvirág cukor (lehet nádcukor is)

1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük
2. A hozzávalókat alaposan eldolgozzuk, míg jó kis összeállt massza lesz belőle, golyókat formázunk tenyerünkkel, vagy egy villa segítségével kilapítjuk
3. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük egymás mellett a kekszeket, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mialatt sül, elkészítjük a
Tejkaramellát
Hozzávalók:
- 3-5 ek nádcukor
- 1-1.5 dl kókusztej (ha lehet a sűrűje)
- 2 ek kókuszolaj
- vanília aroma

Egy tapadásmentes serpenyőben minden hozzávalót lassan melegítünk, majd állandóan kevergetve (kézi habverővel) addig főzzük, míg sűrű szósz kapunk.
Ha túl folyós, adhatunk hozzá kevés keményítőt.
Hűtőben pár napig eláll.

A kisült kekszeket kivesszük a sütőből, és megkenjük a karamellaszósszal, majd ha kihűlt, tálaljuk.
Mindenképpen próbáljátok ki!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Répa tatár, a megunhatatlan kence

A répa szezonális, vitamindús és nagyon finom. Készíthetünk belőle levest, tortát, és ínycsiklandó szendvicskrémet.
A répa tatár nálunk hatalmas kedvenc, és igazi újrafelhasználható, sokoldalú alapanyag.
Használd a kipréselt répalé melléktermékét, a répa-szárazanyagot, mert nemcsak egészségesebb, hanem ezerszer finomabb, mint a nyers húsból készült tatárbifsztek, és a kórokozóktól sem kell tartanod.
Könyvbemutatókra, előadásokra is ezt viszem általában kóstolóként, vagy ha hirtelen vendégek toppannak be, pirítós kenyérfalatkákkal is szuper előétel. Mindig elfogy

Hozzávalók:
- 6-7 szál sárgarépa (lehetőleg bio)
- 1 fej lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma préselve
- 2 tk dijon vagy sima mustár
- himalaya só, tarka bors ízlés szerint
- 1- 1 1/2 dl extra szűz olívaolaj
- 1 ek aprított kapribogyó
- 1 tk füstölt paprika (opcionális)

1. A répákból gyümölcsprés (juicer) segítségével répalevet préselünk, és ami a műanyag tartályban fennmarad szárazanyag, azt kiszedjük, és egy aprítóba rakjuk. Ezt a száraz préselt répahúst használjuk fel a tatárhoz.
2. Hozzáadunk minden hozzávalók a kapribogyón, és az aprított lilahagymán kívül, pár percig krémesítjük. (Ha nincs aprítónk, akkor mindezt egy tálban, villa segítségével tesszük.)
3. Végül hozzáadjuk az aprított hagymát és kapribogyót, és jó alaposan összedolgozzuk. Fóliázva min. 1 órára hűtőbe tesszük, majd pirítósra, szendvicsbe kenjük.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Élet a magban

Élet a magban

Lehet szeretni, vagy ódzkodni tőle, de egy biztos. A csíra az-az élelmiszer, amelyben benne van az élet. Egészséges, teljes és tápláló étel minden évszakban.
Bevallom, én nagy csíraimádó vagyok, télen-nyáron egyaránt fogyasztom őket.
Készülhet retekmagból, brokkoli magból, hagymából, lencséből, vagy lucernából, én mindenbe és mindenre teszek csírát.
Ha valaki eljut a tudatosság olyan fokára, hogy törődik testi egészségével, mindenképpen ajánlatos és érdemes csírákat fogyasztania.
Főleg télen, amikor a vitaminok, ásványi anyagok limitáltan érhetők el természetes formájukban.
Csíráztatni otthon a legolcsóbb és legegyszerűbb, a magok pedig bioboltokban ma már egyszerűen beszerezhetőek.

A táplálkozási szokásainkon való változtatás sosem volt még ilyen egyszerű döntés, azonban  ezen választásunk, az élet megannyi területére pozitív változásokat hozhat. És rendszerint már igen rövid idő alatt hoz is.
A döntés egyik része lehet az otthon csíráztatás bevezetése, és ha még gyerekeink is vannak, könnyen megmutathatjuk nekik a csírák születését, és együtt csodálhatjuk, hogyan alakulhat ki egy látszólag halott magból némi sötétség-fény, és víz segítségével maga az ÉLET.

A csírázó magocskák többségében az összes esszenciális aminosav megtalálható, mely életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen. Ráadásul egyes magokban, olyan arányban, amely tökéletes számunkra. A gabonából kisarjadó gabonafű β-karotin tartalma elérheti az eredeti érték 400-750 szeresét is. Mindez párcsepp víznek, napfénynek és a magocska „ösztöneinek” következménye. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutatónk élete utolsó 26 évét a rákkutatásnak szentelte. A rák ellenszerét keresve számos növényt, anyagot vizsgált meg, majd figyelmét a csírázó búzára összpontosította. Komoly összefüggéseket vett észre a csírákban található különböző alkotóelemek és a daganatok kialakulásának csökkenő esélyei között.

A csíráknak tehát felsorolhatatlanul sok az egészségünkre kedvező élettani hatása, változatos ízviláguk, pedig lehetővé teszik különböző szintű kulináris felhasználásukat. Vannak kifejezetten pikáns-csípősek is, de olyanok is, amelyek édeskés-lágy ízükkel csalogatnak. Nem kell profi szakácsnak lenni ahhoz, hogy változatosan használjuk fel a konyhában. Íme, a legnépszerűbb és legfinomabbak, a teljesség igénye nélkül.


Lucerna csíra:
A lucerna az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta. Ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más meg vizsgált ételét felülmúlja. Kiderült, hogy növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az ízületi gyulladásoktól véd. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését.
A lucerna csírában megtalálható szaponin nevű vegyület az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület. Csökkenti a vércukorszintet, mert tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélynél azért tud segíteni, mert egy finom bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. Ezáltal meg is védi. Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál. A benne lévő növényi hormonok miatt kiváló ösztrogén hatása van, amely például segíthet a mellrák megelőzésében. B12 vitamint tartalmaz, mely gyógyítja a vérszegénységet. Magas K-vitamin tartalma miatt megelőzi a vérrögök kialakulását. Csökkenti a fokozott havi vérzést. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely felelős a kötőszövetek rugalmasságáért. Magas a Ca-tartalma, így érdemes fogyasztani a csontritkulás megelőzésére. Oldja a lerakódott húgysavat a szervezetben. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden eddig ismert tápanyag-koncentrátumba. A fogyókúrázók egyik őrangyala, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.

Vöröshere csíra:
A vöröshere az összes nyomelemet tartalmazza, amire szüksége van a szervezetnek. Azért fontos, mert gond nélkül be tud épülni a szervezetbe. Elsősorban ezért javasolt ízületi és reumás bántalmak csillapítására. Táplál, erősít, tisztítja a vért. Képes ugyanúgy bevonatot képezni a gyomor- és bélfalon, mint a lucerna csíra. Görcsoldó, ez az ásványi anyagok tartalma miatt van. Gondoljunk a lábszáron jelentkező ikra görcsre, ami ez esetben Ca-hiány. Hurutos betegségnél nyálkaoldó. Termékenység fokozó magas ásványi anyag tartalma miatt. A "baba” szívesebben tapad meg a méhnyálkahártya falon ideális körülmények között. . Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál . A májban lévő káros zsíranyagcsere lerakódást ( zsírmáj) képes feloldani a benne lévő növényi hormonok miatt.
Rákos, daganatos megbetegedéseknél hatásos a méreganyagok lebontásához.

Retekcsíra:
Természetes antibiotikumok közé tartozik. Fontos tudnunk, hogy hatékony vértisztító hatású. Egyik kiemelkedő hatása a hőtermelés.
Ízületi betegségeknél – mivel a hőtermelés által tágítja az ereket -, felgyorsítja a vérkeringést. Így az ízületek kornyékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyag gyorsabban tud távozni. Sok folyadékot kell inni hozzá. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet, de nem egy kis portörlő ruhácska formájában, hanem inkább egy "dózerről" beszélhetnénk. Gyorsítja a bélperisztaltikát. A belekben lévő élősködőket, - elsősorban bélférgeket- elpusztítja.
A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását. Ha epehomok van az epehólyagban, azt eltávolítja. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert is. A vesehomokot ugyanúgy elhajtja, mint az epehomokot. Ez a nagyon apró vesekövekre is igaz. Sok foszfort tartalmaz. A foszfor tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt. Lehet repcével együtt fogyasztani. A régi időkben a salátákat, ami többféléből állt, "misungnak" nevezték. A lucerna, vöröshere, és retek csíra így egy nagyon jó tisztító keverék. Édes hármasban teszik a dolgukat. A retek csíra melegíti a testet, ezért télen, fázó emberek, elsősorban akiknek a végtagjai hidegek, érdemes csipegetni. Gyorsan nőnek a növények a dobozban. Nyári melegben ezt jobban lehet tapasztalni. Picike, szoros talpacskáik lesznek,. Fehér, pihés. Nem kell megijedni tőle, ez az élet jele.

Napraforgó csíra:
Ki kell emelnünk a foszfor- és a kalciumtartalmát, amire a csontoknak, fogaknak is szüksége van. Kell az izomtónushoz. Magas a vastartalma,segíti a vörösvértestképzést, réztartalma a vasfelhasználáshoz szükséges. Amikor learatjuk a napraforgó csíráját, barna a kés pengéje. Nagyon sok jódot tartalmaz. Befogja a kést. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze. Magnézium-tartalma az izom, agy tüdőszövetek működését segíti. Magas fehérjetartalma van, kb.20-25 % közötti. Érdemes felfigyelni a nőknek a napraforgó csírára, mert sok benne a niancin. A niancin bőrvitamin. Ápol, szépít, táplál. Sok klorofillt tartalmaz. Könnyíti az asztmás betegek légzését. Tartalmaz olyan fehérjéket, melyeket nem tud a szervezetünk előállítani.

Vöröskáposzta csíra:
Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb. Magas vastartalommal rendelkezik. Vörös színe fehéríti a bőrt. Szép, porcelános lesz. Bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagot. Tartalmaz U-vitamint (metil-metionin - elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását). Segíti a májfunkciót a méregtelenítést. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Magas a K-vitamin tartalma, szükséges a véralvadásnál. Zöld hályognál segíti a látást. Legaktívabban a benne található telomeráz enzim, amely segíti a sejtek megújulását, lassítja az öregedés folyamatát. Erős gyulladás csökkentő hatása van. Egy indol nevű vegyület révén a rosszindulatú sejtek szaporodásának potenciális ellenszere. Tartalmaz olyan enzimeket, amelyek blokkolják a daganat növekedését. Nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mint minden káposztaféle, fellazítja a székletet, okozhat gyakoribb székletürítést. Magas C-vitamin tartalma van, erős antioxidáns. Hat a személyiség zavarokra. Segít eltávolítani a méreganyagot az ízületekből. Ásványi anyag tartalma tisztítja az agyi ereket.

Brokkoli csíra:
A brokkolit 10-15 éve még növényként sem nagyon ismerték és fogyasztották. Magyarországon, mostanra viszont már a csírája is elterjedt eledel. A csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban. Ez a növény tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat; ezek közül is kiemelkedően magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert. Ennél fogva fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatású. A szakemberek az emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések megelőzésére is melegen ajánlják. A kalciumtartalom miatt a csontoknak nagy barátja, a változó korban, amikor a csontritkulás veszélye megnő, roppant hasznos lehet. Élettani hatása megegyezik a vöröskáposztáéval. Van azonban három fontos dolog, amit még elmondhatunk róla:
- olyan nyomelemeket tartalmaz, melyek megelőzik a vesehomok és vesekő kialakulását.
- regenerálja az agysejteket.
- a benne található enzimek a belső elválasztású mirigyek működésére hatnak. Elsősorban a csecsemőmirigyre és hasnyálmirigyre.


Babfélék csírái (bab, szójabab, mungóbab, lencse stb):
Magukba szívják a mérgeket és bélben lévő parazitákat. Valóban tartalmaznak olyan enzimeket, amelyek akadályozzák a fehérjék lebontását. Szép nevükön, tripszin inhibitorok. Csíráztatva nem puffasztó hatásúak. A babfélék jók a szívnek. Kitisztítják a vérből a rossz koleszterint. Inzulinszabályzók. Érdemes cukorbetegeknek fogyasztani. Van bennük egy enzim, a proteáz, ezek az enzimek meg tudják előzni a egészséges sejtek rákos sejtekké alakulását. Rendkívül sok a vastartalma a lencsecsírának, nagyon jó vérképző. Magas a rosttartalmuk. Segíti a bélmozgást. Az egész szervezetben segítik a kollagén termelődést., hasonlóan a repcecsírához.

Hagyma csírák:
Igen intenzív. Erős hagyma íze van. Hasonlóan a retekhez, természetes antibiotikum. Három hét múlva sincs baja a csírájának, csak elvékonyodik és ellágyul. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Kitisztítja a véráramot, a májat. Minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll. Megújítja a vért. Nyálkaoldó, gyógyítja a közönséges náthát. Nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Antiszeptikus, vírusölő, pusztítja a fonalas gombákat, élősködőket, mikrobaölő és izzasztó hatású. Kiűzi a kórokozókat a belekből. Jótékony hatása van a vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, drogfüggőségnél!! Csökkenti a kábítószer utáni vágyat. Emeli a vérnyomást. Az ingadozó vérnyomást beállítja. Segíti a fehérvérsejtek munkáját. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Tisztítja az ereket, a bőrt. Segíti a nyirokkeringést. Tágítja, tisztítja szívkoszorúereket. A májban lévő káros zsíranyagcsere lerakódást ( zsírmáj) képes feloldani. Kitisztítja ez epehólyagot, epevezetéket és a lépet is. Hat az inzulintermelésre. Emeli a spermiumszámot. Oldja a húgysavlerakódást. Hat az agyalapi mirigyre. Építi a csontállományt. Hat a beteg mirigyekre. A benne lévő enzimek megakadályozzák a herék abnormális működését, segítik a szükséges tápanyagok felvételét, melyek a herék normális működéséhez szükségesek.

Zsázsa csíra:
A növényke segítségére siet a véradóknak. Serkenti a vérképzést, tisztítja a vért, magas a vastartalma. Jelentős a telítetlen zsírsavtartalma is. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktust. Magas az E-vitamin tartalma. Vízhajtó, így vérnyomáscsökkentő is egyben. Tartalmaz antihisztamint, amely megszüntetheti a bőrkiütéseket. Energetizálja a szívműködést. Enzimjei a máj működését segítik. Növeli a szexuális vágyat. Segít az ingadozó vérnyomás beállítani. Sok kollagént tartalmaz, amitől nagyon ragadós zsenge korában. Markáns ízű csíra.

Búzacsíra:
Igaz superfood.  Segít a daganatos betegségek gyógyításában. Gyors segítség méregtelenítési folyamatoknál. Megújítja a beteg sejteket. A benne lévő enzimek nem engedik a rosszindulatú sejtelváltozásokat szaporodni. Csökkenti a radioaktív terhelést. Magas a szelén- és a krómtartalma. Elősegíti a vércukor szinten tartását. A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. A daganatos, szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet. A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bővelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben. Hat a pszichére, személyiség zavaroknál hatásos gyógyító. Minden belső elválasztású mirigy működését segít szabályozni. A kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősavat tartalmaz, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. Az aktiválódó enzimek hatására, a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, gazdag ásványi anyag-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki. Külön említésre méltó a többszörösen telítetlen, a szervezet számára nélkülözhetetlen, de csak a táplálkozással bevihető esszenciális zsírsavak jelenléte. Roboráló, erősítő hatású, energiafokozó, ezért lábadozó betegeknek különösen ajánlott. Tápegész élelmiszer.

 

Hogyan csíráztassunk?

1. A magokat mosd át egy szűrőben.
2. Áztasd be, annyi vízbe, amennyi bőven ellepi, a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magoktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a csíráztatásra árult magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) egyébként jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni. Szobahőmérsékletűnél ne legyen hűvösebb a helyiségben, bár a meleget (28-30fok) még jobban szeretik a magocskák.
3. Áztatás után mosd le ismét a magokat, majd ezután rakd be a csíráztató készlet lyukas táljába, de a legegyszerűbb egy harisnyával/szúnyoghálóval letakart és rögzített befőttes üvegbe! (A két utóbbi esetben az üveget 45 fokos szögben, szájjal lefelé támaszd meg, így ki tud csöpögni a víz! Az üveg alá helyezz egy tálat, amibe a víz belecsöpög!) Az alsó, zárt tálba önts vizet, és a lyukas edényt erre helyezd rá! Naponta kétszer öblítsd át őket, figyelve arra, hogy alaposan lecsepegjenek! Első 3 napban takard le őket, mert a csírák sötétben fejlődnek a legjobban. Ha kicsíráztak, tedd a napfényre, így kezdenek el nőni, és klorofillben gazdagok lesznek.
Értelemszerűen a csíráztatási idő is eltér a magok fajtájától függően, de a csomagoláson általában az erre vonatkozó információkat is feltüntetik.

 

(forrás: Németh Attiláné : Az élet csírájában
            Victoras Kulvinskas : Csíraételek
             Napfényes Élet Alapítvány
             CsíraABC)

 

0 Tovább

11+1 tanács a lapos hasért

Ki ne szeretne lapos-tónusos hasat. Jobban érezzük magunkat, és szebben is mutat, akár van rajtunk ruha, akár nincs.
Sokan küzdenek puffadással és nem is sejtik, milyen apró, de jelentős dolog állhat a háttérben. Bár nincs kockás hasam, és nem is célom kifejezetten, de mindenképpen jobban érzem magam, ha a hasam lapos, és itt-ott izmos 
Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia mitől laposabb a hasa, de gondoltam nem bánjátok, ha megosztom veletek azokat a tippeket, amelyek megfigyeléseimen és kísérletezéseimen alapulnak.

Különbözőek vagyunk, mégis azt gondolom, hogy hasonlóak is, és pár apró trükkel, egészen jól érezhetjük magunkat a bőrünkben, bármilyen testalkattal is áldott meg minket a Teremtő.


1. Közvetlen felkelés után, igyál meg egy nagy pohár langyos, citromos vizet.
2. Délelőtt folyamán csakis nyers gyümölcsöket fogyassz. A legjobb, ha egyszerre csak egyfélét eszel.
3. Ha a zöldturmix mellett döntesz, tegyél bele fahéjat, az mérsékeli a különböző gyümölcsök erjedését. így nem fogsz tőlük puffadni. 
4. Gyümölcsöt csakis éhgyomorra egyél, evés előtt 1-2 órával.
5. Próbáld ki a gluténmentességet egy hétre, nálam ez csodát tett.
Gluténmentes gabonák: köles, hajdina, barna rizs, quinoa, kukorica
6. Mielőtt életmódváltásba kezdesz, csinálj végig egy egészséges tisztítókúrát, ez lehet 3-7 napos léböjt, útifűmaghéj béltisztítás, vagy colon terápia. Ezeket együttesen is alkalmazhatod. Ehhez kérd természetgyógyász segítségét.
7. Végezz minden nap 10 perc hasizom gyakorlatot, olyat, ami a hasizom összes részét változatosan megdolgoztatja. Az én kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=RpfNMbM7jIc
Utána hason fekvésben jól nyújtsd meg az izmokat. KB 2 hét után csodásan látszik az eredmény 
8. Figyelj a helyes ételtársításra. Lehetőleg ne fogyassz fehérjét szénhidrátokkal és a desszertek kivételével mindenhez egyél egy nagy adag zöld salátát! MINDEN NAP! A zöldek tisztítanak, mosnak belülről, és zsírt pucolnak rólad.
9. Igyál minden nap minimum 2l tisztított vizet.
10. Ha valamilyen eseményre készülsz, ahol szeretnél lapos hasat, tartsd be az előzőeket, és víz mellé igyál csalán, aranyvessző, vagy mezei zsurlóteát, legalább előtte 3 nappal. 
11. Mérsékeld a só fogyasztást, a himalaya só nagyon szuper, kerüld a nátrium glutamát ízfokozókat (E621)
+1. Tudnunk kell azt is, hogy a különböző menstruációs ciklusokban, különbözően ható hormonális változások zajlanak le bennünk, (a holdfázisokról ne is beszéljünk) és sokszor érezhetjük, hogy testünk irányítása nem a mi kezünkben van. Ilyenkor fogyasszunk több tiszta folyadékot, együnk sok-sok zöldet, menjünk mozogni, és ahelyett, hogy bosszankodnánk, ünnepeljük ezen női misztériumot!

2 Tovább

Rakott zöldséges-tofus curry

A magyar és az indiai konyha találkozásából született meg ez a tápláló, melengető, igazi téli, fűszeres étel. Az indiai konyha fűszerei, mint chili, curry, kurkuma, és római kömény elengedhetetlen a konyhámban, főként, ha hidegre fordul az időjárás.
Ha már unjuk a hagyományos rakottas ételeket, érdemes pár egzotikus fűszer hozzáadásával, az alapanyagok egészséges cseréjével, valami egészen mást alkotni, mégis a megszokott köntösbe burkolva tálalni.

Elkészítési idő: kb másfél óra, de ha nem lenne időnk együtt sütőben megsütni, akkor sütés nélkül a rizs tetejére halmozzuk a zöldséges curry-t és úgy fogyasztjuk el ezt a mennyei eledelt.

Hozzávalók 4 fő részére:

- 1.5 bögre barnarizs kétszeres mennyiségű, sós, vegamixes vízben megfőzni
- kókuszolaj
- 2 fej vöröshagyma vagy 1 nagy szál póréhagyma, félkarikákra vágva
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- fél blokk füstölt tofu (Toffini, hipermaretekben kapható)
- 1 bögre mirelit zöldborsó
- 2 szál sárgarépa félkarikákra vágva
- 1 szál fehérrépa félkarikákra vágva
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1 ek chili krém, vagy csípős paprikakrém
- 1 tk kurkuma
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek curry fűszerkeverék
- 1 tk római kömény
- só, bors, vegamix ízlés szerint
- 2 babérlevél
- 3 dl kókusztej
- 2 marék friss bébispenót (elhagyható)
- 1 pohár növényi tejföl

1. Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra feldarabolt fokhagymát, pár percig forgatjuk.
2. Hozzáadjuk a paprikakrémet, a babérlevelet, és minden egyéb fűszert, 1-2 percig alacsony lángon pirítjuk.
4. Kezünkkel rámorzsoljuk a füstölt tofut, és felöntjük szójaszósszal, majd 10 percig pirítjuk.
3. Beletesszük a répákat pici vizet teszünk alá, összeforgatjuk a hagymás-fűszeres keverékkel, majd belekerülhet a borsó is. Lefedve közepes lángon együtt pároljuk, kb 10 percig.
4. Hozzáadjuk a kókusztejet és a sűrített paradicsomot, alaposan összeforgatjuk, még 10 percig lefedve, most már takarékon összefőzzük. Ha spenótot is teszünk bele, azt csak a legvégén tesszük bele, nem főzzük.
5. Egy jénai tál aljára lenyomkodjuk a barna rizst, és tetejére öntjük a zöldséges curry-t, egyenletes eloszlatjuk. Tetejét, megkenjük a pohár tejföllel.
6. 180 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük, majd kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Veganéz variációk (tej-, és tojásmentes majonéz, tartármártás)

Attól, még, hogy valaki vegánná válik, nem kell lemondania a fenséges majonéz, vagy tartár ízéről, mert én bevallom mindig is rajongtam érte.
A jó hír, hogy a veganéz , ellenben tojásos társához képest, minimális kalóriatartalmú, nincs benne allergén nyers tojás, nehéz és hizlaló olaj.
Ellenben készülhet avokádóból, magokból, növényi joghurtból és tejfölből.
Sült krumplihoz, salátákhoz, fasírtokhoz, szendvicsekhez, burgerekbe, vegán gyroshoz, mennyei eledel.

 

I. Avokádós veganéz

Hozzávalók:
- 1 érett avokádó (puha, ujjunkkal benyomható) (Az avokádó Superfood!!! a benne található olajok tökéletesek az emberi szervezet számára)
- 1 dl zab-, vagy szójatejszín
- 1 kiskanál mustár (lehet dijon-i is)
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk agavé szirup
- fél citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és kedvenc ételeinkhet azonnal használjuk.

II. Joghurtos veganéz

Hozzávalók:
- 2dl növényi joghurt (nagyáruházakban kapható)
- 1dl növényi tejföl  (nagyáruházakhaz kapható)
- 1 kk mustár
- 2 kk agavé, vagy rizsszirup
- fél citrom leve
- 1 kk szárított oregano
- mokkáskanál himalaya só
- mokkáskanál friss őrölt tarkabors
- csipet őrölt római kömény

Egy tálkában kézi habverővel, vagy villával alaposan elkeverjük a hozzávalókat.

III. Napraforgó veganéz

Hozzávalók:
- 1 bögre napraforgómag (sózatlan, pörköletlen) 1-2 órára beáztatni
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- só, bors
- mk kurkuma
- 1 tk agavé szirup
- víz

A napraforgóról leöntjük az áztatóvizet és aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a többi alapanyagot. Összetrmixoljuk, kevés víz hozzáadásával, és addig adagoljuk a vizet, míg kellő sűrűségű lesz. (Bármilyen olajos maggal elkészíthető pl mandula, dió, kesudió stb...)

A veganéznek számtalan variációja létezik. Adhatunk hozzá aprított savanyú uborkát, szárított paradicsomot, és fűszerek sokaságát.
Jó étvágyat és kísérletezést!

 

0 Tovább

"Túró"torta erdei gyümölcsös joghurttal és csokiszósszal

Tej-, tojás-, és gluténmentes!

Tél van, és hideg, és hó, és ilyenkor csoki kell, meg egy kis falat nyár...na meg köles, ami szuper egészséges és melengető, tele mind a nyolc esszenciális aminosavval és vassal.

A kölesből túrót készítünk a már megszokott módon, és egy üvegtál aljára nyomkodjuk, hagyjuk kihűlni. Ez esetben ne tegyünk bele grízt, helyettsítsük 1 dl növényi joghurttal, amelyet már minden nagy áruházban megtalálunk a hagyományos joghurtok mellett, és adhatunk hozzá 1 ek natúr(hidegen sajtolt) kókuszolajat is.
http://gretakonyhaja.postr.hu/tu

Ha van fagyasztott nyári bogyós gyümölcsünk(nálam szeder és málna) a mélyhűtőben, akkor olvasszuk ki, és turmixoljuk össze egy pohár szójajoghurttal, és pár kanál kókusztejjel, 1 ek natúr kókuszolajjal, agavé sziruppal édesítjük. Ezt a gyümölcsös joghurtos keveréket a cheese cake tetejére tesszük, eloszlatjuk egyenletesen és hűtőbe helyezzük kb 1 órára.

csokiszósz: a hozzávalókat egy teflonserpenyőben alacsony hőfokon összeforraljuk a növényi tejjel, míg sűrű csokiszósz kapunk.
2.5-3 dl kókusztej (de lehet rizstej is)
2 ek nádcukor
100g étcsoki
2 ek étkezési keményítő
2-3 ek kakaópor
1 ek natúr kókuszolaj
csipet só

A kölestúrótortát, ha megszilárdult kockákra vágjuk, és meglocsoljuk csokiszósszal, vagy mellé helyezzük. Jó étvágyat!

1 Tovább

Gluténmentes pizza

Gluténmentes pizza füstölt tofuval, fokhagymás pácolt cukkinivel, hagymával és vegán parmezánnal.

Imádjuk a pizzát, de nem gondoltam volna, hogy ilyen finom gluténmentes kiadásban is. Kicsit féltem tőle, mert sokféle receptet találtam, és végül ezek együtteséből készítettem egy saját verziót. Ebből az adagból kettő, 25-30 cm-es pizza jön ki, amely nem olyan vékony tésztájú, mint az eredeti olasz, de sokkal kevésbé terheli meg a gyomrot, és szerintem nem is hizlal annyira :))
Az eredmény, egy ropogós szélű, nagyon pizzás hatású lepény lett. Az elsőt adagot kiterítettem egy sütőpapírra, ez vékonyabb lett és jobban megsült, a másikat sütőpapírral bélelt piteformába kanalaztam, amely sűrűbb és "pitésebb" lett. De nagyon finom, még ma is azt ettük ebédre. Tetejére paradicsomos bazsalikomos szószt kentem, teriyaki (szója) szószban sült füstölt tofu szeletkéket szórtam rá, meg sült fokhagymás cukkinikarikákat, hagymát, és amikor kész lett megszórtam inaktív élesztőpehellyel, meg csípős paprika krémmel :))
Mennyei lett, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:
100 gramm kukoricaliszt
200 gramm héjában főtt burgonya (2 közepes darab)
150 gramm rizsliszt, vagy Glutenix magkeverékes kenyérliszt
3/4 csomag instant élesztő
2 ek olíva olaj
1 tk só
víz
oregano

A burgonyákat megmosom, felteszem sós vízben főni, majd ha kész meghámozom, szétnyomkodom, és hagyom kihűlni.
Összekeverem a liszteket, a sót, az élesztőt, a szétnyomkodott főtt burgonyákat, és kevergetés közben hozzáadom az olajat, és kb 2-3 dl langyos vizet. Fakanállal keverhető, sűrű állagú kellene, hogy legyen. A tálat letakartam és meleg helyen 1 óráig kelesztettem.
Fogtam egy tepsit, letakartam sütőpapírral, és hablapáttal köralakban(kb 30 cm átmérő) elsimítottam rajta a masszát megszórtam oregánóval és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem tíz percre. 10 perc után kivettem, megraktam a fent említett feltétekkel, és még 25 percig sütöttem, az utolsó 5 percben grill fokozaton.
Szuperül elvált a sütőpapírtól, és a szélén megpirult, ropogós lett.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Csokis-rumosmeggyes-almás fahéjkrémes kocka


(Nyers, glutén-, cukor-, mogyoróféle-, tej-, tojásmentes)


Mindenkinek szívből ajánlom, ezt a viszonylag gyorsan elkészíthető, "minden"mentes sütit, mert isteni!!!!

Alsó réteg:
-80g kókuszreszelék
-70g lenmag
- 3 ek kakaó
- 15-20 db datolya (glükóz szirup mentes)
- 3 ek rizsszirup
-pár ek víz, ez majd összedolgozásnál derül ki, mennyi kell

Meggyes réteg:
-20 dkg Mirelit meggy, vagy ha nincs, akkor befőtt
- 1 ek rumaroma
- pár csepp vanília aroma
- 3 ek rizsszirup

Almás réteg:
3 nagy alma reszelve, és 2 ek útifű maghéjjal összekeverve

Fahéjkrém:
-2 érett banán
-4 ek nyers kókuszolaj
-1 tk fahéj
- 15-20 db datolya
- pár ek víz

A datolyát min. félórára beáztatjuk, majd a felét egy aprítóba tesszük, a rizs sziruppal, majd eldolgozzuk a géppel, majd belekerül a kókuszreszelék a kakaó és az őrölt lenmag is. Addig aprítjuk, míg az egész egy sűrű- ragadós sütimassza lesz. Ezt lenyomkodjuk egy négyszögletű közepes szilikonformába.
A meggyet jól kinyomkodjuk,majd a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, ráöntjük, a csokis masszára, egyenletesen eldolgozzuk.
Az almás réteget rásimítjuk.
A fahéjkrém hozzávalóit aprítógépben összedolgozzuk, és az almás rétegre simítjuk. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük, majd kockákra vágva tálaljuk. Igazi ízorgia!
Jó étvágyat!

4 Tovább

Hógolyók

Ez a 10 perc alatt elékészíthető ez a csupa kókuszos csoda, ami nem csak isteni finom, de ezerszer egészségesebb, mint a raffaello. Sütés nélkül, nyers hozzávalókból, karácsonyra, és azután is :)



Elkészítés 10 perc. Hűtés max 1 óra.

Hozzávalók (15db)
- 1 és 1/2 bögre natúr kókuszreszelék
- 3 ek rizsszirup, vagy xilit
- mk őrölt fahéj
- 4-5 ek natúr!!!! kókuszolaj olvasztva (nem egyenlő pálmaolaj!)
- 2-3 csepp vanília aroma
- 2-3 ek kókusztej (de szerintem lehet bármilyen növényi tej is)
- késhegynyi himalaya só

1 bögre kókuszreszeléket aprítóba teszünk, és lassú fokozaton, folyamatosan adagoljuk hozzá a kókuszolajat. Ha sűrű masszát kapunk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és pár percig hagyjuk aprítani. A puha masszából golyókat formálunk, majd megforgatjuk a maradék kókuszreszelékbe. Sütőpapírra helyezzük őket, majd be a hűtőbe kb 1 órára. 2 hétig is elállnak, de fogyasztás előtt vegyük ki, mert szobahőmérsékleten a legfinomabb. Aki szereti a mandulát, a közepébe tehet egyet egyet egyet
Jó étvágyat!
0 Tovább

Napraforgó-spenótos pesto gnoccival

Ha a karácsonyi készülődés idején nincs kedvünk és lehetőségünk sokat foglalatoskodni a konyhában, mégis egészségeset és nagyon finomakat akarunk enni, akkor ez a nekünk való olaszos étel. 15 perc alatt elkészül, garantáltan, és az eredi pesto-hoz képest én egy pénztárca barátabb verziót ajánlok.

- 1 doboz vegán gnocci (én az Aldiban veszem)
- 1 bögre natúr napraforgómag beáztatva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- fél bögre olívaolaj
- 2 marék bébispenót
- só, friss bors, kevés vegamix
- fél bögre inaktív élesztőpehely

A hozzávalókat egy turmixgépbe, vagy aprítóba teszem, és jó alaposan összeturmixolom. Zöld, krémes szószt kell kapjak, ha nem elég krémes, akkor adjunk hozzá még olívát, vagy a gnocci vizéből pár kanállal.
A gnoccit, fövő vízbe dobáljuk, majd 2-3 perc alatt felúszkálnak a víz tetejére. Leszűrjük, és összekeverjük a szósszal. Ennyi. Mennyei finom!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Sacher sajttortácskák (tej-, és tojásmentes)

A kölestúró fantasztikus lehetőségeket rejt magában, és ha már van házi baracklekvárunk otthon, és sok sok mikuláscsoki, egy szilikon muffinforma, akkor akár készülhet pár csodás mini sajttorta.


Hozzávalók:
Sajttorta alaphoz:
1 bögre köles
- 3-4 bögre rizstej
- 5-6 ek tönköly búzadara(gríz)
- 1 bögre nádcukor vagy xilit
- 3 ek kókuszolaj
- 1 bio citrom leve és héja
- vaníliarúd
- fél bögre mazsola
- csipet himalaya só
Sacher bevonat:
- házi baracklekvár
- 250g tejmentes csoki felolvasztva, 2 ek növényi tejjel, és 1 ek kókuszolajjal

- szilikon muffin sütőforma

1. A túrót a hagyományos módon készítjük el.
(lásd:http://gretakonyhaja.postr.hu/tu)
2. Ha kihűlt, a szilikonos muffinformák 3/4-ébe nyomkodjuk, tetejére 1 ek baracklekvárt halmozunk, majd bevonjuk a csokiszósszal.
3. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap nagy élvezettel megesszük!
Jó étvágyat!

0 Tovább

Édesburgonya saláta pisztáciával

Tökéletes karácsonyi, vagy szilveszteri finomság nemcsak vegánoknak. Ha unod már a burgonya salátát, és a megszokotthoz hasonló, mégis teljesen eltérő ízélményre vágysz, készítsd el ezt a fajta salátát az ünnepek alatt. Mióta megalkottam, napok óta ezt eszem, úgyhogy vigyázat vele! A jó hír mégis az, hogy fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos burgonyasaláta, az élettani hatásairól nem is beszélve.

Hozzávalók:
- 4 db friss édesburgonya meghámozva felkockázva
- 1 szál újhagyma, vagy póréhagyma, apróra vágva
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 1.5 dl szójajoghurt
- 1 tk dijon mustár
- 1 ek rizsszirup
- 1/2 citrom leve
- só, bors, vegamix
- olívaolaj
- 10 dkg pisztácia

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és eloszlatjuk rajta a kockákra vágott édesburgonyát. Meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk vegamix-szel. 25 percig készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Azalatt egy tálba rakjuk az öntet hozzávalóit, jól összekeverjük, majd beleszórjuk a hagymát és a petrezselymet.
Ha az édesburgonya kihűlt, hozzáadjuk az öntethez és alaposan összeforgatjuk.
3. Tálalás után tetejét megszórjuk pisztáciával, de adhatunk hozzá aszalt áfonyát is, nagyon jól harmonizál.
Jó étvágyat!

2 Tovább

Tojás helyettesítők I.

A tojás helyettesítése kezdetben sok fejtörést okozott a főzésben sütésben, hiszen szinte minden magyar desszertben, sósakban és édesben szükség van rá
Nem beszélve a fasírtokról, a rakott dolgokról, panírozásról.
A tojás térfogatnövelőként illetve kötőanyagként szolgál az ételekben, illetve önmagában rántottaként, omlettként, vagy tükörtojásként fogyasztják.
Ma már tudom, a tojás könnyen helyettesíthető!

Kötőanyagként térfogatnövelőként:
fasírtokba, vagdaltakba, töltelékekbe
-csicseriborsóliszt
-sárgaborsóliszt
-őrölt lenmag vízzel elkeverve
-kukoricaliszt
-étkezési keményítő
- bio zabpehely (finom)
- élelmiszer allergia szaküzletekben készen kapható tojáspótló por, amit a leírás szerint kell elkészíteni.

Panírozáshoz:
- 2-3 ek kukoricakeményítő és 6-7 kanál szójatej pici sóval összeturmixolva, tökéletesen helyettesíti a tojást.
Sütéshez(térfogatnövelésre):
- süteményekbe annyi evőkanál almaecet, amennyi tojás kellene bele.
- 1 tojás: 1 ek őrölt lenmag, 3 ek forró vízzel elkeverve
- 1 tojás: 2 ek víz, 1 ek olaj, 2 tk sütőpor összekeverve
- 1 tojásfehérje: 1 ek ízesítetlen agar-agar, 1 ek vízbe feloldva, felverve, lehűtve, majd újra felverve
Lepényekhez, rántottába:
-tofu, selyemtofu(1 tojás, kb. 3 dkg tofu, 3 dkg selyemtofu, összeturmixolva

Tojáspótló házilag:
- 30dkg őrölt nyílgyökér, vagy burgonyakeményítő, vagy tápióka keményítő
- 6 dkg sütőpor
- 1 ek guargumi (opcionális)
Keverjük össze, és egy befőttes üvegben tárolhatjuk.
tojásonként: 1 ½ tk keveréket, 1 ek kókusz -, vagy repceolajjal, 2 ek vízzel habosra keverünk.

Kénes, tojás-íz pótlására:
-fekete só: egy tojáshoz egy mokkáskanálnyi fekete sót használhatunk rakottasba, vagy tofurántottába, omlettbe.
folyt köv.
forrás: Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv Kibővített Életmódkönyv

0 Tovább

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Pikáns, és melengető leves a a hűvös hétköznapokra!
Az enyhén csípős brokkoli tökéletesen harmonizál, az édes-ropogós és szuperegészséges dióval, nem mellesleg,  20 perc alatt készen is van :)

A brokkoli kitűnő C-vitamin, folsav, és béte karotin forrás. Gazdag rostokban, növényi flavonoidokban és klorofillban. Hatféle olyan vegyületet tartalmaz, amely csökkenti a vérnyomást. Hatékony rákmegelőző hatása, ma már bizonyított. Segíti a vérszegénységet és a fáradság leküzdésében is hatékony. Jótékonyan hat a szív-, és érrendszeri betegségekre is.
Szóval minden okunk megvan rá, hogy rendszeresen beépítsük táplálkozásunkba.

Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma felkarikázva
- 1 kisebb fej brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 tk chili paszta, vagy csípős pirospaprika krém
- 1 csipet köménymag vagy római kömény
- 1 db bio zöldségleveskocka
- 2 db közepes sárga burgonya
- 1 dl zabtejszín
- 1 ek dijon mustár
- só, bors
- 3 ek kókuszolaj
- 1 marék dió
- 1-2 ek nádcukor
- 1 csipet szerecsendió

1. Kókuszolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, majd beletesszük a chilipasztát és a köményt. 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, a felkockázott burgonyát. Összeforgatjuk.
2. Felöntjük vízzel és beledobjuk a leveskockát. Lefedjük.
3. Ha a burgonya megpuhult, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, a szerecsendiót és a mustárt. Összeturmixoljuk.
4. A cukrot megkaramellizájuk, majd hozzáadjuk a diót. Jól összeforgatjuk, és kirakjuk egy sütőpapírra hűlni.
5. A levest tányérokra szedjük, majd megszórjuk a karamellizált dióval
Jó étvágyat!

0 Tovább

Twix Twix

Már megint édesség...nem hiába, hiszen kint egyre hidegebb van, minedenki vágyik valamilyen kényeztetésre. Ha viszont édesség, akkor legyen egészségesebb. Persze ugyanolyan finom, mint az eredeti :)

Gyerekkorom egyik kedvenc csokiját régóta nélkülözöm (mert nem egészséges, de tényleg!!!!), és mióta kikísérleteztem a világ legfinomabb vegán karamellaszószát, azóta készülök a vegán Twix megalkotására.
Biztosan kell még tökéletesíteni, de a prototípus is fantasztikus, próbáljátok kis Ti is! Jó étvágyat!

Kekszes alap:
- 1 csomag cukormentes háztartási keksz (gluténérzékenyeknek lehet puffasztott rizs)
- 3 ek natúr kókuszolaj
- 2 ek rizsszirup
A hozzávalókat egy aprítógépbe tesszük és addig aprítjuk, míg egy homogén, morzsás, kissé ragacsos massza lesz. Ezt egy szilikonos formába, vagy egy sütőpapírral kibélelt négyszögletű tepsibe egyenletesen eloszlatva lenyomkodjuk. fél órára mélyhűtőbe, vagy 2 órára hűtőbe tesszük.

Karamell réteg:
- 2 ek kókusztejszín, vagy a kókusztej sűrű krémes része, miután kivettük a hűtőből.
- 5 ek nádcukor
- 1 ek mogyoróvaj
- 1 ek nyers kókuszolaj
Egy teflonserpenyőben közepes lángon mindent összeolvasztunk, és kevergetve addig főzzük, forraljuk, míg sűrű karamell szósz lesz belőle. Kiöntjük egy tálkába, és hagyjuk kihűlni!

Csokiréteg:
200 gramm tejmentes tortabevonót, vagy 70%-os csokit 1 ek nyers kókuszolajat és 1 ek kókuszkrémet összeolvasztunk.

A tepsit kivesszük a hűtőből, és eloszlatjuk a kekszes rétegen a sűrű karamellaszószt, majd ráborítjuk az olvadt, meleg csokikrémet. Egyenletesen eloszlatjuk rajta, és az egészet egy éjszakára hűtőbe helyezzük.

0 Tovább

"Túró"gombóc erdei gyümölcs öntettel (tej- és tojásmentes)

Napi recept tipp: "Túró"gombóc erdei gyümölcs öntettel

Zsíros túró helyett, próbáld ki a kölest, mint túrópótlót.
A köles gluténmentes, csodásan lúgosító gabona, mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza. Gazdag vasban, pantoténsavban, folsavban, és kovasavban és B komplex vitaminokat tartalmaz. Szépíti a hajat, körmöt, bőrt, javítja a látást, támogatja az anyagcserét, segíti az emésztést, és még csonttörés esetén is alkalmazható terápiás táplálékként.
Hetente legalább egyszer érdemes tehát beépítenünk az étrendünkbe. Ehetjük édesen, sósan, köretként, vagy süteményekben, mindenhogy kiváló!

Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 3-4 bögre rizstej
- 6 ek tönköly búzadara(gríz)
- 1 bögre nádcukor vagy xilit
- 3 ek kókuszolaj
- 1 bio citrom leve és héja
- vaníliarúd
- fél bögre mazsola
- csipet himalaya só
- rozs vagy tönköly toast kenyér szárítva és ledarálva
- 1 tk fahéj
öntethez:
- 2 bögre friss vagy mirelit erdei gyümölcs keverék (málna, eper, áfonya, bármilyen bogyós gyümölcs)
- 4 ek agave, vagy rizsszirup

1. Egy fazékba feltesszük főni az előző este beáztatott, megmosott kölest, a rizstejjel, a nádcukorral, a vaníliarúddal, csipet sóval és a mazsolával. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, míg a köles ki nem fordul. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a búzadarát, összekeverjük, majd lefedjük újra, és még 10 percig hagyjuk párolódni, de már nem a tűzön.
2. Ez alatt egy kevés kókuszolajon megpirítjuk a kenyérmorzsát , hozzáadjuk a fahéjat.
3. A langyos kölesmasszához hozzáadjuk a citrom levét, és reszelt héját, a kókuszolajat. Gombócokat formázunk belőle és megforgatjuk a morzsában.
4. A gyümölcsöket összeturmixoljuk az agavé sziruppal, majd meglocsoljuk vele a tányérokra kiszedett gombócokat.
Tipp: Ha túl lazának ítéljük meg a masszát, akkor adhatunk még hozzá többet a grízből. Ez kötőanyagként viselkedik
(További receptek a Life.hu-n illetve a Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv-ben
Rendelhető: info@gretstohr.com)

0 Tovább

Csokis pite (tej-, és tojás-, és bűntudatmentes)

Nem hiszek a fogyókúrákban, az egészséges életmódban hiszek. És abban, hogy kevés találékonysággal, kreativitással mi is tudunk otthon, egyszerűen, kényeztető finomságokat varázsolni. A titok az alapanyagok megválasztásában rejlik, hiszen minden egészségtelen élelmiszernek megtalálhatjuk a reform alternatíváját.

Ez a mennyei csokis-krémes recept, egy esős őszi napon született, és azóta sem tudjuk megunni, még napsütésben sem :)


Hozzávalók:

Pitetészta:
-180g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-120g nádcukor vagy xilit (nyírfacukor)
- 1 tk szódabikarbóna
- 40ml olvasztott kókuszolaj
- 60ml rizstej (növényi tej)
-csipet só
1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk és mélyhűtőbe tesszük 15 percre.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy piteformát kibélelünk sütőpapírral.
3. A tésztát kivesszük a hűtőből, és a piteformának megfelelő méretű kört nyújtunk, majd belehelyezzük a formába, oldalt lenyomkodjuk. A sütőbe tesszük 7-8 percre.

Csokikrém:
- 3 és fél dl rizstej
- 1 csomag csokipuding
- 4 ek nádcukor
- 4 ek kókuszolaj
- csipet só
- 200g 70%-os vegán csoki

1. 3 és fél dl rizstejből és egy csomag csokipudingból nádcukorból, sűrű pudingot készítünk, majd 2 evőkanál kókuszolajjal kikeverjük.
2. Gőz felett megolvasztjuk a csokikat 2 ek kókuszolajjal. Ha megolvadt, belekeverjük a csokipudingba.
3. A pitetésztát kivesszük a sütőből, megtöltjük a csokikrémmel, majd még 20 percre visszatoljuk a sütőbe.
4. Ha kész, kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben 4 óráig pihentetjük. Utána szeletekre vágva fogyasztható.
Egyszerű, imádnivaló!
Jó étvágyat!

2 Tovább

Egészséges ínyenc salátaöntet

Sokszor van úgy az ember, hogy este hazaér éhesen, de mégsem esik neki a hűtőnek, hanem valami könnyű, de laktató saláta mellett dönt. A készen kapható bolti dresszingek azonban vagy túl zsírosak, túl sósak, de semmiképp sem frissek.
Amikor felfedeztem ezt a kombinációt azonnal beleszerettem, és tíz öntetből ötször biztosan ezt készítem. Itt-ott variálok rajta, de alapjaiban 4 hozzávalóból áll, s márcsak a méregtelenítések miatt, vagy az immunrendszer erősítése végett is érdemes ezt a 4 hozzávalót otthon tartani, főleg őszi-téli időszakban.

Valószínű ez a világ egyik legegészségesebb salátaöntete.

hozzávalók:
- fél dl extra szűz olíva olaj
- 1 bio citrom leve
- 1-2 gerezd fokhagyma préselve
- ujjnyi reszelt gyömbér
- ízlés szerint só, bors, és 1 ek agave szirup (opcionális)
Ha krémesebb, majonézes verzióra vágyunk, akkor az olajat cseréljük ki 1 érett avokádóra, és adjunk hozzá 1dl növényi tejet, vagy tejszínt. Csak beletesszük egy turmixgépbe, és 1 perc múlva önthetjük is a kedvenc salátakeverékünkre.

0 Tovább

Currys-csípős karfiolpuffancsok

...avagy élet a rántottkarfiolon túl!
(tej-, tojás,- és gluténmentes)

Nem szeretek olajban sütni, mert kókuszolaj esetében is tiszta pazarlás, és túl sok zsír, ám tagadhatatlanul finomakat lehet így készíteni. Sokszor inkább sütőbe teszem az adott ételt, minthogy percekig úsztassam az olajban. Van azért kompromisszum :)
Ez a recept eredetileg "rántottkarfiolnak" készült, de az első adag után gyorsan meggondoltam magam, és inkább minden hozzávalót az aprítóban leturmixoltam, a masszát 1 órára a hűtőbe tettem, és kevés kókuszolajon egy evőkanál segítségével kis gusztusos, belül puha, de kívül ropogós puffancsokat sütöttem. Készítettem hozzá növényi tejfölből tartárt(tejföl, citromlé, só, bors, vegamix, rizsszirup, mustár), és uborkasalátát (uborka, citromlé vagy almaecet, só, rizsszirup)

hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol (megmosva, rózsáira szedve, megfőzve sós vízben)
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- fél dl olívaolaj
- só, bors, vegamix, cayenne bors, curry por, fokhagymapor, kurkuma( ízlés szerint)
- kb 1 dl növényi tej
- kókuszolaj a sütéshez

a lényeg, hogy jó sűrű, formálható massza legyen belőle, bár nem fog összeállni úgy, mint egy fasírt, inkább olyan lesz, mint a lapcsánka tésztája. természetesen ebbe is lehet tenni lisztet, de akkor már tönkölyt, és számolni kell a gluténnal, és extra kalóriákkal. a csicseriborsó liszt szerintem sokkal egészségesebb választás, mert tömény növényi fehérje, vas, vitamin és ásványi anyag bomba.
Jó étvágyat!

2 Tovább

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Így készül az olasz gasztronómia egyik csúcsa, a töltött-rakott óriáscsőtészta túró-, tej-, tojás-, és húsmentesen

Életem első cannelloni-ját készítettem el, és nem is igazán értem, miért nem bíbelődtem vele soha azelőtt. Mindig az olyan "macerás" ételek kategóriába helyeztem, és így kikerült az egészségesen, gyorsan finomat témakörből. Ez idáig.
Mostantól hatalmas kedvenc, mert nem is olyan macerás, és az íze! Egyszerűen mennyei.

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak.
A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás-spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli ízkavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült!
A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.



Paradicsomszósz hozzávalók:
- 1 nagy fej vörös, vagy fehérhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 ek olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, kakukkfű, chili)
- 1 doboz paradicsomsűrítmény
- 1 üveg vega paradicsomszósz (Combino Lidl, narancs kupakos)
- 2 db közepes saláta cukkini
-1 dl növényi tejszín
- 1-2 babérlevél
- só, bors, vegamix, vagy 1 db bio zöldségleves kocka
- olívaolaj

1. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olívaolajon, megpároljuk a kockára vágott hagymát, majd az apróra vágott fokhagymát is, pár percig együtt pirítjuk.
2. A salátacukkinit megmossuk, és hámozás nélkül vékony zsülienre vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Megszórjuk a fűszerekkel, és fedő alatt, ritkán kevergetve kb. 10 percig pároljuk.
3. Hozzáadjuk a paradicsomszószokat, és felforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt, kivesszük belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítjük.

Zsályás-tofuricotta hozzávalók:
- 1 doboz durum cannelloni
- 1 blokk füstölt tofu
- 4-5 kanál Teriyaki szósz
- 1 tk zsálya
- 1 gerezd fokhagyma
- csipetnyi őrölt bors
- 2 dl növényi tejszín
- kókuszolaj

1. Kevés kókuszolajat hevítünk, majd a felkockázott tofut, megsütjük, meglocsoljuk közben teriyaki páclével, vagy szójaszósszal.
2. Ledaráljuk egy aprítóban, majd hozzáadjuk a borsot, zsályát, préselt fokhagymát, és a tejszínt. Összedolgozzuk.
3. Egy négyzetalakú jénai-, vagy üvegtál aljára kiszedünk pár merőkanál paradicsomszószt
4. Megtöltjük egyenként a cannelloni-k belsejét a tofuricottás masszával, és szép sorban, szorosan kirakjuk a jénait, míg el nem fogy.
5. Beborítjuk az egészet a maradék paradicsomszósszal, és lefedjük alufóliával.
6. 180 fokos sütőben 30 percig fólia alatt sütjük, majd ha levettük róla, megszórhatjuk olvadós növényi sajttal, és még 15 percig aranybarnára sütjük.

Bármilyen száraz fehérborral kitűnő ebéd, vagy korai vacsora.
Jó étvágyat!

0 Tovább

Sütőtöklepény mentaszósszal

A sütők mennyei étel. Igazi superfood, hiszen ha csak ezen élnénk, akkor is mindent megkapna a szervezetünk. Magas antioxidáns, vas, béta karotin, és Q10 koenzim tartalma méltán teszi közkedveltté. Még a piacok is szebbek lesznek ősszel a sok narancssárga tökféle miatt.
Én leginkább csak hagyományosan megsütve készítem, levesként, többnyire indiai fűszerekkel gazdagítva.
Chili, gyömbér, fahéj, curry, római kömény, és soha nem tévedhetünk, ha sütőtökről van szó. Ezek a mennyei fűszerek melegítenek, felpezsdítenek, és igazi különleges gasztronómiai élményt csempésznek a hideg őszi hétköznapokba.

Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök kisebb darabokban héjastól
- 150g füstölt tofu ledarálva, vagy lereszelve
- 1 szál póréhagyma vékony szeletekre karikázva
- 2-3 gerezd préselt fokhagyma
- 1 bögre csicseriborsó liszt
- 1 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 ek vegamix
- friss bors
 - kókuszolaj

Elkészítés:
1. A sütőtököt 190-200 fokra hevítjük és félig megsütjük, kb 30 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. Ezután egy tálba reszeljük.
2. Hozzáadjuk a lisztet, a pórét, a fokhagymát, a tofut, a fűszereket. Alaposan összekeverjük, a kezünkkel összedolgozhatjuk. Hűtőbe tesszük egy órára. Azalatt elkészítjük a mentás mártogatóst.
3. Forró kókuszolajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Tipp: bármilyen növényi joghurttal, tejföllel kitűnő vacsora, vagy főzelék feltét. Elkészíthetjük éppen szezonális zöldségekből, vagy tökféléből is.

Mentaszósz hozzávalók:
-3 dl szójajoghurt
-1 csokor friss mentalevél
-2 szál újhagyma
-1 gerezd fokhagyma
-himalaya só, bors

Elkészítés:
1. A szójajoghurtot egy tálban elkeverjük a sóval, borssal.
2. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát
3. Egy szál újhagymát apróra vágunk, és a joghurthoz adjuk, alaposan elkeverjük.
4. A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk, és elkeverjük a joghurttal.
5. Az elkevert joghurt tetejére még mentaleveleket szórunk, mert mentából sosem elég.
Szinte minden sülthöz, fasírthoz  jól passzol.
Jó étvágyat!
(a recept megtalálható a Gréta Konhyhája vegán életmód-, és szakácskönyvben
info@gretastohr.com)

2 Tovább

Téli zsírpárnastop

A természet rendjéhez hozzátartozik, hogy késő ősztől egészen kora tavaszig a testünk raktároz, zsírpárnákkal felkészülve a hideg télre. Sokan ezt azonban kifogásnak használják, és egyáltalán nem figyelnek magukra, ezért tavasszal nagyon meg kell küzdeniük a téli zsírpárnák ledolgozásával. Ha évről évre megfigyeljük testünk ritmusát, és körforgását, egy kis odafigyeléssel, és apró egészségtrükökkel megspórolhatjuk a drága és egészségtelen fogyókúrákat, bűntudatot, és a természetellenes pluszkilókat.
Én a prevenció híve vagyok, ezért elhatároztam, hogy ezen a télen is fokozottan figyelni fogok a zsírpárnákra, és ezt megelőzendő melegvizes citromos-gyömbéres vizet kortyolgatok éhgyomorra. (persze jógázom, bokszolok és táncolok is mellette, hiszen a testmozgás ugyanolyan fontos!)
Annyira egyszerű, és nagyszerű módszer ez, sokan olvassák, mégis kevesen próbálják ki. Én arra ösztönzök mindenkit, hogy ne csak 30 napig, hanem egész télen igya, ezt az immunerősítő vitaminbombát.


Elkészítés:
4-5 dl melegvízbe reszeljünk egy ujjnyi gyömbért, és facsarjuk bele egy citrom levét. Éhgyomorra igyuk, reggel, ébredés után, utána 30 percig ne fogyasszunk semmit!

Miben segít Neked még ez a kúra?

1. A fogyásban – a citromban nagy a pektin-rosttartalom, ami eltompítja az éhséget. Továbbá kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a lúgos diéta segít a súlyvesztésben.

2. Az emésztésben – a melegvíz serkenti az emésztést. Ugyanakkor a citrom és a lime tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a toxinanyagok kiürítéséhez az emésztőrendszerből.

3. A vízelhajtásban – a citrom beindítja a veseműködést, ezáltal gyakrabban kell vécére mennünk. A felgyűlt vízmennyiséggel pedig kiürülnek a mérgező anyagok is a szervezetből, így a húgyútjaink is egészségesek maradnak.

4. A pH érték kiegyenlítésében – habár nehezen hihető, a citrom lúgos gyümölcs. Igen, valóban savas, de a szervezetben lúgossá válik, ugyanis az anyagcsere során a citromsav nem okoz savasságot a testben. A citrom kiegyenlíti a szervezetben lévő nedvek pH-értékét, ez pedig az egészséges test kulcsa.

5. A bőrtisztításban – a C-vitamin segít a ráncok tompításában, valamint a bőr felületén lévő foltok eltüntetésében. A citromos víz lebontja a toxinokat a vérben, és megőrzi a bőrt tisztán, egészségesen.

6. Az immunrendszer erősítésében – a citrom gazdag káliumban, kalciumban, foszforban és C-vitaminban. Ez utóbbi kiváló ellenszere a megfázásoknak, a náthának. A kálium vigyáz az idegrendszerre, agyserkentő hatása van, és kordában tartja a magas vérnyomást. A foszfor pedig lebontja a makroelemeket, segíti az agy normális működését, és a kalciummal együtt erősíti a csontokat és a fogakat.

7. A nyirokrendszer hidratálásában – amikor a testben nincs elég folyadék, a szervezet nem tudja ellátni magát helyesen, ez pedig a toxinok felgyülemlését, stresszt, székrekedést, stb. eredményez. Egy csésze citromos víz kiválóan hidratál, és helyes működésre bírja a mellékveséket.

6 Tovább

Krémes karalábé leves (tej-, és gluténmentes)

Sokan nem tudnak mit kezdeni a karalábéval, maximum zöldséglevesbe teszik bele, pedig a zsenge karalábé azonkívül, hogy isteni nyersen és grillezve, még önálló levesként is megállja a helyét. Gyors, krémes és imádnivaló hideg őszi napokra.
A karalábé jótékony hatásairól a recept után olvashattok.


Hozzávalók:
- 3 db közepes zsenge karalábé meghámozva felkockázva
- 3 szem burgonya felkockázva
- 1 szál póréhagyma karikára vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek kókuszolaj
- 1 bio zöldségleveskocka
- vegamix
- 1 mk római kömény
- 1 mk pirospaprika (lehet füstölt is)
- friss bors, himalaya só
- 1 pohár növényi tejföl (Joya Crémesse, vagy joghurt)
- 2 dl növényi tej
- friss petrezselyem apróra vágva

Kókuszolajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a préselt, vagy apróra vágott fokhagymát, paprikát, római köményt, és lassú tűzön, 1 percig összepirítjuk. Beletesszük a karalábét, majd 3-4 percig együtt kevergetjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a leveskockát, kevés vegamixet, és lefedve addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul.
Ha készen van, egy kisebb tálba kiszedjük a levesből a burgonyákat, kevés lével, majd hozzáadjuk a növényi tejfölt és a tejet. Összeturmixoljuk, és visszaöntjük a levesre. Az első buborék megjelenéséig összefőzzük, és kész is. Tetejét megszórjuk friss aprított petrezselyemmel, és meglocsolhatjuk frissen facsart citromlével, vagy almaecettel.
Jó étvágyat!

A karalábé jótékony hatásai:
Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Sok benne a kálium, ezen kívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is található benne. Só- és kalóriaszegény zöldségféle. Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, emellett kiváló gyógyír bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén is. A benne lévő enzimek komoly mértékben elősegítik az emésztést, bő rosttartalmának köszönhetően szinte kimossa a bélrendszerből a salakanyagokat. A karalábé leve a jótékony vitaminok és ásványi anyagok miatt erős antibakteriális hatással bír, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.
Magas víztartalmának köszönhetően méregtelenítő-, és fogyókúrák tökéletes kiegészítője lehet.

0 Tovább

Őszi reggelik: A füge

Reggelire mindig friss gyümölcsöt, vagy zöldturmixot készítek, legyen ősz, tél vagy nyár.
Télen inkább a zöldturmixokat iszom, tavasztól őszig viszont általában a friss ropogós, enzimekben és vitaminokban gazdag gyümölcsökre esik a választásom. Rengeteg érv szól amellett, miért is fogyasszunk délig nyers gyümölcsöket, és ha valaki kipróbálja, és megtapasztalja jótékony hatását, már nem akarja soha szalonnástojással kezdeni a reggeleit :)

Ahogy a testünket is lemossuk kívülről, ugyanúgy szüksége van napi mosdatásra, a belső szerveinknek, sejtjeinknek is. Testünk hajnal négytől délig tartó kiválasztási szakaszában a legideálisabb ezt tennünk, amikor a szervezet amúgy is salaktalanít, tehát megszabadítja magát a káros, felhalmozódott anyagoktól. Ilyenkor érdemes megtámogatnunk ezt a folyamatot, magas víztartalmú ételekkel, amelyek a zöldségek és a gyümölcsök. Én azért a gyümölcsöket eszem, mert reggel igazán szükségünk van jó minőségű szénhidrátokra, a nap ideális indulásához. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy ne terheljük le túlságosan az emésztőrendszerünket, mert akkor a nap további részében letaglózó fáradságot fogunk érezni, hiszen a testünk emésztésre fordított összes energiája, a gyomrunkban koncentrálódik.


Az ősz igazán bővelkedik magas víztartalmú, és tökéletes szénhidrát tartalmú gyümölcsökben, ilyenek, a szőlő, szilva, alma, körte, füge, nem mellesleg mindegyikük gyógyító hatással is rendelkezik, ezért igencsak kár lenne kihagyni őket az étrendünkből. És még egy jó tanács! Gyümölcsöt csakis éhgyomorra, étkezés előtt fogyasszunk, és ne keverjük se tejtermékkel, sem gabonával őket :)
Ma a sokak által ismeretlen fügét mutatom be, a héten, pedig még egy nyers, ínycsiklandozó fügés finomságot is meg fogok osztani, ami nem más, mint a Fügés-szilvás csokitorta.

A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. A B vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást.

Gyógyhatása:

Nemcsak kellemes gyümölcs, de rendkívül elősegíti az emésztést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztő szervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet. Nagymennyiségű B vitaminja jótékonyan hat az emésztésre és az idegekre.

Meghűlésre:

Csillapítja a légzőszervekre ható ingereket meghűlés esetén, valamint gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket.

Elősegíti az emésztést:

A füge igencsak rostos gyümölcs. Apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbjutást a kifejtett féregszerű mozgás következtében. Ez azonban kevés lenne az emésztés serkentéséhez. A táplálék jobb felszívódását a B vitaminok tartalmának köszönheti.

Székrekedés:

Rosttartalma elősegíti a féregszerű mozgást, így székrekedés esetén is kitűnő hasznát vesszük a fügének. Különösen az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással. Amint ugyanis a gyomorba kerül a massza, olyan hatást vált ki, ami serkenti a gyomor működését. A lendületet kapott gyomor hat a májra, és az epére, valamint az egész emésztő rendszerre.

Szív és máj:

A szív egyenletesebb működésére a füge azért van jó hatással, mert rendkívül sok káliumot tartalmaz. Szabályozódik a szívverés, valamint csökken a vérnyomás.

A máj működésre is serkentőleg hat a füge kálium tartalma, különösen akkor ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet a füge fogyasztása következtében.

Idegnyugtató:

A füge ásványtartalma nemcsak a szívre, de az idegekre is nyugtatólag hat, amihez a szív és az idegrendszer kalciumtartalma is hozzásegít. Serkenti az anyagcserét és a sejtek ellátását.

Gyomorégés:

A gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Az elgyötört gyomor munkáját a füge fehérje és szénhidrát összetétele serkenti, s ugyanezt a hatást váltja ki a vékonybélben is. Magnézium tartalma elősegíti a szénhidrát és a fehérje emésztését.

Prosztatapanaszok:

Cink tartalmának köszönhető, hogy a füge pozitívan befolyásolja az ivarmirigy és a szaporodó szervek működését. Emeli a spermák számát és gyógyítólag hat a prosztata panaszokra is. A gyulladás gyógyítása az A vitaminnal együtt történik.

A fügét fogyasszuk elsősorban nyersen, de aszalványként is kitűnő, lekvárja, pedig igazán csodás gasztronómiai élményt nyújt, fűszeres-pikáns ételek kísérőjeként.

0 Tovább

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, annál nagyobb kedvem van a konyhában tevékenykedni, mégsem szeretek hosszú órákat bíbelődni az ebédemmel. Ha kevés időm van, vagy csak valami könnyű, de tápláló ételre vágyom, kevesebb, mint 30 perc alatt, bármilyen krémlevest "összedobok". Míg nyáron, friss, nyers zöldségeket, vagy gyümölcsöket turmixolok, úgy ősszel és télen, szezonális, vagy melegítő alapanyagokat, fűszereket használok, és a leveseimet rendszerint főzöm. A legutóbbi esőnap eredményeként született ez a kissé édes- fűszeres pikáns krémleves, íme a recept, az édesburgonya csodálatos hatásairól, és arról, miért érdemes rendszeres alapanyagként felhasználnunk a konyhánkban, pedig a recept alatt olvashattok.

Hozzávalók:
- 3-4 közepes méretű friss édesburgonya meghámozva, felkockázva (nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)
- 1 vastag szál póréhagyma kockákra vágva
- 1 ek kókuszolaj
- 2 bio zöldségleves kocka
- 1-2 tk curry por (indiai fűszerkeverék, kurkumával, római köménnyel stb)
- 1 babérlevél
- friss tarkabors, himalaya só
- kb 1 liter víz
- 1 dl zabtejszín (lehet szójatejszín is, bioboltban vagy nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)



1. A hagymát kókuszolajon üvegesre párolom, majd beleforgatom az édesburgonyát, hozzáadom a fűszereket és a leveskockákat, felöntöm kb 1 liter vízzel, annyival, hogy ellepje.
2. Fedő alatt, lassú tűzön addig főzöm, amíg az édesburgonya megpuhlt (kb 15-20 perc).
3. Ha készen van, leveszem a tűzről, hozzáadom a zabtejszínt, és botmixerrel pürésítem.
4. Visszateszem az első forrásig a tűzre, majd tényérokba szedem, tetejére aprított snidlinget, vagy pirított magvas kenyérkockákat szórok.
Jó étvágyat!


Az édesburgonya élettani hatásai és felhasználása:

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) héja és húsa lehet fehér, krémszínű, sárga, narancssárga és rózsaszín, vagy akár sötétlila, attól függően, hogy melyik fajtáját használjuk. Készíthetünk belőle édességeket, pitéket, megsüthetjük, megfőzhetjük vagy akár párolhatjuk is.

Mindegy milyen elkészítési módot választunk, ez a tápláló gumós zöldség mindig finom és laktató lesz. Az „édes" elnevezés ellenére, nem szerepel a cukorbetegek tiltó listáján, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy az édesburgonya valójában segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet.

Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A-vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában. A karotinoidok adják a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga vagy narancssárga színárnyalatát. Az A-vitamin az immunrendszerünket erősíti és köztudottan fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, lágy szöveteknek, a nyálkahártyának és a bőrnek. Antioxidáns is egyben, ami megvédi a sejteket a sérülésektől. Válasszuk a sötétebb színű (narancssárga) édesburgonyát, mert annak magasabb a béta-karotin tartalma.

Egy csésze édesburgonyában nagyon sok a C-vitamin, ami elengedhetetlen a szövetek növekedéséhez és javulásához, a gyorsabb sebgyógyuláshoz, a porcok gyógyulásához és kezeléséhez, a csontoknak és a fogaknak is. Ezen kívül a C-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely segít csökkenteni az olyan mérgező vegyszerek és szennyeződések, mint például a cigaretta füst által okozott testi károkat.

Az édesburgonya gazdag mangánban, ez az ásvány hozzájárul az egészséges csontokhoz, a normális agy- és ideg funkciókhoz és segít egyensúlyban tartani a vércukor szintet. A kutatások kimutatták, hogy a mangánnak jó hatása van a termékenység növelésében, és segít lelassítani a szervezet elfásulásának folyamatát, ezzel is késleltetve az öregedést.

Az édesburgonya fogyasztása rostokkal, B6 vitaminnal, vassal, a vérnyomást csökkentő káliummal, valamint rézzel látja el a szervezetünket, a réz egy olyan enzim képződését segíti elő, amelyik megakadályozza az artériák megmerevedését.
forrás: edenkert.hu

Sütve, főzve, grillezve, édességbe, vagy sósabb egytálételbe, levesekhez, és köretként is csodálatos!

0 Tovább

Detox víz a lapos hasért

Sokszor, amikor túl sokat, vagy helytelenül étkezünk érezzük, hogy hasunk is puffadt, vizesedik. Hosszú távon diszkomfort érzést idéz elő. Bár én nap, mint nap tudatosan táplálkozom, de ha túl sok glutén tartalmú ételt eszek, nálam is elöfordul, hogy másnap nem olyan lapos a hasam. Íme egy tipp amely 3 napi fogyasztásával és az étrendünk odafigyelésével, újra lemegy a puffadás, és a felhalmozódott víz is a hasunkról. Nekem bevált, ajánlom Nektek is! Mindenemellett, tonizál, hidratál, tisztít, és energetizál.

Hozzávalók:
-1 citrom, vagy lime leve
-fél uborka felkarikázva
-1 marék mentalevél
-1 kancsó tisztított víz
Készítsd el előző este, tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Másnap poharakba töltve, elosztva étkezések előtt, vagy után 20-30 perccel ajánlom.

2 Tovább

gréta konyhája

blogavatar

"Szeretném az emberekkel megismertetni a vegán konyha csodáit, EGÉSZ-séget, tudatosságot vinni mindennapi életükbe, szeretettel, ízekkel és szenvedéllyel..." Gréta Konyhája egészségmegőrző blog friss, egészséges, gyors és változatos ételekkel, életmód tippekkel, hús-, tej-, és tojásmentesen.

Utolsó kommentek